Adevărata feminitate are nevoie de un strop de masculin
Mi s-a părut mereu că o ținută vaporoasă și diafană se potrivește cel mai bine cu un parfum masculin, că unei siluete de clepsidră îi stă perfect un blazer bărbătesc și că senzualitatea este mai pronunțată într-un smoking negru decât într-un neglijeu.
*** Acest articol face parte dintr-un proiect de lifestyle realizat de FINE SOCIETY și eMAG ****
Mi-a plăcut mereu termenul androgin.
Și cuvântul, și semnificația.
Mitul androginului este strâns legat de ideea de iubire: Platon a scris despre ființele mitologice compuse dintr-un bărbat și o femeie în același trup și care, pentru că au fost separați de către zei, se caută neîncetat pentru a reveni ființa perfectă de odinioară.
În modă, termenul de androgin desemnează, poetic, acele obiecte vestimentare, accesorii sau produse care pot fi purtate ori folosite unisex.
Pentru mine, înseamnă piese sau obiecte gândite pentru bărbați, dar pe care pot să le combin și eu cu obiectele din garderobă.
Ador jachetele, sacourile și blazerele, dar am anumite branduri la care căutările mele online nu sunt niciodată „Jachete” ci „Jachete bărbați” sau „Men’s Jackets”.
O jachetă de piele „de la bărbați”, la o mărime mai mică, are mai multă personalitate decât una feminină, pe care producătorii simt nevoia invariabil s-o înfrumusețeze cu ceva: un buzunărel în plus, o inimioară, ceva care să strige „Sunt fată”, de parcă asta nu ar fi evident.
Jacheta de piele în sine ar trebui să fie ceva simplu, neutru, corect, atemporal, care să ne completeze feminitatea deja evidentă.
La fel și o pereche de blugi drepți sau o cămași albă.
Deloc întâmplător, cele mai frumoase cămăși pe care le am (eu având o pasiune pentru ele) sunt ori bărbătești, ori modele inspirate de croitoria bărbătească.
De exemplu, favoritele mele în acest moment sunt un model pe care brandul respectiv l-a numit „Tomboy”. Asta spune totul.
Acum câteva săptămâni, am admirat pe TikTok ținuta unei influencerițe, complimentându-i mai ales sacoul, un bleumarin cu dungulițe extrem de fin, pe care ea îl combinase cu blugi și o pereche de pantofi cu personalitate.
”Mulțumesc, e un blazer cumpărat de la secțiunea de bărbați”, a venit răspunsul și m-am simțit foarte bine că suntem tot mai multe care credem în această teorie cu „ceva feminin, ceva masculin”.
Jachete de bărbați, cămăși, parfumuri, pe toate le-am încercat de-a lungul vremii și, chiar dacă n-am probabil mai mult de câteva piese „de la bărbați” în toată garderoba, mi se pare că ele potențează perfect stilul meu feminin.
Având mereu o feminitate destul de pronunțată, o siluetă de clepsidră și un stil eminamente feminin, am încercat să îmi conturez o personalitate stilistică echilibrată, nefiind atrasă de ideea „femininului absolut”.
Altfel spus, mi s-a părut mereu mai senzuală o combinație între ceva feminin și ceva masculin decât o înșiruire de clișee feminine: funde, volane, perle, miros floral.
Ca să mă simt bine, aveam nevoie și de ceva din registrul diametral opus.
Instinctiv, am început să-mi caut echilibrul stilistic, ceea ce a însemnat, în cazul meu:
Pantofi fini, prețioși, de Cenușăreasă, purtați cu blazere drepte, în stil masculin;
Rochițe feminine de zi, cu o jachetă de costum bărbătesc pe deasupra sau cu geacă de piele;
Un blazer supradimensionat sau o jachetă cu croi masculin pe care pun o broșă sub forma unei flori supradimensionate din mătase sau ceva ultra-feminin;
Rochii de seară elegante la care asortez un parfum cu note de tabac sau piele, esențe pentru care am avut mereu o pasiune.
Favoritele mele au fost mereu parfumurile pe bază de ambră, tabac sau piele, despre care mi se spunea adesea în parfumerii că sunt „gândite pentru domni”. Și ce dacă?
O cămașă bărbătească din poplin, purtată cu buclele-n vânt și o pălărie canotier sau asortată cu ceva eminamente feminin, de exemplu o fustă cu paiete.
În acest registru, rămâne emblematică Sharon Stone, care a mers la o ediție a premiilor Oscar cu cămașa soțului ei băgată într-o fustă lungă din tafta de culoarea lavandei.
Un smoking feminin: o ținută inspirată de croitoria masculină și adaptată la silueta feminină.
Eu am purtat așa ceva la un eveniment la Londra, iar modelul absolut în domeniu rămâne Julia Roberts, care a îmbrăcat un costum bărbătesc Armani la o ceremonie de decernare a Oscarurilor.
Chiar de curând am urmărit un material despre ținutele emblematice ale Juliei, pe canalul de Instagram al revistei Vogue America, în care însăși actrița povestea cum acel costum Armani, personalizat pe măsurile ei de croitorii din magazin, rămâne ținuta ei cea mai recognoscibilă și cea mai discutată dintre toate cele pe care le-a purtat vreodată la evenimente publice.
Foto: Unsplash