Despre tot ce-i fin și fain

Cum îți schimbă viața, casa și biroul un organizator profesionist? Interviu cu Diana Mihăilă, primul specialist în „ordine” din România

By 5 martie, 2020Learning, People
read time 15 min
 
5 martie, 2020

Cum îți schimbă viața, casa și biroul un organizator profesionist? Interviu cu Diana Mihăilă, primul specialist în „ordine” din România

Jurnalist de business, blogger și primul ”organizator profesionist” din România, cu multiple certificări internaționale, Diana Mihăilă și-a transpus aplecarea nativă pentru ordine într-o carieră de succes. În ultimii ani, tot ceea ce face, de la job până la statutul de mamă de doi copii mici, are legătură cu organizarea eficientă a casei și a vieții.

by

Am descoperit-o pe Marie Kondo în 2015, iar pe Diana Mihăilă în 2017.

 

Fără nicio glumă, când am citit cartea lui Marie Kondo, „The Life-Changing Magic of Tidying” – despre care am scris AICI – mi s-a părut fantastic că o persoană s-a gândit să-și facă o carieră din a ordona viețile și casele oamenilor. 

 

Apoi, când devenisem deja o adeptă înveterată a metodei konmari, m-am întâlnit întâmplător cu Diana Mihăilă, pe care în mintea mea o asociam indestructibil cu Money Channel și cu jurnalismul de business. Tocmai  intrase în „International Association of Professional Organizers” (IAPO) și se certificase „with honors” în arta de organiza viețile, casele și birourile oamenilor.

 

În enumerarea „viață, casă, birou” nu se află nicio exagerare și nicio figură de stil. Un organizator profesionist nu se ocupă doar de dulap și de eficientizarea fluxurilor dintr-o casă, ci oferă servicii la 360 de grade.

 

De la ajutor în gestionarea finanțelor personale și a resurselor dintr-o gospodărie până la fluxurile de documente dintr-o companie și la eficientizarea relației oamenilor cu posesiunile lor, de orice fel ar fi ele. Inclusiv timpul, cea mai prețioasă și fragilă „posesiune” dintre toate.

 

În zilele noastre, când toți avem tendința să acumulăm tot mai multe, prea puțini oameni au o vocație reală în a gestiona ceea ce dețin, fără a lăsa obiectele să le guverneze viețile și liniștea. Aici intervine Diana.

 

Diana a lucrat mulți ani în televiziune, iar la un moment dat a făcut virajul către blogging și către cariera de organizator profesionist, fără a renunța vreo clipă la jurnalism, după cum îmi povestește de mai multe ori pe parcursul interviului. Once a journalist, always a journalist.

 

Profesia Dianei ca organizator profesionist este complexă și are ceva din disciplină, matematică și psihologie în același timp.

 

Mi-am dorit s-o descos de multă vreme, mai ales de când toată lumea –  știindu-mă obsesiv-compulsivă cu ordinea și îndrăgostită iremediabil de principiile lui Marie Kondo – mă tot invita să vorbesc la emisiuni despre cum mi-am organizat eu casa. ”Eu mi-am organizat casa MEA, dar nu mai bine invitați pe cineva care face asta la noi pentru alții, ca meserie?” le spuneam, de cele mai multe ori.

 

Treaba asta cu organizatul vieților altora mi se pare exact ca diferența dintre a ști să te îmbraci bine pe tine însuți și a fi un bun stilist pentru alții. Organizator-șef mă consider și eu, în incinta casei mele și printre posesiunile mele, dar să merg să analizez bucată cu bucată existențele altora? Acolo e un univers în sine.

 

Tocmai de asta, Diana este organizator cu diplomă, cu studii, hârtii și practică la activ. Fiindcă viețile noastre sunt mai aglomerate ca oricând, „organizator” nu mai e doar un atribut care descrie o persoană mai ordonată decât media. A devenit o meserie de sine-stătătoare.

 

Ce mi-a plăcut din prima clipă la Diana, când am început să-i descopăr site-ul și grupul de Facebook dedicat organizării este că are multă răbdare. O cantitate enormă.

 

Pe grupul de Facebook „Diana Mihăilă – idei de organizare” intră într-o sumedenie de detalii și dezbate atâtea subiecte minuțioase  încât îmi dau seama că doar un om organizat ar avea timp să aibă job, blog și să aibă grijă și de doi copii mici. Dar, de vreme ce organizarea timpului intră tot în prerogativele unui „organizator profesionist”, are ceva experiență și pe partea asta. Ba chiar își va lansa curând propria metodă de organizare, axată special pe familiile cu copii mici.

Am stat de vorbă cu Diana despre dedesubturile meseriei de organizator profesionist, despre diferența dintre ordine și obsesie și despre tot ceea ce poate face un organizator profesionist pentru casa și viața ta. Și despre o chestiune eliberatoare numită „raftul dezordinii”, care poate fi cheia înțelegerii limitelor tale în raport cu tot ceea ce deții.

Fine Society: Cum ai decis să treci de la o carieră în televiziune la cea de „organizator profesionist”? Pe atunci era un domeniu încă nebătătorit la noi.

Diana Mihăilă: Am prins valul marilor proiecte media dedicate antreprenoriatului. 2005-2009 a fost o perioadă în care presa de business era orientată către poveștile de succes ale celor care reușiseră să construiască afaceri remarcabile pornind de la o simplă idee.

 

Le citeam și mă alimentam cu energie! Știam că undeva este și ideea mea, cea care îmi va defini evoluția profesională pentru toată viața. 

 

Am știut devreme ce vreau să fac, doar că pentru unele etape am avut nevoie de timp pentru a acumula experiență și a descompune puzzle-ul mare în piese mici, cunoscute în detaliu.

 

Cred în sclipirea de geniu, dar sunt de părere că mai importantă este maturitatea implementării pentru ca acea sclipire să se transforme în ceva palpabil și durabil. Iar asta se obține treptat.

 

E nevoie să înveți, să testezi, să greșești, să corectezi și să încerci din nou! Perseverența și anduranța m-au adus în punctul în care mă găsesc azi.

 

Pentru mine trecerea de la televiziunea la organizare a fost extrem de firească. De fapt nu este vorba despre o trecere, ci despre o evoluție, pentru că eu, înainte de toate, îmi fac meseria de jurnalist, scriu despre acest subiect pe blogul meu! 

 

Nu a fost vorba despre o reconversie profesională, ci despre accentuarea unei laturi care exista în mine dinainte de a mă decide ce meserie voi îmbrățișa. În plus, am avut șansa de a mă specializa în zona de real estate și home&deco încă din anii de juniorat media. Acum, când privesc în urmă, îmi pare că Universul a avut un plan bine definit. 

 

Ai fost mereu o fire organizată sau ai dobândit asta în timp? De exemplu Marie Kondo spunea în cartea ei că din copilărie manifestase o pasiune pentru a pune lucrurile în ordine și că tehnica ei a pornit practic din impulsurile firești ale personalității ei. La tine cum a fost?

Am fost un om organizat de mic. Codam cromatic și cream sisteme de păstrarea în ordine cu sens a lucrurilor încă de pe vremea când locuiam în aceeași cameră cu sora mea. 

 

Colegii mei învățau de pe caietele mele pentru că structuram informația cu ajutorul culorilor și a imaginilor. Reperele vizuale au fost mereu foarte importante pentru mine. 

 

Pe la 16 ani am decis că voi studia să devin jurnalist televiziune și de business. Și asta am făcut! Vezi cu reapare legătura dintre televiziune și organizare? 

 

Cum este să fii „organizator cu diplomă”? Ceea ce mulți oameni consideră a fi un talent la tine s-a concretizat și într-o bază concretă: cursuri, diplome, certificări.

Organizarea este o aptitudine de viață, așa o numesc americanii. Îi spun chiar ”nevoie de bază”, pentru că îți este de folos zi de zi. Sigur că propria natură te ajută să asimilezi mai ușor diferite metode, dar dacă există voință, ele pot fi deprinse de absolut oricine, la aproape orice vârstă. 

 

Îmi place să prezint organizarea ca pe ceva simplu, creativ, intuitiv. De ce? Pentru că altfel îți va fi greu să transformi practica în obișnuință. Tu de asta ai nevoie pentru a vedea îmbunătățirea modului în care trăiești! Poți să repeți mecanic metoda konmari, a lui Marie Kondo, dar dacă nu înțelegi și ce face ea pentru tine și în ce context este doar efort fizic fără rezultate pe termen lung.

 

Eu am o apetență pentru studiu. Pur și simplu îmi place să învăț! Acest lucru, coroborat cu firea mea curioasă, a făcut ca în trei ani să am diplome și certificări în diferite modele ale lumii. În 2017, am devenit primul blogger-specialist în soluții de organizare din România după ce am studiat în sistem nord-american.

 

În 2018, am obținut certificatul în metoda KonMari și am urmat module dedicate filosofiilor Hygge, specifică țărilor nordice, Feng Shui și Ikigai, specifice lumii asiatice. În 2019, am dezvoltat o metodă dedicată părinților cu copii de până la 3 ani, validată de International Association of Professional Organizers în cadrul procesului de certificare ca Master Organizer.

 

Am înglobat în ea toată experiența teoretică acumulată și toată practica dobândită alături de fiul meu, Alexandru. În 2020, am mai obținut două certificări foarte importante pentru mine: Business Diploma de la Association of Professional Decluttering and Organizing, UK și o diplomă de la International Business Management Institute, Germania, pentru cursul de time management urmat acolo. 

 

Mereu am gândit că – oricât de talentat ai fi într-o direcție – ai nevoie de punerea în context a ceea ce faci într-o manieră firească. Iar asta poți obține urmând o școală de profil. Și iar se activează background-ul jurnalistic care nu mă lasă să scriu fără a avea o bază, fără a mă documenta. 

 

A existat pe parcursul procesului de studiu vreun moment în care „s-a aprins beculețul” și ai căpătat o altă perspectivă asupra acestui lucru numit „organizare”?

Nu m-am gândit că voi fi atât de fericită lucrând de acasă, crescându-mi copiii.

 

Jurnaliștii sunt avizi după socializare, au nevoie de viața de redacție, de creativitatea de acolo. Nouă ne place unde e lume, unde e forfotă! Dar, neavând ajutor constant cu cei mici, am ales să construiesc în jurul lor.

 

Băieții sunt cu mine, pe mine, lângă mine mare parte din timp. Toate diplomele le-am luat cu cel puțin unul în brațe. Scriu cu ei agățați de gât, cocoțați pe birou sau pe masă. Până să îi am credeam că va fi aproape imposibil să mă dezvolt ca antreprenor din postura de proaspătă mamă.

 

Mi-am dat demisia de la ultimul job de teamă că nu voi experimenta antreprenoriatul full-time dacă voi avea copii. Mulți vorbesc despre etapa aceasta ca despre o piedică în calea carierei. Eu am ales să privesc lucrurile exact din perspectivă opusă. Copiii mei sunt seva reușitei mele.

 

Dacă nu era Alex, nu dezvoltam metoda de organizare. Dacă nu venea Sebastian, nu conturam noile direcții de business în felul în care o fac acum. 

 

S-a „aprins beculețul” când am renunțat să mai gândesc că pierd nu știu ce tren pentru că am copii mici de crescut și nu sunt unde este forfota. Sunt infinit mai bogată și mai fericită pentru că drumul pe care merg este al meu și se așterne în fața mea în ritmul în care doresc eu. Nu mă întrec cu nimeni! Sunt doar eu cu ce am de făcut pentru fericirea mea!

 

Cum ți-a schimbat ție viața acest nou job? Cum arăta casa ta înainte și cum arată acum? Mai ales că mi-ai spus că ești și într-o mutare.

Sunt precum un râu în matca sa. Sunt pe drumul pe care trebuie să fiu! M-am definit ca și profesionist în acord cu spiritul meu.

 

Nu simt că lucrez, deși sunt foarte multe ore dedicate studiului, scrisului, experimentelor, proiectelor offline, ședințelor de home organizing, workshop-urilor, grupului de Facebook datorită căruia, în 2019, am intrat în rândul liderilor europeni de comunități, recunoscuți la Varșovia, în cadrul Facebook Women Community Leadership Meeting. 

 

Casa mea arată normal, ca multe case în care trăiesc doi adulți, doi copii și o pisică. Ea se adaptează mereu în funcție de etapa de dezvoltare în care ne aflăm. Asta m-au învățat cursurile și viața de familie. Orice metodă de organizare ai implementa este foarte posibil ca ea să sufere modificări în timp pentru că noi ne schimbăm. Flexibilitatea este una dintre chei!

 

O altă cheie este să îți dai voie să fii leneș. Da! Fii leneș! E OK dacă în unele zile nu pui totul la loc, dacă lucrurile nu stau la dungă ori dacă nu sunt sortate pe culori. Nu cade lumea! Și nici noi nu suntem mașini!

 

În acest spirit am creat Teoria Raftului Dezordinii. După trei luni de amenajări și câteva săptămâni de cărat saci și cutii de lucruri, sunt în pauză! Sunt cam la 90% cu procesul de organizare în noua casă și m-am oprit să respir. Să mă odihnesc! Am un copil de patru luni și unul de trei ani și un pic. Aceasta este locuința în care, cel mai probabil, vom rămâne pentru totdeauna. Mai am atâta vreme să rezolv și cei 10%.

 

Pentru mine organizarea nu este o obsesie, este o plăcere. Sigur că îmi doresc să am totul pus la loc și casa să aibă un flux cât mai firesc și mai funcțional, dar nu este o cursă contracronometru. Este un proces! Și asta le recomand și celor cu care interacționez fizic sau online.

 

Organizarea este ceea ce vrei tu să faci cu ea! E maleabilă, e bună pentru oricine dacă o privești și o apuci de unde trebuie. Pentru tine!

Cum a fost percepția oamenilor asupra noii tale titulaturi, când ai început să ieși cu ea în lume? Românii încep să conștientizeze că au nevoie de ajutor pe această zonă?

 

Ca orice lucru nou, și povestea aceasta a avut nevoie de timp să nu mai pară o poveste. Recunoașterea din partea Facebook, diplomele obținute, validarea metodei sunt lucruri concrete pe care oricine le poate vedea.

 

Faptul că tu scrii astăzi despre mine este dovada că perseverența mea a dat roade.

 

Să fiu primul specialist în soluții de organizare din România este un privilegiu pe viață. Și ține doar de mine să fac ce pot mai bine cu acest statut. Nu mă definesc prin comparația cu altcineva. Mă definesc în raport cu mine!

 

Meseria de specialist în organizare nu este nouă. În America este în mare vogă de decenii deja.

 

În ultimii ani, metoda konmari a câștigat numeroși adepți. Asociații naționale și internaționale formează specialiști în diferite colțuri ale lumii.

 

La noi, eu am avut șansa de a aduce subiectul în atenția opiniei publice. Vezi cum Universul s-a ținut iar de planul său și a scos iar în față experiența jurnalistică?

 

Înțelegi de ce tot spun că nu am renunțat la a mai fi om de presă în momentul în care am devenit professional organizer? Nu că mi-aș fi dorit să se întâmple asta. Voi reveni oricând în televiziune și în media, în general, dacă proiectul este potrivit pentru mine. 

Care a fost prototipul primilor tăi clienți? Ce își doreau, care erau problemele lor legate de organizare?

Eu fac organizare 1 la 1 în condiții speciale. Fiind un serviciu nou, nu este înțeles ușor la adevărata sa valoare.

 

Nu o să lucrez niciodată cu o persoană care se așteaptă să mă duc să îi fac curățenie în casă. Organizarea este o formă de life coaching, în care clientul este implicat activ.

 

Soluțiile propuse sunt personalizate, pentru că ele trebuie să i se potrivească pe deplin celui care le folosește. Dacă nu le înțelege, nu le va utiliza pe termen lung. Iar specialistul în organizare nu vine o dată pe săptămână pentru a repune totul în ordine. El vine să te învețe să alegi din multitudinea de metode ce are cele mai mari șanse să devină obicei pentru tine. 

 

Așa se face că o bună parte din clienții mei sunt străini, oameni din corporații, din top management, celebrități.

 

Te întrebi oare de ce nu apar pe conturile mele de socializare. Pentru că ei sunt discreți, iar eu țin foarte mult la etica profesională. Nu poți intra în intimitatea cuiva, iar scopul tău principal să fie să îi pozezi casa.

 

Am avut clienți high profile în ale căror locuințe nu am intrat cu telefonul. Acest mic detaliu le-a amplificat încrederea în mine și a crescut gradul de confort în comunicarea noastră. Așa am ajuns să avem și rezultate foarte bune, menținute pe termen lung. Pentru cei mai mulți controlul cantităților ridică cele mai mari probleme.  

 

Care este cea mai frecventă problemă cu care vin la tine clienții? Există oarecum un tipar sau două nevoi nu seamănă una cu alta?

Pentru cei mai mulți este dificil să păstreze în ordine dulapul cu haine și să îl facă „să lucreze” în beneficiul lor. Mulți mi-au spus că pierd ore întregi căutând piesele vestimentare dorite și alcătuind ținute potrivite. 

 

O altă problemă comună este cea a organizării bucătăriei, a alcătuirii planului de cumpărături și a meniurilor zilnice. Ineficiența pe acest palier se transformă în risipă alimentară și are impact negativ și asupra gestionării eficiente a timpului și a banilor, componente de bază ale organizării pe plan personal. 

 

Pentru părinți greu este să țină ”în frâu” jucăriile și să le compună celor mici un program funcțional. 

 

Munca ta e foarte migăloasă și mai ești și mamă a doi copii mici, care te solicită non-stop. Care este strategia ta de planificare a timpului?

Aș minți să spun că îmi iese totul la minut de fiecare dată. Cui i se întâmplă asta?

 

Oricât de specialist ești în orice, înainte de toate ești om! Cu doi copii mici factorul neprevăzut este la el acasă.

 

Așa că nu mă mai organizez pe calupuri orare ca altă dată (deprinderi din viața de redacție), ci o fac în funcție de obiective.

 

Ce vreau să reușesc săptămâna aceasta? A, B și C. OK, atunci pe asta mă concentrez.

 

Într-un fel este mult mai bine, căci sentimentul reușitei apare mai repede decât atunci când ai liste lungi de To Do, cu multe sarcini mici de bifat. 

 

A existat vreun caz realmente „greu”, adică un proces atât de anevoios de organizare încât la final să simți că ai evoluat încă o treaptă în procesul tău de acumulare?

Crearea metodei de organizare a presupus foarte mult studiu, nenumărate experimente și ore de practică.

 

Era firesc să fie așa, pentru că un lucru bun necesită timp și rafinare.

 

Eu asta simt că am reușit și sunt extrem de fericită că anul acesta metoda va fi disponibilă pe blog, cu suport text, grafic și video, pentru a-i ajuta pe cât mai mulți părinți să treacă mai ușor prin primii ani de viață cu oamenii lor mici.

 

Un alt moment definitoriu a fost lansarea evenimentului-spectacol #MareaOrganizare, care a avut două ediții în 2019 și peste 300 de persoane în sală.

 

În 2020, el va avea loc în aprilie și în octombrie. Dacă prima ediție a fost despre cele trei mari paliere ale organizării (plan personal, rezidențial și profesional), a doua a fost orientată pe soluții pentru familii și un super line-up de speakeri.

 

În această primăvară mi-am propus să arăt legătura dintre organizare și sustenabilitate.

 

Am conceput nenumărate prezentări și am scris sute de email-uri pentru a pune totul în scenă și uite că oricât de nou este subiectul și oricât de solicitant este procesul, a treia ediție se va întâmpla pe 5 aprilie.

 

Și le fac singură, de acasă, cu băieții în brațe. Țin să spun asta din nou nu ca pe un titlu de glorie, căci sunt copiii mei și e firesc să procedez astfel.

 

O spun pentru femeile care citesc și care se tem azi că oamenii lor mici le-ar putea stopa evoluția profesională. Ei nu o opresc, doar o transformă! 

Mai puteți citi despre oameni interesanți și descoperiri zilnice pe profilul meu de Instagram.

Foto: Arhiva personală Diana Mihăilă, Unsplash

Pentru mai multe articole, povești și inspirații, mă puteți urmări pe paginile de INSTAGRAM și FACEBOOK