Despre tot ce-i fin și fain

Baselworld 2017: Mondaine, ceasurile gărilor elvețiene, se poartă la mână

By 5 aprilie, 2017Lifestyle
read time 4 min
 
5 aprilie, 2017

Baselworld 2017: Mondaine, ceasurile gărilor elvețiene, se poartă la mână

Design contemporan ingenios, ceasul tipic gărilor elvețiene a apărut mai întâi în imaginația inginerului Hans Hilfiker, în 1944. Între timp, s-a transformat într-un brand în toată regula, care se inspiră din stilul de viață și estetica tipic elvețiană.

by

Am scris acest articol mai întâi într-un document Word, folosind fontul Helvetica. Nu știu cum și când am început să-l folosesc exclusiv, să tot fie vreo 5 ani de atunci, dar știu că forma literelor a fost suficient de simplă, elegantă și epurată de ornamente inutile încât să mi se potrivească. E amuzant că scriu în Helvetica despre o colecție de ceasuri „dedicate” fontului Helvetica, dar tocmai aici stă ingeniozitatea Mondaine. Se inspiră din elemente de zi cu zi, pe care le transformă în combustibil de creativitate și te face să exclami „Wow”. 

 

 

Ce-mi place la Mondaine?

Marile mecanisme orologere, cu complicații și materiale uber-prețioase, au prețuri cu multe zerouri în coadă, dar un ceas Mondaine cu design cool și calitate elvețiană (inclusiv detalii precum curele din plastic reciclat, cu o textură asemănătoare fetrului) începe de la circa 200 de euro. E genul de ceas de cursă lungă, pe care te poți baza și care nu se demodează. Așa cum le place să spună, „Mondaine is not fashion. Mondaine is style”. 

Există imagini și simboluri intrate în cultura pop și în mentalul colectiv, iar ceasul tipic al căilor ferate elvețiene este unul dintre acestea. În 1986, brandul Mondaine, deținut de familia elvețiană Bernheim, a luat modelul iconic al „ceasului de gară”, cu estetica lui simplă și de impact, și l-a transformat într-o colecție de ceasuri de mână.

 

De atunci, popularitatea Mondaine a crescut progresiv, devenind unul dintre cele mai dinamice, cool și neconvenționale companii orologere elvețiene. Creativitatea continuă să vină tot din zona „pop”, a simbolurilor culturale de zi cu zi.

De ce un ceas inspirat de fontul Helvetica?

 

Fontul nu-și poartă numele întâmplător: valorile tradiționale elvețiene sunt surprinse perfect în liniile clare, concise și simple ale fontului, iar imaginația designerilor casei a suplinit calea de la o idee la un model concret.

 

Anul acesta, la Baselworld, Mondaine a ales să expună în afara holului expozițional și totuși la nici 100 de metri de acesta, într-o clădire pe două etaje folosită în restul timpului ca magazin de biciclete. Acolo au adus, într-un decor simplu și cool, câteva dintre elementele iconice ale culturii elvețiene: de la băutura Vivi Cola până la vacile elvețiene din porțelan sau la delicioasa ciocolată Swiss-made. Totul ca background pentru noile colecții de ceasuri.

 

 

Noutățile Mondaine de la Baselworld 2017, pe care le găsiți la noi la Orologeria Galt, sunt următoarele:

Mondaine SBB Clasic – ediția de primăvară

 

Modelul iconic din 1986 încoace este ușor actualizat pentru primăvara lui 2017, într-o carcasă din oțel indoxidabil, cu opțiunea de finisaj mat sau negru lucios, și o curea din pânză cu detalii din piele.

Mondaine SBB Clasic – ediția de toamnă

 

Detaliile au fost actualizate ingenios, culminând cu brățara din PET-uri reciclate, a cărei textură este extrem de asemănătoare fetrului. Și, având în vedere că plasticul este „pentru totdeauna”, se va dovedi a fi și foarte rezistentă.

Mondaine SBB – linia Simply Elegant

 

Diferența față de ceasul clasic Mondaine SBB este dată de carcasa subțire de 7 milimetri, desenată astfel încât ceasul să ia forma încheieturii. Pielea cu aspect vintage arată chiar și mai bine în realitate și e foarte plăcută la pipăit.

Mondaine Helvetica – by Erik Spiekermann

 

Cu fontul Helvetica în postura de sursă de inspirație, colecția Mondaine Helvetica îl are ca designer pe Erik Spiekermann, de profesie Typographer & Information Architect. Mai exact un specialist în tot ceea ce înseamnă fonturi (este o adevărată „instituție” elvețiană, medaliat, premiat și autorul a două fonturi celebre – ITC Officina și FF Meta) și detaliile lor. Apropo de detalii, îmi plac mult tușele discrete de roșu.

Preferatele mele: Mondaine Helvetica Regular – 2nd time zone

 

Helvetica® este un font creat în 1957 de către Max Miedinger și Eduard Hoffmann in 1957 pentru topitoriile elvețiene Haas. Anul acesta, tot de dragul Helvetica, Mondaine a lansat și o ediție specială, de 40 milimetri, cu două fusuri orare. A doua „time zone” este integrată discret în designul ceasului, care a trebuit să respecte codurile estetice minimaliste și necomplicate ale fontului care l-a inspirat.

În România, brandul Mondaine este distribuit de Orologeria Galt.

Pentru mai multe articole, povești și inspirații, mă puteți urmări pe paginile de INSTAGRAM și FACEBOOK