Despre tot ce-i fin și fain

Aș vrea să redescoperim un minunat accesoriu uitat: pălăriile

By 29 iulie, 2020Lifestyle, Myself
read time 5 min
 
29 iulie, 2020

Aș vrea să redescoperim un minunat accesoriu uitat: pălăriile

Pălăria este accesoriul meu preferat, de care mă leagă povești și amintiri, iar luna august poate fi ocazia voastră de a (re)descoperi universul magic al pălăriilor. Și, mai ales, de a afla ceva nou despre propria persoană.

by

Această poveste face parte dintr-un proiect mai amplu realizat de Fine Society & Sun Plaza, despre evenimente culturale și de lifestyle care se întâmplă în București.

Românii nu poartă pălării”

 

De aproape 20 de ani, de când scriu despre lifestyle, am auzit de câteva zeci de ori această afirmație. 

 

Cu diferite variațiuni, precum faptul că „nu avem cultura pălăriei”, că „nu suntem obișnuiți cu ele” sau că „ne este teamă să le purtăm”, fiindcă nu le stăpânim și ne e frică de penibil.

 

Eu nu cred asta.

 

Cred, în schimb, că am uitat cum s-o facem, că ne-am rătăcit prin timpuri potrivnice acestor cochetării și am pierdut superba uzanță a pălăriei. 

 

Dar nicidecum că noi, românii, nu am ști să purtăm pălării sau nu am avea bucuria purtării lor.

 

Doar privind niște fotografii din România interbelică sau vizitând câteva muzee din București (și nu numai), devine evident că românii au avut o relație specială cu pălăriile. Trebuie doar s-o redescopere.

 

O spun cu atâta convingere și pentru că am crescut cu un bunic care iubea pălăriile și băștile, deși nu crescuse la pension, ci pe un vârf de deal dintr-un sat ardelenesc, într-o familie cu nouă frați. 

 

Acasă nu văzuse decât baticul și cușma de lână, dar deprinsese pe parcurs iubirea pentru pălării și accesorii de purtat pe cap, își auto-educase simțul estetic, iar până în ultima zi a vieții, la 92 de ani, a purtat cu mândrie un basc „franțuzesc”, bleumarin închis. 

 

 

În aproape toate pozele lui, de la tinerețe până la adânci bătrâneți, apare cu basc, pălărie ori șapcă sau beretă de aviator și de câte ori închid ochii și mi-l imaginez, așa îl văd, aievea.

 

Purtând ceva pe cap.

 

Poate și de asta, am iubit mereu pălăriile și nu mi-a fost niciodată „teamă” de ele.

 

Nu le-am văzut ca pe o extravaganță, nici ca pe un lucru rezervat aristocraților, ci doar ca pe un accesoriu plin de imaginație.

 

Când am primit o pălăriuță cadou, în copilărie, nu m-am mai despărțit de ea până când mi-a rămas mică de tot, iar la librăria din cartierul în care am copilărit, unde vând aceleași doamne de acum 30 de ani, încă sunt cunoscută drept „fetița cu pălăriuță”.

 

Nu râdeți, vă rog, port cu mândrie acest apelativ. 

 

 

PĂLĂRIILE NE COMPLETEAZĂ SAU NE SCHIMBĂ

 

Ce vreau eu să vă spun este că pălăriile, poate mai mult decât orice alt accesoriu, vorbesc despre noi intens și memorabil.

 

Oamenii care poartă pălării nu ne lasă indiferenți, ne intrigă și ne par misterioși și fascinanți, chiar dacă doar îi zărim cu coada ochilor intrând într-o încăpere.

 

Impactul este instantaneu.

 

În plus, puține obiecte ne schimbă atât de rapid și de radical precum o face o pălărie.

 

În funcție de forma și tipul de pălărie pe care-l alegem, putem să accentuăm ceva ce ne place la noi înșine sau ne putem creiona un alt personaj, după bunul plac.

 

Putem fi mai îndrăzneți decât suntem de obicei, mai dramatici, mai încrezători, mai glamourous. Orice vrem. E cel mai frumos „joc” cu moda pe care-l știu.

 

Tocmai de asta, când cei de la Sun Plaza, despre ale căror expoziții și întâmplări scriu deja de peste doi ani, mi-au spus că luna august va fi despre pălării, am fost foaaaarte fericită.

 

Am scris acest articol cu un elan extraordinar, mai ales că se vor întâmpla multe lucruri legate de pălării în următoarea perioadă.

 

LUNA AUGUST E DESPRE PĂLĂRII

 

Mai exact, între 7 și 16 august, Sun Plaza va găzdui expoziția de pălării NITA SAO, cu mai multe piese ale acestui brand românesc, inclusiv unele asemănătoare celor create special pentru Casa Regală.

 

 

Totodată, pe tot parcursul lunii august, până pe data de 31 august, designerul român Ana Istodorescu (creatoarea brandului NITA SAO), va oferi consiliere vestimentară și sfaturi despre cum poate fi pălăria inclusă într-o ținută. 

 

Firește că puteți să și cumpărați pălării, va fi și un pop-up store între 1 și 31 august, dar puteți să mergeți fie și doar ca să priviți și să povestiți cu Ana despre pălării. Să aflați ce vi se potrivește vouă și ce nu.

 

Altfel spus, tot ceea ce v-am povestit eu mai sus va fi explicat de către un expert în domeniu, un profesionist care poate învăța cum să adaptați pălăria la chipul și stilul propriu. Chiar dacă aveați poate impresia că pălăriile „nu sunt pentru voi”.

 

De asemenea – v-am spus că se întâmplă multe lucruri! – între 10 și 17 august va exista un concurs pe Instagramul SUN PLAZA – la care voi da și eu share pe Instagramul meu, la momentul respectiv, ca să nu ratați cumva momentul – și unde puteți câștiga o pălărie NITA SAO.

 

Pălăria este unicat, creată cu foiţă de argint 925 și inspirată de florile şi culorile preferate ale lui Yves Saint Laurent.

 

 

Face parte din colecția „Fleurs-de-Lis” a Anei Istodorescu, designerul NITA SAO, și seamănă cu cele realizate pentru Casa Regală.

 

O să vă mai dau reminders pe parcurs, pe Facebook și Instagram, dar sfatul meu, ca o iubitoare de pălării de toată viața, este… mergeți! Îndrăzniți! Întrebați! 

 

În cel mai rău caz, vă veți întoarce considerând că na, asta este, pălăriile chiar nu sunt pentru voi și nu vă regăsiți în ele.

 

Dar ați putea descoperi și ceva total neașteptat, o latură a voastră de care nu știați până acum, și un accesoriu care să vă transforme cu totul.

 

Fără să schimbați nimic altceva la voi, o pălărie poate fi poarta magică spre o imagine nouă și o viață nouă. Îndrăzniți!

 

 

 

Foto: Sun Plaza, NITA SAO

Pentru mai multe articole, povești și inspirații, mă puteți urmări pe paginile de INSTAGRAM și FACEBOOK5 Comments

 • GEORGESCU spune:

  BUNA ZIUA;DORESC SA STIU;DACA AVETI AMABILITATEA SA IMI RASPUNDETI;DACA POT COMANDA O PALARIE: VA MULTUMESC! O ZI FRUMOASA ! SUNT DIN PLOIESTI

  • Diana Cosmin spune:

   Buna ziua, puteți cumpăra pălăriile Anei Istodorescu de la pop-up-store-ul care se desfășoară la Sun Plaza toata luna august.

  • Diana Cosmin spune:

   Scuze, nu văzusem finalul cu Ploieștiul, acum am realizat ca nu puteți ajunge la pop-up. Pentru Ana Istodorescu există un site: https://www.nitasao.com
   Sper să vă fie de folos, dacă nu găsiți pe site ceea ce căutați, scrieți-mi și încerc să vă pun în legătură altfel.

  • Buna ziua!

   Daca nu ati gasit pe magazinul online un model care sa va reprezinte cu adevarat, aruncati o privire si la categoria Custom-Made, inspirati-va din pozele palariilor realizate in ultimii ani si trimiteti-mi un mail pe adresa [email protected] .
   Vom realiza impreuna o palarie pe care sa o purtati cu drag ani de-a randul!
   Weekend placut!

   Ana Istodorescu

 • PICA spune:

  EU DE CÂND MĂ ȘTIU AM PURTAT PĂLĂRIE ,SUNT FAN PĂLĂRII.