Despre tot ce-i fin și fain

Magia din „Camera de aur” a Reginei Maria, la Pelișor

By 14 februarie, 2016Culture
 
14 februarie, 2016

Magia din „Camera de aur” a Reginei Maria, la Pelișor

Am avut mereu o slăbiciune față de Pelișor și față de simbolistica elaborată a „Camerei de Aur”, locul de suflet al Reginei Maria și cel în care inima ei se odihnește pentru totdeauna.

by
IMG_0051

 

Când un loc sau o persoană mă impresionează cu adevărat, își păstrează pentru totdeauna un sertăraș din inima mea, iar la fiecare revedere sufletul meu zâmbește un pic, în semn de recunoaștere. La fel s-a întâmplat și weekendul acesta, când am pășit din nou pe holurile Palatului Pelișor din Sinaia.

 

Scopul declarat era cel de a-i arăta prietenei mele Catherine o parte din frumusețile culturale României. În taină, îmi doream și eu să revăd „Camera de aur” a Reginei Maria, cu ornamentația ei unică, delicată și atât de încărcată de semnificații.

 

IMG_0049

 

Niciun obiect nu se află acolo întâmplător și, poate fiindcă însăși inima Reginei se odihnește în mijlocul încăperii, am de fiecare dată senzația că pășesc într-o cameră a secretelor, asemeni celor din basme. O poartă de trecere, unde fiecare lucru poate reprezenta un indiciu care să deschidă calea către o altă dimensiune.

 

Pereții, acoperiți cu stuc aurit, sunt modelați în ramuri de ciulin, simbolul Scoției, dar și al perenității. Plafonul în boltă este închis de luminatorul de forma unei imense cruci celtice, suprapuse peste discul solar, simbolul credinței și luminii eterne. Piesele de mobilier aurit sunt decorate cu animale fantastice, aparținând mitologiei celto-scandinave, tot simboluri ale eternității.

IMG_0022

 

Toate piesele din încăpere sunt de o valoare inestimabilă: lampa „Wisteria”, creată de L.C.Tiffany (doar șase exemplare există în toată lumea), pocalul de Carl Fabergé, cupa Tostrup, serviciul de pahare din cristal după desenele lui Carl Georg von Reichenbach și statueta „Secretul” de Fix Masseau.

Pentru că Regina Maria a iubit atât de mult „Camera de Aur” creată întocmai după viziunea ei și tot aici și-a dat și ultima suflare, Regele Mihai I a dispus, în luna noiembrie 2015, aducerea inimii ei de la Muzeul Național de Istorie a României la Pelișor, în mijlocul Camerei de Aur.

Foto & video: Diana-Florina Cosmin

Pentru mai multe articole, povești și inspirații, mă puteți urmări pe paginile de INSTAGRAM și FACEBOOKOne Comment

  • Dana spune:

    Sunt locuri atit de sacre .Am pasit de fiecare data cu profunda reverenta ,sunt acele momente care mi-au marcat profund existenta ..si da putinele piese de cea mai buna calitate asa ca sufletul ei nobil .Diana cu siguranta mi-ai stirnit acel dor de a revedea aceasta comoara inestimabila <3 .