Despre tot ce-i fin și fain

Reședința mea de vară: poveste cu un balcon și niște tabieturi

By 25 iunie, 2020Lifestyle
read time 10 min
 
25 iunie, 2020

Reședința mea de vară: poveste cu un balcon și niște tabieturi

Zilele trecute, gândindu-mă la această „nouă normalitate”, mi-am adus aminte de „Balconul”, una dintre povestirile mele favorite de Rodica Ojog-Brașoveanu. În varianta adaptată ritualurilor mele.

by

**** Acest articol face parte dintr-un proiect mai amplu realizat de Fine Society și Nespresso, născut din pasiunea împărtășită pentru cafea bună și lucruri fine. ****

Când eram în liceu, am devorat cam tot ce a scris Rodica Ojog-Brașoveanu, iar unele istorii și pasaje savuroase încă se află întipărite în mintea mea.

 

Mi se pare mai interesant să fac tablouri proaste decât un pandişpan reuşit” rămâne unul dintre motto-urile mele în viață, dar, lăsând gluma deoparte, puține povestiri m-au marcat mai mult decât cea intitulată ”Balconul”.


”Balconul”
este povestea unui cuplu în vârstă care trăiește într-o garsonieră așezată deasupra celei mai populare terase din oraș. 

 

Chiar dacă cei doi nu își mai permit să coboare la restaurant și să petreacă așa cum o făceau în tinerețile lor de oameni „de lume”, își petrec toate serile pe balconul… cu vedere la lume.

 

Se aranjează cu grijă pentru serile lor în balcon și improvizează toate elementele unei  autentice ieșiri în oraș: ritualurile de servire, reprizele de cafe-concert, discuțiile. Ca și cum ar s-ar afla acolo, printre clienții terasei.

 

„— E aproape 7, nu te îmbraci?

Gelu abandonă ziarul şi îşi împleti degetele sub ceafă, cu aerul că reflectează:

— Nu‑i prea devreme? Deschid la 7 jumate şi abia pe la 8 începe să se umple.

— Până ne aranjăm, până una‑alta…”

(…) Îşi făcură apariţia în balcon, impecabili şi distins dezinvolţi, aşa cum procedaseră de mii de ori odinioară, intrând în marile restaurante ale epocii. Tot ca acolo, după ce ţinu scaunul Miei, Gelu se aşeză şi el într‑o poziţie plină de morgă: picioarele lipite, manşete perfecte, bine scoase în evidenţă, privire panoramică, aparent distrată şi uşor subţiată, de gentleman hârşit în cele mai selecte cluburi din Londra.

— Ce comandăm? se interesă Mia cu un zâmbet convenţional rămas agăţat de obraz, după ce se „salutase”, dând graţios din cap spre copacii terasei, cu imaginare cunoştinţe.”


Anul acesta, exact ca Mia și Gelu, personajele Rodicăi Ojog-Brașoveanu, balconul va fi locul meu de vedere spre lume. 

 

Oricât de ciudat ar suna, anul 2020 pur și simplu… nu mă îmbie la vacanțe.

Elanul de hoinărit de altădată s-a transformat într-o dorință de a sta în liniște și zen, ca o baterie pusă în priză, la un ciclu mai lung de reîncărcare. Cam până în 2021, așa…

 

Așadar, vara mea de anul acesta va fi predominant acasă. Pe balcon, în curtea casei părintești sau cel mult într-un alt balcon micuț, din Sinaia, unde ne mai retragem din când în când. Deci balconul va fi laitmotivul.

 

RITUALURI DE BALCON

 

Tocmai de asta, când cei de la Nespresso mi-au trimis noile lor sortimente de cafea Barista Creations pentru sezonul cald, exact la asta m-au dus cu gândul: la tabieturile dintr-o vară urbană, tihnită și atipică, dar cu multe bucurii mărunte și zilnice.

 

Mai e o vorbă în care cred eu cu tărie și pe care perioada asta mi-a reamintit-o: „Fericirea înseamnă o viață din care să nu simți nevoia să evadezi”.

 

De vreme ce îmi iubesc viața de zi cu zi, așa cum este ea, statul acasă nu e chiar așa un sacrificiu. E doar o pauză mai lungă.

 

Eu sunt o mare băutoare de cafea – în plus, nu consum alcool și sau sucuri de niciun fel – așa că pentru mine cafeaua este mai mult decât un tabiet matinal.

 

Este băutura spre care întind mâna de câte ori vreau un moment de răgaz și de câte ori simt că vreau să mă delectez cu o aromă sau cu „ceva bun”, între mesele mele bine-stabilite din zi.

 

Ca idee, eu mănânc de un an de zile la cinci ore diferență între mese (fără excepții), iar în aceste intervale nu am voie altceva decât… apă, cafea sau ceai.

 

 

Și, cum am tensiune mică nativ și pot bea oricâtă cafea… micile mele răsfățuri între mese poartă nume precum Caramel Crème Brûlée, Volluto, Vanilla Éclair sau alte sortimente Nespresso.

 

Gama Barista Creations de la Nespresso este una despre care am tot scris, fiindcă este gândită exact pentru a ajuta „cafegiii” să reproducă acasă rețete asemeni celor făcute de Barista din cafenele.

 

Este o gamă permanentă, dar cu lansări sezoniere.

 

Vara aceasta, noutatea sezonieră o reprezintă „Barista Creations pentru rețete cu gheață”, două sortimente gândite pentru a fi consumate reci, atât în varianta simplă, de cafea cu gheață și/sau lapte rece, cât și în varianta cu trei siropuri delicioase.

 

Eu nu consum zahăr, așa că varianta potrivită mie este cea simplă, de cafea, gheață și eventual lapte vegetal, iar cele două sortimente sunt Freddo Delicato, respectiv Freddo Intenso. 

 

FREDDO DELICATO este ideal pentru cei care iubesc gustul lejer și ușor dulce, cu note fructate, iar FREDDO INTENSO e pentru cei cărora le place gustul intens prăjit. 

 

Eu beau o largă varietate de cafele (toate fără zahăr, de când mă știu), așa că o să experimentez cu amândouă.

 

Totuși, Freddo Delicato e mai apropiat puțin de ideea de „răsfăț între mese”, datorită aromei dulci.

 

REȚETELE SIMPLE

 

… sunt chiar nespus de simple și de ușor-realizabile.

 

Mai exact, în varianta simplă, băutura arată cam așa: 

 

 

FREDDO DELICATO

 

Adăugam 3 cuburi de gheață într-un pahar.

Adăugăm apoi 100 ml de apă minerală.

După care plasăm o capsulă Freddo Delicato în espressor și o extragem espresso, direct peste amestecul din pahar.

 

FREDDO INTENSO

 

Adăugam 3 cuburi de gheață într-un pahar.

Adăugăm 100 ml de spumă de lapte rece (merge și lapte vegetal, în cazul meu)

După care plasăm o capsulă Freddo Intenso în espressor și o extragem espresso direct peste amestecul din pahar.

 

 

Ca idee, eu fac spumă de lapte cu un aparat Nespresso Aeroccino, pe care îl am deja de șase ani.

 

Folosesc doar lapte de soia, migdale sau alune, iar spuma iese identică celei din laptele normal. 

 

E un detaliu pe care eu îl consider esențial, fiindcă de multe ori mi s-a întâmplat să comand în oraș cafea cu lapte vegetal și să mi se spună, din start, că va avea mai puțin (sau deloc) spumă, din cauza tipului de lapte.

 

Mie cu Aeroccino îmi iese o spumă bună de mâncat cu lingura.

 

REȚETELE COMPLETE

 

Cei de la Nespresso au gândit aceste rețete pentru a fi băute și alături de o serie de siropuri pe care le găsiți tot în magazinele Nespresso și pe site-ul Nespresso, mai exact o serie de arome de la Monin: piersică albă, caramel sărat și coacăze negre.

 

Le am și eu acasă și le-am folosit pentru a prepara cafea pentru ceilalți membri ai familiei.

 

Rezultatul, după spusele lor, a fost delicios, așa că recomand să le încercați dacă iubiți cafeaua rece și dulce. 

 

Practic la rețetele simple de mai sus se adaugă și 10ml de sirop.

 

Pentru Freddo Delicato ei recomandă siropul de piersică albă, iar pentru Intenso pe cel de caramel sărat, dar eu una – dacă aș avea voie siropuri – m-aș juca cu ele după gust, în fel și chip.

 

Până la urmă asta înseamnă să fii Barista la tine acasă, nu? 

 

UN LUCRU PE CARE ÎL APRECIEZ 

 

Cu Nespresso colaborez de cinci ani și beau cafeaua lor de aproape zece, așa că îl consider deja un brand „de casă”, nelipsit din viața mea.

 

Unul dintre lucrurile care îmi plac la ei este perfecționismul. 

 

Spre exemplu, diferitele combinații de cafea și gheață sunt testate de ei de peste 5 ani (practic se studiază chimia dintre temperatură, arome și parametrii de prăjire), dar nu au scos decât 10 ediții limitate în acest interval.

 

Chiar dacă au dezvoltat peste 100 de prototipuri de cafea, nu au lansat decât ceea ce considerau că merită cu adevărat, un lucru în care eu cred cu tărie și care mi se pare viitorul.

 

În această lume înecată de 1000 de lansări pe an și de produse la grămadă, eu una îmi doresc o întoarcere la „puțin și bun”, ceea ce ar însemna ca fiecare brand să lanseze doar lucruri de care e sigur, după o perioadă lungă de analiză și tatonare. 

 

NU UITAȚI SĂ RECICLAȚI.

 

Voi repeta acest lucru la fiecare articol care are legătură cu Nespresso: păstrați capsulele într-o pungă și aduceți-le fie la punctele de vânzsare Nespresso, fie dați-le curierilor când vin cu noua comandă de cafea de pe site. E un efort mic și toți putem face diferența. 

Toate sortimentele din gama Barista Creations pot fi găsite în București, în boutique-urile Nespresso din Calea Dorobanților și din Băneasa Shopping City, dar și în punctele de vânzare din Afi Cotroceni și Mega Mall. În Cluj se găsesc la Vivo Mall, dar oriunde ați fi puteți comanda și online, pe Nespresso.com

2 Comments

 • Liliana spune:

  Buna Diana,

  EU locuiesc in Londra si din pacate pe timpul pandemiei nu am gasit online capsulele mele preferate (Caramelito, Colombia si Venezia)
  si imi este foarte dor de gustul lor. Astept cu nerabdare sa incerc si ce ne-ai recomandat tu pentru vara. Multumesc
  Liliana

  • Diana Cosmin spune:

   Caramelito… oh da. Eu sunt unul dintre oamenii cărora li se face poftă de cafea doar citind despre ea :))) Să-mi spui cum ți se par varietățile de vara asta, dar încearcă-le și cu sirop dacă poți. Eu nu am voie, dar înțeleg că sunt minunate cu acele siropuri Monin 😀

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.