Despre tot ce-i fin și fain

Adriana Matei, Hypewit: cum să capeți mai multă încredere în tine, îmbrăcându-te așa cum simți

By 24 februarie, 2024Learning, People
read time 8 min
 
24 februarie, 2024

Adriana Matei, Hypewit: cum să capeți mai multă încredere în tine, îmbrăcându-te așa cum simți

Adriana Matei este Style & Mindset coach, o titulatură are are în spate o idee simplă și teribil de necesară în zilele noastre: ajută femei cu vieți normale să se (re)descopere pe ele însele, folosind – pe parcurs – și hainele, cu toate regulile și uzanțele lor.

by

Așa cum unii oamenii își doresc să fie medici, astronauți sau actori, Adriana Matei și-a dorit mereu să fie fericită.

 

Tot ce face Adriana astăzi derivă, într-un fel sau altul, din acea fericire pe care și-a dorit-o sieși și pe care a învățat, în timp, s-o creeze.

 

Un fel de Do-it-yourself asumat, pe care îl dă acum mai departe și altora.

 

În postura de consultant de stil și imagine, Adriana le învață pe femei cum să se așeze mai bine în ele însele și, după ce și-au însușit toate lecțiile legate de stil, proporții și croiuri, ajunge și la partea ei preferată: încălcarea tuturor regulilor sus-amintite.

 

Scopul final? Să fie fericite în pielea lor, nu doar „bine-îmbrăcate” conform unei imaginare autorități supreme.

 

”Ca fire, în viața de zi cu zi eu sunt omul care respectă regulile”, îmi explică ea, râzând. ”Sunt printre puținii care, atunci când cumpără un aparat, citesc cap-coadă manualul de instrucțiuni”.

 

Doar că, în modă, respectarea extremă a regulilor ia toată plăcerea jocului. Dintr-un proces de auto-descoperire și dintr-o tatonare a propriilor gusturi și limite, ajunge un fișier Excel cu ținute aprobate sau „safe”.

 

”E important să cunoști regulile, dar tocmai ca să poți să le adaptezi la cum ești tu și la cum este viața ta. În România a fost și promovată mult această idee de corect și greșit în modă”, crede Adriana. ”E ca și cum tu i-ai permite cuiva din afară să vină și să-ți spună că tu nu ești în regulă, că tot ce-ți place ție nu e valabil și nu se aplică”.

 

De cele mai multe ori, femeile au un instinct al ținutelor în care se simt bine și al hainelor în care sunt ele însele.

 

Poate nu au noțiuni despre proporții, coloristică și croiuri, dar știu că anumite haine le fac să se simtă într-un anumit fel, în timp ce altele – chiar dacă sunt cele „corecte”, stilate, aprobate – nu au același efect.

 

 

”Aici este și problema: de cele mai multe ori specialiștii nu te învață să folosești hainele ca să te SIMȚI bine, ci doar ca să ARĂȚI bine”.

 

Tocmai pentru că, vreme de mulți ani, cele mai populare materiale de modă din România erau rubricile de bine și prost-îmbrăcate, foarte multe femei și-au format o viziune strictă și rigidă asupra modei.

 

În orice moment, se simt doar la un pas distanță de o gafă de proporții, de o ținută care să le atragă priviri dezaprobatoare sau să le lipească eticheta de femei fără stil.

 

Deloc întâmplător, cele mai frecvente întrebări primite de Adriana la curs și după acesta sunt ”Uite, aș vrea să port asta cu asta, dar nu știu… Tu ce zici, merge așa?”.

 

Și răspunsul Adrianei vine prompt: ”Păi tu ce zici, merge? Ție îți place? Te simți bine? Simți că îți stă bine? Da? Atunci merge!”.

 

La finalul procesului de transformare pe care-l concepe Adriana, scopul primordial este ca fiecare femeie să plece cu mai multă încredere în propria persoană și în propriile alegeri.

 

Să nu mai simtă  că trebuie să primească în permanență aprobarea cuiva din afară ca să se simtă frumoasă sau stilată.

 

Tocmai de asta, cursurile pe care le ține Adriana pentru femei – femei obișnuite, din toate domeniile, de la zona corporatistă până la antreprenoare sau artiste – sunt axate, în primul rând, pe conectarea cu propria identitate, cu tot ce înseamnă asta, de la scopuri și idealuri până la intuiție și limite personale.

 

”Cu asta îmi doresc eu să plece fiecare femeie de la întâlnirea cu mine. Să înțeleagă și despre reguli, croiuri și tot ce vrea să știe, dar peste toate astea să rămână cu sentimentul că «Hei, știu toate astea, dar am înțeles că sunt liberă să fiu exact cum vreau eu, iar eu sunt așa și așa și așa» ”.

 

 

 

 

Am făcut interviul cu Adriana în iarna lui 2023 și nu am vrut ca el să fie publicat înainte să văd și concret cum se întâmplă fenomenul.

 

Nu doar din curiozitate jurnalistică, ci și personală: cum arată un curs intensiv de două zile despre stil și imagine în care hainele sunt doar o parte din poveste?

 

Așadar, m-am înscris incognito, ca orice altă cursantă, și am participat la ediția din decembrie a atelierului de stil, pentru a înțelege mai bine cum se întâmplă totul.

 

Acolo, împreună cu celelalte fete și sub ghidajul Adrianei, am înțeles concret de ce procesul pe care Adriana îl înlesnește chiar nu este despre haine decât în mică măsură.

 

Înainte de haine, accesorii și culori, vin alte lucruri cu miez, precum etapa din viață în care te afli acum, visurile tale, planurile, nemulțumirile, lucrurile pe care ai vrea să le schimbi sau chestiunile în care te simți blocată.

 

Este parțial coaching, parțial terapie și parțial consultanță de stil, însă tocmai din acest motiv rezultatele merg cu mult dincolo de o nouă paletă de culori sau un nou stil vestimentar.

 

Pentru că, de fapt, hainele nu sunt niciodată doar haine.

 

 

Când cumpărăm un obiect vestimentar, alegerea lui spune totul despre noi în acel moment, despre planurile, nemulțumirile, visurile, dezamăgirile sau speranțele noastre, proiectate pe o haină care trebuie să ne ofere ceva la nivel emoțional.

 

Să umple un gol, să îndeplinească un scop, să ne transforme în altcineva decât suntem.

 

După două zile de stat împreună, femeile din „promoția” mea de curs au plecat cu idei concrete despre afaceri pe care își doresc să le deschidă și nu aveau curajul până acum, despre felul în care trebuie să-și traseze limitele cu cei din jur sau despre cum se mulțumesc cu prea puțin și asta trebuie să înceteze.

 

 

Și da, cu infinit mai mult curaj în materie de vestimentație, doar că hainele devin o joacă mult mai plăcută și intuitivă când ai mai limpede în minte cine ești și ce-ți dorești cu adevărat.

 

Această abordare a situației la 360 de grade are legătură cu personalitatea Adrianei: fiind un om profund conectat la propria persoană și la propriile emoții, le ajută pe femei să oglindească aceleași lucru în ele însele.

 

Să-și dea voie să fie exact cine sunt, fără judecată și fără să se simtă frumoase doar în cadrul strâmt al celor 10, 20 sau 30 de ținute acceptabile pentru proporțiile lor corporale sau pentru paleta lor coloristică.

 

”Știi, teoria este una, dar emoțiile noastre sunt alta. Într-o zi poate vrei să fii la patru ace, iar în alta nu ai energie pentru nimic și vrei să porți ceva cât mai lejer, în care să te simți protejată și comodă, dar care să fie șic și în stilul tău. Și să fii tot tu în ambele ipostaze”

 

Cursurile Adrianei sunt pline de tips & tricks aplicabile de zi cu zi, dar și de multe demitizări, aceasta din urmă fiind poate partea ei preferată.

 

Adoră să ia toate lucrurile pe care societatea ni le-a întipărit în minte și să le dezmembreze una câte una.

 

De exemplu, faptul că nu poți fi bine-îmbrăcată decât dacă porți haine de la branduri dintr-un anumit eșalon, că nu poți fi stilată decât dacă ai o anumită paletă coloristică, că există niște piese „obligatorii” de avut în garderobă ca să te poți considera femeie cu stil sau că trebuie să cumperi haine pentru silueta din viitor, nu cea din prezent.

 

Unul dintre lucrurile cel mai greu de procesat de către femeile care vin la cursurile Adrianei este această permisiune de a se bucura de viață… înainte să ajungă la kilogramele ideale.

 

„Toate avem momente când punem câteva kilograme, mi s-a întâmplat și mie. Și da, știi că te vei întoarce la silueta dinainte, dar până să se întâmple asta trebuie să trăiești și să te bucuri de acele săptămâni sau luni în care corpul tău e diferit. Și le explic femeilor că e perfect în regulă să te duci să-ți cumperi câteva haine, un minimum de piese, astfel încât să te simți bine când ieși pe stradă. Să nu-ți transformi viața într-un compromis, în așteptarea momentului în care vei arăta din nou ca idealul din mintea ta”.

 

Dacă există un lucru cu care moda ne-a condiționat masiv, acela este penitența în numele unor reguli arbitrare.

 

Nu ne cumpărăm haine pe măsura noastră, fiindcă nu vrem să acceptăm că purtăm M anul acesta, nu S.

 

Ne chinuim să ne potrivim cu tendințele sezonului, fiindcă refuzăm să acceptăm că nu tot ce este în vogă ni se și potrivește.

 

Ne simțim nepotrivite dacă nu ținem pasul cu ceea ce vedem în jur sau pe social media.

 

De fapt, moda este aproape mereu este despre altceva, despre un expert, un guru sau un trendsetter care apare și decretează ce ar trebui să gândim despre perioada curentă și ce ar trebui să purtăm ca să ne potrivim în status-quo.

 

Practic, adevărul suprem al modei este mereu undeva în afara noastră, pe buzele altcuiva.

 

În schimb, la cursul de stil al Adrianei totul este despre noi.

Despre mine și despre tine. Acum și azi.

Nu e despre cum „se face”, cum „se poartă” sau ce „trebuie” să faci.

Totul e la persoana  a doua singular. Tu.

Ce îți dorești tu, de fapt?

 

Și dacă reușești să transformi moda, cu capriciile și pretențiile ei, într-un joc în care tu să te simți câștigătoare, atunci Adriana și-a încheiat cu brio misiunea în viața ta.

Pe Adriana o puteți găsi pe contul ei de Instagram: HYPEWIT

Foto: Arhiva personală a Adrianei Matei

Pentru mai multe articole, povești și inspirații, mă puteți urmări pe paginile de INSTAGRAM și FACEBOOK