Despre tot ce-i fin și fain

Toate învățăturile practice pe care ți-ai fi dorit să le deprinzi de la bunici

By 18 decembrie, 2018Learning
read time 5 min
 
18 decembrie, 2018

Toate învățăturile practice pe care ți-ai fi dorit să le deprinzi de la bunici

Fundația Principesa Margareta a României și SunPlaza lansează 3 vloguri intitulate „Mentori Seniori pentru Proaspăt Adulți”, în cadrul campaniei „Donează pentru sfaturi un pic altfel”, care sintetizează în stil contemporan înțelepciunea bunicilor și trucurile lor practice. Pe lângă faptul că învățăm multe lucruri care să ne simplifice viața, putem face bătrânețea unor oameni să fie mai folositoare și mai senină.

by

Știți cum vă dați seama dacă un ou este vechi? Umpleți o cană cu apă, scufundați oul, iar dacă el rămâne la fund, înseamnă că e proaspăt și încă bun de mâncat. Dacă se ridică la suprafață, e vechi și trebuie aruncat. Știați acest truc?

 

Eu una am învățat lecția „încercării ouălor” de la mamaie, în copilărie, pe când o priveam gătind în bucătăria noastră micuță de acasă. A fost o învățătură practică „furată” instinctiv, dar pe care am replicat-o de sute sau mii de ori în această viață. În câteva dăți, fiind observată de alte persoane, am fost uimită de faptul că ei nu știau ce fac cu cana plină cu apă. ”Cum, nu știi că așa se încearcă oul dacă e proaspăt?” mă miram eu. „Nu”, venea replica lor, invariabil. „Mi se pare un truc genial și habar n-aveam de asta”.

 

Fiecare dintre noi a primit mai departe de la bunici asemenea trucuri și găselnițe deștepte, care ne-au rămas atât de adânc înrădăcinate încât avem impresia că toată lumea le știe. Ni se pare că învățăturile bunicilor sunt material de înțelepciune colectivă și că toată lumea are acces la ele la fel cum am avut noi. 

 

Realitatea este că toți avem câte o „porție” mică de înțelepciuni pe care le-am prins din zbor, asta dacă suntem norocoși să fi avut măcar bunici care să ne învețe câte ceva. Și, de cealaltă parte a baricadei, mulți bunici din lumea asta au o tolbă plină de lucruri pe care le-ar putea mai departe, însă unii dintre ei nu au cui și nici nu vor avea vreodată.

 

La începutul toamnei, am scris un articol despre cum e să îmbătrânești în România, pornind de la discuțiile mele cu cei de la Fundația Principesa Margareta a României, care au mai multe programe gândite special pentru seniori și ajută anual peste 3.500 de vârstnici aflați în situații dificile. Atunci am aflat niște cifre care continuă să mă urmărească, precum faptul că un bătrân din România petrece, în medie, 99 de zile pe an fără să vorbească sau să se vadă cu vreo altă ființă umană. 

 

Avem cam 3 milioane de vârstnici în acest moment, ceea ce înseamnă că trei milioane de oameni, de „bunici” cu învățături de viață mai mici sau mai mari, stau în solitudine, fără să aibă cui adresa o vorbă. Cei de la „Fundația Principesa Margareta a României” au deja câteva proiecte care țintesc această problemă socială, precum ”Telefonul Vârstnicului”, singura linie telefonică națională gratuită, la care oamenii în vârstă sună pentru diferite probleme, dar și pur și simplu pentru a avea pe cineva cu care să vorbească. 

 

De asemenea, în cadrul centrelor comunitare „Generații” se înlesnește voluntariatul vârstnicilor pentru a face lecții sau mentorat cu copii din centre de plasament sau din medii defavorizate. Cât despre „Niciodată singur”, acesta e un program de voluntariat menit să aline singurătatea oamenilor în vârstă, înlesnindu-le interacțiuni sociale și companie: invitându-i din când în când la teatru, la un concert sau pur și simplu la o plimbare prin parc.

 

Tocmai pentru că nevoia de ajutor pentru a continua asemenea proiecte este tot mai mare, mi-a plăcut ideea celor de la SunPlaza de a-și da mâna cu Fundația Principesa Margareta a României pentru o campanie intitulată “Donează pentru sfaturi un pic altfel”.

Ce poți face tu?

Concret, poți trimite un sms cu cuvântul „SINGUR” la 8844, pentru a dona 2 euro pe lună pentru bătrânii care nu mai au pe nimeni și care beneficiază de pe urma acestor programe de integrare socială și de alinare a singurătății. De asemenea, donația se poate face și online pe https://www.fpmr.ro/donationline/ .

Ce primești în schimb?

Pentru a exemplifica în mod concret nevoia de sprijin a bătrânilor și faptul că ei au încă multe de dăruit societății, SunPlaza și Fundația Principesa Margareta a României au creat și o serie de trei vloguri „Mentori Seniori pentru Proaspăt Adulți”, menite să dea mai departe exact acel tip de înțelepciuni și învățături care se risipesc în gol atunci când bunicii nu mai au cu cine să vorbească. 

 

Cum alegi niște roșii bune dintr-o lădiță de supermarket? Cum îți dai seama dacă o pereche de cizme e dintr-o piele naturală de calitate sau doar dintr-un material sintetic? Cum prepari un ceai natural care să trateze rapid o răceală cruntă? 

 

Mamaia Gherghina, tataia Ionel și mamaia Elena au răspunsuri la toate aceste întrebări și la multe altele, iar faptul că ei le pot împărtăși cu restul lumii printr-un vlog îi face nespus de norocoși. Pentru restul, adică pentru toți vârstnicii care stau singuri și nu mai speră că există cineva cărora să le pese de ei, pentru aceștia existăm noi. 

 

Ei au o șansă dacă fiecare dintre noi dăruiește 2 euro pe lună – echivalentul unui suc băut în oraș într-o seară. O sumă pe care o cheltuim în viața de zi cu zi cât ai bate din palme, dar care, direcționată unde trebuie, poate face bătrânețile unor oameni măcar un pic mai fericite.

Nu toate basmele sunt despre Feți-Frumoși și Ilene Cosânzene, unele sunt pur și simplu despre oameni care ajută alți oameni. Și, în lumea reală, acesta este singurul „final fericit” care contează vreun pic.

 

Eu am donat, voi ce mai așteptați?

Pentru mai multe articole, povești și inspirații, mă puteți urmări pe paginile de INSTAGRAM și FACEBOOK