Despre tot ce-i fin și fain

De ce iubesc croazierele și ce aduce ca sustenabilitate și spectacol cel mai mare vas din lume, WONDER OF THE SEAS

By 4 mai, 2022Travels
read time 8 min
 
4 mai, 2022

De ce iubesc croazierele și ce aduce ca sustenabilitate și spectacol cel mai mare vas din lume, WONDER OF THE SEAS

Cel mai mare vas din lume, „Wonder of the Seas”, se lansează oficial în Europa weekend-ul acesta, iar Fine Society se va afla la evenimentul de presă din Barcelona. Înainte să relatez de acolo, vreau să explic care sunt schimbările majore pe care le aduce acest vas.

by

Povestea mea cu vasele de croazieră a început tot cu o astfel de lansare de presă, în urmă cu cinci ani.

 

Pe atunci își făcea călătoria inițiatică „Symphony of the Seas”, acesta fiind, oficial, primul vas pe care eu am pus vreodată piciorul.

 

Nu știam nimic despre croaziere și îmi păreau o lume ermetică și complicată.

 

Între timp, am făcut – în postura de client obișnuit – peste 10 croaziere și sunt client Platinum în programul de loialitate „Crown & Anchor” al celor de la Royal Caribbean (și respectiv în Captain’s Club al celor de la Celebrity, fiecare companie având o altă denumire de program).

 

Am vrut să fac această precizare pentru că articolele pe care le scriu de obicei despre croaziere nu sunt compuse în cele două zile din timpul lansărilor pentru presa internațională sau adunând câteva date din comunicate de presă.

 

Sunt scrise și în postura de client plătitor al acestui tip de vacanță, iar dacă vă recomand cu entuziasm o experiență de croazieră, puteți fi siguri că am experimentat-o și pe banii mei, nu doar când am fost invitată. Pentru că îmi place cu adevărat.

 

Am scris de mai multe ori despre miturile asociate croazierelor, inclusiv aici: ”De ce o să fac câte o croazieră pe an tot restul vieții mele”, unde am explicat și diferitele activități pe care le poți face pe vas.

 

Totuși, recurent apare aceeași întrebare de la cititori: „Și totuși, n-o să mă plictisesc pe croazieră? Stând în același loc?”. Așa că, în preambul, reiau aici succint.

 

Nu, este statistic imposibil să te plictisești pe un vas de croazieră mare cât un oraș, unde există zeci de activități pentru fiecare grupă de vârstă și pentru fiecare stil de viață.

 

Ceea ce detaliez aici este valabil pentru Royal Caribbean, care sunt considerați cei mai buni din industrie, cu un motiv: din 1969, de când s-au lansat, au redefinit ideea de croazieră, aducând inovații peste inovații.

 

De la tipuri diferite de divertisment (patinoare, escaladă, tiroliană, surf, grădină cu 12.000 de plante etc) până la caracteristici tehnice (cele mai mari vase din lume) și sustenabilitate.

 

Așadar, pe un vas Royal Caribbean găsești următoarele:

 

SPORTURI, pentru copii și adulți:

Terenuri de baschet și perete de escaladă, surf pe valuri artificiale, tiroliană, minigolf, tenis de masă și tot felul de tobogane cu apă denumite, sugestiv, Typhoon, Perfect Storm sau Ultimate Abyss Slide.

 

DIVERTISMENT

Concerte live tematice în fiecare seară, discotecă (inclusiv quiet disco), musical-uri live pe scena teatrului, spectacole pe gheață cu campioni ai domeniului, spectacole de acrobație în apă, unele cu atleți olimpici celebri.

 

RELAXARE

Sală de fitness (cu clase gratuite, zilnic), piscină, multiple jacuzzi-uri, spa cu toate serviciile posibile, de la cosmetică și masaj până la coafură, make-up și chiar și intervenții estetice non-invazive.

 

Plus o grădină deschisă – Central Park – cu bănci, cafenele și 12.000 de plante vii.

 

 

FOOD

Pentru gurmanzi, există o varietate de restaurante: de la o pizzerie deschisă până la 2 noaptea (cu o pizza excelentă, la discreție) până la un bufet cu preparate pentru toate gusturile; de la restaurantul principal de cină, cu meniu a la carte (cu tot ce se află în el inclus în prețul croazierei) până la restaurant chinezesc, de la restaurant de preparate din carne la – pe unele vase Royal – restaurant tematic Gordon Ramsay.

 

Plus cafenele, bărulețe – inclusiv un bar unde îți prepară roboții cocktailurile – și chiar și un Starbucks.

 

PENTRU COPII:

Pentru cei mici există toate activitățile sportive de la primul punct, dar și Kids Club special, Social Club pentru adolescenți, sală de jocuri și, favoritul meu, carusel în mărime naturală.

 

ALTE ACTIVITĂȚI

Cazinou, bar de karaoke și bar de stand-up comedy, cinema în care rulează filme pentru copii și adulți, magazine de haine, galerii de artă, magazine de bijuterii și boutique-uri duty-free.

 

Pentru cei single există activități de socializare, la fel și pentru seniori, care au seri de bingo sau alte activități tematice.

 

Cu excepția restaurantelor de specialitate (de exemplu cel de steak-uri, care are o taxă suplimentară), majoritatea restaurantelor sunt incluse în prețul croazierei.

Tot incluse în prețul croazierei sunt și toate celelalte activități, exceptând cazinoul, magazinele, serviciile spa, curățătoria chimică, antrenor personal la sală, conexiune de internet și astfel de servicii punctuale.

 

DESTINAȚII

 

Marele avantaj al croazierelor îl reprezintă faptul că poți vedea multiple destinații, unele foarte îndepărtate unele de altele, mergând „cu camera de hotel după tine”.

 

Ca să văd toate insulele din Caraibe pe care le-am explorat în croaziere, ar fi trebuit probabil să fac 20 călătorii diferite, să schimb cel puțin 40 de avioane în total, să rezerv tot atâtea hoteluri și să fac bagajele aferente.

 

Cele mai multe dintre destinații sunt alese să poată fi explorate de plăcere într-o zi întreagă, iar pentru cele mai deosebite există și croaziere cu stat peste noapte în portul respectiv.

 

Noi vom pleca anul viitor, de exemplu, într-o astfel de croazieră, în care cele mai importante destinații au cel puțin o noapte de stat în port.

 

În plus, poate e ceva subiectiv, dar eu din croaziere mă întorc cel mai odihnită, am cel mai bun somn și practic e ca un detox pentru creier. Cred că este o combinație între aerul sărat, lipsa zgomotului de fond noaptea, sunetul valurilor, legănatul, cert este că niciodată nu am dormit atât de bine. 

 

 

Toate acestea se află la distanță de un clic în aplicația Royal Caribbean: de la rezervări la restaurante și la spectacole până la rezervare de intervale orare pentru activități sportive sau antamare de excursii ghidate în porturile de destinație.

 

În aceeași aplicație poți vedea tot ceea ce oferă vasul, pe categorii de experiențe și cu localizarea lor exactă pe vas.

 

Un element care mă amuză mereu este secțiunea „HUNGRY NOW?” din aplicația Royal Caribbean.

 

La orice oră din zi sau noapte, acolo figurează cel puțin 2-3 restaurante deschise, unde poți găsi ceva pe gustul tău.

 

CE ADUCE ÎN PLUS WONDER OF THE SEAS?

 

Ei bine, Wonder of the Seas, cel mai mare vas de croazieră din lume în acest moment, face parte din clasa de vase OASIS, lansată de Royal Caribbean în 2009, odată cu vasul Oasis of the Seas.

 

Practic, această nouă clasă de vase de croazieră a schimbat la 180 de grade experiența în sine: atunci a apărut primul AquaTheater cu spectacole de acrobație acvatică, prima tiroliană, un întreg șirag de premiere în industria croazierelor.

 

De atunci încoace, fiecare nou vas lansat în această clasă a mai adăugat câte ceva deosebit la experiența de croazieră.

 

Despre WONDER OF THE SEAS, care se lansează în weekend, voi posta pe INSTAGRAM în timp real. Dar până atunci, iată ce aduce nou:

 

 

Pe lângă cele 40 de restaurante deja existente, apare THE MASON JAR SOUTHERN RESTAURANT & BAR, un restaurant cu specific american din Sud: aripioare, coaste, preparate simple și gustoase din pui, plus deserturi specific americane.

 

Highlight-ul: „Elvis French Toast”.

 

Pentru copii și adulți, WONDER PLAYSCAPE: un fel de parc de aventură în aer liber, cu tobogane, pereți de cățărat, jocuri interactive, puzzle-uri imense, jocuri de lumini. Pe lângă ceea ce exista până acum pe vas, acesta este următorul nivel în materie de distracție pentru întreaga familie.

 

Pentru copii, apare KIDJAMMER, varianta în miniatură a bufetului de adulți WINDJAMMER: blaturi de servire aflate la înălțimea celor mici, pentru ca ei să-și poată lua singuri mâncărurile gândite special pentru ei.

 

Cât despre bufetul de adulți, Windjammer, el va avea 1.048 de locuri, deci cu 300 în plus față de orice alt Windjammer de dinainte, introducând în meniu efectiv tot ce-ți trece prin minte, de la wrap-uri vegetariane făcute pe loc până la popcorn cald la discreție.

 

Apar multe activități și pentru adolescenți, inclusiv un jacuzzi special pentru ei și un bar tematic „teen”, cu cocktail-uri fără alcool.

 

Există și multe inovații pe zona de apartamente și cabine, inclusiv un Ultimate Family Suite pentru 10 persoane, dar aici voi povesti de la fața locului.

 

SUSTENABILITATE

 

De multe ori am primit întrebări pe această temă și de fiecare dată am răspuns cu argumente.

 

Încă dinainte ca sustenabilitatea să fie un trend (și aleluia să rămână așa!), Royal Caribbean a lansat, în anii ’90, un program de reciclare și economisire a energiei numit „Save the Waves”.

 

El este omniprezent pe vasele Royal Caribbean, nu ai cum să-l ratezi, fiindcă la fiecare pas ți se reamintește unde să arunci fiecare tip de recipient și cum să gestionezi fiecare acțiune care are consecințe de mediu.

 

Tot ce este de plastic – paie, pahare de unică folosință, ambalaje – a fost eliminat progresiv.

 

În plus, vasele Royal Caribbean au politica „100% landfill-free”, adică deșeurile rezultate în urma croazierelor NU ajung în gropile de gunoi, ci sunt reciclate, refolosite, recirculate.

 

Alte câteva exemple de mici inovații tehnice: apa condensată de la aerul condiționat este recirculată și folosită la spălătorie, apa fierbinte de la duș este obținută prin captarea și recircularea „căldurii” create natural de motoarele vasului, iar 90% din apa folosită la bord este produsă tot la bord, prin desalinizare.

 

Toate dispozitivele electronice sunt eficiente energetic, iar Wonder of the Seas are și așa-numitul „shore power connectivity”: în momentul în care se află ancorat la mal, emisiile de carbon sunt zero.

 

Toate vasele Royal Caribbean de la Odyssey of the Seas încoace (lansat în 2021) și toate vasele Celebrity (companie care face parte din același grup cu Royal Caribbean) de după Celebrity Edge sunt dotate cu SCR (sistem de reducere catalitică selectivă), care reduce noxele cu peste 90%.

 

În ultimii ani, Royal Caribbean a devenit partener World Wildlife Fund (WWF), asumându-și ca target reducerea emisiilor de carbon și economisirea energiei, cu ameliorări de câte 25% de la o perioadă la alta.

 

În 2023 se va lansa ICON OF THE SEAS, primul vas dintr-o nouă clasă, numită ICON, care va scrie încă o pagină pentru sustenabilitatea vaselor de croazieră. Va fi primul vas care funcționează pe gaz natural lichefiat, considerat cel mai „curat” combustibil fosil disponibil în acest moment.

 

 

Pentru toate celelalte povești de la fața locului, ne auzim în timp real pe Instagram, în weekend-ul 6-8 mai 2022

Foto: Royal Caribbean (Wonder of the Seas)

Pentru mai multe articole, povești și inspirații, mă puteți urmări pe paginile de INSTAGRAM și FACEBOOK