Despre tot ce-i fin și fain

Premieră mondială la Iași: o operă virtuală NFT pentru Nadia Comăneci, la 45 de ani de la primul 10 din istoria gimnasticii

By 4 iunie, 2021Culture, Lifestyle
read time 4 min
 
4 iunie, 2021

Premieră mondială la Iași: o operă virtuală NFT pentru Nadia Comăneci, la 45 de ani de la primul 10 din istoria gimnasticii

Romanian Creative Week de la Iași scrie istorie, pornind de la un moment care a scris istorie acum 45 de ani. Pentru a celebra aniversarea primului 10 din istoria gimnasticii, o echipă de artiști revoluționari a creat un colier virtual în care fiecare „piatră” e un exercițiu al Nadiei Comăneci.

by

La fel cum criptomonedele au devenit o parte firească din lumea de azi, un alt concept high-tech își face loc în viețile noastre, parcă și mai ermetic decât primul și cu o denumire criptică: NFT.

 

Nu mai departe de câteva săptămâni, povesteam în articolul Arta în blockchain și povestea unei galerii de artă a viitorului despre semnificația NFT-ului.

 

Aseară, pe 3 iunie 2021, o premieră în lumea acestui concept a avut loc chiar la Iași, în cadrul primei ediții Romanian Creative Week: patru români au lansat primul NFT creat ca omagiu pentru un mare sportiv al lumii.

 

Cei patru sunt designerul Irina Schrotter, arhitectul Vlad Țenu (despre care am scris în martie, aici), artistul vizual Andrei Cozlac și IT-istul Andrei Dănilă. Coloana sonoră a NFT-ului este semnată de compozitorul Călin Țopa.

 

Denumită ”The Perfect 1.0”, creația lor este un colier virtual cu zece piese/pietre, fiecare reprezentând, în format tridimensional, câte o mișcare din exercițiile realizate de Nadia Comăneci la sol, bârnă, paralele și sărituri.

 

Acele exerciții cu care ea a schimbat istoria gimnasticii acum 45 de ani, la Jocurile Olimpice de Vară de la Montreal.

Pe pagina mea de Instagram puteți vedea – dând clic mai jos – prima piesă din „colier”, o reprezentare tridimensională spectaculoasă inspirată de un element executat de Nadia la bârnă:

Cele zece mișcări, unele rămase chiar sub numele „Comăneci” în istoria gimnasticii, au fost alese de către Nadia împreună cu cei patru creatori, iar celebra gimnastă a participat de departe la evenimentul de lansare al NFT-ului, sub forma unui mesaj video înregistrat din Oklahoma.

 

Pe lângă colierul virtual dăruit Nadiei, alte șase replici ale colierului vor fi puse în vânzare începând din 18 iulie 2021, aniversarea zilei de 18 iulie în care Nadia a obținut acea notă de zece.

 

Și cele șapte coliere sunt simbolice, având în vedere că Nadia nu a obținut o singură notă de zece la olimpiadă, ci un șirag de șapte note de „perfect 10”.

 

Colierul va putea fi achiziționat, integral sau pe bucăți, de pe platforma de NFT-uri OpenSea.io, ceea ce ne duce la o chestiune mai „lumească”. Și anume…

 

Ce este un NFT?

 

Așa cum povesteam și în articolul cu arta în blockchain, NFT este o prescurtare pentru „non-fungible token”, un concept împrumutat din lumea criptomonedelor, dar cu o diferență fundamentală față de acestea din urmă.

 

Astfel, dacă două criptomonede sunt fungibile, adică un Bitcoin poate fi substituit cu un alt Bitcoin și valoarea rămâne aceeași, NFT-urile sunt unice, de unde și denumirea lor de token-uri non-fungible.

 

Un NFT poate fi, de exemplu, o imagine în format JPG, un material video creat de un artist sau orice fel de creație digitală. Doar că, spre deosebire de o creație fizică, cea digitală implică proceduri și reguli aparte, având în vedere mediul în care se tranzacționează.

 

Astfel, dacă o pictură în ulei este unică și imposibil de copiat în mod identic, un fișier digital poate fi multiplicat instantaneu în sute, mii, milioane de exemplare identice.

 

Aici intervin NFT-urile, certificate de proprietate digitală, care reglementează posesia acestor active intangibile, într-un blockchain. 

 

Sună abstract, știu, dar asta nu schimbă faptul că există un public și o piață efervescentă pentru astfel de creații, iar în luna martie a acestui an, un NFT a marcat un record: 60 de milioane de dolari pentru un link cu o imagine JPG la capăt, creație denumită ”Beeple”.

 

Un lucru este sigur: NFT-urile fac parte din arta viitorului și poate nu există persoană care știe mai bine decât Nadia cât de ușor se pot schimba lucrurile de la un moment la altul.

 

Istoria se scrie în timp ce o trăim, iar cei patru creatori ai NFT-ului THE PERFECT 1.0 sunt, fiecare pe domeniul său, inovatori și oameni care au schimbat regulile jocului.

 

Designerul Irina Schrotter a schimbat moda românească, cu 30 de ani în urmă, organizând ulterior și primul ”Romanian Fashion Week”, în 1999. În 2021, l-a transformat în Romanian Creative Week, aducând creativitatea sub o umbrelă multidisciplinară.

 

Arhitectul Vlad Țenu are un masterat în Arhitectură Adaptivă și Computație de la prestigioasa universitate Bartlett din Londra, unde este și asistent universitar, lucrează pentru brandul londonez Allford Hall Monaghan Morris și a fost premiat de Institutul Arhitecților Americani.

 

În 2018, a colaborat cu designerul Lana Dumitru la o rochie din 25.000 de cristale Swarovski, purtată ulterior de către faimoasa cântăreață Bjork.

 

Artistul Video Andrei Cozlac este renumit pentru video-designul unor piese de teatru românești intrate în memoria colectivă. A lucrat cu Silviu Purcărete, Radu Afrim, Alexandru Dabija și mulți alții, iar în 2020 a primit un premiu special UNITER pentru video-mapping în teatru, pentru piesa „Pădurea Spânzuraților”.

 

Andrei Dănilă este specialistul IT care a adus latura high-tech în proiect, ca antreprenor internațional cu experiență de 20 de ani în domeniu și cu o pasiune pentru streaming, biometrie și NFT-uri.

 

Am plecat de la Palatul Culturii din Iași, unde a avut loc prezentarea oficială a proiectului, cu o idee stăruitoare în gând.

 

De fapt, cu aceleași cuvinte cu care a început și s-a sfârșit evenimentul de lansare de la Romanian Creative Week și care se potrivesc atât pentru ceea ce a fost, cât și pentru începutul capitolului care urmează:

 

”14 ani. 1,50 m înălțime. Numărul 73 scris pe o bucată de pânză. Nota 10. Dar să spunem povestea altfel”

Pentru mai multe articole, povești și inspirații, mă puteți urmări pe paginile de INSTAGRAM și FACEBOOK