Despre tot ce-i fin și fain

Aleargă pentru țestoasa de apă din Parcul Văcărești. Dar mai ales, aleargă pentru tine!

By 12 septembrie, 2018Lifestyle
read time 5 min
 
12 septembrie, 2018

Aleargă pentru țestoasa de apă din Parcul Văcărești. Dar mai ales, aleargă pentru tine!

Pe 29 septembrie are loc prima ediție a crosului ”Sun Challenge Văcărești”, organizat pentru a strânge fondurile necesare conservării unei specii protejate: țestoasa de apă. Dincolo de componenta civică, poți alerga într-un decor sălbatic și spectaculos: Parcul Natural Văcărești, din inima Bucureștiului.

by

Prima oară când m-am apucat de alergat, am făcut-o după ureche. M-am urcat pe o bandă de la sală, am setat viteza pe mult mai mult decât puteam duce, am pus o înclinație ca să mă simt ca-n Bucegi și am început să alerg. Douăzeci de minute de chin mai târziu, am înțeles că treaba asta cu alergatul nu e un hei-rup, ci o construcție. Pui un strat, peste un strat, peste un strat. Începi de unde te țin puterile și crești progresiv, în paralel cu creșterea puterii și a anduranței.

 

Oamenii mă întreabă adesea pe unde alerg când alerg și le răspund destul de banal și neinteresant: „Pe bandă”. Recunosc, sunt o alergătoare de bandă fiindcă nu am găsit încă un loc și un traseu care să depășească pentru mine comoditatea acestui mediu. Și, vorbind cu mulți alți alergători, unii cu mult mai experimentați și buni decât mine, mulți mi-au spus că aleargă la sală fiindcă nu sunt interesați să alerge pe asfalt, printre betoane, și nici nu au în apropiere locuri care să-i inspire. 

 

În New York mă fascinau oamenii care alergau zilnic prin Central Park, adesea la aceeași oră, pe același traseu, într-un obicei încântător care semăna mai puțin a rutină și mai mult a ritual personal. Bucureștiul are câteva parcuri frumoase, dar în același timp are și ceva ce puține capitale au: nu un parc, ci o rezervație naturală în toată regula, aflată în mijlocul orașului. Londra are Woodberry Wetlands, Chicago are North Park Village, Berlinul are și el rezervația lui protejată, iar Bucureștiul are Parcul Național Văcărești.

 

Exact acesta este, în septembrie, cadrul de desfășurare a unei inițiative care mie mi-a plăcut tare mult, fiindcă bifează niște componente simple și esențiale ale vieții: nevoia de mișcare pentru sănătate cu nevoia de a ocroti și de a face puținul care ne este la îndemână pentru natură. 

 

Crosul „Sun Challenge Văcărești”, gândit de Sun Plaza pentru a susține programele de protecție și conservare ale Administrației Parcului Național Văcărești, are ca obiect strângerea de fonduri pentru conservarea țestoasei de apă. 

 

Specie pereclitată, țestoasa de apă e singura specie de țestoasă semiacvatică nativă din fauna României, iar în Parcul Văcărești trăiesc circa 40-50 de exemplare, care au nevoie de acțiuni concrete pentru evitarea extincției. 

 

Contribuția la această cauză înseamnă, implicit, bucuria personală de a alerga printr-un cadru spectaculos și sălbatic. Alergi pentru țestoasele de apă, dar în primul rând îți pui starea de bine și sănătatea în slujba unei cauze nobile.

Când se întâmplă?

În primul rând, competiția nu e pentru toată lumea, ci are o limită clară de participanți, având în vedere echilibrul delicat al spațiului în care se desfășoară. Se pot înscrie maximum 250 de persoane, care vor achita o taxă de înscriere de 100 de lei, sprijinind astfel în mod direct cauza țestoasei de apă. 

 

Fondurile strânse în urma crosului vor fi folosite pentru a proteja țestoasele de apă în sezonul de hibernare, pentru a le ajuta în depunărea ouălor, a le feri de „vânătoare” și pentru gestionarea vegetației și a solului din zonele în care acestea viețuiesc.

Cum te înscrii?

Evenimentul are loc pe 29 septembrie, iar înscrierea se face până pe 21 septembrie, pe site-ul oficial www.sun-plaza.ro/sunchallenge. La înscriere alergătorii pot opta pentru distanța de 10,4 kilometri sau respectiv 15,6 kilometri.

Scriu în fiecare lună despre lucrurile frumoase pe care le organizează Sun Plaza, fiindcă ele trec de cele mai multe ori de ideea limitată de „activitate de mall”: de la expoziții, instalații de artă, mobilizări pentru donarea de sânge și până la susținerea unor asemenea proiecte sportive care îmbină sănătatea cu atenția față de mediu. De vreme ce tot ne place să mergem la cumpărături, mi se pare prețioasă ocazia de a întreprinde în același timp activități care să ne scoată din rutina zilnică și să contribuie la binele lumii în care trăim. Puțin câte puțin, fiindcă așa se fac toate lucrurile mari și durabile.

Pentru mai multe articole, povești și inspirații, mă puteți urmări pe paginile de INSTAGRAM și FACEBOOK