Despre tot ce-i fin și fain

Cum faci un bagaj funcțional în valiza potrivită

By 20 martie, 2017Travels
read time 5 min
Foto: Stratic
 
20 martie, 2017

Cum faci un bagaj funcțional în valiza potrivită

Plec în Elveția, la cel mai mare târg de ceasuri și bijuterii din lume, și am o grămadă de lucruri de pus în valiză pentru următoarele 10 zile. Moment tocmai bun să vorbim un pic despre arta de a ne face bagajele.

by

Prima dată când „am trăit din valiză” în accepțiunea foarte practică a termenului a fost în 2007, când am plecat singură prin lume, ca să fac un masterat în Diplomație. Aveam o singură valiză de 23 de kilograme, un carry-on asortat (roz, trebuie să precizez) și primul semestru de școală înaintea mea. A fost prima dată când mi-am pus problema de a „asambla” cum se cuvine un bagaj astfel încât conținutul lui să mă reprezinte, să-mi ajungă, să nu devină repetitiv și să nu mă frustreze.

 

Primul mare compliment primit în acea perioadă a venit de la o colegă olandeză care, admirându-mi sarafanul cu care venisem la un curs, mi-a spus, pe un ton mirat: „Nu pot să cred că și tu trăiești tot din valiză. N-aș fi zis”. Mi-a rămas în minte expresia și, pentru că viața și meseria m-au adus ulterior în postura de a călători mult, am încercat mereu să trăiesc din valiză cât am putut eu de frumos.

Voi pleca la Basel pentru 10 zile, la târgul de ceasuri și bijuterii, ceea ce înseamnă că am nevoie de ținute și accesorii pentru toate situațiile de mai jos:

mers zilnic de la hotel la gara din Freiburg (orașul în care stau, fiindcă Basel este suprapopulat în această perioadă) și luat trenul spre Basel, dimineața și seara, apoi mers de la gara din Basel spre Messe Basel, locul în care are loc târgul;

umblat non-stop în cei 140.000 de metri pătrați de spațiu expozițional, în fiecare zi;

participat la evenimente, cocktailuri și mini-gale;

revizitat Elveția în weekend-ul pe care-l voi prinde acolo, mai exact Zürich, Lucerna și toate orașele care-mi trezesc nostalgie din perioada masteratului (când am petrecut și acolo un semestru).

Cam multe și ambițioase obiective îmi propun pentru o singură valiză, nu? Tocmai de asta, în anii de călătorit mi-am stabilit singură niște reguli de funcționalitate pentru orice bagaj.

1489956127100_resized_20170319_104303319

 

Nr.1: Redu totul la esență și începe cu obiectele de bază

52ff970b350b5db86ee50f87029818db

Foto: Helmut Lang

Eu mă îmbrac minimalist: alb, negru, roz pudrat, linii simple, drepte. Prin urmare, perechea mea preferată de pantaloni negri din piele întoarsă, plus 2-3 tricouri albe simple, 2-3 tricouri negre simple (care nu ocupă mult loc) sunt baza.

 

Urmează două sacouri: unul negru și unul într-o culoare tare, dar cu croială simplă, de exemplu unul roșu din tweed. Plus 2-3 cămăși albe, în diferite croiuri. Deja pornind de la aceste piese, care nu ocupă mai mult de un colț de valiză, pot face cel puțin 7-8 ținute pe placul meu.

 

dem07e0199100-5

Foto: Gerard Darel

Când stai undeva vreme îndelungată și ai un bagaj limitat, să-ți iei doar ținute „unice”, „statement”, „irepetabile” este cea mai frecventă greșeală. Am făcut-o și eu la început, de multe ori.

 

Trei sacouri multicolore și fistichii, odată purtate, vor deveni ACELE sacouri multicolore. Nu pot fi reinventate, iar a-ți lua 10 sacouri, 10 perechi de pantaloni și 10 cămăși care nu se potrivesc unele cu altele înseamnă un bagaj burdușit și ineficient. Un bagaj smart se bazează pe simplificare. A nu se confunda cu simplism. Cele mai șic ținute ale mele le-am făcut „din valiză”, fiindcă am fost silită să-mi pun mintea la contribuție combinând ceea ce aveam la mine.

Nr.2: Caută tot ce e multifuncțional

O jachetă din puf, foarte-subțire, poate fi purtată și în serile răcoroase, ca haină, dar și pe dedesubtul unui sacou. Un palton subțire, beige sau negru, poate fi haină de exterior, dar asortat cu o broșă spectaculoasă devine outfit într-o seară în care nu mai am timp să trec pe la hotel să mă schimb. Totul trebuie gândit pentru a avea cât mai multe roluri.

Nr.3: În materie de accesorii, alege „jokerii”

1286211

Foto: Chanel

Prin jokeri mă refer la acele piese care – la fel ca piesele cu același nume de la jocul de Remy – se potrivesc cu orice și schimbă orice ținută într-o secundă.

 

În cazul meu: două-trei broșe spectaculoase (gablonțuri șic, nu diamante), care pot transforma sacoul meu negru; o eșarfă elegantă de mătase, de purtat la palton sau aruncată neglijent pe umăr la un cocktail; o pălărie neagră (ador pălăriile), care să-mi țină de frig în diminețile elvețiene friguroase dar, cu una dintre broșele sus-amintite, să devină accesoriu de seară. Lucruri mici și semnificative.

Nr.4: Totul depinde de încălțăminte

Foto: Pinterest

Alege pantofi pe care să-i poți purta cât mai mult, nu pantofi de vanitate. Am învățat acest lucru în 8 ani de călătorit lunar pentru evenimente și gale. Inițial îmi luam obligatoriu câte o pereche de tocuri amețitoare, pe care ajungeam să le port maximum 2 ore la o gală. Între timp am descoperit brogues, Oxford-shoes și alte tipuri de pantofi sexy și eleganți, cu toc moderat sau fără toc, care să arate minunat seara, dar să-mi înnobileze și ținuta de zi, la nevoie.

 

E dovedit statistic că femeile au tendința să cheltuie sume mai mari pe o rochie de seară spectaculoasă pe care s-o poarte o singură dată decât pe ceva super-practic pe care-l vor purta de 20 de ori. Pe același principiu se fac și valize total ineficiente, așa că învață din greșelile altora: nu „cheltui” spațiu valoros din valiză pe ceva ce vei purta 2 ore, neglijând restul de 22 de ore din zi. Prioritizează.

Eu și valizele: a love-story

Recunosc, mă atașez de valize. Deși încerc să nu pun suflet în lucruri, valizele sunt excepția. Sunt companionii mei de drum și de ele depinde în ultimă instanță succesul deplasării. Oricine a primit vreodată cu întârziere un bagaj înțelege perfect. Prin urmare, vreme de 10 ani am fost fidelă aceluiași set de valize, același cu care am colindat lumea când eram masterandă. M-au servit bine și le-am iubit.

 

După ce s-au uzat prea tare, mi-am luat două valize „generice”, negre, de care nu m-am atașat prea mult, gândindu-mă că reprezintă ceva temporar, până îmi cumpăr un set care să-mi înlocuiască vechile febleți. Le-am folosit și pe acestea două cu folos, până săptămâna trecută, când – pentru prima dată din 2007 încoace – am făcut o alegere conștientă și asumată a unui set nou-nouț de valize.

1489590492999_resized_20170319_104300636

 

În următoarea perioadă, voi călători prin lume cu un set Stratic, un brand german care m-a atras prin atribute concrete. Dacă o rochie sau o poșetă o iei pentru design, valiza e obiectul-cheie al călătorului. Dacă ați văzut cum se manipulează valizele într-un aeroport, știți de ce designul este doar cireașa de pe tort, după rezistență și fiabilitate. Decizia de a călători cu o valiză e precum aceea de a te însoți cu un om: te gândești dacă rezistați la drum lung împreună.

Nu e un post de reclamă, e o asociere de afinități. Mie mi-au plăcut valizele lor, lor le-au plăcut călătoriile mele și ne-am gândit că putem face lucruri împreună. Că ne putem „însoți” bine unii cu alții.

Skyline of Frankfurt am Main with evening sun

 

Denumirea Stratic este inspirată de stratosferă și zbor și sugerează simplitate în folosire și ideea de bagaj „light”. Brandul mi-a plăcut din mai multe motive, eminamente pragmatice și practice:

genmedia_pic1750953_rl_07_w1500_h1500

 
1640_16_stratic_leather_and_more_4_rad_trolley_66cm_3989465_chp_champagner_011
 
setul ales de mine, din gama Leather and More, are carcasa din policarbonat dur și detalii elegante din piele naturală: mânerele, logo-ul, eticheta. Totul e gândit pentru a fi rezistent (are garanție 5 ani), fermoarele au două rânduri de dinți și cifrul este incorporat. Ah, și sunt foarte ușoare, goale le pot ridica cu un singur deget, ceea ce nu mă miră având în vedere că în 2010 brandul Stratic a creat un troller cu o greutate de 2 kilograme.

 

Valizele mele de până acum au fost „soft”, din material textil, nu carcasă dură, și le-am preferat astfel din obișnuință. Sunt fiabile pentru mulți călători, dar pentru mine elementul determinant a fost călătoria în Thailanda. Am avut o escală de o zi în Doha, unde erau 40 de grade, și, având în vedere că valizele sunt depozitate în tot felul de condiții – căldură, frig, umezeală – m-am trezit acasă cu hainele umede. Hainele pe care eu le pusesem uscate, perfecte, curate, păreau că au stat într-o baie fierbinte.

 

Prin urmare, primul lucru pe care mi l-am dorit de la un nou set de valize a fost să-mi protejeze lucrurile de factorii meteo, inclusiv de umezeală. Și, după ce am descoperit varianta „rigidă” de la Stratic, nu știu de ce n-am făcut acest pas mai demult. De fapt știu de ce… sunt conservatoare.

1489956025152_resized_20170319_104301490

 
1489955961816_resized_20170319_104302312

 

Designul vintage-modern al valizelor este câștigător al Good Design Award, iar brandul în sine are mai multe Red Dot Awards la activ, din 1946 încoace. Într-una dintre primele mele deplasări ca jurnalist, în 2010, am vizitat muzeul Red Dot din Essen, într-o fostă mină de cărbune, și mi-a rămas una dintre cele mai cool amintiri. Red Dot este un premiu despre ingeniozitate, design și inovație, așa că brandul mi-a inspirat și mai multă încredere.

genmedia_pic1750953_rl_01_w1500_h1500

 


genmedia_pic1751577_rl_01_w1500_h1500

 
Mi se pare că au un raport calitate-preț corect și cât se poate de „nemțesc”: de la micul carry-on de 200 de euro la varianta cea mai mare din set, care e circa 300 de euro. În procesul de testare de produs, valizele Stratic încărcate la 25 de kilograme sunt aruncate de la 1,2 metri înălțime, pentru a testa rezistența materialelor și fiabilitatea designului de ansamblu (centru de greutate, echilibru).

 

O valiză bună trebuie să fie practică, rezistentă și da, să aibă un design deosebit, dar să nu o dăm la cală cu o lacrimă în colțul ochiului, neștiind în ce stadiu o găsim la destinație. Până una-alta nu călătorim cu private jet-ul, așa că trebuie să fim pragmatici și eficienți în alegeri. Și nu cred că poate fi cineva mai pragmatic și „ingineresc” în gândire decât un brand german.

Azi plec prima dată la drum cu „Stratic”-urile mele. Prima călătorie cu o valiză nouă e ca o primă vacanță în doi sau ca mersul cu o pereche nouă de pantofi. Trebuie să vezi cum alunecă roțile, cum vă înțelegeți, cum se potrivește cu tine și tu cu ea. Iar dacă aveți impresia că personific prea tare un dreptunghi din policarbonat… ei bine, înseamnă că până acum n-ați avut „tovarășul” de călătorie potrivit.

urbe1

 

Brandul „Stratic” se găsește doar la ZipUp Concept-Store, un magazin online care mai are și alte branduri la fel de cool (inclusiv rucsacuri, genți și alte accesorii) și care a fost creat din pasiune pentru călătorii și design.

Pentru mai multe articole, povești și inspirații, mă puteți urmări pe paginile de INSTAGRAM și FACEBOOK9 Comments

 • Iulia spune:

  P.S. Stiu un loc de unde poti vedea totul, de sus..

 • Iulia spune:

  Draga Diana, daca o sa ai timp si vrei sa vizitezi Freiburg-ul ( mai mult decat gara) te invit, sa fim turiste impreuna, eu una asa ma simt, in fiecare zi:) timp senin

 • Teodora spune:

  Pfoaaaaaaa, ce faine sunt! Mi-am facut un obicei de a-mi alege valize cat mai deosebite, astfel incat sa le vad din prima cand apar pe banda si daca cineva incearca sa o sustraga
  (i s-a intamplat prietenei mele sa ii fie furata valiza de pe banda in aeroportul din Oslo), sa fiu pe faza.

 • Cristina spune:

  Buna Diana,

  Ma bucur sa vad ca o sa ai 10 zile intense in Elvetia :). Eu locuiesc in Zurich, daca ai nevoie de mici idei cu locuri mai speciale, iti pot impartasii cu placere sau chiar te pot insotii 2-3 ore in weekend (asta daca nu preferi sa descoperi singura stradute, etc 🙂 ).

  Cristina

  • Multumesc mult, Cristina! Fff frumos din partea ta. In Zurich nu stiu daca ajung, l-am batut destul de bine la vremea lui si parca m-ar atrage mai multa Lucerna, Berna, am nostalgii cu ele, dar daca ajung iti dau de veste. Oricum ma decid cu o seara inainte, asa ca iti scriu. Multumesc mult! 🙂

 • Laura F. spune:

  Multumesc Diana! E tocmai articolul de care aveam nevoie.

 • Iulia spune:

  Draga Diana, poate ne intersectam zilele astea in gara din Freiburg. Stii tu, întâlnirile care trebuie sa se întâmple, se intampla! Sedere placuta, Freiburg-ul are puteri magice:)