Despre tot ce-i fin și fain

Mykonos nu este așa cum crede lumea

By 23 septembrie, 2021Lifestyle, Travels
read time 9 min
 
23 septembrie, 2021

Mykonos nu este așa cum crede lumea

Pentru mine, Mykonos nu e despre petreceri, șampanie și iahturi, ci despre cu totul altceva. E despre culoare, artă, cosmopolitism și despre o insulă unde, vara, se mută un pic din tot tot ce-i mai bun pe lume.

by

Trebuie să vă spun din start că îmi place luxul, dar nu îmi plac fițele.

 

Așadar, este a treia oară când merg în Mykonos, dar nu am fost până acum la nicio petrecere, în niciun club și nici în vreun loc unde trebuie să te afli doar pentru că e la modă.

 

Pentru mine, Mykonos este o insulă cu un farmec aparte, dar pe care aleg să o explorez în felul meu.

 

 

Despre Mykonos circulă mai multe teorii și mituri.

 

În primul rând, Mykonos nu este Grecia, ceea ce este total adevărat.

 

Tot așa cum Statele Unite nu înseamnă New York sau Los Angeles, nici chintesența stilului grecesc nu se regăsește complet aici.

 

Este o insulă cosmopolită, vie, cool, plină de viață și pe care, la fel ca orice alt loc, poți să o modelezi după chipul și asemănarea ta.

 

Poate fi despre cluburi și petreceri la fel de bine cum poate fi despre liniște și condus cu pletele-n vânt prin soarele grecesc.

 

Pentru mine este clar a doua variantă, fiindcă sunt o introvertită asumată și locurile zgomotoase nu reprezintă o atracție, ba chiar dimpotrivă.

 

Totuși, am savurat din plin Mykonos și m-am bucurat să revin.

 

Acum, a treia oară, am revenit la invitația celor de la Cocktail Holidays, cu care am fost anul acesta plecată de două ori în calitate de client și acum a doua oară în calitate de jurnalist (prima a fost în Egipt).

 

Pentru că, așa cum spun adesea, colaborez doar cu branduri ale căror servicii le și plătesc. Nu cred în relații unilaterale.

 

Când mi-au propus această escapadă în Mykonos, la început de septembrie, mi s-a părut scenariul ideal: ușor extra-sezon, adică idealul unui om care iubește liniștea și relaxarea.

 

Mai puțini oameni, mai puține – iertați-mi sinceritatea abruptă – FIȚE, o insulă puțin mai liberă și o atmosferă senină. Exact cum îmi doream. 

 

Prin urmare, ceea ce urmează nu e Mykonos-ul din pozele vedetelor, e Mykonos-ul MEU.

 

CE E ATÂT DE SPECIAL LA MYKONOS?

Mykonos-ul de azi se datorează, în esență, unei femei. 

 

 

Ca orice așezare de pescari, cum au fost toate insulele la un moment dat în istoria lor, Mykonos a început să atragă turiști târziu, abia la începutul anilor ’20.

 

La momentul respectiv, insula alăturată – Delos – era interesantă pentru arheologi datorită ruinelor antice care tocmai fuseseră descoperite, iar Mykonos era un loc comod pentru a face naveta în Delos.

 

Așa a apărut primul interes internațional pentru Mykonos: ca punct intermediar.

 

Adevărata glorie s-a revărsat asupra locului în anii ′60 și i se datorează unui personaj rămas legendar pentru insulă: Jacqueline Kennedy Onassis.

 

Împreună cu soțul ei, armatorul Aristotel Onassis, Jackie a vizitat de câteva ori insula, simpla ei prezență transformând-o într-un loc râvnit de celebrități.

Au urmat Brigitte Bardot, Sophia Loren, Grace Kelly și… restul lumii. Și nimeni nu s-a mai oprit de atunci.

 

 

Pe insulă există mai multe baruri, un hotel și o plajă care poartă numele Jackie O, tocmai pentru că lui Jackie i se datorează atenția pe care întreaga lume a îndreptat-o asupra acestei mici insule din Marea Egee.

 

Din anii ′60 până în prezent, fiecare părticică din Mykonos a fost amenajată special pentru a-i încânta pe cei mai înstăriți și pretențioși oameni din lume.

 

Au apărut plaje celebre pentru viața de noapte, restaurante cu meniuri realizate de mari bucătari ai lumii, galerii internaționale de artă și magazine precum Louis Vuitton, Gucci sau Dior și-au deschis aici boutique-uri.

 

În viziunea mea, ceea ce este Saint Tropez pentru Franța este și Mykonos pentru Grecia: un loc simplu, modest din punct de vedere al cadrului natural, dar unde vara poți găsi, strâns la un loc, tot ce are lumea mai bun de oferit la un moment dat: noutăți tehnologice, modă, avangardă, design.

 

Totul cu un „twist” autentic grecesc.

 

 

 

 

 

Este Mykonos doar o insulă pentru petreceri și shopping?

 

Clar nu, deși acesta este mitul cel mai frecvent întâlnit și chiar dacă o bună parte a turiștilor vin special în acest scop.

 

Tocmai pentru că pe o suprafață mică se adună, vara, tot felul de experiențe extraordinare – de la artă și gastronomie până la modă și design – Mykonos este o destinație în care orice om curios poate descoperi lucruri extraordinare.

 

Este ca un moodboard tridimensional, în mărime naturală.

 

În plus, fiecare experiență are un public nișat și bine delimitat.

 

Oamenii care merg la petreceri zgomotoase în locuri frecventate de miliardari se vor intersecta prea puțin cu cei care vin pentru galerii de artă sau pentru culoare locală.

 

La fel, cei dornici să vadă ultimele mostre de design conceptual nu se vor regăsi decât rareori în calea celor dornici de modă locală și mici designeri. 

 

Există loc și inspirație pentru toată lumea.

 

Bonus: stilul cicladic omniprezent în Mykonos este fermecător: totul este din piatră, lemn, stuf, răchită, cu iconicele plase croșetate.

 

Este cu adevărat o stare de spirit și o vibrație aparte.

 

LOCURI PE CARE LE FRECVENTEZ EU ÎN MYKONOS:

 

PLAJELE

 

Lumea asociază Mykonos cu anumite plaje, renumite pentru petreceri, clubbing sau pentru densitatea de miliardari pe metru pătrat.

 

Chiar dacă și ele fac parte integrantă din povestea insulei, Mykonos poate fi și liniștit, zen, iar in perioada de final de august și început de septembrie este și reconfortant de liber.

 

Pe lângă Scorpios, Nammos și restul “celebrelor” – în care am fost, mulțumesc, nu-mi mai trebuie – Mykonos are și niște plaje idilice și autentic grecești, care sunt favoritele mele.

 

Poate sunt atipică, dar pentru mine plaja e un loc în care să mă duc relaxată să STAU, să mă bălăcesc și să lenevesc sub umbrelă, să mă încarc de la apă și soare.

 

Plaja NU este un eveniment monden sau un prilej de socializare și de party, așa că o densitate cât mai mică de oameni este ideală, plus o muzică plăcută, care să mă lase să aud valurile.

 

 

Asta sunt eu și de asta plaja Kalo Livadi din Mykonos este perfectă pentru acest set de cerințe.

 

SIMPLĂ, frumoasă și liniștită. E o plajă pentru mers la plajă, așa cum altele sunt pentru party, networking sau clubbing.

 

Kalo Livadi este cea mai lungă plajă din Mykonos (am calculat cam un kilometru, străbătând-o de-a lungul malului), cu un nisip alb perfect, cu apa cristalină și cu adâncime moderată până departe în larg.

 

Poți inchiria șezlonguri sau poți veni cu prosopul ca să te încarci la soare, old-school, cum făceau câțiva turiști.

 

Ba chiar plaja are și un sistem de intrare în apă autonom pentru persoanele cu dizabilități, printr-o șină specială conectată la un scaun.

 

Găsiți aici un mic rezumat video al experienței de la Kalo Livadi:

 

Am fost și în alți ani în Kalo Livadi și, atât în sezon cât și în extrasezon, este aerisită.

 

Terasa unde se poate lua prânzul are o salată grecească fabuloasă, plus fructe de mare proaspete, totul pe același model: simplu și gustos. Totul la un preț radical mai mic decât la plajele faimoase, adică la jumătate.

 

 

ALEMAGOU

 

Pe lângă Kalo Livadi, cu simplitatea și apa ei perfectă, mai am o zonă preferată în Mykonos: Alemagou, pe plaja Ftelia.

 

E din categoria plajelor „de lifestyle”, unde seara se mai organizează petreceri, în sezon, și care este considerată un loc cool, dar mie îmi place din alte motive.

 

N-am fost niciodată la petreceri aici, doar la plajă, dar mi se pare un loc cu o energie deosebită.

O plajă mică, aerisită și amenajată în chintesența stilului tipic pentru Mykonos.

 

Alemagou are o viziune de design unitară și conectată la spiritul locului: totul este din piatră, lemn, stuf, paie și iconicele plase croșetate care lasă să treacă vântul specific zonei, dar filtrează și soarele, creând o atmosferă relaxată.

 

 

Umbrelele sunt tot din stuf, șezlongurile au spațiu generos între ele (încă dinainte de pandemie era așa) și atmosfera de la micul restaurant-bar e liniștitoare.

 

Recunosc că o prefer în extra-sezon, cu muzică în surdină și puțini (spre deloc) oameni, dar Alemagou e fermecător tot timpul anului, fiindcă nu pare niciodată ticsit.

 

 

La Alemagou nu merg, ca la Kalo Livadi, pentru plimbat pe plajă și pentru stat în apă cu orele.

 

E o plajă pentru alte plăceri mykoniene: îmi place să stau sub umbrelă și să ascult valurile (mult mai învolburate aici) sau să citesc o carte și să mănânc ceva gustos la restaurant.

 

Am și înotat la Alemagou, dar apa nu e cea mai grozavă: plaja e mititică, între stânci, cu o intrare în apă pe pietre, destul de abruptă.

 

Dar tocmai această izolare a ei e fermecătoare și cine vine în Mykonos ar trebui să vină măcar la un prânz sau un cocktail aici.

 

E „the Mykonian spirit”.

 

 

 

 

ARTA

 

Îmi place să hoinăresc prin galerii de artă, iar în Mykonos cele câteva galerii din Mykonos Town au selecții incredibile de artiști.

 

Practic, dacă vii să te plimbi seara prin micul centru al orașului, poți să explorezi într-o singură oră de la bisericuțe tradiționale grecești (deschise tot-timpul și cu o atmosferă de extraordinară pace) până la magazine de modă avangardistă și galerii cu exponatele unora dintre cei mai bine-cotați artiști ai lumii.

 

Așa cum spuneam la începutul articolului: un pic din tot ce e mai bun pe lume.

 

 

 

 

 

 

 

 

MÂNCAREA

 

Mai mult decât restaurantele celebre, îmi plac micile baruri ale magazinelor conceptuale sau ale galeriilor.

 

 

Favoritul meu rămâne The Art Bar de la Bollicini Concept Store, un bar situat la ultimul etaj al unui concept-store cu modă, artă și cărți, în Mykonos Town.

 

 

De asemenea, foarte multe taverne cu mâncare grecească delicioasă se găsesc pe străduțele din Mykonos, iar unele se promovează tocmai prin faptul că sunt clasice și tradiționaliste.

 

De exemplu, una dintre tavernele de la intrarea în port are chiar un afiș mare pe care scrie „The least gourmet restaurant in Mykonos”, aluzie la toate restaurantele cu sushi, fusion și preparate cu aspirații de stele Michelin pentru care mai este faimoasă insula.

 

 

 

 

 

 

MAGAZINELE

 

Nu știu voi, dar mie îmi place să mă uit peste tot și să mă inspir din fiecare cotlon, așa că am făcut în medie cam 11 kilometri pe zi prin Mykonos.

 

Cu mici excepții, fiecare magazin de pe insulă e o poveste în sine, indiferent că vinde covoare din resturi de material la cinci euro sau rochii de designer.

 

Nicăieri nu am văzut, pe o suprafață atât de mică, concentrate următoarele lucruri: design conceptual, modă vintage, branduri celebre, designeri locali, modă sustenabilă și… tadadam, bumbac grecesc de cea mai bună calitate.

 

Pe contul meu de Instagram, la Highlights/Repere Mykonos 1 și 2 puteți vedea toate descoperirile mele.

 

 

 

 

 

 

CE MAI TREBUIE SĂ ȘTII:

 

 

Este indicat, ca în majoritatea insulelor grecești, să închiriezi o mașină. Ideal ar fi una decapotabilă.

 

Pentru mine, decapotabilele sunt făcute pentru acest tip de peisaj. Sunt perfecte pentru plimbat lângă mare sau ocean, în relief de coastă, nu pentru stat în trafic de oraș mare.

 

Și, chiar dacă Mykonos este o insulă “vântoasă”, mașina decapotată a fost perfectă aici.

 

Mykonos nu este cea mai ieftină insulă din Grecia și, tocmai pentru că e un loc aparte, nu trebuie comparată cu Skiathos, Thassos, Creta sau orice alt loc.

 

Mykonos e Mykonos și îl iei așa cum este, dar are multe surprize pe care ți le poate oferi, în funcție de atitudinea și așteptările cu care vii.

 

Este un loc de experimentat într-o viață de om… dar în stilul TĂU, nu al altora.

Am lăsat aici o postare de Instagram despre îmbinarea dintre modă și artă, emblematică pentru Mykonos:

Pe mine ma puteti gasi si pe Instagram, iar pe cei de la Cocktail Holidays îi găsiți aici.

Foto: Fine Society

Pentru mai multe articole, povești și inspirații, mă puteți urmări pe paginile de INSTAGRAM și FACEBOOK