Despre tot ce-i fin și fain

Cele mai importante lecții de frumusețe din viața mea de până acum

By 12 iulie, 2023Lifestyle
read time 5 min
 
12 iulie, 2023

Cele mai importante lecții de frumusețe din viața mea de până acum

…și care nu implică niciun produs, niciun nume de brand și nici cel mai mic cost.

by

Am scris de-a lungul timpului despre frumusețe, dar în felul meu.

 

Uitându-mă în arhiva Fine Society, realizez că am scris despre noutăți interesante, dar am oferit rar SFATURI în acest domeniu, poate și fiindcă prefer să mă rezum la lucruri la care mă pricep bine.

 

Zona de beauty este latura de lifestyle în care mă simt cel mai puțin… expertă.

 

De fapt, rectific, sunt expertă în tenul meu, părul meu, corpul meu, dar pe care nu simt că le pot lua drept reper pentru tot restul lumii.

 

Când am decis, alături de fetele din #acinceaputere, să scriem despre cele mai prețioase sfaturi de beauty pe care am vrea să le dăm mai departe, am știut din prima despre ce vreau să scriu eu.

 

De fapt sunt 5 sfaturi simple – sau cel puțin așa le văd eu acum – și pe care aș fi vrut să le cunosc acum 20 de ani.

 

PRIMUL:  CUNOAȘTE-ȚI FOARTE BINE CORPUL, TENUL, PĂRUL… TOT.

 

Analizează-te cu atenție, zilnic.

 

Dincolo de toate diagnozele și serviciile de scanare în profunzime a pielii, a scalpului sau a firului de păr, pe care le oferă multe branduri de pe piață, începe cu propriul tău simț de observație.

 

Observă cum se comportă părul tău la anumite produse, cum reacționează după coafat la salon și cum arată când îl speli acasă, urmărește cum se simte tenul dimineața și seara, cum sunt porii, cât de uscată sau de grasă e pielea.

 

Cunoaște-te pe tine însuți. Asta scria pe frontispiciul Templului lui Apollo, din Delphi, și chiar dacă Socrate cu siguranță nu se referea la starea tenului, cunoașterea de sine este esențială de la emoții până la pori.

 

Oricât de incredibil ar părea, multe femei ajung la 40 de ani sau mai bine folosind creme pentru piele uscată, când ele au ten mixt spre gras, sau produse pentru păr uscat, deși ele au un scalp gras.

 

Nu e vorba de ignoranță, ci de faptul că nu au avut pe cineva care să le îndrume ori au primit la un moment dat un sfat sau o evaluare greșită, pe care au luat-o de bună, fără a mai face vreodată vreo actualizare pe baza propriilor lor simțuri.

 

Indiferent ce ne spun analizele de piele și experții, cei mai buni specialiști ai propriului corp suntem tot noi.

 

AL DOILEA: ODATĂ CE TE CUNOȘTI, ACCEPTĂ-TE

 

A nu se confunda acceptarea cu resemnarea.

 

Resemnarea înseamnă să te refugiezi într-un „Oricum tenul meu este așa și pe dincolo”, „Oricum părul meu n-o să arate niciodată ca în reviste…”, „Oricum corpul meu este așa și așa…” și să nu mai faci nimic. Să te neglijezi și să nu mai depui decât un minim efort pentru a arăta bine.

 

Acceptarea, în schimb, înseamnă cu totul altceva.

 

Acceptare înseamnă să spui „Bun, tenul meu este mixt și capricios, părul meu e subțire, se electrizează și se înfoaie, iar pielea mea se usucă indiferent câtă cremă pun pe ea. Pornind de la asta… CE POT SĂ FAC ca să ameliorez, să ajut, să hrănesc, să fac să fie mai bine totul?”

 

Totodată, acceptarea este opusul AMĂGIRII DE SINE.

 

Amăgire de sine este când părul meu este fin, subțire, creț și electrizabil, iar eu văd o reclamă la șampon făcută de o celebritate care are nativ păr drept, gros, de cinci ori mai des și cu un luciu natural și îmi spun „Bun, o să cumpăr acest șampon, fiindcă siguuuuur voi arăta ca această fată”.

 

Nu, din păcate asta nu se întâmplă decât în reclame.

 

Cred foarte tare în acel principiu care spune să ne comportăm în acord cu viața pe care ne-o dorim, nu cu viața pe care o avem.

 

Nu ai încredere în tine? Comportă-te ca și cum ești cea mai încrezătoare persoană și vei deveni una. Îmbracă-te pentru viața pe care o vrei. Vorbește ca și cum ești deja persoana în care vrei să te transformi.

 

Toate astea sunt reale, dar nu se aplică și la ten.

 

În materie de beauty, trebuie să te comporți în acord cu tenul și corpul pe care le ai, nu pe cele pe care ți-ai dori să le ai.

 

Oricât mi-aș dori să am un ten de porțelan, cu pori invizibili, niciun produs sau rutină nu îmi va oferi asta.

 

Oricât mi-aș dori un păr drept și cu fir gros, părul meu este așa cum este și nimic nu-l poate transforma în opusul lui.

 

Oricât mi-aș dori – prin absurd – să port 34 sau 32 la blugi, chiar dacă aș avea – tot prin absurd – jumătate din kilogramele de acum, tot 36 aș purta la pantaloni, pentru că am șolduri, iar oasele nu se mută din loc.

 

Înțelegând – și acceptând – cum sunt eu, am învățat cum să aleg produse pentru tenul meu, să urmăresc persoane care au un păr sau un ten ca al meu și să ascult sfaturi oferite de femei aflate în aceeași situație cu mine.

 

Am spus de mai multe ori asta: între o cremă la care face reclamă un fotomodel cu ten de porțelan și una recomandată drept miraculoasă de o prietenă care s-a luptat toată viața cu problemele tenului… sunt tare curioasă s-o încerc pe cea a prietenei.

Pe un ten perfect, totul arată… ei bine, perfect. Dar ceva care a făcut un ten cu probleme să arate incredibil… asta chiar vreau să văd cu ochii mei.

 

 

AL TREILEA: CITEȘTE ETICHETA

 

Asta e ceva ce propovăduiesc de ani de zile în materie de orice: haine, mâncare, cosmetice.

 

La cosmetice, recunosc, am început să mă educ ceva mai recent, pentru că nu aveam curiozitatea și disponibilitatea de a mă întoarce la lecții de chimie.

 

Foloseam aceleași produse care îmi erau bune și eficiente de ani de zile și nu făceam mari eforturi.

 

Pe măsură ce au apărut tot felul de noi game de cosmetice, fără conservanți, fără parabeni, fără parfum, fără, fără, fără… am devenit curioasă.

 

Am testat o mulțime de produse, dar am și început să mă informez despre acid azelaic, acid glicolic, AHA și BHA, niacinamide și alte lucruri despre care, cu toată sinceritatea, aș fi vrut să învăț la o lecție de chimie din liceu. Ar fi fost nespus de util.

 

Nu trebuie să devenim doctori în chimie, dar e ideal să știm DE CE punem pe ten ceea ce punem: ce ingredient activ are crema pe care o cumpărăm și dacă este potrivit pentru tenul nostru, ce ar trebui să evităm, cum ar trebui să combinăm substanțele.

 

E suficientă puțină curiozitate, fiindcă internetul este o sursă inepuizabilă de informație, iar în ultimii ani foarte mulți dermatologi, chimiști sau farmaciști și-au creat conturi de social media în care explică pe îndelete toate aceste lucruri.

 

AL PATRULEA: FOLOSEȘTE-ȚI MINTEA

 

Oricând citești ceva scris de cineva sub forma unui sfat, îndemn sau a unui verdict, fii circumspect.

 

Chiar și cu acest articol.

 

Ai dreptul să fii sau să nu fii de acord cu oricine, cu o condiție: să fie un raționament construit cu mintea ta, nu cu prejudecăți sau tipare preluate de la alții.

 

Circulă foarte multe sfaturi de beauty GREȘITE în social media, din simplul motiv că oricine are o părere are la dispoziție și multiple canale de a o comunica lumii, fără nicio verificare prealabilă.

 

Crede și nu cerceta NU se aplică la beauty.

 

Când cineva îți recomandă ceva fără argumente reale și solide, ci sub semnul lui „pentru că așa am zis eu”, tu crede, cercetează și întreabă-te dacă e valabil și pentru tine acel sfat.

 

Un AL CINCILEA SFAT pe care îmi permit să-l dau și cu care poți să nu fii de acord ar fi acesta:

AI DEJA PREA MULTE PRODUSE COSMETICE. OPREȘTE-TE ȘI ANALIZEAZĂ.

 

Nu te cunosc, pe tine, cea care citești articolul, dar sunt 100% sigură că ai deja prea multe produse pe raftul de creme, seruri și pomezi.

 

TOATE avem.

 

În loc să te gândești ce să mai cumperi, gândește-te cum să găsești acele 2-3 produse (în loc de 20-30) care să fie atât de bune și de eficiente încât să-ți taie rutina de beauty pe jumătate.

 

În materie de frumusețe, secretul – așa cum îl văd eu- este MAI PUȚIN, MAI BUN, MAI CONSECVENT.

 

Să fim frumoase, mereu!

Foto: Unsplash

Pentru mai multe articole, povești și inspirații, mă puteți urmări pe paginile de INSTAGRAM și FACEBOOK