Despre tot ce-i fin și fain

Baselworld 2018: Chanel lansează ceasuri masculine „Monsieur de Chanel” în ediție limitată sau unicat

By 25 martie, 2018Lifestyle
read time 10 min
 
25 martie, 2018

Baselworld 2018: Chanel lansează ceasuri masculine „Monsieur de Chanel” în ediție limitată sau unicat

Anul acesta, colecția bărbătească de la Chanel, botezată nimerit „Monsieur de Chanel”, se îmbogățește cu câteva piese de neuitat, unele dintre ele disponibile în doar câteva exemplare sau într-unul singur.

by

Primul ceas bărbătesc al casei Chanel a fost prezentat în 2016, fiind creat de la zero în manufactura brandului din La Chaux-de-Fonds: primul mecanism creat in-house, o carcasă gândită special și un concept complet nou, venind de la o casă care vreme de 100 de ani a creat doar pentru femei.

 

Numerele prezente pe cadran sunt un tribut adus faptului că numerologia a fost mereu relevantă în istoria casei, dacă ne gândim doar la parfumul Chanel No.5 sau la poșeta 2.55, botezată după luna și anul creației.

 

Cadranul arată atipic, dar asta pentru că ceasurile „Monsieur” sunt echipate cu funcția ”Jumping Hour” (în franceză mult mai delicat ”Heure Sautante”) și ”Retrograde Minute”. ”Jumping Hour” înseamnă că – în loc sau în paralel cu indicarea standard a orei, prin intermediul a două (sau trei) ace, de oră, minut și secundă – există un mecanism care afișează ora schimbând efectiv numerele de pe cadran. În cazul de față, deși cifra de deasupra orei șase se poate confunda la prima vedere cu ziua, este de fapt funcția de „Jumping Hour” și reprezintă ora în fiecare moment.

 

„Retrograde Minute” reprezintă de fapt jumătatea de cerc din partea de sus a ceasului, care arată trecerea minutelor. O funcție Retrograde măsoară timpul liniar, nu circular. În locul unui cadran în care acul să se învârtă, la Retrograde acul măsoară minutele pe o scală (jumătate de cerc în cazul nostru), iar când a ajuns la 60 sare înapoi la 0, nu face cercul complet.

Și anul trecut, la Baselworld 2017, am scris despre Monsieur, dar anul acesta oferta masculină este mult mai bogată și mai exclusivistă, cu piese în 20, cinci sau chiar un singur exemplar.

 

 

Monsieur de Chanel Beige Gold

Cu carcasa și coroana din aur beige de 18 carate, cu cadranul din opalină ivoire, cu funcția Retrograde Minute, Jumping Hour și secundar. Acele sunt și ele placate cu aur beige, iar ceasul este echipat cu Calibrul 1, despre care povesteam mai sus că este primul realizat de la zero în manufactura Chanel din Elveția. Rezistă în apă până la 30 de metri, are un diametru de 40 de milimetri și 10,4 milimetri grosime: suplu, dar în același timp un ceas cu greutate, masculin.

 

 

Monsieur de Chanel – ediție limitată din aur beige sau aur alb

Piesa de rezistență de anul acesta este această serie limitată la 20 de exemplare, din aur beige de 18 carate, dar al cărui cadran este un „grand feu” negru – denumirea la fel de franțuzesc-poetică și tehnică pentru emailul ars la temperaturi înalte – cu sculptura miniaturală a unui leu, tot din aur de 18 carate. Rezerva de energie este de trei zile și, la fel ca și celelalte, rezistă până la 30 de metri adâncime.

 

La fel ca versiunea din aur beige, există și una gândită din aur alb, cu carcasa de 18 carate încadrată de 46 de diamante tăiate baguette.

 

 

Ceas de buzunar unicat

Care, aș adăuga, poate fi folosit și cu funcția de ceas de încăpere, într-o carcasă specială, din aur alb de 18 carate, cu 57 de diamante baguette.

 

Cele două se vând împreună și există un singur exemplar. Mecanismul în sine este mecanic, cu întoarcere manuală, și este gândit din aur alb și aur galben de 18 carate, pe un calibru Chanel skeletonizat (cu vedere la „inima” ceasului) și rezervă de energie de 48 de ore. În total 71 de grame de aur.

 

 

 

 

Ceasul cronosferă, în 5 exemplare

Ediție limitată la 5 exemplare în toată lumea, inspirate de una dintre piesele iconice din apartamentul lui Coco Chanel, care se regăsește și în magazinele brandului: globul de cristal susținut pe un piedestal de lei venețieni.

 

Leii din bronz sunt acoperiți cu un strat de negru mat, iar mecanismul este mecanic, cu întoarcere manuală, fiind gândit de studioul creativ de orologerie al casei Chanel și manufacturat de L’Épée. Arată orele și minutele pe două discuri rotative, cu o rezervă de energie de 7 zile.

 

 

 

Despre toate noutățile orologere de la Chanel, inclusiv spectaculoasele piese feminine, am scris într-un articol cu multe fotografii, AICI.

Fotografii: Chanel

Pentru mai multe articole, povești și inspirații, mă puteți urmări pe paginile de INSTAGRAM și FACEBOOK