Despre tot ce-i fin și fain

Amintiri cu bunicul meu și parfumurile care surprind esența locurilor

By 17 septembrie, 2016Lifestyle
read time 13 min
 
17 septembrie, 2016

Amintiri cu bunicul meu și parfumurile care surprind esența locurilor

Parfumurile au darul de a ne transporta instantaneu între locuri, epoci și momente, dar cum ar fi dacă ne-ar duce unde încă nu am fost? Pornind de la propriile nostalgii din atelierul de reparat ceasuri al bunicului meu, am descoperit trei esențe care evocă spiritul unor meserii legendare și ne poartă în atmosfera boemă a unor ateliere de croitorie, cizmărie sau bijuterii.

by

Am avut mereu o slăbiciune pentru atelierele în care se fac lucruri de mână. Când eram mică, bunicul meu – aviatorul despre care am tot scris în multe dintre articolele mele (mai ales aici și aici) repara ceasuri. A făcut asta până aproape de 90 de ani și, când închid ochii, îl văd aievea meșterind la piese microscopice cu lupele pe ochi și cu o răbdare tihnită la care jinduiesc câteodată, mai ales în zilele în care am senzația că lupt împotriva timpului.

 

Datorită meseriei, am avut ocazia să intru în atelierele designerilor, în manufacturi ale unor branduri celebre (precum cea în care se fac pantofii Louis Vuitton, în Fiesso d’Artico, lângă Veneția), în atelierele de bijuterii și, acolo unde chiar am regăsit mai mult ca oriunde o părticică din bunicul meu, în manufacturile de ceasuri elvețiene. Toate aceste locuri în care cineva meșterește, cu degetele, un obiect tridimensional ieșit din imaginația lui, aceste locuri au o energie pe care o simți din prima și o iei cu tine la plecare. Și, de câte ori îți amintești, îți revine în minte și sentimentul pe care l-ai avut pășind în acea încăpere.

 

Tocmai de asta, când am descoperit un brand de parfumuri care aspiră să sintetizeze esența locurilor în care se manufacturează lucruri unicat, a atelierelor, cu energia lor bună, creatoare, am vrut să aflu mai multe.

Îmi plac parfumurile, iubesc capacitatea lor de a evoca nostalgii, iubiri, amintiri. Ne putem retrăi toată viața doar mirosind un parfum. Apar, însă, atât de multe branduri noi în fiecare zi încât mi-e greu să țin pasul cu toate. Și, tocmai de asta, câștigă în fața mea cele care rezonează cu propria mea istorie și cu nostalgiile mele, oferindu-mi însă și ceva mai mult de-atât.

1601677_568027096617890_144301058_o

Brandul ,,Extrait d’Atelier” a fost creat de Chiara Ronzani, care a copilărit în țara recunoscută drept tărâmul atelierelor de meșteșuguri fine – Italia – iar apoi s-a mutat într-o altă țară care a dus meșteșugul la rang de artă, Franța. Din orașul ei din apropiere de Veneția, unul dintre cele mai efervescente hub-uri de creativitate și meșteșug din lume, Chiara și-a dorit să transmită mai departe mirosul podelelor din lemn, al substanțelor închise în sticluțe și borcănele de toate culorile și sentimentul revelator că te afli în fața unei mici piese de artă în curs de fabricație.

Rezultatul: trei parfumuri la care structura olfactivă e ca o vizită în atelier. Notele de vârf sunt ,,intrarea” în încăpere, când vezi artizanul lucrând și-ți poți imagina produsul finit ieșit din mâinile lui. Notele de mijloc și de bază sunt procesul de producție, urmărit pas cu pas, de la tăiat, croit, șlefuit, asamblat piese, totul cu migală milimetrică.

,,De fiecare dată când frenezia vieții de zi cu zi mă forța să alerg mai repede și mai repede, mă copleșea un miros, o amintire, un fel de dor de casă amestecat cu mândrie, niciodată cu tristețe. Nu un regret, ci o dorință de a proteja o anumită moștenire, o bogăție de istorie și de istorii care dispar. Mi-am dorit să surprind asta într-o sticlă de parfum pentru ca nimic să nu se piardă. Am vrut să lansez celor tineri o invitație de a descoperi plăcerea meșteritului, a făcutului de mână, a creativității. Întâi am visat, apoi am analizat, am mirosit, m-am gândit, am testat și, în cele din urmă, am simțit. Am învățat să ascult parfumul”

(Chiara Ronzani)

Primele trei parfumuri ale brandului sunt inspirate de trei meșteșuguri nobile. Maître Couturier, inspirat de un atelier de design. Maître Chausseur, inspirat de un atelier de marochinărie. Maître Joailler, inspirat de atmosfera unui atelier în care se creează bijuterii.

extrait_janetwo_4-copie

MAÎTRE COUTURIER: ,,extract” din atmosfera unui atelier de design

Lavandă, violete, esențe lemnoase, mosc, aldehide, toate ducându-te cu gândul la o rochie nouă, care tocmai a fost călcată și miroase a proaspăt. Notele de vârf evocă exact acest sentiment, continuând cu senzația tactilă a materialului, unde intervin lavanda și violetele, în timp ce moscul pecetluiește senzația de curat. Și, chiar dacă nu mă așteptam, partea de bază, prin caracterul ei lemnos, te transportă instantaneu cu gândul la mesele de croit, la mașina de cusut Singer a bunicii, la posturile de lucru cu tăblii din lemn.

atelier_couturier_3-copy

maitrecouturier

MAÎTRE CHAUSSEUR: ,,extract” din atmosfera unui atelier de făcut pantofi

Fum, piele și rășini. Un parfum mult mai oriental, dintr-un registru cu totul diferit față de primul, evocă în mod voit emoția privitului unei perechi noi și strălucitoare de pantofi. Deși parfumurile care evocă mirosul de piele sunt foarte des-întâlnite în ultimii ani, acesta duce puțin mai departe metafora, amestecând în ecuație mirosul de ceară, de cauciuc, de pânză și tot ce ne poate transporta în workflow-ul unui artizan care face pantofi. Partea ,,luxoasă” a parfumului este dată de ambră și de orhidee, cu un strop minuscul de cafea, care să facă totul și mai surprinzător.

atelier_chausseur_3-copy

maitrechausseur

MAÎTRE JOAILLER: ,,extract” din atmosfera unui atelier de meșterit bijuterii

Lemnos, cu niște note curate și un surprinzător efect metalic, este mai ,,luminos” decât celelalte două și, chiar dacă poate părea ciudat să folosești un adjectiv propriu văzului pentru a descrie ceva ce se adresează simțului olfactiv, când îl încerci ai senzația că nările ți se umplu de lumina unui atelier în care strălucesc diamante și metale prețioase. Parfumul se închide cu note de rășini și tămâie, contrabalansând acea geană de lumină cu o încărcătură mult mai hard.

atelier_joaillier_3-copy

maitrejoaillier

Parfumurile Extrait d’Atelier se găsesc la Madison Absolute Beauty, aici sau pe Calea Dorobanților nr.152

Foto: Extrait d’Atelier

Pentru mai multe articole, povești și inspirații, mă puteți urmări pe paginile de INSTAGRAM și FACEBOOK