Despre tot ce-i fin și fain

De ce filmul ,,Animale fantastice și unde le poți găsi” merită văzut

By 15 noiembrie, 2016Culture
read time 1 min
 
15 noiembrie, 2016

De ce filmul ,,Animale fantastice și unde le poți găsi” merită văzut

M-am dus cu așteptări moderate, iar soțul meu fără nicio așteptare și mai mult de hatârul meu. Am plecat amândoi cu un zâmbet larg pe buze, ca doi copii mari care și-au retrăit copilăria timp de două ore. Asta reușește să-ți facă Eddie Redmayne și valiza lui cu animăluțe magice.

by

Nu am văzut niciun film din seria ,,Harry Potter”, n-am citit niciuna dintre cărți, în schimb ,,Animale fantastice și unde le poți găsi”  – făcut tot după cartea lui J.K.Rowling – m-a cucerit de la primele scene. L-am văzut la IMAX în Cinema City (AFI Cotroceni), ceea ce vă doresc și dumneavoastră, fiindcă experiența 3D a fost incredibilă. Nu sunt o mare fană 3D, în exces mi se pare obositor, iar după ,,Doctor Strange” (despre care am scris AICI) nu credeam că un alt film cu temă fantastică mă va uimi atât de curând. M-am înșelat.

 

Nu divulg niciun spoiler, dar povestea e cam așa: Newt Scamander, un vrăjitor englez, protejat al lui Dumbledore din ,,Harry Potter” (un personaj pe care până și eu îl știu), sosește la New York cu o valiză plină cu animăluțe fantastice… interzise în America. Aici, spre deosebire de Anglia, vrăjitorii reprezintă o castă secretă, societatea manifestă tot mai multă aversiune împotriva lor, iar lumea lor și a ,,Nu-Magilor”, adică a oamenilor obișnuiți, nu se amestecă niciodată. Asta până la venirea lui Newt.

,,Trebuie să-mi găsesc animalele înainte să fie rănite. Momentan se află pe teritoriu străin, înconjurate de milioane dintre cele mai rele creaturi de pe planetă: oamenii”

nintchdbpict000256656816

 

Chiar dacă nu sunteți fanii lui Rowling, chiar dacă nu sunteți fani ,,Harry Potter”, vă recomand să mergeți la acest film cel puțin din următoarele motive:

Eddie Redmayne este fabulos.

După ce l-am văzut, în ultimii doi ani, în roluri complexe precum cel al lui Steven Hawking în ,,The Theory of Everything” sau în dublul rol din ,,The Danish Girl”, m-am convins odată cu ,,Animale fantastice…” că este unul dintre cei mai talentați și expresivi actori la ora actuală. În rolul lui Newt Scamander este de o stângăcie adorabilă, cu o mimică mereu nedumerită, de puști rătăcit prin lume, cu părul roșcat ciufulit și cu un mers de roboțel. Te cucerește de la prima scenă. Este filmul lui, fără doar și poate, nu degeaba regizorii au și declarat că Redmayne a fost ,,prima și unica alegere pentru rol”. Pare că s-a teleportat din 1926, pe un vas ancorat în portul New York, și prestația lui merită atributul din titlul filmului: fantastică.

Personajele secundare sunt savuros-interpretate

Greu găsești pe cineva să nu-ți placă și să nu te amuze, de la Porpetina Goldestein, vrăjitoarea neîndemânatică și bine-intenționată care ajunge tovarășa de isprăvi a lui Newt, până la sora ei care poate citi gânduri (,,dar nu ale britanicilor, din cauza accentului”) sau la patiserul Jacob Kowalski, acesta din urmă fiind – după Redmayne – cel mai expresiv actor din film. Vei râde cu poftă, de la un capăt la altul al filmului.

 

Și, dincolo de interpreții umani, favoritul meu rămâne… nifflerul, animăluțul fantastic care declanșează în bună parte desfășurarea acțiunii, grație pasiunii sale mistuitoare pentru orice lucește. Scenele în care Redmayne îl urmărește sunt unele dintre cele mai reușite din film.

– Cu siguranță toate astea nu sunt un vis.

– Cum ți-ai dat seama?

– N-aveam eu imaginație să născocesc așa ceva.

9585473

 
Distribuția e plină de nume ,,grele”

Pe lângă Redmayne (laureat cu Oscar), în film mai joacă Jon Voight (printre altele, tatăl Angelinei Jolie, nu că acesta ar fi meritul său suprem), Colin Farrell (pe care-l cheamă ,,Percival” și mânuiește bagheta de vrăjitor cu măiestrie) și… un alt actor extrem de iubit și charismatic, care își face apariția la final. De fapt un actor celebru se transformă în alt actor celebru. Spun doar atât: în sală s-a aplaudat la acea scenă. O să vă placă, e una dintre cele mai reușite întorsături de situație văzute într-un film în ultima vreme.

Efectele speciale sunt… magice

Dintr-un cu totul alt registru decât cele din ,,Doctor Strange”, efectele speciale ale filmului, mai ales văzute pe ecranul imens de IMAX, te fac să simți că ai intrat într-una dintre cărțile de povești din copilărie. Chiar mă gândesc ce trebuie să fie în sufletul unui copil care vede prima dată un astfel de film 3D, fiindcă pare magie în adevăratul sens al cuvântului. Sunt scene la care cadrele se mișcă de așa natură încât îți pun un gol în stomac, iar vrăjitoriile făcute cu bagheta de Redmayne & co. merită văzute tridimensional.

Decorurile

Deși multe dintre ele sunt făcute în mod evident pe calculator, vei avea parte de panorame spectaculoase asupra New York-ului, iar în scenele finale chiar de o incursiune într-una dintre stațiile misterioase ale metroului american, istorica stație-fantomă City Hall – despre care am scris eu acum câteva luni AICI, fiindcă am vizitat-o în mod… neconvențional, deși ea este închisă publicului larg.

FANTASTIC BEASTS AND WHERE TO FIND THEM

 

– Toți Nu-Magii sunt la fel ca tine?

– Nu există nimeni la fel ca mine.

Pentru mai multe articole, povești și inspirații, mă puteți urmări pe paginile de INSTAGRAM și FACEBOOK