Despre tot ce-i fin și fain

Fapte înainte de toate: să vorbim mai puțin și să facem mai mult

By 5 martie, 2021Lifestyle
read time 8 min
 
5 martie, 2021

Fapte înainte de toate: să vorbim mai puțin și să facem mai mult

„Fapte înainte de toate” nu este doar un motto pentru viață. A devenit o spectaculoasă instalație de artă, care oferă reciclării o formă concretă și tridimensională.

by

*** Acest articol face parte dintr-un proiect mai amplu realizat de Fine Society & Nespresso, despre reciclare și mici gesturi de sustenabilitate  ***

La final de 2020, scriam în acest articol despre manifestul de sustenabilitate al celor de la Nespresso, explicând impactul pe care îl au lucrurile simple.

 

Chiar și o ceașcă de cafea.

 

Nu era vorba despre niciun proiect comercial, ci strict despre faptul că, de vreme ce le beau cafeaua de zece ani încoace, simt o satisfacție în momentul în care gestul meu capătă un sens pe termen lung.

 

O cafea într-o capsulă de aluminiu care să-i păstreze proprietățile, porționată perfect pentru a consuma o cantitate mereu identică de produs, de apă, de energie. Fără risipă.

O capsulă care este apoi reciclată și nu rămâne nimic în urmă.

 

Până la finalul anului viitor, fiecare ceașcă de cafea Nespresso va avea o amprentă de carbon neutră.

 

Nu vom vorbi de „fără urme” doar la nivel de reciclare, ci de-a lungul întregului lanț operațional, de la producție la vânzare.

 

Am explicat AICI , cu exemple, ce înseamnă neutralitatea amprentei de carbon și de ce ea contează.

 

Știu că e mult mai simplu să spunem „Eh da, e doar o cafea/doar un gest/doar o pungă/doar… ORICE”, însă la finalul zilei din asta sunt făcute viețile noastre. Din multe gesturi mici, repetitive.

 

 

E simplu și să ne plângem de reciclarea defectuoasă din România mai ales că, din păcate, avem și motive să o facem.

 

Tocmai de asta însă, exemplele de „Așa da” cântăresc greu, iar cei de la Nespresso sunt un etalon în acest sens.

 

Indiferent dacă bei Nespresso sau orice altă cafea, cu orice alt mod de preparare, precedentul pe care l-au creat cei de la Nespresso este o inspirație și o dovadă că se poate.

 

Un antidot pentru neîncredere.

 

Nespresso și-a creat în România propria infrastructură de colectare și reciclare a capsulelor de cafea, în colaborare cu un partener local, specializat în reciclare.

 

Întregul conținut al capsulelor recuperate este refolosit, în moduri diferite.

 

Zațul de cafea este transformat în ”biogaz” sau în fertilizatori, iar învelișul de aluminiu este transferat unui procesator de deșeuri pentru a fi reintrodus în uz sub forma unor alte obiecte, precum pixuri sau biciclete.

 

Am scris AICI despre procesul de reciclare, iar AICI despre obiectele prin care capsulele își trăiesc a doua viață. 

 

Am povestit de multe ori despre procesul de reciclare a capsulelor și am arătat în nenumărate stories de Instagram cum le colectez și le predau.

 

Recunosc că uneori mă gândesc că poate insist prea tare. Că amintesc prea des de reciclare, de colectare, că agasez cu această repetiție, fiindcă lumea a înțeles deja cum se face.

 

Doar că, din păcate, obiceiurile bune care implică un efort nu se prea fac prin simpla dorință, ci trebuie să existe puntea concretă dintre intenție și faptă.

 

Nu doar să vorbim și să dăm din cap în ritm de „Da, așa este”, ci să punem în aplicare. Iar aici e nevoie de multă, multă repetiție.

 

Tocmai de asta, toate lucrurile pe care vi le spun eu aici au căpătat acum o formă spectaculoasă și memorabilă.

 

Mai exact, au devenit instalații tridimensionale de artă „reciclată”, dispuse în vitrinele magazinelor Nespresso din Calea Dorobanți și Băneasa Shopping City, ce pot fi admirate până pe 21 martie.

 

Sub semnătura artistului Vlad Țenu, ale cărui creații experimentale le știam din vremurile de început ale galeriei Galateca, mesajul „FAPTE ÎNAINTE DE TOATE” tronează în vitrine, întâlnind privirile a mii de trecători în fiecare zi.

 

Și, odată cu privirea, se naște poate o curiozitate, un imbold, o întrebare pe care acei oameni o vor duce acasă cu ei. „Oare ce înseamnă fapte înainte de toate?”.

 

Însăși această întrebare este un pas înainte.

 

Știți deja că puteți recicla capsulele Nespresso în toate magazinele și punctele de vânzare Nespresso (sau prin predare la curier, odată cu o nouă comandă online), dar luna asta, până pe 21 martie, vă invit să vizitați operele de artă ale lui Vlad Țenu expuse în vitrinele din Dorobanți și din Băneasa și să lăsați cuvintele „sculptate” în materiale reciclate să vi se întipărească pe retină.

 

În plus, dacă mergeți să vă duceți capsulele Nespresso la reciclat direct în magazin, până pe data de 21 martie, primiți gratuit și o cutie de cafea. 

Pentru mai multe articole, povești și inspirații, mă puteți urmări pe paginile de INSTAGRAM și FACEBOOK