Despre tot ce-i fin și fain

Cum alegi o croazieră Royal Caribbean sau Celebrity și alte 20 de răspunsuri punctuale

By 12 septembrie, 2022Learning, Lifestyle, Travels
read time 10 min
 
12 septembrie, 2022

Cum alegi o croazieră Royal Caribbean sau Celebrity și alte 20 de răspunsuri punctuale

Acestea sunt cele două companii de croaziere cu care eu călătoresc, la ele mă pricep, prin urmare acest articol este un răspuns la întrebările pe care le-am primit de-a lungul timpului pe această temă.

by

Atât pe site-ul Fine Society cât și pe contul meu de Instagram găsiți mai multe materiale despre croaziere, scrise de mine de-a lungul vremii.

 

Acest articol este, însă, o sumă de răspunsuri punctuale la cele mai frecvente întrebări primite punctual pe acest subiect și care nu fuseseră acoperite de articolele anterioare.

 

Am făcut mențiunea că este un material strict despre Royal Caribbean și Celebrity Cruises fiindcă acestea sunt companiile cu care călătoresc.

 

De ce Royal Caribbean și Celebrity?

 

Symphony of the Seas de la Royal Caribbean a fost primul vas pe care am pășit vreodată, iar ulterior Celebrity m-a cucerit cu experiența de lifestyle, deci sunt cumva la egalitate în inima mea.

 

Ambele sunt deținute de aceeași companie cu sediul în Miami, Royal Caribbean Group.

 

Dincolo de faptul că atât Royal Caribbean cât și Celebrity au multe premii internaționale de profil – pentru calitatea serviciilor, cabine, inovații – eu una am rămas fidelă pentru că am fost mulțumită, de fiecare dată, indiferent pe care dintre navele lor am fost.

 

Pentru un client pretențios, aceasta mi se pare cel mai bun motiv de a rămâne loial unui brand: să fii mulțumit de fiecare dată, fără excepții, de calitatea serviciilor.

 

Totul este predictibil, știu exact pentru ce plătesc, curățenia este impecabilă de fiecare dată, mâncarea foarte bună, iar procedurile tipic americane se simt la tot pasul. Inclusiv în perioada de pandemie m-am simțit total în siguranță, fiindcă totul era foarte bine pus la punct, de la fluxurile de intrare și ieșire până la dezinfectare și proceduri specifice.

 

Am mai avut experiențe punctuale și cu alte companii de croaziere, dar m-am întors tot la Royal Caribbean și Celebrity, fiindcă mie acestea două mi se potrivesc cel mai bine. În consecință, pe acestea le frecventez și despre ele pot să îmi dau cu părerea în deplină cunoștință de cauză.

 

Ce înseamnă să fii călător frecvent pe croazieră?

 

Făcând croaziere doar cu Royal Caribbean și Celebrity, acumulez puncte într-un program de loialitate precum cel de Frequent Flyer la avioane.

 

Spre deosebire de Frequent Flyer-ul de la avion, care trebuie întreținut anual, nivelul de Cruiser este pe viață. Nu trebuie să faci X croaziere pe an ca să-l menții, este cumulativ.

 

Dacă, să zicem, ajungi la nivelul Platinum la Royal Caribbean și patru ani nu mai ajungi pe nicio croazieră, după patru ani vei fi tot Platinum și punctele vor începe să se adune iar de la acel nivel în sus.

 

Totodată, dacă treci de un anumit nivel, de exemplu ajungi la nivelul Diamond pe Royal Caribbean, și vrei să călătorești ulterior cu o navă MSC (să zicem), cei de la MSC îți vor echivala statutul și vei avea parte de aceleași avantaje ale unui client Diamond care și-a obținut acest statut la MSC. Vei fi tot nivel Diamond și la ei.

 

Care sunt avantajele de „călător frecvent”?

 

La fiecare nivel ai avantaje diferite: de la o șampanie din partea casei sau kit-uri de produse cosmetice premium în cameră, până la acces gratuit la restaurante exclusive pe vas (rezervate doar anumitor categorii de Frequent Cruisers) sau la celebrul Diamond Club, unde ai inclusiv un concierge privat. 

 

În plus, sunt oameni extraordinar de interesanți pe care îi cunoști în lumea cruiserilor, iar noi avem deja un grup de prieteni format în cele peste 15 croaziere făcute până acum.

 

Am cunoscut de la bancheri americani de pe Wall-Street și investitori în real-estate până la profesori, artiști și tot felul de personaje interesante.

 

Anul viitor, de exemplu, o călătoare de cursă lungă din America (care, apropo, este Pinnacle la Royal Caribbean, cel mai înalt nivel posibil) va veni să viziteze România după ce ne-am intersectat în trei croaziere și ne-am împrietenit.

 

Care sunt diferențele dintre Royal Caribbean și Celebrity?

 

Royal Caribbean are cele mai mari nave de croazieră din lume și a marcat multe noutăți în istoria industriei (primul patinoar pe un vas de croazieră, primele „cartiere” de experiențe pe croazieră, prima tiroliană pe apă și tot așa),  în timp ce Celebrity se axează pe experiențe de Lifestyle: instalații de artă, design avangardist, spectacole deosebite.

 

Foarte simplu formulat, Royal Caribbean este ideală pentru familiile cu copii, pentru că sunt nenumărate activități (am detaliat în acest articol tot ce poți face pe un vas Royal), în timp ce Celebrity sunt mai degrabă croaziere pentru adulți sau pentru cei care caută relaxare, nu neaparat sport intens, tobogane sau alte asemenea activități.

 

Chiar dacă întâlnim copii și pe Celebrity, de obicei sunt de vârste mai mari, pentru că sunt mai puține activități pentru ei aici decât pe Royal Caribbean (unde pot face de la patinaj sau cățărare până la activități de Aqua Park, tobogane, surf pe valuri artificiale sau orice îți trece prin minte).

 

Am scris aici despre noul vas Celebrity BEYOND, o experiență de lifestyle comparabilă cu orice hotel de 5 stele din lume.

 

Cum alegi pe ce navă să călătorești?

 

În primul rând, contează itinerariul.

 

Pentru mine, cel puțin, opririle sunt cel mai important lucru, pentru că aleg o croazieră în funcție de ceea ce vreau să văd.

 

Am ales unele croaziere pe nave mai vechi, de exemplu pe Celebrity Constellation sau Jewel of the Seas, pentru că itinerariul era superb. 

 

În același timp, am făcut o croazieră mai lejeră pe noul Celebrity Beyond – prin Grecia, unde mai fusesem de atâtea ori – fiindcă mi-a plăcut atât de mult nava încât voiam să mă bucur de ea și de tot ce avea de oferit.

 

De asemenea, am avut prieteni care și-au cumpărat o croazieră pe Royal Caribbean ca să se bucure strict de nenumăratele activități de pe vas și de plăcerea de a fi pe apă, fără să dea atât de multă atenție opririlor din porturi.

 

Sunt atâtea lucruri de făcut pe croazieră încât poți, realmente, să îți faci propriul tău stil de călătorit.

 

Nu trebuie să te intereseze ce fac ceilalți, cum fac sau ce ai auzit că „se face” pe croazieră. E un tip de vacanță pe care poți să-l faci exact ce vrei tu să fie!

 

 

 

Ce faci în zilele pe mare?

 

Orice croazieră are zile în porturi, dar și zile de traversare, când se merge între destinații aflate la distanță unele de altele.

 

Eu ador zilele pe mare, fiindcă sunt zilele mele de relaxare.

 

Contrar a ceea ce cred mulți, croazierele nu doar că nu sunt plictisitoare, dar pot fi foarte obositoare și intense.

 

Când ai 10 destinații diferite, câte una în fiecare zi, la final ai văzut atâtea lucruri și ai umblat atât de mult încât aproape că simți nevoia de încă o vacanță doar ca să-ți refaci puterile.

 

Tocmai de asta, zilele pe mare sunt ideale pentru odihnă, pentru a te bucura de atmosfera de hotel plutitor și de toate facilitățile.

 

Am spus de mai multe ori: lipsa zgomotului de fond, adormitul în sunet de valuri, faptul că te trezești zilnic și vezi o altă destinație pe geam, toate astea sunt terapie pentru trup și suflet.

 

„Dar dacă am rău de mare?”

 

Vasele de croaziere sunt orașe plutitoare, deci tangajul pe care îl vei simți este foarte redus.

 

Eu una am un cumplit rău de mare pe ambarcațiunile mici, dovedit în multe situații de-a lungul vremii. Efectiv mă albăstresc la față instantaneu.

 

Pe croazieră, în schimb, chiar dacă am mai prins și valuri mari, ba chiar și un front atmosferic de furtună, nu doar că nu am simțit nimic, dar nu am avut niciun fel de rău sau vreo stare de teamă ori anxietate.

 

Așadar, indiferent de trecutul tău cu răul de mare, cel mai probabil este că NU vei experimenta aceleași simptome pe croazieră.

 

Dacă, Doamne ferește, constați că ai într-adevăr o stare de disconfort, există pastile pentru rău de mare pe care le poți lua de la cabinetul medical de pe vas, gratuit, și care elimină orice fel de simptome. 

 

Cum nu te pierzi între experiențe, locuri, activități?

 

Atât la Royal Caribbean cât și la Celebrity există câte o aplicație – ambele sunt identice – unde ai absolut toate informațiile.

 

De la hărțile fiecărei punți, ora la care răsare Soarele în fiecare port de destinație, ora la care ajunge sau pleacă vasul din port, până la programul restaurantelor, evenimentele zilnice, tematica fiecărei seri sau orice altă dilemă pe care o poți avea.

 

Totul este foarte intuitiv și mie nu mi s-a întâmplat, în peste 10 croaziere în care am fost, să am nevoie de o informație și să fiu nevoită să sun sau să merg personal la Guest Relations.

 

Totul se află în aplicație, inclusiv situația cheltuielilor tale suplimentare la bord, pe care o poți verifica în timp real în orice moment.

Cât de ușor te descurci în porturi?

 

Sunt porturi în care te dai jos de pe vas și te afli în centrul orașului, de exemplu în Liverpool, Messina sau în Rhodos, ca să citez doar câteva dintre destinațiile recente.

 

Există și porturi mai mari, precum Livorno sau La Spezia, unde ai un shuttle bus care te duce până la ieșirea din zona industrială a portului, iar de acolo poți să explorezi singur.

 

Există unele porturi în care, fiind apă mică la mal – de exemplu Santorini și Mykonos – vasul rămâne în larg, iar transportul la mal se face cu niște bărci speciale, ca niște navete pe apă, numite tenders.

 

În funcție de fiecare port, te adaptezi și îți faci planul, dar un lucru e sigur: indiferent dacă explorezi singur sau îți iei un tur, vei descoperi ceva nou și interesant.

 

Cum sunt excursiile organizate pe care le poți face în porturi?

 

Dacă nu vrei să explorezi singur și preferi un tur organizat, în aplicațiile Royal Caribbean și Celebrity există secțiunea Shore Excursions, de unde poți cumpăra tururi ghidate.

 

Noi preferăm să explorăm singuri destinațiile, dar în anumite porturi s-a dovedit a fi mai rentabil și simplu să luăm un tur care să ne ducă direct acolo unde eram interesați decât să schimbăm autobuze, trenuri și altele.

 

Au fost și porturi pe care le-am întâlnit în mai multe croaziere, de exemplu Napoli.

 

Așadar, prima dată am mers să explorăm orașul, dar la a doua vizită ne doream o altă experiență, așa că am luat un tur organizat pentru Cinque Terre sau un transfer către Capri.

 

Da, există și această varianta de transfer (”Explore on your own”), adică un tur în care ei te duc într-un anumit loc mai îndepărtat de cel în care a oprit nava – Capri, Coasta Amalfitană, Portofino – acolo ai 7-8 ore la dispoziție pe cont propriu, iar la ora stabilită te întorci cu grupul înapoi la navă.

 

„Dar dacă am teamă de apă sau nu știu să înot?”

 

Am primit des această întrebare și trebuia să o abordez și aici.

 

Personal, am o teamă îngrozitoare de apă. Este probabil singura și cea mai mare frică a mea. Cu toate astea, ador croazierele.

 

Nu sunt o bună înotătoare, chiar din contră, dar în același timp ador croazierele.

 

Nu sunt paradoxuri, ci pur și simplu croazierele nu au nicio legătură cu teama de a fi în apă sau cu abilitatea de a înota.

 

Făcând abstracție de faptul că merge pe apă, un vas este la fel ca orice alt hotel în care te-ai duce în vacanță. Acolo îți pui problema că nu știi să înoți? Nu. Atunci aici de ce să ți-o pui?

 

Nici în hotelul de pe uscat, nici pe nava de croazieră tu, pasagerul, NU ai contact cu apa. Doar plutești pe apă, în condiții de siguranță maximă.

 

Toate coșmarurile mele sunt cu apă adâncă, dar nicăieri nu mă simt mai relaxată decât pe croazieră.

 

Ce e inclus în prețul croazierei?

 

În primul rând, prețul unei croaziere este calculat pe cabină, nu pe fiecare persoană în parte.

 

Când cumperi o croazieră, cumperi, în esență, o experiență all-inclusive.

 

Nu „ultra-all-inclusive”, fiindcă acolo este inclus absolut tot.

 

Aici ai incluse cele mai multe dintre servicii și plătești pentru cele extra sau premium.

 

Totodată, nu ai de-a face cu banii cash în perioada în care te afli pe croazieră, fiindcă totul se plătește prin cardul pe care îl primești atunci când te îmbarci.

 

Cu acel card intri în cameră, cu el te legitimezi când cobori în porturi și când revii pe vas, și tot el este asociat unui cont de card pe care îl introduci tu când faci check-in-ul.

 

Sau, dacă preferi să lași o garanție cash în loc de card, poți lăsa o sumă în dolari, la Guest Relations (fiind vase americane, garanțiile se iau exclusiv în dolari). 

 

Condițiile sunt de hotel de 5 stele, fiindcă ți se face curățenie impecabilă de două ori pe zi, iar confortul este la cele mai înalte standarde.

 

Ai inclus accesul gratuit la spectacole de toate felurile (de la musical-uri la operă, comedie, patinaj, show-uri acvatice), la toate atracțiile de pe vas (de la jacuzzi și piscine la sală de fitness, tobogane, tiroliene sau ce mai are de oferit fiecare navă), plus mâncarea la nenumăratele restaurante (orice nu înseamnă „Specialty restaurant”), iar prin„inclus” mă refer la faptul că poți mânca oricât, oricând vrei, nelimitat.

 

Poți să comanzi 20 de feluri din meniu, dacă vrei. Nu e recomandat, dar ați înțeles ideea.

 

Ce nu este inclus în prețul croazierei?

 

* Restaurantele de specialitate: restaurantul de sushi, steakhouse-urile, Gordon Ramsay, Le Petit Chef unde ți se proiectează în farfurie o poveste înainte de masă și altele asemenea.

 

Cele mai multe dintre acestea au o taxă fixă, de persoană, pentru a mânca acolo (de exemplu 40 de dolari, sumă pentru care poți mânca absolut tot ce vrei din meniu), iar altele au meniu a la carte.

 

La primele croaziere le-am încercat și noi, dar recunosc că entuziasmul a trecut progresiv.

 

La câte opțiuni avem deja incluse, cele de specialitate sunt strict dacă ai o anumită pasiune pentru un tip de gastronomie, ceea ce eu nu am.

 

* Serviciile spa: cosmetică, masaj, tratamente și altele asemenea, care se plătesc separat.

 

* Tot ce este serviciu suplimentar: curățatul hainelor, antrenor personal la sală, cazinoul, magazinele, fotografii profesionale realizate pe vas, excursii etc.

 

* Băuturile

 

* Internetul

 

Cum alegi pachetul de băuturi potrivit pentru tine?

 

Băuturile nu sunt incluse, dar în funcție de CE și CÂT bei de obicei, poți alege o variantă potrivită ție.

 

Poți comanda „băutură cu băutură”, ceea ce nu este recomandat fiindcă vei plăti foarte mult, sau poți alege dintre mai multe pachete care se achiziționează la bord.

 

Dacă bei alcool și vrei să bei zilnic, „la liber”, există un pachet de băuturi unde sunt incluse atât alcoolul, cât și apa îmbuteliată, băuturile carbogazoase, ceaiul, cafeaua. Tot ce se poate bea la bord. Plătești acel pachet la început, iar din acel moment, oricând vrei o băutură, arăți cardul de pasager cu simbolul pachetului cumpărat și atât.

 

Dacă nu bei alcool, dar îți plac cocktailurile fără alcool, sucurile, smoothie-urie și tot felul de preparate elaborate, există un pachet non-alcoolic, care îți dă acces la toate aceste preparate, oricând vrei tu.

 

Totodată, în toate restaurantele de pe navă, există „dozatoare” de unde poți bea gratuit apă filtrată, limonadă, cafea și alte astfel de băuturi, atunci când mergi la masă sau între mese.

 

Pachetele sunt în general pentru versiunile lor premium: apă îmbuteliată de un anumit tip, Cola la sticlă, cappuccino, Latte Macchiato sau altele.

 

Noi nu suntem băutori de alcool în afara unui pahar ocazional de vin, așa că nu am luat niciodată pachetul cu alcool inclus. Nu s-ar fi amortizat niciodată prețul lui cu ceea ce consumam noi efectiv.

 

Pe croazierele Celebrity am luat pachetul non-alcoolic „basic”, cel care includea doar apă, cafea și ceai, și a fost perfect. Când voiam un pahar de alcool, îl plăteam separat fără nicio problemă.

 

Pe Royal Caribbean nu există această variantă de pachet „basic”, ci doar pachet alcoolic și pachet non-alcoolic, unde non-alcoolic-ul include obligatoriu cocktail-uri și tot felul de nebunii pe care nu aveam de gând să le consumăm.

 

Prin urmare, pe Royal Caribbean nu am luat niciun fel de pachet de băuturi, ci am comandat în cameră, de la Room-service, bax-uri de apă (există varianta de 6, 8 sau 24 de can-uri de apă) ca să avem apă la dispoziție oricând.

 

Prețul total pentru 3 baxuri (nouă cam atât ne-a trebuit pe o croazieră de 10 zile, în condițiile în care aveam și apă filtrată, la discreție, în restaurante) a fost mult, mult mai mic decât dacă plăteam prețul a două pachete non-alcoolice. Dincolo de partea financiară, chiar nu avea sens să luăm un pachet elaborat de băuturi pentru a bea doar apă.

 

Așadar, dacă vă interesează doar apa, veți găsi din plin la dozatoare și în restaurantele de pe navă, iar pentru a avea în cameră puteți comanda prin room-service, separat.

 

Dacă vă știți băutori de cocktail-uri, cafele mai elaborate, sucuri, ape carbogazoase și alte lucruri, atunci probabil că trebuie să vă gândiți la un pachet de băuturi alcoolic sau non-alcoolic.

 

Toate ofertele vă vor fi prezentate la bord.

 

 

Care e treaba cu internetul?

 

Când te afli în largul mării, serviciile normale de roaming nu funcționează, dar fiecare vas are o conexiune proprie la satelit, pentru acces la Wi-Fi.

 

Așadar, ideal este să îți cumperi un pachet de wifi la bord.

 

Nu este ieftin tocmai pentru că e în largul mării și se conectează la un satelit special, dar dacă sunteți două persoane puteți cumpăra un singur pachet, pe care să intrați alternativ (Login si Logout, super-simplu, durează o secundă).

 

Fiind vacanță, nu e ca și cum aveți nevoie non-stop de internet, așa că recomand cu căldură varianta „intratului pe rând” pe net.

 

Ce să alegi dacă este prima ta croazieră?

 

Dacă este prima ta croazieră și nu știi prea bine ce și cum, am o recomandare clară : alege un vas mai nou, dacă se poate chiar pe cel mai nou-lansat.

 

Dacă e prima dată, nu alege după itinerariu, ci după navă.

 

O să explic și de ce: fiind primul contact cu lumea croazierelor, ideal este să ai o percepție corectă a ceea ce presupune cruising-ul în varianta lui cea mai nouă și modernă. Cu avantaje tehnologice și tot tacâmul.

 

De la a doua croazieră încolo, dacă prinzi gustul, deja poți alege și nave mai vechi (prin „vechi” mă refer la peste 10 ani vechime), în funcție de itinerariu sau de perioada dorită, însă dacă prima ta experiență este pe un vas vechi de 20 de ani, vei avea o imagine redusă, trunchiată, a ceea ce presupune cruising-ul.

 

Chiar vara asta o prietenă de pe Instagram a ales să facă un traseu pe care-l făcusem eu înainte, pe un vas Celebrity din 2001, fiindcă își dorea neaparat același itinerariu.

 

Era prima ei experiență pe croazieră și i-a plăcut la nebunie, deci te poți îndrăgosti de cruising pe orice vas, însă – dacă ar fi să fac o recomandare – prima dată ar fi grozav să fie ceva nou-nouț.

 

 

Diferența între navele noi și cele vechi

 

La Royal Caribbean și Celebrity, diferența este dată de facilități.

 

O navă mai veche nu va avea aceleași facilități precum una nouă: ecrane high-tech, sală de spectacole cu proiecții la 180 de grade, instalații de artă, bar unde roboții îți prepară cocktailurile sau altele asemenea.

 

Cel mai bun exemplu îl pot da din propria experiență de vara asta: am fost pe vasul Celebrity Beyond, lansat în 2021, iar la două luni distanță am fost pe Celebrity Constellation, care e din 2001.

 

Pe Constellation aveam o fracțiune din serviciile disponibile pe Beyond (mult mai puține restaurante, o sală de teatru clasică, design clasic al spațiilor comune) iar vasul era mult mai mic, dar condițiile erau la fel de bune. Camerele ultra-curate, mâncarea delicioasă, echipajul prietenos.

 

Vechimea unui vas nu se simte la confort, ci la elementele de amănunt, mai ales la factorul tehnologic, care a evoluat radical în ultimele decenii.

 

La vasele mai vechi beneficiezi și de unele reduceri de preț, iar itinerariile lor sunt de multe ori mai frumoase decât ale vaselor nou-nouțe, care de multe ori fac rutele cele mai populare și râvnite de public.

 

 

 

Lucruri pe care doar pe apă le poți trăi

 

* Un hotel a cărui vedere se schimbă zilnic.

 

Te trezești și vezi altceva în geamul tău, ceea ce face din fiecare zi a vacanței o surpriză în sine.

 

* Somnul în sunet de valuri

 

Nu e nevoie să-ți pui „Waves Sound” pe Spotify, ai sunetul natural, disponibil 24/7.

 

* Peisajele inedite

 

Există zone pe care doar pe apă le poți experimenta cu adevărat, de exemplu strâmtoarea Messina, canalul Suez, golful Kotor din Muntenegru, fiordurile din Norvegia, porturile din Alaska, intrarea prin ecluzele din Amsterdam. Sunt experiențe unice.

 

Când am intrat în golful Kotor din Muntenegru, unde peisajele îți taie respirația, ne-am pus ceasul să sune la ora la care am fost informați că intră vasul în golf – la 5:30 am – ca să ne putem bucura, de pe balcon, de frumusețea imaginilor. La fel și în Norvegia, prin minunatele lor fiorduri.

 

* Bătaie de cap logistică = zero

 

Te urci pe vas, îți desfaci bagajele, iar din acel moment camera de hotel se plimbă cu tine prin lume.

 

De fiecare dată când merg pe o croazieră, îmi fac în cap un calul simplu: cât m-ar fi costat să văd toate acele porturi „pe pământ”, adică schimbând hoteluri, trenuri, avioane? Răspunsul este mereu net superior în favoarea croazierelor, iar efortul de a face și a desface bagaje este zero.

 

Cabină cu balcon sau fără?

 

Chiar dacă este mai scumpă, eu recomand cu căldură o cabină cu balcon sau măcar cu geam, nu cu vedere interioară.

 

O bună parte din bucuria cruising-ului este să te trezești dimineața în alt port, să ieși pe balcon și să vezi un alt oraș desfășurându-se în fața ochilor tăi, să vezi răsăritul și apusul, să auzi valurile. Fără toate astea, croaziera devine doar un mijloc de transport și dispare o bună parte din magia experienței.

 

O singură dată am stat într-o cabină interioară, fiindcă am luat o croazieră foarte din scurt și nu mai existau camere cu balcon disponibile. A fost o mare greșeală!

 

Am regretat amarnic și aproape că am numărat zilele petrecute pe vas, nu m-am putut bucura deloc de experiență.

 

Am, în același timp, prieteni care călătoresc cu cabină internă și nu se simt deloc deranjați de lipsa peisajului, dar eu una cred că a călători pe croazieră înseamnă, în primul rând, să ai o cameră cu vedere care se schimbă zilnic.

 

Mai mult ca oricând, pe croazieră te simți legat de ciclurile naturii, în moduri în care nu o poți face în viața de zi cu zi.

 

„Dar eu știam că doar oamenii în vârstă merg pe croazieră…”

 

Nu știu de unde a pornit mitul ăsta al croazierelor care sunt „pentru oameni în vârstă”, dar uneori nici nu mă mai obosesc să-l contrazic. Cine înțelege, bine. Cine nu, nu.

 

Din toate activitățile pe care le-am enumerat mai sus – tobogane, tiroliene, spectacole, surf, baruri cu roboți, seri de dans – vi se pare că o croazieră ar fi ceva plictisitor? Sau ceva gândit pentru vârsta a treia?

 

Motivul pentru care croazierele au într-adevăr un număr mare de seniori este unul pe care în România îl vom înțelege greu: la pensie, oamenii din Occident se apucă să călătorească mult mai mult decât au făcut-o în timpul vieții active.

 

Sunt oameni care aproape că nu se mai dau jos de pe navă, fac croaziere consecutive, văd lumea și își creează o comunitate de prieteni cu interese asemănătoare. Deloc întâmplător, la bord sunt multe evenimente dedicate seniorilor, la care merg ei între ei: bingo, quiz-uri, seri de socializare.

 

Pentru mine, oamenii în vârstă de la bordul navelor de croazieră sunt o inspirație legată de modul în care poți ajunge să trăiești, după o anumită vârstă.

 

Într-adevăr, comparația cu România este nedreaptă în acest moment, fiindcă ei vin cu alte mentalități, cu un alt nivel al pensiilor și cu programe specifice de economisire pe care și le asigură din tinerețe, pentru a ajunge să-și permită un asemenea stil de viață la vârsta a treia.

 

Faptul că sunt mulți seniori pe croaziere nu înseamnă că sunt plictisitoare și statice croazierele, ci pur și simplu că există o categorie de oameni – în special americani, englezi și nemți – care preferă o bătrânețe activă de acest tip, iar croazierele sunt un mediu care le-o oferă. Simplu.

 

IMPORTANT

Croazierele sunt o variantă optimă pentru cei cu dizabilități fizice

 

Știu că în România suntem foarte în urmă cu orice fel de dialog pe această temă, dar croazierele sunt un mediu totalmente incluziv cu cei aflați în cărucioare cu rotile sau cu persoane care au orice alte probleme fizice care-i împiedică să se deplaseze.

 

Totul este optimizat pentru cărucioare, inclusiv excursiile din porturi au variante pentru persoanele cu mobilitate redusă și totul este foarte lin.

 

E o normalitate care nouă ne lipsește și voiam să precizez în mod expres acest aspect.

De unde cumpărăm croazierele?

 

În cazul Royal Caribbean și Celebrity, eu recomand cumpărarea lor DIRECT de la reprezentanții oficiali ai celor două companii în România, respectiv RCCL ROMÂNIA.

 

Noi de acolo le cumpărăm de cinci ani încoace, iar recomandarea mea, mai ales la prima croazieră, este să stabiliți o întâlnire și să mergeți să discutați DIRECT la sediul lor. Să vi se explice toate detaliile și să puneți toate întrebările posibile, fiindcă lumea croazierelor e într-adevăr un univers cu multe amănunte pe care le înveți pe parcurs.

 

La prima experiență, e ideal să vă ghideze cineva „pas cu pas”.

 

Puteți intra pe site-ul lor și acolo aveți toate detaliile de contact.

*******

Foto: Fine Society

Pentru mai multe articole, povești și inspirații, mă puteți urmări pe paginile de INSTAGRAM și FACEBOOK