Prima expoziție NIKE într-un muzeu: cum schimbă un brand sportiv societatea și cultura pop
Am fost invitată să vizitez expoziția NIKE de la Vitra Museum din Weil am Rhein, primul eveniment dedicat vreodată brandului într-un muzeu. Istoria de design a NIKE spune o poveste despre evoluția societății și a așteptărilor publicului, în ultimii 50 de ani. Intervalul în care o pereche de sneakers a încetat să fie doar încălțăminte și a devenit fenomen.
Multe lucruri pe care în prezent le luăm ca pe o normalitate au reprezentat cândva inovații care au zguduit industrii și au creat legende.
De la marile descoperiri până la lucrurile mici care par să fi fost dintotdeauna așa, doar că nu au fost.
De exemplu, a devenit o banalitate faptul că aproape orice persoană care se apucă de sport își cumpără un set complet armonizat coloristic: pantaloni, top, jachetă și încălțăminte.
Ceva care să arate din aceeași poveste și, împreună, să spună povestea celui care le poartă.
În realitate, designerul Diane Katz a fost persoana care a inventat în 1978, pentru Nike, conceptul de unified apparel: haine sport asortate între ele și combinate cu încălțămintea.
O idee ingenioasă care a schimbat pentru totdeauna felul în care ne raportăm la echipamentul sportiv.
Este doar un exemplu al micilor revelații pe care le-am avut vizitând expoziția NIKE de la Vitra Design Museum din orașul german Weil am Rhein, la câțiva kilometri de granița cu Elveția.
Vizita a avut loc la invitația distribuitorului oficial Nike, Sport Time România.
Expoziția NIKE: FORM FOLLOWS MOTION a fost curatoriată de către muzeu în colaborare cu o instituție numită DNA: Nike Design Archive, gândită să conserve istoria brandului.
Din cele peste 200.000 de piese din colecție, plus câteva obținute de la colecționari privați, a ieșit această expoziție, încă o dovadă a normalizării relației dintre branduri și instituțiile de cultură.
Dacă în urmă cu 20 ani ar fi fost de neînțeles ca un muzeu să găzduiască istoria unui brand comercial, publicul a înțeles între timp că istoria unei mărci nu este niciodată doar un demers mercantil.
Casele de modă legendare și brandurile care au scris istorie au fost influențate de vremurile pe care le-au prins și au influențat la rândul lor societatea: cu cât succesul lor la public a fost mai mare, cu atât impactul a fost mai pronunțat în ambele direcții.
Astfel, expoziția scoate în evidență și importanța sportului – cu tot cu campionatele de fotbal, Jocurile Olimpice și Paralimpice și celelalte evenimente de mare impact – în evoluția designului și a percepțiilor sociale.
Denumit după zeița greacă a victoriei, Nike a devenit, din 1972 și până acum, cel mai popular nume din lumea echipamentului sportiv.
Totodată, este și cel mai mare producător de îmbrăcăminte sport, cu venituri anuale de peste 50 de miliarde de dolari, dar și creatorul unei noi culturi a designului sportiv.
În 1972 când celebrul logo Nike, numit the swoosh, a fost creat de designerul grafic Carolyn Davidson, a fost poate primul logo de marcă complet abstract, care nu se inspira dintr-un element deja existent în natură.
Șapca cu the swoosh – devenită între timp un fenomen – a fost creată pentru Andre Agassi în perioada în care acesta își pierdea părul și juca doar cu șapcă, pentru a ascunde acest lucru.
Regulile stricte ale turneelor nu permiteau echipamente cu denumiri de brand vizibile, așa că a fost scos pentru prima dată numele și a rămas doar semnul. Un demers pur funcțional care a născut unul dintre cele mai populare accesorii ale ultimelor decenii.
Ca o anecdotă: în 2002, rapperul Nelly a lansat celebra melodie Air Force Ones, în care apare o pereche de Nike care nu a fost lansată niciodată pe piață și este prezentată pentru prima oară în expoziție.
Multă vreme s-a crezut că ei nu există cu adevărat și cu au fost doar o butaforie folosită în videoclip.
De la prima talpă inovatoare Nike creată de Bill Bowerman folosind ca model propriul aparat de făcut gofre până la ideea nebunească a fostului inginer NASA Frank Rudy de a folosi pungi cu gaz sub presiune în talpa pantofilor, pentru a reduce impactul asupra articulațiilor, Nike a schimbat periodic regulile jocului în lumea sportivă.
În prezent, există un campus de cercetare Nike în Oregon, destinat studiului mișcării, unde specialiști multidisciplinari caută să găsească noi tehnologii și materiale sustenabile.
Inovațiile nu au fost însă doar la nivel de tehnologie de vârf, ci și de percepție a brandurilor în lumea sportului.
În 1984, Nike a mizat pe Michael Jordan și Air Jordan – devenit între timp un brand de sine stătător – deschizând o nouă eră a parteneriatelor de succes dintre companii și sportivi.
Expoziția NIKE: FORM FOLLOWS MOTION este structurată în patru secțiuni cronologice.
Prima – denumită TRACK – așază în perspectivă povestea Nike, începută de doi bărbați: Phil Knight, fost atlet, și antrenorul său, Bill Bowerman.
Primii angajați ai companiei, dar și primii clienți ai acesteia, făceau parte din aceeași lume a pasionaților de alergare și a foștilor atleți din facultățile americane.
Nu e deloc întâmplător, astfel, că primele vânzări ale brandului s-au făcut la întâlnirile alergătorilor, unde reprezentanții de vânzări aduceau perechi de Nike pentru a le etala în fața sportivilor.
Tot acolo s-au pus și bazele crezului de design al brandului, rămas neschimbat până în prezent: vocea atletului e cea mai importantă. Altfel spus, toate inovațiile venite pe parcurs au avut ca punct de plecare aceeași întrebare și necesitate: „Ce-și dorește un sportiv de la echipamentul lui?”
A doua parte a expoziției – denumită AIR – acoperă anii 80, când Nike a prins tracțiune și a început să aibă colaborări cu sportivi precum Serena Williams, LeBron James și Michael Jordan.
De la echipamentul dedicat aproape exclusiv alergătorilor, Nike a început să se uite în jur către baschet, tenis, fotbal și restul sporturilor.
În aceeași perioadă au apărut celebrii Air Force 1 și Air Jordan, iar în 1987 Air Max a schimbat pentru totdeauna destinul companiei, dar și regulile jocului în industria echipamentului sportiv.
Expoziția include și prima mașinărie folosită de Frank Rudy pentru a crea pernele de gaz presurizat pentru tălpile pantofilor sport.
Al treilea capitol, SENSATION, explică procesul de cercetare și dezvoltare din cadrul companiei, punând reflectoarele pe Nike Sport Research Lab, în timp ce ultima parte este dedicată colaborărilor Nike cu designeri din afară, atleți și vedete.
Această parte finală este cea care oferă perspectiva de ansamblu asupra modului în care Nike s-a impus în cultura pop, de la muzică și filme până la lumea modei și la noile trenduri și valori stilistice ale generațiilor actuale.
Foto: Fine Society, Sport Time Romania