Despre tot ce-i fin și fain

Suntem incapabili să ne salvăm pe noi sau pe alții. Hai să schimbăm asta.

By 16 aprilie, 2019Learning
read time 5 min
 
16 aprilie, 2019

Suntem incapabili să ne salvăm pe noi sau pe alții. Hai să schimbăm asta.

Ce faci dacă vezi un om care se sufocă cu mâncare? Cum dai primul ajutor unei victime dintr-un accident? Ce faci dacă un om drag ție pățește ceva și tu ești singura persoană la fața locului? Ești în stare să-l salvezi? Eu din păcate nu, dar vreau să schimb asta.

by

Acum câteva săptămâni, mergeam cu mașina prin traficul bucureștean, așa cum se merge de obicei la oră de vârf: bară la bară. Paralel cu mine, un biciclist încerca să „croșeteze” mașinile, iar la un moment dat îl văd făcând dreapta pe o străduță laterală. Eram oprită la stop și destul de adâncită în gânduri, dar într-o fracțiune de secundă l-am văzut cu coada ochiului. Zburând prin aer.

 

Mașina aflată în coloană în fața mea luase spontan decizia de a se strecura pe aceeași străduță și demarase în trombă, luându-l din plin pe biciclist. Cu boltă chiar. 

 

În acea clipă mi-a stat inima. Nu sunt o persoană ușor impresionabilă, dar nu-i doresc nimănui să asiste la așa ceva: ai efectiv senzația că ești martor la moartea violentă a cuiva. Slavă Domnului omul avea cască și s-a ridicat în câteva secunde (și a început să dea cu picioarele în mașina respectivului șofer, dar asta e altă poveste), însă episodul m-a marcat.

 

Dincolo de șocul de a asista la așa ceva, a fost prima dată în viața mea adultă când m-am gândit dacă știu, realmente, ce să fac într-o asemenea situație. Dacă unui om i se face rău lângă mine, dacă asist la un asemenea accident, dacă sunt singurul om prezent într-un asemenea context. Cum pot să ajut? Și m-a îngrozit faptul că habar n-aș avea cum și ce să fac. 

Dar mai ales m-a îngrozit faptul că, la cum știu eu că stau lucrurile, nici ceilalți oameni din jurul meu n-ar ști cum să reacționeze corect.

Nu e vina noastră, la drept vorbind. La școală n-am studiat așa ceva. Nu toți avem măcar o minimă pregătire medicală. Când dai examenul de carnet, unele dintre întrebările din grile se leagă de prim-ajutor, dar sunt (sau erau pe vremea mea) destul de absurde și „de învățat pe dinafară”.

 

În filme vedem adesea manevra Heimlich (când se îneacă cineva și printr-o manevră abdominală îl poți ajuta să elimine mâncarea blocată în esofag) sau resuscitarea victimelor înecului prin respirație „gură la gură”, dar asemenea lucruri rămân la stadiul de film. Nu ni se pot întâmpla nouă, n-au treabă cu noi.

 

Deloc întâmplător, ieri am primit de la Sun Plaza un comunicat care mi-a dat senzația unui „Deja vu”, dar în sensul cel mai bun al cuvântului. După SunTalks, platforma de educație și dezvoltare personală a centrului comercial, Sun Plaza lansează ceva care se leagă exact de acest subiect delicat și esențial: Sun Help. O serie de cursuri gratuite de prim-ajutor pentru toți clienții Sun Plaza.

 

Primul curs este pe 20 aprilie, la ora 10:30 (în zona centrală de la etajul 1) și mi se pare vital pentru orice om care are copil sau care se gândește vreodată să facă unul. Se numește, sugestiv, „Curs de prim ajutor pentru sugari și copii de peste un an”, adică acele ființe mici care sunt chiar și mai expuse decât adulții la pericole de înecare, cădere, sufocare și mai știu eu câte altele.

 

Mai există cursuri punctuale de prim-ajutor, de care am auzit de la unele prietene care au copii, dar multe sunt scumpe, nu întotdeauna autorizate și greu de cuprins în programul aglomerat al unei zile. În schimb într-un weekend, în timpul unei plimbări la mall, poate fi genul de cadou nesperat care te ține o viață întreagă. Și care-ți poate salva viața, ție sau cuiva drag.

 

Cum poți participa?

Evenimentul va dura toată ziua, cu trei serii de cursanți, a câte 50 de persoane de serie, fiecare serie având o durată de două ore. Te poți înscrie, gratuit, pe SITE, pentru a-ți asigura un loc și un interval orar.

 

Cursurile sunt făcute de Fundația pentru SMURD și te introduc în profunzime în subiect, fiind tratate cu toată seriozitatea: de la primul-ajutor la sugari până la copii mai mari, adulți și gravide. Cele două ore vor include o parte teoretică și una practică, iar la final toți participanții vor primi un suport de curs, un mini-kit de prim-ajutor și o diplomă care să ateste absolvirea cursului. 

De ce e vital să fii acolo?

Există puține lucruri cărora le putem aloca două ore și să ne schimbe pentru totdeauna viața. Oricât de interesante sau palpitante ar fi multe discipline, în două ore nu poți să avansezi prea mult în niciun domeniu.

 

În cazul tehnicilor de prim-ajutor însă, în două ore poți învăța lucruri care să-ți servească întreaga viață, pe care să le transmiți mai departe copiilor tăi și poate chiar să ajungi să salvezi viețile unor oameni pe care nu-i cunoști. Cum ar fi fost dacă acel om căzut în trafic nu s-ar fi ridicat? Dacă toți șoferii din mașini s-ar fi blocat, neștiind cum să reacționeze? Cum ajuți un om care moare lângă tine, iar tu nu poți face nimic?

Asta e o întrebare la care îmi doresc să nu fim niciodată nevoiți să răspundem. Dar, în loc să sperăm că n-o să ni se întâmple tocmai nouă, hai să învățăm și să fim siguri de asta.

Pentru mai multe articole, povești și inspirații, mă puteți urmări pe paginile de INSTAGRAM și FACEBOOK