Despre tot ce-i fin și fain

7 moduri de a face cumpărături inteligent și fără stres

By 23 aprilie, 2021Lifestyle
read time 5 min
 
23 aprilie, 2021

7 moduri de a face cumpărături inteligent și fără stres

Prima mea ieșire din țară din ultimul an m-a readus în postura de a ieși prin magazine, căutând câteva lucruri esențiale. Prilej cu care mi-am adus aminte de ce cumpărăturile sunt o activitate care cere strategie, dar și un strop de înțelepciune.

by

*** Această poveste face parte dintr-un proiect mai amplu realizat de Fine Society & Sun Plaza, despre evenimente culturale și de lifestyle care se întâmplă în București. ***

Ultimii trei ani au reprezentat, pentru mine, un lung proces de simplificare a vieții și a garderobei, care m-a lăsat cu un dressing mic, coerent și reprezentativ.

 

Dar, în același timp, a fost un proces care a născut alte nevoi, corespunzătoare punctului nou în care mă aflu acum.

 

La început de 2021, mi-am propus să cumpăr doar 11 piese vestimentare noi în următoarele 12 luni, pentru a lăsa un spațiu de gândire și de reanalizare a veritabilelor mele nevoi stilistice.

 

Cu o garderobă rarefiată și editată, nu voiam să risc să devin prea indulgentă cu mine și să încep să cumpăr din impuls, pe principiul „Oricum am puține lucruri acum, deci e loc…”.

 

Cu ocazia primei mele călătorii de când a început pandemia – și a primelor bagaje făcute din actuala garderobă – mi-am dat seama pentru prima oară că există niște goluri reale în dulap.

 

Și, în același timp, am realizat că piesele pe care le cumpăr anul acesta vor trebui să umple fix acele lipsuri. Să fie alegeri strategice, nu alegeri de tipul „dragoste la prima vedere”.

 

La o săptămână după această concluzie, cei de la Sun Plaza, cu care colaborez de trei ani pentru evenimentele și întâmplările lor culturale și de lifestyle, mi-au dezvăluit campania lor pentru luna aceasta, care are legătură cu shopping-ul fără stres și cu semnificațiile acestui concept, diferite pentru fiecare dintre noi.

 

Am rezonat cu tema pentru că, înainte de „marea simplificare”, shopping-ul chiar ajunsese pentru mine un stres.

 

Nu mai aveam răbdare să umblu prin magazine, mă obosea foarte tare activitatea în sine, simțeam că oricum am prea multe și uneori ajungeam să cumpăr din impuls, ca să mă premiez sau ca să pansez o zi sau o perioadă proastă.

 

Pornind de la ideea de STRESS-FREE și combinând experiența mea din trecut cu realitatea mea prezentă, acestea sunt lucrurile care compun îndrumarul personal de cumpărături fără stres:

 

Cumpăr pentru a umple un gol stilistic, nu un gol emoțional

 

Asta înseamnă că mă duc la cumpărături când caut ceva concret ce-mi lipsește din dulap, nu pentru că am avut o săptămână cam proastă și vreau să-mi amorțesc emoțiile cu niște cumpărături.

 

Sunt capabilă să vorbesc despre asta deschis fiindcă am făcut-o în trecut și mi-a luat ceva să recunosc.

 

Toate o facem uneori, dar conștientizarea implică și un proces interior anevoios: e mai greu să accepți că îți lipsește ceva sau că te supără ceva în viață decât să îți ridici instantaneu moralul cu o bluză sau o rochie.

 

Făcând bagajul pentru prima mea plecare, am constatat că dulapul meu are niște goluri reale și că viitoarele plimbări prin magazine vor trebui să se concentreze fix pe aceste lucruri.

 

Îmi lipsesc niște fuste frumoase de vară, aș mai avea nevoie de câteva cămăși și de niște tricouri „basic”, fiindcă precedentele au deja opt ani de existență și ar fi cazul să iasă la pensie.

 

Cred în liste

 

Nu trebuie să fie o listă oficială, scrisă undeva de mână (deși scrisul de mână are magia lui), e suficient un fișier în Notes pe telefon.

 

Chiar acum, în călătorie, mi-am dat seama că nu am niciun pareo de plajă (nu m-au interesat până acum), că îmi lipsește o rochie de vară, din genul celor supradimensionate pe care le pui peste orice, și că mi-ar plăcea o pereche de pantaloni scurți lejeri, din material de bumbac, tip trening.

 

Exact așa am scris în Notes pe telefon, la momentul acestor revelații, astfel încât să știu ce caut pe viitor.

 

Chiar dacă avem impresia că ținem minte, atunci când intrăm într-un loc în care totul este gândit să ne impresioneze și să ne atragă atenția, simțurile se concentrează mai mult pe stimulii exteriori și se duc toate intențiile bune.

 

În plus, când mă duc la cumpărături cu o listă, mintea mea configurează și traseul, ca un GPS.

 

De exemplu, știu că intru pe la zona de cafenele, ca să-mi iau o cafea pentru energie (este ritualul meu de pre-cumpărături), apoi continui cu magazinele mele favorite de la parter și păstrez lucrurile pe care le caut în magazinele de la etaj pentru finalul sesiunii.

 

Pentru fiecare funcționează altă metodă, dar important e să nu alergăm în mod haotic, fiindcă inevitabil vom intra în criză de timp sau de chef.

 

Strategia bate reflexul

 

Dacă mă duc la cumpărături fără nicio listă și fără vreun gând clar despre ceea ce vreau să cumpăr, sunt 99% șanse să mă întorc acasă cu un sacou, cu o pereche de blugi sau cu o rochie petrecută.

 

Acestea sunt piesele favorite din garderoba mea, dintotdeauna, așa că instinctiv mă voi duce către ele.

 

Simțurile și instinctele sunt deja pregătite să le identifice, ca un radar. Cum intru undeva, mă duc ca teleghidată spre piesele de mai sus.

 

Prin urmare, lista, strategia și tot ceea ce povestesc aici mă ajută să rămân fermă pe poziție și să cumpăr lucrurile care chiar îmi trebuie, nu variațiuni pe aceeași temă.

 

Am constatat, cu ocazia acestei călătorii, că am o sumedenie de sacouri superbe și… doar două fuste cu care le pot asorta.

 

Prin urmare, ar fi cazul să caut o fustă frumoasă, nicidecum un sacou în plus.

 

Merg mereu planificat, niciodată spontan

 

Am profitat dintotdeauna de faptul că activitatea mea de freelancer îmi oferă mai multă libertate, alegând orele improbabile de shopping: dimineața devreme, la prânz sau până în ora 16:00.

 

Având în vedere că foarte multe persoane lucrează acum de acasă, e mai ușor decât înainte să își găsească timing-ul ideal, astfel încât să nu se înghesuie la orele în care magazinele sunt cel mai aglomerate.

 

Nu mă tratez prin cumpărături

 

Cumpărăturile nu sunt terapie, nu sunt medicament, nu sunt prietena care mă ține de mână.

 

Da, ele pot reprezenta o activitate foarte relaxantă și inspirațională, dar de câte ori am instinctul de „Hai să merg la shopping, că parcă nu sunt chiar în apele mele astăzi”, îl alung decisiv.

 

O sesiune de cumpărături este un timp petrecut „eu cu mine”, mai ales că evit în general să merg la cumpărături însoțită.

 

Nu-mi place să stea cineva după mine în timp ce analizez și probez, am tendința să mă grăbesc și să am mai puțină răbdare decât dacă aș fi singură.

 

Așadar da, când merg la cumpărături aleg o zi în care am mai mult timp, ca să nu fiu contracronometru, să pot privi, să probez pe tihnă și să nu fiu nevoită să iau decizii pe repede-nainte.

 

Dar asta nu înseamnă că mă duc la shopping ca la terapie, chiar dacă sintagma „Shopping is cheaper than therapy” a devenit deja clasică.

 

Combin mai multe scopuri într-unul singur

 

Nu merg la cumpărături în fiecare zi, așa că de obicei adun toate nevoile punctuale într-o singură sesiune.

 

Dacă am constatat că am nevoie de un rimel nou și caut și o anumită carte nou-lansată, nu fac un drum pentru fiecare dintre cele două scopuri, ci îmi notez în telefon și cu prima ocazie mă duc să iau și rimelul, și cartea, și piesele pe care le mai aveam la Notes.

 

De asemenea, am învățat să valorific perioadele de reduceri sau de oferte în favoarea mea și, dacă știu că urmează o asemenea perioadă, aștept acel moment pentru cumpărături.

 

De exemplu, până pe 2 mai în Sun Plaza există 30% reduceri la produsele Gerovital Luxury și mai multe reduceri punctuale asociate Fashion Revolution Week, mișcarea care militează pentru transparență, durabilitate și etică în industria de modă. Și multe altele pe care le găsiți la Oferte, pe site-ul Sun Plaza.

 

Mă duc pregătită fizic și psihic

 

În termeni lumești, mănânc bine înainte, mă hidratez, am grijă să fiu odihnită și cu chef.

 

Dacă oricare dintre aceste elemente lipsește, există șanse mari ca sesiunea de cumpărături să sară serios de pe șine.

 

Mai exact, dacă mă duc pe stomacul gol clar voi ajunge să mă premiez cu ceva ce nu aș mânca în mod normal, dacă mă duc obosită voi tinde să intru în primul magazin și să iau ceva doar ca să plec mai repede și tot felul de mecanisme inconștiente pe care le declanșează epuizarea, foamea sau stresul.

 

Așa cum se știe că nu mergi la supermarket pe stomacul gol, dacă nu vrei să te întorci cu coșul de două ori mai plin decât preconizai, nici la cumpărături nu e cazul să mergem într-o stare de spirit care ne-ar putea predispune la impulsuri greu de controlat.

 

Pentru cumpărături STRESS-FREE si o experienta cat mai placuta, pe data de 24 aprilie, sâmbătă, Sun Plaza le oferă cadou vizitatorilor un kit anti-stres precum cel din fotografie.

 

Foto: Unsplash

Pentru mai multe articole, povești și inspirații, mă puteți urmări pe paginile de INSTAGRAM și FACEBOOK