Despre tot ce-i fin și fain

Initio, parfumurile cu feromoni care au revoluționat lumea

By 10 noiembrie, 2016Lifestyle
read time 10 min
 
10 noiembrie, 2016

Initio, parfumurile cu feromoni care au revoluționat lumea

Aproape zilnic, undeva în lume se mai lansează un nou parfum, dar puține mai reușesc să aducă ceva nou în afară de o poveste frumoasă de brand. Tocmai de asta, Initio a fost o surpriză totală: un brand creat de la zero, pe bază de emoție și știință deopotrivă, care a schimbat deja radical fața parfumeriei.

by

Am așteptat două săptămâni să scriu acest articol, și am făcut-o înadins. În acest interval, am purtat, alternativ, trei parfumuri, toate trei de la brandul francez de nișă Initio. Înainte să scriu povestea, am vrut experiența la prima mână, tocmai pentru că Initio nu este orice brand de parfumerie. Știu ce gândiți acum: orice brand spune același lucru, noi nu suntem ca restul, noi suntem diferiți, etc.

 

Da, e foarte adevărat, așa funcționează lucrurile în lumea în care trăim, doar că Initio chiar nu este precum toate celelalte și asta dintr-un motiv cât se poate de tehnic, concret și științific. E un brand de parfumerie bazat pe feromoni.

 

Mai precis, parfumurile Initio sunt singurele care conțin și feromoni, pe lângă toate celelalte ingrediente prețioase. Și, tot spre deosebire de celelalte branduri, ele nu vin să-ți arunce la coș sticlele de pe măsuța de parfumuri de acasă și să decreteze că de azi nu ai nevoie decât de Initio. Eu am deja parfumurile mele iconice, pe care le iubesc și le port de ceva vreme, iar lansările noi rareori mă entuziasmează atât de tare încât să-mi înlocuiesc favoritele. Sunt statornică.

 

Ei bine, farmecul esențelor Initio este că pot fi purtate unele peste celelalte (voi explica mai bine ce înseamnă asta, în continuare), dar și împreună cu parfumurile pe care le ai deja acasă, ele formând o ,,peliculă” magnetică pe piele, care așază cu totul altfel parfumul tău obișnuit, transformând melanjul în ceva mult mai interesant. În combinație cu PH-ul pielii, rezultatul e spectaculos și, fără nicio exagerare, în cele două săptămâni în care am purtat Initio am avut parte de reacții surprinzătoare din partea oamenilor.

 

img_20161025_150452_resized_20161109_105924438

,,De unde aveți parfumul?”. ,,Mă scuzați, ce purtați?”. ,,Nu te supăra, îmi spui de unde e parfumul tău, nu reușesc să-mi dau seama…”. La evenimentul foarte restrâns de lansare, de la Elysée Gallery, atât Cristina Balan, ownerul Elysée, cât și reprezentanta Initio, Alicia Reille (foto stânga), venită din Franța special pentru mica demonstrație, ne-au povestit despre ingineria din spatele parfumurilor și despre reacțiile pe care le trezesc ele. Teoria m-a fascinat, dar și mai tare m-a intrigat aspectul practic al situației.

 

Tocmai datorită acestui orizont de așteptare ambițios și atipic, mi-am dorit să pun la încercare parfumul, pentru a scrie în cunoștință de cauză, nu doar din explicații științifice și povești frumoase. Am ales și am purtat parfumurile care mi-au plăcut mie în mod deosebit: Magnetic Blend 7, High Frequency și Absolute Aphrodisiac. Alegerea se face la fel ca la orice alt parfum, pe bază de coup de foudre olfactiv, deci m-am raportat strict la propriile gusturi.

 

Nu mă așteptam însă ca și reacțiile celor din jur să fie atât de… spectaculoase. Toate parfumurile pe care le-am folosit de-a lungul vremii au fost esențe pe care le-am iubit și pe care le-am folosit cu toată convingerea, dar rareori am întâlnit atâta curiozitate din partea celor din jur de a afla ce port. Fără exagerare, aproape la fiecare eveniment la care am participat în ultimele două săptămâni, cineva m-a întrebat, mai discret sau mai zgomotos, cum se numește parfumul meu. Și, recunosc, am zâmbit. Experimentul meu mergea ca pe roate.

Așadar… ce face altfel Initio, față de alte parfumuri?

Deși e lansat pe piața internațională de numai doi ani, Initio se află în topul vânzărilor la nivel mondial, revoluționând efectiv industria parfumeriei. Nu e vorba doar de un parfum nou, de o categorie nouă sau de un miros atipic, ci de o viziune nouă asupra parfumeriei, care nu mai împarte esențele în ,,florale”, ,,lemnoase”, ,,fructate”, care este eminamente unisex și care, spre deosebire de restul brandurilor de nișă, îmbină naturalul cu ingredientele revoluționare, obținute după ani de cercetare în laborator.

 

Dacă până de curând ceea ce se căuta cu frenezie erau ingredientele cât mai naturale și raw – ele reprezentând baza parfumeriei de nișă din prezent, apărută ca răspuns la industria parfumurilor sintetice – noua frontieră în domeniul olfactiv o reprezintă ingredientele de sinteză, dar extrem de complexe, cu multă cercetare în spate, și folosite inteligent și ,,țintit”.

Înainte să ne lansăm într-o dezbatere despre natural versus artificial, să nu uităm că Mademoiselle Coco Chanel a revoluționat cândva lumea parfumurilor cu hipnoticul Chanel no.5, folosind pentru prima dată ingrediente sintetice într-o lume în care femeile miroseau doar a frezie sau lăcrămioare. Istoria se repetă acum, dar la un alt nivel.

Principiul de la care pornește Initio este cel de layering: un parfum nu este un scop în sine, ci un mijloc, așa că poate fi folosit împreună cu alte esențe, în straturi.

 

Cum se împart aromele Initio și cum o găsești pe cea potrivită?

Initio se împarte în ,,Magnetic Blends”, ,,The Absolutes” și ,,Carnal Collection”, fiecare având o identitate clară, dar putând fi combinate după voia inimii între ele, precum și cu alte parfumuri din afara gamei.

initio-parfums

 
MAGNETIC BLENDS  sunt aromele ,,magnetice” care se lipesc, la propriu, de piele, valorificând puterea feromonilor recreați în laborator. Compoziția parfumului se bazează pe munca unor oameni de știință care au cercetat ani de-a rândul feromonii căpriorilor înainte de împerechere și ambra gri specifică balenelor din Oceanul Indian.

 

Aromele magnetice pot fi purtate fie singure, ca un parfum de sine-stătător, fie ca bază pentru un alt parfum Initio sau ca bază pentru orice alt parfum pe care îl ai acasă. Sunt trei la număr: Magnetic Blend 1, Magnetic Blend 7 și Magnetic Blend 8 și toată cheia este să le încerci pe propria piele, fiindcă niciodată nu vor mirosi la fel pe două persoane diferite.

 

De fapt, trebuie să le lași câteva minute să ,,înflorească” pe piele, după ce le încerci, fiindcă aroma inițială poate fi chiar respingătoare în primele secunde (mă gândesc la ambra gri, care are inițial un miros șocant), urmând ca apoi să se așeze și să te îndrăgostești iremediabil de ea. E o întreagă chimie la mijloc, între corpul tău, feromonii din parfum și toate celelalte ingrediente. Exact ca într-o poveste de dragoste.

ncs_modified20150401230000maxw640imageversiondefaultar-150409993

 
THE ABSOLUTES sunt mixuri de ingrediente gurmande, bogate și senzuale, care compun parfumuri eminamente unisex. Colecția are 4 esențe: Blessed Baraka, Mystic Experience, Divine Attraction și Absolute Aphrodisiac, bestseller-ul fiind ,,Blessed Baraka”.

 

Numele vine de la expresia din limba franceză ,,avoir la baraka”, semnificând „a avea noroc”.  Nimic nu e întâmplător la Initio, iar denumirile sunt legate de străvechile credințe egiptene despre originea norocului și despre puterea anumitor ingrediente.

CARNAL COLLECTION include, pentru moment, doar două parfumuri – ,,High Frequency” și ,,Side Effect”, ambele având în compoziție o moleculă revoluționară numită ,,hedione” sau molecula plăcerii. Deși molecule similare au mai fost folosite în parfumerie, în doze foarte mici, pentru prima dată raportul este de… jumătate la jumătate. Jumătate din conținutul sticlei îl reprezintă ingredientele precum vanilia, scorțișoara sau tutunul, iar cealaltă jumătate… molecula hedione. Jumătate de sticlă. Aham.

Noile parfumuri lansate există, momentan, doar în Franța și… România

,,High Frequency” și ,,Side Effect” există, deocamdată, doar în Franța și în România, lansarea în toate celelalte piețe ale casei Initio urmând să aibă loc de la începutul anului viitor. Prin urmare, suntem printre norocoșii care se pot bucura în premieră de două dintre esențele care amenință să fie sold-out în 2017, cum s-a întâmplat cu toate celelalte lansări Initio de până acum.

packshot_side_1_hd-r1

 
packshot_high_1_hd-r1

 

De ce trebuie să aveți experiența Initio, măcar pentru câteva minute?

Mantra mea e limpede: nu ratez niciodată o experiență care mă poate îmbogăți sufletește sau mental, fiindcă micile experiențe și lecții sunt materialul de construcție al vieții. Deși Initio este un brand, un produs concret și tridimensional, el intră pentru mine tot la categoria experiențelor, fiindcă deschide o lume cu totul nouă în parfumerie. E un capitol nou, o frontieră depășită, un material de joacă proaspăt pentru parfumierii din toată lumea.

 

Sfatul meu dezinteresat și entuziast? Mergeți până la Elysée Gallery, de pe Calea Victoriei nr.39 (aproape de Magazinul Muzica), încercați parfumurile pe pielea voastră, ascultați explicațiile și poveștile echipei Elysee (nu vă temeți, nu sunt genul care vor să vândă cu orice preț ceva!) și veți pleca simțindu-vă… altfel.

 

În cel mai bun caz, vă va cădea cu tronc un parfum Initio și va deveni semnătura voastră sau ,,baza” peste care să așterneți parfumurile pe care le aveți acasă. În cel mai ,,rău” caz, ați avut o experiență inedită cu un brand de parfumerie complet atipic, care a lansat o nouă categorie de produse și a ridicat așteptările parfumierilor din toată lumea. Bonus, nu există un subiect de conversație mai original decât: ,,Hei, ați auzit de acele parfumuri revoluționare pe bază de feromoni?”. Ideea de ,,conversation-starter” tocmai a fost dusă la următorul nivel.

Dincolo de reacțiile altora, însă, veți redescoperi ceva despre voi și despre ceea ce vă trezește emoție, pasiune sau curiozitate. Și ați putea avea o mare surpriză.

10 Comments

 • Iulia spune:

  Am un parfum din aceste și este wow! E incredibil! Îl recomand!

 • Margelatu spune:

  Rog persoanele care stiu sa imi spuna si mie daca s-au folosit numai de „ingrediente” de laborator sau s-au folosit si secretii de la animale ca cele specificate in compozitie; castoreum, piele, musk?

 • Daniela spune:

  Diana, poți să-mi zici de unde aș putea comanda online? Și dacă fac livrări și în afara României? Mulțumesc

 • Alex spune:

  Buna,

  Recomanzi in continuare aceste parfumuri? Care e feedbackul dupa aceasta experienta?
  Multumesc!

 • Ana Deacanu spune:

  Nu, aceste parfumuri nu sunt aceleasi cu cele din aeroport. Acestea nu exista in niciun duty free, doar intr-un magazin din Cannes, Franta si in Elysee Gallery.
  Sunt senzationale, va asigur.

 • Ligia spune:

  Suna foarte interesant! Intrebare: oare care e nivelul de „toxicitate” al acestor parfumuri, dat fiind ca pana la urma tot e aplicat pe piele ajunge inevitabil si in organism? Tinanad seama de structura lor diferita de a altor parfumuri, nu pot sa nu ma gandesc la posibilele efecte pe termen lung asupra sanatatii… just wondering.

  • Nu cred ca se poate vorbi de o ,,toxicitate” mai mare decat a unui parfum din Sephora sau Douglas, de exemplu, care are tot elemente de sinteza, doar ca elementele din Inition sunt mai complexe. In plus, feromonii se gasesc si in corpul uman, e vorba doar de o reconstituire a lor in laborator. In afara de feromoni si hedione, restul ingredientelor sunt naturale, clasice: vanilie, rom, tutun, scortisoara. Echipa din spate nu e doar de parfumieri, ci si de oameni de stiinta (s-a lucrat in jur de 4 ani la ele, din cate stiu), iar ,,High Frequency” si ,,Side Effect” au fost inclusiv testate cu un neurochirurg, care a explicat efectul hedione asupra creierului. Se vand si in America, unde FDA-ul e foarte strict, deci eu zic ca suntem mai mult decat safe 🙂

 • Ana spune:

  Buna Diana. Am citit cu interes acest articol, ca de fapt toate articolele tale. O intrebare am: sunt niste parfumuri cu feromoni, imi scapa numele, din BestValue, duty free ul din Aeroporul otopeni.Sunt aceleasi de care vb tu in articol? Multumesc

  • Da, cred ca despre ele este vorba. Cei de la Elysee au o mica insula de parfumuri si in Best Value Otopeni 🙂 Altele nu prea vad sa fie, o data pentru ca Initio sunt singurii care au perfectat pe scara larga acest concept, si in al doilea rand nu exista alte parfumuri de nisa in Otopeni in afara de cele de la Elysee. Restul sunt clasicele Guerlain, Givenchy etc, care sunt grozave si ele, dar sigur nu au feromoni.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.