Despre tot ce-i fin și fain

Cum îmi prelungesc vacanța prin 4 ritualuri de balcon

By 24 august, 2017Simplicity
read time 10 min
 
24 august, 2017

Cum îmi prelungesc vacanța prin 4 ritualuri de balcon

De când m-am întors din concediu și din turul prin România, mi se face constant dor de ducă. M-aș urca în mașină să merg la mare, aș face o escapadă la munte, m-aș răcori lângă o pădure, aș fi tot în mișcare. De aceea, pentru a-mi face plăcută rutina zilnică, am găsit câteva moduri simple de mă simți ca-n vacanță stând pe propriul balcon.

by

Balconul, să ne-nțelegem, e balcon. Unul deschis, dar nu e vreo terasă cu vedere la pădure sau vreun penthouse de la etajul 20 al unui zgârie-nor. E un balcon în mijlocul Bucureștiului, cu vedere la alte blocuri, la niște străduțe cu copaci și la câteva turnuri de birouri în zare. Altfel spus, e un balcon normal, dar pe care l-am transformat în ultimele luni în oaza mea de liniște și relaxare.

 

Mulți ani, vreo opt, balconul meu a stat gol. În fiecare an îmi promiteam că mă duc și cumpăr două scaune și o masă, ca să mă pot bucura de el când mă întorc seara acasă, dar de fiecare dată plecam prea devreme și mă întorceam prea târziu, așa că rămâneau doar planurile.

 

Anul ăsta, intrată într-un nou capitol al vieții, cu mai mult timp pentru mine și atenție pentru ritualuri, am decis să-mi mobilez balconul.

 

Am cumpărat două scaune de exterior care se și balansează (să dețin un balansoar a fost visul copilăriei mele), plus o măsuță joasă, le-am dotat cu niște perne comode și s-au transformat pe nesimțite în locul meu favorit din casă.

 

Dacă până acum râvneam să ies seara în oraș sau să-mi iau micul-dejun de weekend la vreo cafenea, de când am scaunele mi s-a întâmplat de câteva zeci de ori să spun „Neah, n-am chef, mai bine stau la mine pe balcon” și să mă cuibăresc în pernele de pe balansoar, cu câte o carte, cu un pahar de vin sau cu o cafea bună.

 

Și când spun cafea, mă refer la acel sortiment pe care nu-l poți bea decât vara și care aduce un pic de vacanță în gând atunci când îl bei. Un Ice-Coffee.

 

În ceea ce urmează, vă prezint cele 4 tabieturi de balcon pe care mi le-am dezvoltat în ultima vreme, la care se adaugă și al cincilea, ca un bonus: când fac toate cele de mai jos, îmi place să mă îmbrac cu haine din vacanță.

 

În Grecia, spre exemplu, n-am ieșit dintr-o bluză vaporoasă din voal, cumpărată de pe una dintre insulițe și, de câte ori o port acasă, mă simt ca și cum aș fi tot într-un fel de vacanță. Lucruri mici, multe-multe lucruri mici. Ăsta e secretul.

Ritualul 1: Nespresso on Ice

Eu sunt fană cafea. Am tot spus-o și o s-o tot spun.

 

Beau cafeaua de plăcere, de bucurie a ritualului, de gust, de aromă, de tot felul de motive frivole și încântătoare, care pe mine mă fac fericită. Și, tocmai de asta, când cei de la Nespresso (cafeaua mea preferată, am spus și asta de multe ori, nu-i niciun secret) mi-au dat mail acum câteva zile (ca o cafegioaică care se respectă, am card de fidelitate și primesc notificări), că sortimentul ”Nespresso on Ice” mai poate fi cumpărat doar până la finele lunii august, în mintea mea s-a aprins un beculeț. Roșu. Care pâlpâia în ritm de „Dacă nu mă mișc repede, o să-mi pierd obiectul preferat pentru ritualul meu de pe balcon”.

 

 

Care-i treaba cu această cafea? Ei bine, experții de la Nespresso au creat două blend-uri echilibrate și bogate, gândite special pentru a fi folosite în rețete cu gheață.

 

Primul este intens (a nu se confunda cu amar, eu nu suport cafeaua amară și nu beau așa ceva!), iar al doilea ceva mai blând și suav, inspirat de stilul de viață mediteranean.

 

Le am pe amândouă și le beau alternativ, dar în ultima vreme am simțit nevoia de arome mai intense. Neapărat cu gheață. Multă gheață.

 

Cele două rețete Nespresso sunt făcute special pentru a fi savurate reci și, chiar dacă la bază stă tot cafeaua prăjită și măcinată, sunt gândite de specialiștii Nespresso pentru a-și atinge savoarea maximă în rețete cu gheață.

 

Ca niciodată, anul ăsta am simțit nevoia de frig. De băuturi reci, de încăperi reci, de vânt rece. Sunt o friguroasă din fire, dar anul acesta ceva s-a schimbat.

 

În Grecia am mers cu părul ud în vânt, în mașină, fără să-mi fie teamă că răcesc (ceea ce se întâmpla în general), am umblat în cămăși vaporoase în serile friguroase de munte și am băut multe băuturi cu gheață.

 

De aici și pasiunea mea pentru acest „Nespresso on Ice” și îndemnul meu (ca de la cafegioaică la alți cafegii) de a vă inspira din ritualul meu rece până la finele lunii, fiindcă apoi pa, pa ”Nespresso on Ice”, cel puțin până la anul.

 

Eu mă duc zilele astea să-mi fac un mic stoc, nu vreau să se termine vara și nici ritualurile mele împreună cu ea. Uneori, e suficient un lucru foarte mic ca să te simți iar ca-n vacanță, iar o cafea bună și rece e cea mai scurtă cale. Încercați și o să-mi dați dreptate.

Ritualul 2: presa pe balcon

În timp ce beau un „Nespresso on Ice” dimineața și/sau seara (beau multă cafea zilnic, îmi place și am și tensiune mică, deci pot), citesc publicațiile mele preferate pe telefon. Dintre bloguri, nu le ratez pe Ina Țăranu-Hofnăr de la Inoza.ro, Miruna Ioani de la Siblondelegândesc.ro si pe Adina Necula și Bianca Nuțu, pentru tot ce înseamnă sfaturi de beauty. Mai citesc și alte bloguri, dar ele sunt primele pe lista mea.

 

Apoi citesc publicațiile la care am abonament: Business of Fashion, FT Weekend, Vogue UK, Porter (tocmai a apărut noua ediție, de toamnă). Și, pentru lucruri care se mai întâmplă prin lume și breaking news-uri, The Guardian, NY Times și Daily Mail (da, Daily Mail, chiar mă amuză cu unele lucruri).

 

 

Ritualul 3: meditație

Tot pe balcon, 10 minute zilnic. Mi-am găsit o aplicație foarte deșteaptă numită Headspace, de meditație ghidată, fiindcă eu una nu reușesc să-mi fac creierul să tacă fără ajutor din afară. Headspace e pentru începători ca mine și îmi place la nebunie, chiar simt că încep ziua cu mintea mai limpede și cu mai puțin zgomot de fond.

 

Vă recomand și blog-ul Headspace, eu una găsesc foarte multe opinii deștepte acolo, iar creatorul Headspace, Andy Puddicombe, este un personaj foarte charismatic și cu niște idei interesante despre cum să ne menținem igiena mentală în lumea zilelor noastre.

 

Îmi plac foarte mult și filmulețele lor explicative, foarte scurte și extrem de bine-realizate, chiar amuzante, pe care le mai primești uneori înaintea anumitor episoade de meditație. Sunt structurate pe probleme cu care ne confruntăm cu toții: cum să ne acceptăm gândurile (și bune, și rele), cum să stăpânim calmul, cum să privim grijile ca și cum am sta pe marginea unei autostrăzi și ele ar circula de colo-colo fără să ne atingă și tot așa. Vă recomand să încercați, e foarte util.

Ritualul 4: gustarea sănătoasă

Stând în balansoar, îmi place să savurez smoothie-uri de banană și fructe de pădure, în care mai adaug ocazional kefir și pe care mi le fac singură, la mixer.

 

Nu am nicio rețetă, în general mă uit să văd ce am în frigider și mă gândesc „Hmm, ce ar fi dacă aș combina asta cu asta și cu asta…”. Așa ies cele mai grozave gusturi, când nu te aștepți.

 

Durează mai puțin de 3 minute să le prepar și apoi le savurez din pahar, cu lingurița (ca să prelungesc plăcerea). Stând și citind sau nefăcând nimic.

Uneori, e minunat să nu faci nimic. Să stai să bei ceva bun, să visezi la vacanță, să-ți încarci bateriile. Dacă faci ce trebuie, chiar și un balcon de bloc e mai mult decât suficient.

Pentru mai multe articole, povești și inspirații, mă puteți urmări pe paginile de INSTAGRAM și FACEBOOK6 Comments

 • Liana spune:

  Superb articol, mi-a facut mare placere sa il citesc , si o sa citesc in continuare blogul tau care ma inspira de fiecare data sa fiu mai puternica decat sunt . Multunesc mult !!!

 • Elena spune:

  Si noi am amenajat balconul cu masa si scaune de acacia, daaar mereu mi-am dorit balansoar. Am gasit insa balansoare prea masive, prea grele, sau dimpotriva prea fragile. Cele din poza de unde provin?

  • Buna! Le-am luat de la Mobexpert prin iunie, erau si la reducere. Sunt doua, plus o masuta mica, cat sa pui pe ea o tava cu doua cani de cafea. Iar ce se vede in spatele balansoarului din poza e un taburet de la Zara Home.

 • Cristina spune:

  Ah! Cat de mult timp aștept sa îmi aranjez propriul balcon! Voi păstra articolul pentru a mă motiva sa încep drumul ăsta cât mai curând!
  PS: Felicitări! Și calde mulțumiri pentru ca îmi faci ca drumul spre serviciu sa nu îl mai simt când îți citesc articolele.