Despre tot ce-i fin și fain

Pierre Zéro: vinurile fără alcool pe care le savurez de un an încoace s-au lansat oficial în România

By 26 octombrie, 2020Lifestyle
read time 1 min
 
26 octombrie, 2020

Pierre Zéro: vinurile fără alcool pe care le savurez de un an încoace s-au lansat oficial în România

Acum un an, când am povestit că singurul vin pe care am voie să-l beau în regimul meu este unul fără alcool, am primit multe întrebări care începeau cu „De unde?” și „Cum?”. Vinurile Pierre Zéro s-au lansat oficial în România, iar eu le datoram povestea lor cititorilor mei.

by

Cei care mă citesc știu deja despre regimul meu medical puțin mai restrictiv, la care m-am referit de-a lungul timpului și în câteva articole.

 

Cel mai cunoscut este „Viața mea fără zahăr, gluten și lactoză”.

 

Pentru că alcoolul era una dintre restricțiile de pe lista mea – și încă este, cu rarisime excepții – odată cu el s-a dus și tabietul unui pahar de vin cu prietenii sau răsfățul unei cupe de șampanie.

 

Deși, în mod ironic, nu am fost niciodată o mare băutoare de vin, odată cu această restricție am început să-mi dau seama că e puțin ciudat și pe alocuri frustrant să nu poți da noroc cu niște oameni dragi sau să ai singurul pahar de apă pe o masă cu licori fine.

 

A fost un sacrificiu minuscul în economia lucrurilor, dar cu ocazia asta am înțeles că, mai mult decât o băutură, vinul este un pretext social.

 

Sau, cum mi-a spus cândva un francez, cu mult umor: „Dacă alte băuturi, precum votca sau whisky-ul, le poți bea și singur, chiar și pe ascuns, din câte o sticluță dosită în buzunar sau înghesuit într-un colț de bar, vinul e făcut să-l bei cu alți oameni, e o băutură eminamente socială”.

 

La momentul respectiv, m-a amuzat imaginea cu votca dosită dintr-o sticluță și mi s-a părut un pic de aroganță tipic franțuzească, dar în timp i-am dat dreptate.

Vinul e un tabiet social și chiar unul fermecător.

 

REÎMPRIETENIREA CU VINUL

 

La începutul lui 2020, am cunoscut-o într-un context amical pe Adina Benga, o tânără antreprenoare din Brașov care tocmai născuse al doilea copil și, aflându-se încă în perioada de alăptare, împărtășea aceleași restricții alcoolice ca și mine.

 

Doar că, la auzul oftatului meu resemnat, Adina mi-a oferit o alternativă care mie nu-mi trecuse prin minte: vinul fără alcool.

 

Până în acel moment nu-mi pusesem problema că ar exista așa ceva și, sincer, nici nu-mi trecuse prin minte să caut.

 

 

Adina în schimb, căuta în mod activ produse utile pentru femeile aflate în perioada sarcinii și a alăptării pentru platforma ei pe nume Motherful (despre care o să vă povestesc la un moment dat, fiindcă e un proiect foarte frumos) și descoperise o minunăție numită Pierre Zéro.

 

Adina mi-a dăruit o sticlă de vin roșu Pierre Zéro s-o testez, strict prietenește, ba chiar cu amendamentul șoptit de a NU bate prea mult toba despre produs, dat fiind că nu era încă disponibil la noi.

 

La momentul respectiv, nu am rezistat și am postat pe Instagram o fotografie cu paharul de vin fără alcool și sticla de Pierre Zéro.

 

În fața avalanșei de întrebări, am făcut promisiunea că, la momentul potrivit, o să spun și povestea completă.

 

Prin urmare, această poveste era „antamată” de ceva timp cititorilor Fine Society și mă bucur că în sfârșit se întâmplă.

 

Adina a adus oficial în România vinurile, există deja un site Pierre Zéro și toate sortimentele sunt acum disponibile la noi.

 

CE ÎNSEAMNĂ VIN FĂRĂ ALCOOL?

 

Pierre Zéro vine din zona Languedoc-Roussillon, din sudul Franței, fiind denumit astfel după domeniile Pierre Chavin.

 

 

Un oenolog faimos pe nume Fabien Gross și moștenitoarea unui imperiu viticol pe nume Mathilde Boulachin și-au unit forțele și cunoștințele și au creat o gamă de vinuri fără alcool.

 

Ca orice idee bună, a venit inițial tot dintr-o nevoie, respectiv cele două sarcini succesive ale lui Mathilde, care au reprezentat pentru ea patru ani de restricții în consumul de alcool.

 

O constrângere frustrantă pentru cineva care s-a ocupat toată viața de vinuri.

 

Așa a venit ideea Pierre Zero: un vin creat pe același tipic al vinului obișnuit, cu „pedigree” și cu o ștachetă înaltă a calității, dar cu zero conținut de alcool. Ba chiar mai mult, fără multe calorii și zahăr și chiar certificate HALAL.

 

Vinurile Pierre Zéro sunt create prin metode străvechi și complexe, urmând până la un punct traseul de producție al unui vin obișnuit.

 

Protocolul care conduce în final la rezultatul cu 0% alcool se numește „Coloana Spinning Cone” și presupune pași riguroși și o tehnologie aparte, tocmai pentru a păstra aroma strugurilor.

 

De la un mic proiect local, Pierre Zéro a ajuns un produs de export foarte iubit în 20 de țări, inclusiv locuri pretențioase precum Japonia, Suedia sau Statele Unite.

 

POVESTEA VINULUI ȘI A OAMENILOR

 

Pentru toți cei care, din diferite motive, nu pot consuma alcool, Pierre Zéro este gândit să asigure, într-un mod simplu și rafinat, acea bucurie a tabietului social.

 

Nu este un vin clasic, deci nu trebuie să te aștepți să fie o experiență „unu la unu” cu un vin obișnuit, cu alcool.

Are specificitățile lui, pe care le realizezi doar degustându-l cu propriile papile și găsind varianta potrivită pentru tine.

 

În cazul meu, a reprezentat un strop de normalitate într-o perioadă cu multe restricții și poate fi o soluție aromată și rafinată pentru multe persoane.

 

Dincolo de tinerele mame și de cei cu restricții medicale, poate fi o variantă pentru sportivii care vor să se bucure de tabietul lor într-o perioadă competițională, pentru cei care vor să bea un pahar de vin și să se urce la volan sau pur și simplu pentru cei care iubesc uzanța vinului, fără partea lui alcoolică.

 

Pierre Zéro oferă o gamă de 5 variante de vinuri în România, în toate cele trei culori și profiluri aromate fructate și florale: roșu, rozé și alb provenite din soiurile Chardonnay și Merlot.

 

 

Mândră de originile din regiunea Champagne, Mathilde Boulachin, cofondatoarea Pierre Zéro, și-a dorit să creeze inclusiv un vin spumant fără alcool, cu bule fine și delicate.

 

Vinurile spumante de la Pierre Zéro sunt disponibile în alb și rozé și ambele sunt produse din soiurile Chardonnay și Merlot.

 

Pe piața franceză, Pierre Zéro a câștigat atât de multă notorietate încât a devenit partenerul prestigioasei școli gastronomice École Ferrandi, cu o vechime de peste 100 de ani în domeniul ospitalității. 

 

Totodată, brandul a fost timp de doi ani la rând (2018 și 2019) brandul oficial de vinuri fără alcool al Nobel Prize Banquet, ținut în emblematicul “Blue Hall” al primăriei din Stockholm.

Vinurile Pierre Zéro pot fi achiziționate de pe site-ul Pierre Zéro România, iar detalii suplimentare găsiți direct pe paginile lor de Facebook și Instagram.

Pentru mai multe articole, povești și inspirații, mă puteți urmări pe paginile de INSTAGRAM și FACEBOOK