Despre tot ce-i fin și fain

Violența nu este niciodată o soluție la nimic

By 28 martie, 2022Myself
read time 4 min
 
28 martie, 2022

Violența nu este niciodată o soluție la nimic

Cu gestul lui de la Oscaruri, Will Smith a transformat violența în ceva „ce fac bărbații puternici care-și apără femeile” și a ratat șansa de a schimba în bine modul în care ne raportăm la aspectul, dizabilitățile și afecțiunile celor din jur.

by

Ne-am trezit cu toții cu știrea zilei, direct de la Oscaruri: Will Smith a urcat pe scenă și l-a pocnit pe Chris Rock, fiindcă acesta din urmă a făcut o glumă despre soția lui, Jada Pinkett Smith.

 

Practic, Chris Rock – în stilul miștourilor exagerate (că altfel nu le pot numi) de la Oscar – a numit-o pe Jada „GI Jane 2” (aluzie la filmul cu Demi Moore din anii 90, când ea este în armată și are capul ras).

 

De fapt, Jada Pinkett suferă de alopecie autoimună, o boală care a făcut-o să-și piardă părul.

 

Prin urmare, Will Smith s-a ridicat de pe scaun, a urcat pe scenă și l-a pocnit direct în față pe Chris Rock, urlându-i – în timp ce se îndepărta – să nu mai spună nimic despre nevastă-sa, cu ”your fucking mouth”.

 

Iată și scena, aici:

 

Gluma lui Rock a fost extrem de proastă, cum sunt de altfel peste 80% dintre glumele de la Oscar. La puține dintre ele am reușit să râd vreodată. Sunt trase de păr, exagerate și făcute strict pentru a deveni virale pe internet.

 

Prin urmare da, Chris Rock a fost un nesimțit. Însă cu reacția lui, Will Smith a făcut un lucru oribil și în același timp a ratat o mare șansă.

 

Pocnindu-l în direct, Will Smith a arătat, din postura lui de actor de Hollywood, autor de autobiografie și model pentru tineri, că violența ESTE ÎN REGULĂ, dacă e pentru o cauză bună. Dacă se ia cineva de soția ta, de iubită, de un om drag, fii bărbat și pocnește-l.

 

Deja au apărut multe titluri de genul „Ce a făcut Will Smith a fost un gest de iubire, de protecție masculină, de grijă pentru soția lui”.

 

Nu, violența nu este niciodată o formă de grijă sau de iubire.

 

Nimic nu justifică, într-o societate civilizată în care ai atâtea pârghii la dispoziție, să mergi să-i umfli ochii cuiva care te-a deranjat pe tine sau un om drag.

 

Ca să facă situația și mai rea, în discursul lui ulterior, de primire a Oscarului, Smith și-a închinat singur o odă despre cum trebuie să îi protejeze pe oamenii pe care îi iubește în fața „lipsei de respect” și  s-a declarat „copleșit de ceea ce Dumnezeu îl cheamă să facă în fața lumii”.

 

Altfel spus, nu doar că folosim violența, dar considerăm că Dumnezeu ne-a cerut să luăm poziție.

 

Ce m-a durut pe mine nu a fost doar această mostră de deranj emoțional, ci șansa pe care Will Smith a ratat-o din mânia de moment.

 

Cum ar fi fost să urce pe scenă, să ia microfonul lui Chris Rock și să spună:

 

”Bună seara! Vreau să spun aici, de pe scena Oscarurilor, că NU ESTE OKAY să facem glume pe seama aspectului fizic al oamenilor.

 

Nici la Oscar, nici pe stradă, nicăieri.

 

Soția mea este rasă în cap fiindcă suferă de o boală și niciodată, oricine am fi, nu e în regulă să râdem de bolile, dizabilitățile, luptele individuale ale oamenilor.

 

Nu e în regulă nici chiar atunci când o face Chris Rock! Rușine, Chris și tuturor celor care fac asemenea glume, oriunde le-ar face”

 

Cum ar fi fost asta pentru toți fanii lui? Pentru copiii din toată lumea care suferă de bullying pentru cum arată? Pentru persoanele care încasează glume zilnice de pe urma faptului că sunt prea grase, slabe, înalte, scunde sau oricum ar fi?

 

Ar fi fost un discurs care intra în istorie, devenea viral și putea schimba lumea.

 

Așa, este doar un material în plus pe altarul toxicității care ne spune că „uneori”, „pentru o cauză bună”, „dacă se întrunesc condițiile”, e în regulă să batem, să lovim, să scoatem cuțitul de la brâu.

 

Hey, Will Smith a zis că e un semn de iubire și de apărare al celor dragi, ba chiar că Dumnezeu l-a chemat s-o facă.

 

Cât despre fiul lui, care e un influencer și fotomodel cunoscut, el a ieșit cu declarația: „That’s how we do it”, după izbucnirea nervoasă a tatălui lui. Un fel de „Așa se face!”, pecetluind încă o dată mesajul toxic și disfuncțional al acestui gest și transformându-l într-un semn de bărbăție și demnitate.

 

Într-o lume care abundă în violență de toate felurile și în care abuzurile au devenit o normalitate toxică, ultimul lucru de care aveam nevoie este ca unul dintre cei mai iubiți actori ai lumii să vină să transforme violența în ceva cool și bărbătesc.

Foto: Variety

Pentru mai multe articole, povești și inspirații, mă puteți urmări pe paginile de INSTAGRAM și FACEBOOK