Despre tot ce-i fin și fain

Povestea unei seri pariziene la celebrul Hotel de Crillon

By 8 octombrie, 2023Travels
read time 5 min
 
8 octombrie, 2023

Povestea unei seri pariziene la celebrul Hotel de Crillon

Dacă unui meniu copios i se alătură de obicei un pairing de vinuri potrivit, restaurantul din incinta legendarului Hotel de Crillon întoarce variabilele ecuației: la L’Écrin, meniul este conceput pornind de la vinul ales din cele 2.000 de sticle Grand Cru din crama hotelului.

by

Sosul este legătura dintre vin și mâncare.

 

Acesta este unul dintre elementele care compun filosofia culinară a lui Boris Campanella, bucătarul-șef de la L’Écrin, unul dintre cele mai discrete și rafinate locuri în care poți cina în Paris în acest moment.

 

Dacă te afli în căutarea unui local zgomotos, în care să vezi toată protipendada pariziană și să fii văzut la rândul tău… acesta nu este, cu siguranță, locul potrivit.

 

Dacă vrei, în schimb, o experiență relaxată și subtilă, cu multă poveste și multiple nuanțe culinare, acest restaurant distins cu o stea Michelin este una dintre cele mai inspirate alegeri.

 

În traducere cutiuță de bijuterii sau cutie de mici dimensiuni în care se țin lucruri prețioase, L’Ecrin se potrivește bine cu numele său: este un local cu doar 28 de locuri, ascuns însă în inima hotelului monumental care tronează în Place de la Concorde din 1758: Hotel de Crillon.

 

 

Trecând prin interioarele somptuoase, cu marmură, catifea și obiecte de cristal, din Hotel de Crillon, dar care sunt aproape întotdeauna într-un dute-vino de personalități și oaspeți celebri, L’Écrin este ca un cocon protejat de vârtejul lumii, unde seara pornește cu un pahar de vin.

 

Ales din crama hotelului – 2.000 de sticle Grand Cru și 40.000 de sticle în total – unde tavanul din lemn de stejar este sculptat în ape care semnifică mișcarea vinului în butoi, vinul devine pretextul experienței culinare în sine, pentru că echipa din bucătărie trebuie să se decidă pe loc care sunt preparatele care să facă pereche cu licorile din pahar.

 

Fiecare detaliu este gândit cu atenție, de la ingredientele provenite de la furnizori pe care Boris Campanella îi cunoaște personal și cu care are o relație de ani de zile și până la elementele de decor care sunt mai mult decât simplu decor.

 

 

Paharele de apă sunt modelul Harcourt de la Baccarat, cu cea mai mare puritate de cristal din lume, iar pocalele de vin sunt reeditate după cele folosite de Maria Antoaneta la petrecerile de la curtea regală.

 

Mai exact, sunt pahare fără picior de sprijin, făcute astfel încât să continui să bei și să nu le pui niciodată jos.

 

Făcute celebre, spune legenda, la festinurile organizate de Ludovic al XVI-lea, ele au fost reeditate de Hotel de Crillon ca un tribut adus Mariei Antoaneta, regina care și-a petrecut ultimii doi ani din viață în clădirea care găzduiește acum hotelul.

 

În mod ironic, Maria Antoaneta și Ludovic al XVI-lea au fost executați chiar în fața actualului Hotel de Crillon, Place de la Concorde fiind locul unde era amplasată ghilotina în timpul Revoluției Franceze.

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto: Fine Society, Hotel de Crillon

Pentru mai multe articole, povești și inspirații, mă puteți urmări pe paginile de INSTAGRAM și FACEBOOK