Despre tot ce-i fin și fain

Hai să nu mai detestăm Valentine’s Day

By 13 februarie, 2017Emotions
read time 2 min
 
13 februarie, 2017

Hai să nu mai detestăm Valentine’s Day

E la modă să urăști Sfântul Valentin, pentru că e comercial, strident și colorat cu roșu din abundență. Dar, la un anumit moment din timp, toți l-am așteptat cu înfrigurare, fie că recunoaștem sau nu. Pentru că avem nevoie de ritualuri.

by

Nu mai știu când am serbat ultima dată Valentine’s Day și recunosc că-mi dau ochii peste cap când văd grămezile de inimioare și ursuleți „made in China” care zac pe tarabe. Anul acesta, parcă mai mult ca oricând, 14 februarie e doar o altă zi. Dar n-a fost întotdeauna așa.

Când aveam vreo 16 ani, începeam să simt fluturași în stomac doar la gândul că se apropie Valentine’s Day. N-aș fi recunoscut-o niciodată, dar abia așteptam 14 februarie, 1 martie, 8 martie. Nu pentru flori, cadouri sau bomboane, ci pentru că era acel moment din an în care puteai să primești prețiosul indiciu că „el”, acea persoană, te place.

Dacă în restul timpului te puteai gândi că bietul băiat e timid, speriat, ocupat sau orice altceva și nu poate să-ți mărturisească dragostea-i eternă, pe 14 februarie nu mai avea nicio scuză, iar tu niciun mod de a te minți singură. Era pretextul perfect să vină cu o floare sau o cutie de bomboane ca să înțelegi mesajul. Așa că da, așteptam Sfântul Valentin ca să-mi lămuresc întrebările fără răspuns.

 

Avem nevoie uneori de asemenea ritualuri pentru a ne face viața un pic mai simplă și mai previzibilă.  În loc să minimalizăm o sărbătoare și s-o considerăm stupidă, am putea s-o folosim în favoarea noastră. Să spunem „te iubesc”-ul de care n-avem curaj în restul anului. Să ne amintim că n-am mai ieșit de mult la restaurant cu persoana iubită. Să cumpărăm florile de care nu prea avem niciodată timp. Da, sigur, știm cu toții că nu-i nevoie de o zi specială pentru asta, dar pun pariu că în multe din celelalte 364 de zile din an uităm cu desăvârșire.

Dacă iubești pe cineva și nu i-ai spus-o, dacă-ți dorești o zi cu un om drag, dacă n-ai mai cumpărat de mult o floare sau dacă simți fluturași în stomac când te gândești că ai putea avea o surpriză, dă-ți voie să te bucuri de această zi. Ia-o așa… kitsch, importată și colorată cum e. Uneori nici nu contează în ce hârtie lucitoare vine ambalată fericirea.

Foto: Mica Sirenă (Disney)

2 Comments

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.