Cum să te îmbraci și să te comporți ca o pariziană
Inspirații, idei, cărți și filme cu care să-ți hrănești latura ,,française” pe care nici nu știai că o ai.
A fi pariziană nu e o chestiune de geografie, ci în primul rând o stare de spirit și un stil de viață. O pariziană rămâne pariziană get-beget indiferent că se mută în Australia sau pleacă în vacanță în Sri Lanka. E un mod de a fi, de a-ți purta ținutele, de a privi viața și de a te raporta la tine însăți și la trecerea timpului.
Pe când cele mai multe femei glorifică travaliul pentru frumusețe, pe modelul ,,Suferă baba…”, franțuzoaicele vor să-și facă viața ușoară. Cât mai ușoară. Analizând toate artificiile stilului lor de viață, concluzia e clară: o căutare perpetuă a ușurinței în orice. Chiar și elementele care au devenit chintesența stilului French, precum eșarfele purtate și reinventate în fel și chip, machiajul ultra-minimalist, coafura ușor neglijentă sau apetitul pentru piese vestimentare basic, toate sunt în esență un mod de a-și simplifica viața și de a-și face rutina zilnică mai ușoară, fără a pierde factorul șic.
Firește, perfecțiune nu există și chiar și ADN-ul lor stilistic a suferit mutații serioase în ultimele decenii. Statisticile arată că, în prezent, tot mai multe franțuzoaice au devenit dependente de operații estetice, ceea ce contrazice trendul ,,au naturel” pe care l-au promovat de secole întregi predecesoarele lor, semn că presiunea vremurilor și nesiguranțele nu ocolesc pe nimeni.
Eu una prefer să iau din stilul French doar ceea ce e bun, frumos, inspirațional și ce ne poate face viața mai simplă, făcându-ne în același timp să ne iubim mai tare pe noi însene. Chiar dacă va mai apela din când în când la un botox sau la una-alta, spiritul French în accepțiune clasică nu va muri niciodată și nicio declinare a lui nu este mai frumoasă și strălucitoare decât cea pariziană.
De ce iubim franțuzoaicele?
Pentru că stilul lor e comod, lipsit de efort (în aparență) și pentru că mizează mult pe naturalețe. Franțuzoaicele nu cumpără compulsiv, își prețuiesc obiectele din garderobă și au grijă de ele și, în esență, știu exact cine sunt și ce vor. Au garderobe mici, bine-editate, și vor fi întotdeauna îmbrăcate impecabil tocmai pentru că, în momentul în care deschid dulapul, din el nu se revarsă o avalanșă de opțiuni, ci doar acele piese care le vin și le reprezintă perfect.
Multă vreme n-am înțeles de unde această fascinație a lumii întregi pentru franțuzoaice, fiindcă nu mi-au părut niciodată niște femei extraordinar de frumoase. Există și excepții, firește, dar pe străzile din Paris vei vedea de trei ori mai multe femei stilate, de o eleganță princiară, decât femei care să te lase uimit de frumusețe. Tocmai asta le și face atât de interesante: e mai ușor să întorci capetele fiind frumoasă decât fiind stilată și cu o atitudine cuceritoare. Prima variantă e un dat de la Dumnezeu. A doua variantă ține de arta ta, ca femeie.
Chiar dacă nu sunt stilist, când vine vorba despre stilul franțuzesc am citit toate cărțile care se puteau citi, am urmărit zeci de filme, am stat de vorbă cu franțuzoaice și am analizat fenomenul de atâta timp încât simt că am prerogativele necesare să spun ,,Da, aceasta e chintesența stilului franțuzesc”.
Ceea ce urmează nu e despre branduri, deși dau unele exemple pentru ca totul să fie mai aplicat, e despre o anumită stare de spirit care poate începe cu o piesă vestimentară potrivită și bine-aleasă. Poate să fie cumpărată de oriunde vreți voi, luând în considerare câteva elemente, definitorii pentru stilul ,,parisienne”.
Ce nu lipsește dintr-o garderobă ,,a la française”:
Piesele care compun scheletul unei garderobe deștepte pot fi mixate în fel și chip unele cu celelalte. Cămăși din poplin alb sau în nuanțe pastelate, cu croieli unisex sau oricum nu excesiv de ornamentate. Bluze ,,bretone”, în celebrele dungi marinărești, atât de feminine și chiar puțin sexy, care pot fi purtate cu orice, de la fuste cu paiete la blugi și de la sacouri de catifea la jachete ușoare de vară. Plus multe tricouri din bumbac fin, în nuanțe de alb, negru, gri și tonuri rafinate și pastelate care să se potrivească sub orice sacou sau jachetă din garderobă.
… și orice poate servi drept stratul superior al ,,bazicelor” de mai sus, în combinație cu pantaloni cigarette sau cu blugi boyfriend, cu fuste conice de piele sau fuste A-line din bouclé sau cu orice altceva o inspiră pe purtătoare.
O franțuzoaică va avea mereu la îndemână ceva de pus pe deasupra unei ținute, de obicei un ,,ceva” care poate deveni sport, elegant, sofisticat sau relaxat în funcție de context. De cele mai multe ori, ,,acoperământul” e accesorizat cu broșe de toate felurile (nu contează dacă sunt de 8 euro sau de 800). Franțuzoaicele vor investi întotdeauna mai mult în accesorii extravagante decât în haine în culori fistichii, fiindcă o bijuterie sau o poșetă deosebită pot merge cu zeci de ținute simple, în timp ce o pereche de pantaloni în trei culori le va limita din start opțiunile. Practic, logic, simplu.
Micuța rochie neagră a fost inventată de o franțuzoaică, dar asta nu înseamnă că ideea de feminitate este legată strict de ideea de a purta rochie. Foarte multe franțuzoaice iubesc comoditatea și, tot pentru a-și face viața mai ușoară, preferă o trecere cât mai lină de la activitatea de peste zi la ieșirile de seară. Cea mai scurtă cale: o jachetă frumos-ornamentată, care să ridice în sfera eleganței orice ținută, inclusiv o pereche de blugi sau niște pantaloni negri simpli și o cămașă albă. Variantele abundă, de la H&M până la Isabel Marant sau Balmain, iar din experiența proprie, o jachetă bine croită și ușor-extravagantă te scoate cu grație din multe conjuncturi elegante, formale, semi-formale sau casual-chic.
Eșarfa este o instituție pariziană în adevăratul sens al cuvântului și poate fi purtată în zeci de feluri diferite. ,,Un carré, ça se lit”, spunea într-un interviu mai vechi, în Vogue, creatorul desenelor de pe eșarfele Hermès, care lucrează chiar și doi ani pentru un singur model. Un pătrat de eșarfă se citește, are poveste, are spirit, are miză.
Deloc întâmplător, Hermés oferă uneori, la cumpărarea unei eșarfe, și o cutiuță cu cartoane asemănătoare unor cărți de joc, cu metode diferite de a lega o eșarfă Hermés, transformând-o inclusiv în geantă de concediu, top de plajă, turban sau orice-ți trece prin minte. Departe de a fi un accesoriu plictisitor și previzibil, o eșarfă folosită inteligent poate fi una dintre cele mai practice și versatile piese din garderobă.
Dacă are de ales între un S și un M, franțuzoaica va alege M. Rareori vei vedea vreo franțuzoaică, cu atât mai puțin o pariziană, pe care hainele să crape. Franțuzoaicele au învățat demult că o croială puțin mai lejeră scoate mai frumos, mai sexy și mai subtil în evidență o siluetă decât ceva care nu lasă deloc spațiu pentru imaginație.
Foarte rar vei vedea o franțuzoaică stilată purtând logo-uri vizibile pe haine sau accesorii. Discretul CC înlănțuit de la Chanel, H-ul de la Hermès (care oricum nu e niciodată strident) sau micile accente branduite pe un nasture sau o manșetă sunt cam singurele elemente care vor trăda proveniența pieselor vestimentare și a accesoriilor unei pariziene.
Dincolo de faptul că nu e considerat de ,,bon-gôut” să porți nume vizibile de brand, motivul este unul cât se poate de practic: pe termen lung, o garderobă inteligentă trebuie să devină semnătura posesoarei și să-i decline personalitatea și peste 10 sau 15 ani de-acum încolo, nu să strige ,,Iarnă 2014” sau ,,Primăvară-vară 2016” tuturor celor care-i ies în cale.
Există destule branduri ale căror creații sunt rafinate, simple și elegante, fără să aibă o simbolistică ultra-evidentă. Un pulover cu un model spectaculos va fi la fel de actual și peste câțiva ani, iar o poșetă cu o formă frumoasă și o piele de calitate va călători armonios prin timp. În plus, e mai misterios când toată lumea îți admiră poșeta și se întreabă de la ce brand ar putrea să fie. Face totul mult mai interesant. N’est-ce pas?
Dacă și vouă vă place stilul French și vreți să descoperiți mai multe și să vă rafinați propria viziune despre el, vă recomand următoarele surse de informare și de inspirație. Sunt atemporale și merită un loc în biblioteca, lista de bookmark-uri din telefon sau arhiva personală de filme.
Cărți care merită efortul:
Cartea bloggeriței de modă Garance Doré, ,,Love, Style, Life”, care surprinde spiritul franțuzesc la perfecție și este și o lectură minunată și foarte sinceră;
Cartea lui Mireille Guiliano, fost CEO al brandului de șampanie Veuve Cliquot, ,,French Women Don’t Get Fat”. Nu e vorba doar de stilul alimentar al franțuzoaicelor, titlul e mai mult un cârlig pentru o carte care radiografiază starea de spirit și abordarea asupra vieții pe care o au femeile din Franța. E scrisă de o femeie activă, deci nu tipologia de cinema, a franțuzoaicei care se plimbă toată ziua prin magazine și mănâncă croissante. O lectură realistă, care a fost tradusă și la noi, aici.
Cartea lui Jennifer L.Scott, ,,Lessons from Madame Chic”, povestea unei americance care a petrecut un an în casa unei familii de francezi, ca parte a unui program de studiu tip Erasmus. ,,Madame Chic” este numele de cod dat soției din respectiva familie, care i-a schimbat viața autoarei prin simplul exemplu personal de stil, atitudine și abordare a vieții. E o carte foarte practică și sinceră, care bifează perfect, cu sfaturi, modul în care franțuzoaicele știu să-și facă viața mai ușoară.
Cartea lui Jamie Cat Callan, o autoare pe jumătate franțuzoaică, intitulată ,,Bonjour, fericire”. Am făcut un interviu cu Jamie pentru Fine Society, pe care-l regăsiți aici și unde puteți afla mai multe sfaturi direct de la ea. Cartea a apărut la noi la editura Ponte.
Site-uri, conturi de Instagram și alte surse online:
Contul de Instagram al lui Emanuelle Alt, redactorul-șef Vogue Paris. Franțuzoaica mea preferată, de departe. Vă recomand și articolele ei și interviurile despre stil acordate diferitelor publicații de-a lungul timpului;
Colecțiile și prezentările de modă Isabel Marant, unul dintre designerii cărora le reușește magistral stilul franțuzesc contemporan, cu o notă de cool și din care vă puteți inspira în orice sezon;
Colecțiile și prezentările de modă ale brandului contemporan A.P.C, care promovează exact estetica chic și ,,curată” a stilului francez. Pe TheOutnet puteți găsi frecvent și piese din colecțiile lor mai vechi la prețuri foarte bune. Și, oricum, am stabilit deja că stilul francez e atemporal, deci sezonul chiar nu contează;
Blogul lui Alix Bancourt, The Cherry Blossom Girl, o pariziană get-beget, foarte delicată, feminină și cu fotografii superb-realizate. Pentru cine nu știe, rochia ei de mireasă a fost creată, cu șase ani în urmă, de designerul român Maria Lucia Hohan;
Contul de Instagram al concept-store-ului franțuzesc Colette, locul meu preferat de inspirație din Paris: un mix de cărți, reviste de nișă, obiecte cool, piese vestimentare, accesorii, toate ,,curatoriate” de o mamă și o fiică, ambele pariziene și cu un fler incredibil pentru tot ce înseamnă stil, cultură, atitudine;
Filme franțuzești contemporane:
Îmi plac clasicele ,,Belle du jour” sau ,,La piscine” din anii ’60-’70, dar cred că sunt și foarte multe filme recente foarte reușite. Cele de mai jos sunt printre preferatele mele și le recomand atât prin prisma poveștilor, care vă vor ține în priză, cât și ca un ,,masterclass” de stil franțuzesc feminin. Mare atenție la stilul protagonistelor.
Hors de Prix (Audrey Tatou este franțuzoaica prin excelență)
L’Arnacoeur (urmăriți ținutele Vanessei Paradis)
Une rencontre (Sophie Marceau este superbă, iar filmul e o poveste foarte frumoasă)
Ne te retourne pas (Sophie Marceau și Monica Belucci, în același film, un thriller psihologic foarte straniu și interesant)
Foto: Pinterest, Reclame vechi Hermès, Isabel Marant, H&M, Gerard Darel, A.P.C
Ador frantuzoaicele, nu par chinuite sau „prea mult” cand merg pe strada. Insa, n-am putut sa nu observ in Paris ca aveau fustele foarte scurte, iar acest aspect „nu ar fi iertat” de badaranii de Bucuresti. Deci stilul poate fi folosit in Romania, dar cu niste exceptii (ce tin, din pacate, de siguranta femeii).
Foarte interesante ideile si tinutele prezentate in acest articol! Felicitari pentru munca depusa in sustinerea acestui blog!
Multumesc din toata inima! 🙂
Mai e și cartea lui Ines de la Fressange, Parisian Chic. E plina de branduri și face reclama la multe boutiques franțuzești, dar sunt multe idei interesante și cred ca redă foarte bine spiritul parizian.
Am citit-o, dar tocmai faptul ca e mai mult un ,,indreptar de shopping” m-a facut sa nu o recomand. E interesanta, da, dar pe lista mea scurta am pastrat unele volume care chiar mi-au oferit valoare pentru pretul platit, ca sa ma exprim in termeni mercantili 🙂
A venit la fix articolul tau, cand imi planific mini-vacanta la Paris de saptamana viitoare si ma gandesc ce tinute sa iau 🙂 Universul are un mod hilar de a se face anuntat 😉 In alta ordine de idei, ador documentarea pe care o faci pentru fiecare articol.
Ma bucur. Sa te inspiri din street-style-ul lor, eu ma intorc mereu plina de inspiratie de acolo 🙂 Multumesc mult pentru aprecieri. Pun foarte mult suflet in articole si imi e drag sa le documentez si sa le ,,bibilesc”.