Despre tot ce-i fin și fain

Reciclarea și sustenabilitatea încep cu tine, acum și aici

By 21 august, 2020Lifestyle
read time 5 min
 
21 august, 2020

Reciclarea și sustenabilitatea încep cu tine, acum și aici

Bicicleta din fotografiile mele a fost cândva capsule de cafea Nespresso și poți avea și tu una la fel. Plus toate felurile în care m-am auto-educat să am mai multă grijă și respect față de mediul înconjurător.

by

**** Acest articol face parte dintr-un proiect mai amplu realizat de Fine Society și Nespresso, născut din pasiunea împărtășită pentru cafea bună, lucruri fine și pași mici către sustenabilitate ****

De câțiva ani încoace, am început să mă documentez, să citesc și să mă auto-educ în legătură cu reciclarea, sustenabilitatea și alegerile mai blânde cu mediul. 

 

Cred că acesta e termenul care descrie întocmai situația: auto-educare. 

 

Nu există vreun curs care să te facă expert peste noapte în așa ceva și fac parte dintr-o generație care nu a auzit despre sustenabilitate decât hăt, după vârsta de 25 de ani. 

 

În prezent, sustenabilitatea și reciclarea au devenit parte din discursul public și, pentru că oamenii sunt tot mai interesați de subiect, s-au transformat într-un trend în toată regula. 

 

Este probabil cel mai frumos, lăudabil și înțelept trend pe care eu l-am prins în decursul vieții mele: să ai mai mult respect pentru planetă, să nu lași gunoi și murdărie în urmă, să tratezi cu blândețe totul. Resursele, planeta, ceilalți oameni.

 

De multe ori, când postez pe Instagram sau povestesc mici trucuri pe care le-am învățat la rândul meu, oamenii se panichează.

 

Cu cele mai bune intenții, dar tot le simți îngrijorarea: „Stai, adică din momentul ăsta trebuie să îmi întorc viața cu josul în sus?”. „Să trăiesc cu totul altfel decât am trăit 20, 30, 50 de ani?”

 

Da și nu.

 

Nu trebuie să trăim altfel, ci să gândim altfel.

 

 

Trebuie să bătătorim niște reflexe noi, care să ne facă să sortăm instinctiv tipurile de deșeuri, să alegem varianta biodegradabilă în locul plasticului, să cumpărăm mai puține lucruri „de unică folosință”, să nu facem abuz de ambalaje și să ne gândim, măcar orientativ, cât gunoi producem.

 

Asemenea lucruri. Multe și mărunte.

 

De prea multe ori, oamenii se gândesc la trăitul sustenabil ca la un demers de perfecțiune intangibilă: oricum nu pot trăi „ca la carte”, așa că nici măcar nu încerc.

 

Sau, și mai rău: nu știu de unde să încep și nu am timp să învăț, așa că ignor, mă prefac că toate astea nu contează.

 

De fapt, ca să începi nu trebuie să faci ceva ieșit din comun, nu trebuie să cumperi nimic costisitor, nici să implementezi vreun sistem complicat. 

 

E suficient să te uiți în jur și să vezi ce poți face cu ceea ce ai deja.

Adică să-ți organizezi viața și obiceiurile un pic mai bine și mai „sănătos” pentru mediu.

 

Ce poți să reciclezi din produsele pe care le folosești și unde?

 

Ce produs pe care-l folosești în prezent îl poți înlocui cu o variantă mai „curată”?

 

Cum poți să refolosești unele lucruri în loc să cumperi altele noi? (începând cu banala pungă de mers la piață)

 

Chiar ai nevoie de încă o cămașă/bluză/rochie nouă, de fast-fashion, pe care o vei arunca sau înlocui peste câteva luni?

 

De la asemenea întrebări pornește totul.

 

Pentru mine, să mă uit în jurul meu a însemnat să sortez ambalajele pe categorii și să le arunc diferențiat, să evit sticlele de plastic pe cât posibil (am un filtru de apă), să aleg produse din materiale reciclate, să am mereu o pungă textilă la mine (o vedeți inclusiv în coșul bicicletei din imagine, e cea verde) și să folosesc toate programele de reciclare care au apărut în ultimii ani. 

 

Și, Slavă Domnului, au apărut multe, fiindcă tot mai multe companii își dau seama că și consumatorul trebuie să devină partener în demersurile de protecție a mediului și oferă variante de reciclare.

 

Acum doi ani, am scris despre programul de reciclare a capsulelor Nespresso, când el s-a lansat la noi. Articolul se numea „Cum să faci mult cu puțin: gesturi mici cu efecte mari”. 

 

De atunci, reflexul de a strânge capsulele Nespresso și a le duce periodic la punctele de vânzare din București mi-a devenit a doua natură. Nici nu era greu.

 

Totodată, am urmărit tot ceea ce s-a întâmplat pe zona asta a reciclării aluminiului și mai ales pe zona de „Second Life”, adică produse realizate din aluminiul reciclat al capsulelor Nespresso. 

 

Bicicleta din fotografiile care ilustrează acest articol este o Velosophy realizată din capsule Nespresso reciclate, în urma unui parteneriat prin care Nespresso vrea să arate potențialul de reciclare al aluminiului și să-și motiveze clienții să aducă la reciclat capsulele folosite.

La finalul articolului afli cum poți câștiga și tu una.

 

 

Totodată, există pixuri Caran d’Ache realizate din capsule Nespresso: eu am vreo patru și le folosesc intens, sunt preferatele mele, fără nicio exagerare.

 

În plus, ideea că au fost cândva capsule de cafea și că-și trăiesc a doua viață mă încântă și, tot la final, afli cum poți câștiga și tu unul.

 

 

 

Alegerea obiectelor din programul „Second Life” nu a fost întâmplătoare: atât bicicletele cât și pixurile din capsule reciclate au fost gândite special pentru a fi utile, pentru a avea un scop. 

 

Ideea nu era să fie folosit aluminiul pentru a crea niște decorațiuni sau obiecte „inerte”, ci produse cu un scop practic, care să aibă realmente o a doua viață activă.

 

 

Anul acesta s-a lansat și prima capsulă de cafea Nespresso realizată în proporție de 80% cu aluminiu reciclat din alte capsule (pentru sortimentul Master Origin Colombia), iar până în a doua jumătate a anului 2021, toate capsulele de cafea Nespresso vor fi realizate astfel.

 

Pas cu pas.

 

Practic, aluminiul – folosit de Nespresso pentru că protejează cel mai bine aroma cafelei de oxigen, lumină și umiditate – este „infinit” reciclabil.

 

Reciclarea aluminiului necesită mai puțină energie decât producerea materialului din resurse „virgine”, astfel încât este o variantă ce poate fi utilizată cu success într-un model de afaceri circular.

 

CUM RECICLEZI CAPSULELE?

 

Strângi capsulele într-o pungă sau un sac de gunoi ce se poate închide și le duci în magazinele Nespresso (la final ai lista lor), unde poți primi noi pungi sigilabile pentru colectare, astfel încât să păstrezi circuitul.

 

De asemenea, membrii Clubului Nespresso (respectiv clienții care au datele introduse în sistem și comandă online capsulele) pot solicita online, la fiecare nouă comandă, preluarea capsulelor folosite, fără niciun cost.

 

 

Ele sunt pur și simplu înmânate curierului, la livrarea comenzii noi de cafea, ajugând ulterior în centrul de reciclare local, pe care Nespresso l-a creat cu ajutorul INDECO.

 

CUM CÂȘTIGI BICICLETE SAU PIXURI DIN CAPSULE RECICLATE?

 

Pentru a participa la concursul la care se pot câștiga 9 biciclete Velosophy și 50 de pixuri Caran d’Ache, trebuie să urmezi următorii pași:

 

 

  • să cumperi online sau din magazine, minimum 50 de capsule de cafea, până pe 31 august 2020.

 

  • să introduci codul campaniei CONCURS în câmpul de „Cod Promoțional” în cazul comenzilor online, sau să completezi cartonașul de înscriere în campanie, în magazinele fizice.

 

 

Dacă sunteți consumatori de Nespresso, la fel ca mine, acesta e un moment bun să vă faceți „stocul” de capsule pe termen lung și să puteți câștiga un produs foarte cool, pe care să-l folosiți cu bucuria de a ști că oferiți o „a doua viață” cafelei preferate.

 

*************

 

În București, poți duce capsulele de cafea utilizate la Nespresso Boutique, situat pe Calea Dorobanți nr. 210, la Boutique-ul din Băneasa Shopping City și la punctele de vânzare din  AFI Palace Cotroceni, și Mega Mall.

În Cluj-Napoca, clienții pot veni la punctul de vânzare Nespresso din incinta VIVO! Mall.

******

Pentru mai multe idei, personaje și inspirații, mă puteți urmări și pe contul meu de Instagram.

Foto: Fine Society

Pentru mai multe articole, povești și inspirații, mă puteți urmări pe paginile de INSTAGRAM și FACEBOOKOne Comment

  • Alexandra neacsu spune:

    Super cool articolul. Mi se pare o idee foarte faina. Si apropo de capsulele reciclate cand conanzi online poti alege livrare cu Urgent Cargus si sa predai curierului punga cu capsulele folosite.