Despre tot ce-i fin și fain

Am moderat evenimentul de lansare a volumului „Ultimii cai din stepă”, de Maja Lunde

By 11 aprilie, 2022Culture
read time 4 min
 
11 aprilie, 2022

Am moderat evenimentul de lansare a volumului „Ultimii cai din stepă”, de Maja Lunde

Cea de-a treia carte din distopia post-climatică a Majei Lunde urmărește povestea faimoșilor cai sălbatici mongoli – takhi – iar lupta pentru păstrarea unei specii interferează cu bătăliile interioare ale oamenilor.

by

PPrima carte a Majei Lunde – „Istoria albinelor” – a transformat-o instantaneu într-o scriitoare de renume mondial și cea mai aclamată scriitoare norvegiană a generației sale. 

 

Au urmat alte două cărți din ceea ce va fi un „cvartet” dedicat schimbărilor climatice pe care le traversează planeta, „Istoria apelor” și recent-apăruta „Ultimii cai din stepă”.

 

Cărțile Majei Lunde se înscriu în categoria distopiilor post-climatice sau, așa cum au fost ele numite, „literatură a unei planete în transformare”.

 

Dincolo de poveștile pe mai multe planuri la care Maja Lunde excelează, tetralogia post-climatică este modul scriitoarei de a-i face pe oameni să se implice mai mult în cauzele în care ea crede.

 

Personajele pe care le creionează în cărțile ei devin moduri de a transmite mesaje altminteri greu de digerat într-un mod care să apeleze la emoția oamenilor.

 

Deloc întâmplător, la evenimentul de lansare a cărții „Ultimii cai din stepă”, invitați au fost oameni speciali care și-au dedicat viața unor cauze precum protecția mediului și a animalelor și minimizarea impactului pe care oamenii îl au asupra naturii.

 

Paula Herlo este unul dintre cei mai buni jurnaliști din România, cu două decenii de experiență în televiziune și un premiu Emmy câștigat pentru emisiunea „România, te iubesc”. De-a lungul timpului, ea a abordat de mai multe ori teme spinoase legate de mediul înconjurător și de abuzurile noastre asupra planetei.

 

Dan Bărbulescu este directorul executiv al Asociației Parcul Natural Văcărești, delta din mijlocul capitalei, cu o biodiversitate incredibilă, inclusiv multe specii protejate pentru care se fac eforturi reale de conservare a habitatului natural. Anul trecut am alergat și eu la Sun Challenge, pentru protejarea vidrelor.

 

Kuki Bărbuceanu de la Asociația ARCA este unul dintre cei mai mari activiști pentru drepturile animalelor din România. A luat poziție de-a lungul vremii împotriva multor abuzuri din acest domeniu, inclusiv despre problemele grădinilor zoologice din țară. 

 

Tot el este omul care a oprit, în urmă cu 10 ani, masacrul cailor sălbatici de la Letea. Tocmai s-a întors din Ucraina, unde a contribuit la efortul de salvare a animalelor abandonate.

 

„Ultimii cai din stepă” este cea mai profundă, întunecată și neliniștitoare dintre cărțile Majei Lunde.

 

Totodată, este și cartea în care încep să se țeasă legături între poveștile și planurile temporale abordate până acum: personaje din „Istoria apelor” apar în ”Ultimii cai din stepă” și se fac referiri la polenizarea manuală din „Istoria albinelor”.

 

Poveștile Majei Lunde se desfășoară pe mai multe planuri, iar „Ultimii cai din stepă” nu face excepție.

 

Povestea traversează mai multe planuri și are în centru caii sălbatici mongoli numiți takhi.

 

Dincolo de personajele fictive și de intriga pe care o țese Maja Lunde, povestea cailor și a modului în care ei au fost reintroduși în habitatul lor natural este reală din punct de vedere istoric.

 

Începută în secolul XIX, în Rusia, povestea se continuă în anii 90 în Mongolia și apoi ne transportă în Norvegia anului 2064, când au mai rămas câteva exemplare de cai sălbatici pe care câteva femei puternice se străduiesc să-i țină în viață. Uneori chiar cu prețul propriilor vieți.

 

Chiar dacă minunații și nobilii cai sunt centrul poveștii, povestea cailor sălbatici poate fi povestea oricărei specii de pe Terra.

 

Totodată, deși această poveste explorează în profunzime lumea animalelor, ea oglindește la fel de profund relațiile dintre oameni: relația mamă-fiică, vulnerabilitatea oamenilor și modul în care omul nu reușește să lase natura în pace să-și urmeze cursul.

 

”Ultimii cai din stepă” va fi urmată de ultima carte din cvartetul post-climatic, una despre ”semințe, plante și tot ceea ce crește pe suprafața pământului”. 

 

Puteți urmări înregistrarea evenimentului de lansare aici:

Pentru mai multe idei, povești și inspirații, mă puteți urmări și pe pagina mea de Instagram.

Pentru mai multe articole, povești și inspirații, mă puteți urmări pe paginile de INSTAGRAM și FACEBOOK