Despre tot ce-i fin și fain

Ce putem învăța din broșele lui Madeleine Albright

By 30 iulie, 2016Culture
 
30 iulie, 2016

Ce putem învăța din broșele lui Madeleine Albright

Cu ocazia nominalizării lui Hilary Clinton în cursa pentru președinția SUA, fostul secretar de stat Madeleine Albright a purtat o broșă simbolică sub formă de tavan de sticlă spart. Renumită pentru ,,diplomația broșelor”, Albright ne poate învăța câteva lucruri simple despre puterea mesajelor subtile și curajoase.

by

În limba engleză, termenul de tavan de sticlă (,,glass ceiling”) simbolizează o barieră nerecunoscută oficial, dar existentă în fapt, care blochează evoluția într-o anumită profesie sau domeniu. De cele mai multe ori, este folosită pentru a explica obstacolele cu care se confruntă femeile de carieră sau anumite minorități sociale.
Screen Shot 2016-07-30 at 11.25.42

 

Cu ocazia nominalizării oficiale a lui Hilary Clinton în postura de candidat din partea Partidului Democrat – o premieră absolută și o reușită pentru femeile din politică – Madeleine Albright a purtat și a postat pe Twitter imaginea unei broșe sub formă de tavan de sticlă stilizat.

 

Nu este o broșă nouă, în cartea ei, ,,Read My Pins” (2009), apare ca o piesă cu autor necunoscut, datând din 1997, dar este cu siguranță simbolică. ,,După această seară, această broșă este singura bucățică din tavanul de sticlă rămasă intactă la Convenția Națională Democrată” a scris ea pe Twitter.

 

Albright a rămas în istorie, printre altele, și pentru modul ingenios de folosire a bijuteriilor ca metodă de comunicare diplomatică, așa-numitul ,,pin-diplomacy”. În cartea de care aminteam mai sus, fostul Secretar de Stat povestește simbolistica fiecărei piese purtate într-un moment cheie al carierei.

 

44575200.cachedViespea de aur,  purtată în timpul tratativelor de pace din Orientul Mijlociu, simboliza, la vremea respectivă, relațiile tensionate dintre oficialii israelieni și liderul palestinian Yasser Arafat. Porumbelul păcii, purtat după asasinarea premierului israelian Yitzhak Rabin, era un semn de speranță. Șarpele încolăcit, afișat după ce guvernul lui Saddam Hussein o numise ,,un șarpe inimaginabil”, era o ironie subtilă.

 

44575200-1.cached

 

Zebrele purtate la întâlnirea cu Nelson Mandela, în Pretoria, în decembrie 1997, erau un tribut și un semn de simpatie față de liderul sudafrican, pe care Albright îl numește, în cartea sa, ,,noua speranță pentru Africa, la mijlocul anilor ’90”.

 

100964891_30721_original

 

La întâlnirea din 2000 cu liderul nord-corean King Jong Il a purtat ,,cel mai mare steag american pe care l-am putut găsi”, explică ea, tot în carte. La investirea ca Secretar de Stat, sub administrația Clinton, a purtat la gât o broșă în forma vulturului de pe steagul american, agățată de un colier de perle.

 

Una dintre cele mai interesante piese este capul lui Lady Liberty, cu câte un ceas în fiecare ochi, dintre care unul așezat cu susul în jos. Explicația este simplă și amuzantă, dată de Albright însăși: ,,Unul dintre ceasuri este așezat invers pentru ca atât eu cât și interlocutorul meu să putem vedea când este timpul să încheiem întâlnirea”.

 

Madeline-Albright-Liberty-Pin-Brooch

 
44575200-2.cached

 

,,Când am intrat în guvern, înainte să selectez o anumită broșă pentru ținutele mele am început să mă gândesc bine la utilitatea pe care ar fi putut-o avea în procesul diplomatic. Asta pentru că există multe simboluri și personaje încărcate de însemnătate. Leul, spre exemplu, a fost legat direct de ideea de putere și de Soare, încă din perioada Greciei antice”, explică Albright în cartea sa.

Deși n-am simpatizat-o niciodată din cale-afară pe Albright, m-a inspirat modul ei creativ de a folosi – politic și diplomatic – un element eminamente feminin, într-o lume dură, a bărbaților, în care feminitatea nu reprezenta nicidecum un atu.

 

Ori de câte ori se afla în mijlocul unor tratative tensionate, fostul Secretar de Stat alegea să poarte o broșă în formă de albină. ,,Este un mod subtil de a-i transmite partenerului de negociere: «Ascultă-mă cu atenție, pentru că eu decid încotro se îndreaptă această discuție»” explică ea, tot în carte.

Broșele lui Albright sunt o lecție de diplomație și, implicit, de viață. Chiar dacă nu stăm față în față cu șefi de stat și de guvern, toți oamenii cu care ne întâlnim într-o zi obișnuită ne percep și prin prisma hainelor pe care le purtăm și a accesoriilor pe care le alegem. Când ne așezăm dimineața în fața dulapului deschis, poate ar fi cazul să ne gândim nu doar ,,Ce îmi stă bine?” ci și ,,Ce aș vrea să transmit și să povestesc despre mine astăzi?”.

Foto: Twitter, Amazon, Broesj, TheDailyBeast

Pentru mai multe articole, povești și inspirații, mă puteți urmări pe paginile de INSTAGRAM și FACEBOOK



6 Comments

  • Simona spune:

    Educational si inspirational articolul! multumim frumos! eu colectionez brose de aproape 10 ani insa ca un mod de exprimare al starii personale. Pe viitor o sa am in vedere si ce transmite celorlalti.

  • Elena spune:

    Excelent articolul! Multumesc frumos pentru lectia de istorie scrisa cu … brosa!

    Daca va intereseaza sa aflati exista un bijutier roman care lucreaza bijuterie in stil traditional de cateva zeci de ani si care cunoaste tehnici si secrete ce nu se mai invata astazi in Romania. A lucrat o brosa minunata in forma de libelula din argint si email, si cu un mecanism de inchidere extrem de interesant. Lucrarile lui pe puteti vedea pe blogul personal https://hollowjewelry.wordpress.com/, sau pe pagina de youtube sau de FB https://www.facebook.com/Wingsfarm-1417935521866497/

  • Teodora spune:

    Uite ca astazi am aflat un lucru nou! Ma bucur ca ai scris despre asta si m-a distrat maxim idea brosei cu Statuia Libertatii.

  • Mirela Coman spune:

    Foarte frumos articolul. M-a inspirat si abia astept sa mai scrii despre elemente feminine folosite in comunicare. In Romania exista vreun exemplu?