Despre tot ce-i fin și fain

Nu suntem perfecte, suntem precum bujorii

By 21 iunie, 2016Myself
read time 1 min
 
21 iunie, 2016

Nu suntem perfecte, suntem precum bujorii

De câte ori văd bujorii, îmi amintesc că nu trebuie să alergăm după perfecțiune. Oricum nu o vom atinge, dar… de ce să ne-o dorim? Trăit cu asumare și cu voluptatea frumuseții, chiar și haosul poate fi uneori absolut fermecător.

by

Nu mi-au plăcut niciodată trandafirii în mod special. Chiar dacă sunt considerați florile nobile ale iubirii, ceva inexplicabil m-a făcut mereu să-i admir, dar nu să-i iubesc. Să-i contemplu, dar să nu mă îndrăgostesc de ei până peste cap. Cel puțin nu așa cum mă îndrăgostesc, periodic, de câte un mănunchi de zambile roz, de un braț de frezii sau de un buchet de bujori corai.

Astăzi, în timp ce priveam o fotografie cu buchetul de bujori roz primit de la mama mea anul trecut pe vremea asta, mi-am dat seama subit de ce iubesc bujorii în detrimentul trandafirilor. Pentru că semănăm mai mult. Trandafirii sunt iritant de perfecți, cu petalele ordonate după o geometrie fascinantă, dar care mă intimidează puțin.

 

Bujorii, în schimb, sunt imprevizibili: nu seamănă niciodată unul cu celălalt, iar petalele lor par mereu răvășite, ciufulite, bătute de vânt, răspândite în toate direcțiile, parcă după toanele de moment ale bobocului din care s-au născut.

Oricât m-aș fi străduit de-a lungul timpului să ating imaginea mea despre perfecțiune, sunt mai degrabă ca un bujor: lucrurile pe care le trăiesc mă modelează în diferite direcții și încerc să transform vârtejul trăirilor în ceva frumos. Să ordonez haosul și să-l transform în poezie.

Iubesc bujorii pentru ca în petalele lor poți ,,citi” durerile creșterii și ale devenirii. Nu știi niciodată ce formă va lua bobocul odată transformat în floare, dacă se va deschide atât de măiestuos pe cât sperai sau dacă, din contră, va rămâne încremenit undeva între stadiul de boboc și deplinătatea florii. Oricum s-ar întâmpla însă, va fi ceva demn de privit și de trăit.

7 Comments

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.