Despre tot ce-i fin și fain

Ce colecționăm și de ce? Rolul colecțiilor în viețile noastre

By 11 octombrie, 2021Culture, Lifestyle
read time 5 min
 
11 octombrie, 2021

Ce colecționăm și de ce? Rolul colecțiilor în viețile noastre

Am colecționat multe lucruri de-a lungul timpului, renunțând la ele în favoarea unei singure colecții. Luna asta e despre colecții și colecționari, un motiv bun să vorbim despre ce ne oferă, de fapt, obiectele pe care le strângem.

by

*** Această poveste face parte dintr-un proiect mai amplu realizat de Fine Society & Sun Plaza, despre evenimente culturale și de lifestyle care se întâmplă în București. ***

Vă spun din start: psihologii nu sunt foarte blânzi cu noi, colecționarii. 

 

Freud spunea că actul colecționatului este un mod de a ordona haosul lumii, iar în asta mă regăsesc și eu oarecum.

 

Pentru că trăim într-o societate greu predictibilă, alegând cu atenție obiecte și plasându-le într-un ecosistem propriu devenim stăpânii unui mic univers creat de la zero de noi.

 

Psihologii din prezent vorbesc despre colecții ca despre forme de a ne liniști anxietățile, de a construi o extensie a existențelor noastre sau de a oferi lumii o carte de vizită despre noi.

 

În esență, a compune o colecție este un act de curatoriat și de investire de sine: dintre toate obiectele și domeniile posibile, alegi ACEL lucru despre care vrei să cauți, să afli, să știi și să deții.

 

Probabil încercând să ordonez lumea, eu una am colecționat multe de-a lungul vremii: machete de mașini, șervețele, insigne Hard Rock cafe, pahare de shot-uri inscripționate cu orașele în care am fost, sticluțe miniaturale de parfum și miniaturi de porțelan, sticlă sau metal.

 

Dintre toate, am rămas doar cu miniaturile, prima mea colecție și cea mai iubită, pe care am și expus-o într-un reel pe Instagram. 

Pentru restul mi-am pierdut progresiv interesul, realizând că elementul lor comun, cu excepția șervețelelor, era tot ideea de miniatură, de lume recreată în mic.

 

Mă fascinează lucrurile mici și frumos realizate, iar asta spune multe despre mine, adică mă descrie întocmai.

 

Sunt un om al detaliilor, pentru mine amănuntele fac și desfac totul.

 

În același timp sunt o fire comodă și minimalistă, așa că nu mi-aș fi sacrificat spații vaste din casă  sau valiză pentru a transporta și stoca lucruri.

 

Ocupând un spațiu mic și ducând detaliul la rang de artă, miniaturile se potrivesc perfect cu personalitatea mea. Probabil chiar sunt cartea mea de vizită, într-un fel.

 

Tu ce colecționezi sau ai colecționat?

 

Chiar dacă nu ai colecționat nimic până acum, dacă te intrigă procesul de construire a unei colecții și motivele pentru care oamenii adună lucruri, luna asta e momentul perfect pentru a-ți satisface curiozitatea.

 

În cadrul proiectului Pop-Up Museums de la Sun Plaza, seria muzeelor de la mall se închide anul acesta cu patru colecții private atipice, care nu au fost expuse niciodată public.

 

Cele patru au fost alese de un juriu, din peste 350 de colecții înscrise în proiect, iar la finalul lunii octombrie dintre ele una va putea fi votată de public drept cea mai iubită și interesantă.

 

Colecția care primește cele mai multe voturi va fi premiată cu 5.000 de lei.

 

Cele patru colecții expuse la Sun Plaza în perioada 11-24 octombrie sunt următoarele:

 

Arta Tranșeelor – (Trench Art) în România

Deținută de către inginerul Cristian Dumitru, este cea mai mare colecție de obiecte decorative de acest gen din România.

 

Conține este 350 de piese, adunate în 30 de ani, toate realizate de către soldați, personal auxiliar al armatei, prizonieri de război sau civili și a căror proveniență este direct legată de un conflict armat sau de urmările acestuia.

 

Concret, este vorba despre tuburi de obuz de diferite dimensiuni transformate în vaze, frapiere sau căni; proiectile transformate în brichete; scrumiere realizate din grenade și multe alte obiecte ieșite din comun.

 

 

 

Coca-Cola

 

Deținută de Adrian Preda, cuprinde 500 de sticle Coca-Cola și 450 de suporturi de pahar.

 

De la serii limitate adunate din toată lumea până la ediția specială dedicată eclipsei de soare din 1999.

 

 

 

 

 

 

Aparate foto vintage

 

Deținută de Raluca Chipriade și Paul Aioanei, cuprinde 67 de aparate de fotografiat care spun povestea tehnicii fotografice de-a lungul unui secol.

 

Una dintre piesele remarcabile este un aparat Carl Paul Goerz Atelierkamera din 1901, care realiza fotografii pe sticlă sau pe metal.

 

 

 

Ceasuri de buzunar

 

Deținută de Cristian Galeru, cuprinde 15 ceasuri mecanice, funcționale, replici ale unor ceasuri celebre din secolele XVIII – XIX. Ele sunt un omagiu  adus ceasurilor Atlas, realizate de faimoasa Elgin Watch Company.

 

 

 

Seria Pop-Up Museums de la Sun Plaza de anul acesta a mai inclus:

 

Muzeul Municipiului București: Bucureștiul Nostalgiilor, unde își făceau cumpărăturile românii de altădată?

 

Muzeul Telecomunicațiilor: Despre vremurile în care telefonul era un lux, iar comunicarea chiar însemna ceva

 

Muzeul Aviației Române.

 

Ne vedem la Sun Plaza!

Foto: SunPlaza

Pentru mai multe articole, povești și inspirații, mă puteți urmări pe paginile de INSTAGRAM și FACEBOOK



One Comment

  • Ciprian spune:

    Colectia de arta de transee este impresionanta, dar trebuie sa recunostem ,ca buna parte din ele sunt produse de artizanat, confectionate dupa terminarea celor doua razboaie mondiale. ”Materia prima” se gasea din belsug si era de bon-ton sa detii un astfel de suvenir !