Despre tot ce-i fin și fain

Cum să devii fluent în LIMBA ENGLEZĂ, rapid și fără să-ți dai viața peste cap

By 22 iulie, 2022Learning
read time 10 min
 
22 iulie, 2022

Cum să devii fluent în LIMBA ENGLEZĂ, rapid și fără să-ți dai viața peste cap

Engleza a devenit limbajul universal prin care putem naviga lumea zilelor noastre, de la tehnologie la călătorii și relații interumane. Iată ce pot face cei care nu au învățat-o la timp sau care vor să se perfecționeze rapid și țintit pe interesele lor specifice.

by

*** Acest articol face parte dintr-un proiect FINE SOCIETY X BURLINGTON ENGLISH despre modalități simple și intuitive de a învăța limba engleză ***

În anii 90, când am început eu școala, engleza era considerată o limbă de viitor, o limbă a deschiderii către lume și Occident.

 

Nici nu visam că aș putea cândva să fac o facultate în limba engleză, dar sorbeam cu nesaț replicile lui Sue Ellen din Dallas, iar fiecare carte străină în engleză mi se părea o adevărată comoară.

 

Acesta era supremul lux pe care-l putea cuprinde mintea mea de copil: să ai manualele de engleză – acele cărți minunat-colorate și cu miros de hârtie lucioasă – în original și nu trase la xerox, cum le aveam toți.

 

Trei decenii mai târziu, putem cumpăra orice carte în engleză cu descărcare instantanee pe telefon sau tabletă, iar engleza face parte din setul de abilități obligatorii pentru trăitul în lumea de azi.

 

Fără o engleză măcar de nivel mediu nu te mai poți descurca nici prin propriul telefon, cu atât mai puțin prin lumea largă.

 

Deloc întâmplător, cele mai multe dintre interviurile de job nu te mai întreabă dacă știi engleză, ci „Ce altă limbă străină mai știi, în afară de engleză?”.

 

Eu una am avut norocul unui apetit crescut pentru limbi străine încă din copilărie, în special pentru engleză și spaniolă, dar am avut și marea șansă a unor profesori buni și dedicați.

 

Ulterior, am obținut o bursă de masterat la o facultate americană și faptul că am trăit doi ani alături de vorbitori nativi și am dat zeci de examene în engleză m-a făcut să și visez în limba asta, la propriu.

 

Având un parcurs oarecum atipic, mi-e greu să răspund întrebărilor pe care le primesc des pe Instagram despre engleza mea.

 

Pentru că postez multă informație în engleză, inevitabil ajung să vorbesc cu cititorii mei și despre acest aspect.

 

„Cum de citești atât de repede în engleză?” e cea mai frecventă întrebare, fiindcă postez săptămânal 2-3 cărți citite în engleză. ”Cum pot să fac și eu să citesc atât de repede sau să pot înțelege rapid informație în engleză?”, „Știu engleza, dar mi-e frică s-o vorbesc” și multe alte întrebări.

 

Așadar, când cei de la Burlington English – școala internațională de engleză prezentă în 40 de țări, printre care și România – mi-au propus să experimentez metoda lor și să scriu despre asta, mi s-a părut interesant și util pentru cei care mă citesc.

 

Indiferent de nivelul de engleză sau de profesia pe care o aveți, metoda Burlington poate fi o descoperire interesantă, fiindcă este cu totul altceva față de ce ați experimentat până acum.

 

 

CE NE DORIM DE LA O LIMBĂ STRĂINĂ, ÎN ZIUA DE AZI?

 

Cei mai mulți dintre cei care vor să învețe engleză își doresc FLUENȚĂ.

 

Asta înseamnă ușurința de a folosi limba în scris și în viața de zi cu zi, rapiditatea de a înțelege engleza vorbită în locurile în care mergi și sentimentul neprețuit că te poți descurca oriunde, de unul singur.

 

O engleză vorbită fluent înseamnă INDEPENDENȚĂ și un pașaport spre lumea întreagă: spre oameni noi, dialoguri interesante, acces la informație nefiltrată.

 

 

CE E ATÂT DE SPECIAL LA METODA BURLINGTON?

 

În primul rând, Burlington English este un mix de tehnologie patentată și interacțiune umană personalizată, gândit să ofere rezultate rapide și o evoluție concretă a nivelului de engleză al cursantului.

 

Fiind o metodă omologată internațional, este concepută ca să funcționeze pentru oricine urmează pașii necesari, indiferent de vârstă, nivel sau de „talentul” prealabil la limbi străine.

 

Am spus că e un mix de tehnologie și interacțiune umană pentru că aceștia sunt pilonii metodei Burlington: ai acces nelimitat la soft-uri cu care să poți repeta cât de mult vrei pronunția, gramatica și vocabularul, dar esența procesului de învățare are loc în prezența unor profesori autorizați, prin dialog și corectare a greșelilor în timp real.

 

Cel mai ușor este să ofer un exemplu, tocmai pentru că în ultimele săptămâni am „butonat” platforma Burlington English ca să documentez fiecare aspect.

 

Să spunem că ești o femeie de 35 de ani, de profesie contabil, pasionată de călătorii și care vrea să perfecționeze engleza pe care o vorbește deja la nivel mediu. În momentul în care intri pe site-ul Burlington School și te înscrii pe site (sau le scrii pe Whatsapp, există și această variantă) vei fi contactată în mai puțin de 24 de ore de către un reprezentant al școlii.

 

Din acel moment, există doi pași de urmat: un test-standard de stabilire a nivelului de engleză la care te afli, plus un interviu de 45 de minute derulat online (la o dată stabilită de comun acord) în care să povestești concret, cu un reprezentant Burlington, despre așteptările și nevoile tale de viitor cursant.

 

Mai exact despre toate acele lucruri care nu se pot evalua printr-un test grilă, dar sunt la fel sau chiar mai importante decât nivelul tău de engleză.

 

Poate vrei, de fapt, să poți ține prezentări în limba engleză în fața colegilor. fără să te mai stresezi că faci greșeli de gramatică.

Poate vrei să îți depui candidatura pentru un proiect internațional care implică multă comunicare scrisă în engleză.

Poate vrei să te muți din țară la un moment dat.

Poate, fiind contabil, ai nevoie și de acces la un modul digital suplimentar, de engleză pentru contabilitate.

Poate vrei să citești mai mult și mai repede în limba lui Shakespeare.

Poate gramatica este punctul tău slab.

 

Toate aceste lucruri sunt la fel de importante ca nivelul tău de engleză oficial și „standard”, pentru că îți decid obiectivele și ritmul tău unic de învățare.

 

E o mare diferență între cineva care vrea să-și îmbunătățească engleza pentru a citi mai rapid cărți în original – și care poate face o oră pe săptămână, pe termen lung – și cineva care vrea să obțină un nou job în următorul an și care va alege, probabil, trei ore de curs pe săptămână.

 

Odată stabilite obiectivele tale, poți începe de a doua zi, nu trebuie să aștepți să se formeze o grupă sau să înceapă un nou ciclu de cursuri.

Începi exact acolo unde ești, în ritmul tău.

 

 

CE FACI EFECTIV LA CURS?

 

Esența Burlington English o reprezintă cursurile online, în grupe foarte mici de cursanți, cu profesori autorizați și urmând o metodă la 360 de grade. Ca un cerc.

 

Spre deosebire de orele clasice din școală, când ni se preda un anumit timp verbal în prima săptămână, apoi următorul timp verbal la câteva săptămâni distanță și tot așa, la Burlington English înveți gramatica și vocabularul folosindu-le efectiv, încă din prima oră de curs.

 

Lecțiile sunt structurate pe TEME DE DIALOG interesante, nu pe capitole de gramatică.

 

De exemplu, tema lecției poate fi situația în lume din ultima perioadă, cele mai mari provocări ale lucratului de acasă, ultimele filme lansate la cinema și felul în care a evoluat cinematografia în ultimii ani, cum vi s-au schimbat obiceiurile de călătorie, moduri de organizat timpul liber sau orice altă temă concretă, desprinsă din realitatea zilnică.

 

Tema este doar un pretext pentru a dezbate și a vă folosi engleza cât mai firesc, integrând toate timpurile verbale și adaptând vocabularul pe loc. Totul în prezența profesorului care vă îndrumă și vă corectează în timp real.

 

Profesorii de la Burlington English nu „predau” lecția în fața grupei, ci folosesc noțiunile din lecție în mod practic, în discuții pe teme interesante și antrenante.

 

Astfel, la finalul unei ore de curs, toată lumea a participat activ cu opinii pe subiect, a înțeles noțiuni de gramatică, a vorbit și s-a perfecționat.

 

CE FACI DUPĂ ORELE DE CURS?

 

Burlington are o platformă complexă de materiale care să susțină învățarea între cursuri, mai exact un sistem software și o tehnologie de recunoaștere vocală – ambele patentate, disponibile non-stop pe aplicația de mobil sau pe site.

 

Să zicem că ai avut un curs în care ați vorbit mult despre gastronomie și experiența ieșitului în oraș și vrei să repeți o parte din noțiunile care ai simțit că-ți lipsesc, atât de vocabular, cât și de gramatică.

 

Intri pe platformă și găsești totul, de la exerciții de gramatică aplicată până la pronunție, dar într-o variantă interactivă prin care vorbești cu programul, nu lucrezi singur.

 

Programul de identificare vocală SpeechTrainer îți permite să pronunți calupuri de text, identifică problemele tale de pronunție și îți livrează moduri aplicate de a le depăși.

E ca și cum ai avea un profesor digital, disponibil 24/7.

 

Acest aspect mi s-a părut cel mai util pentru introvertiți sau pentru cei care, deși vorbesc la clasă (fiindcă metoda chiar nu te lasă să taci la cursuri, indiferent cât de timid ești), se simt mai confortabil să exerseze unele lucruri suplimentar, pe cont propriu.

 

Dacă simți că nu reușești să pronunți anumite cuvinte sau te poticnești mereu la aceleași noțiuni, pe platformă poți repeta și de 200 de ori, tu cu tine și cu programul.

 

CUM EVALUEZI PROGRESUL?

 

Dincolo de faptul că vei simți imediat că propozițiile se leagă mai repede și că înțelegi totul mult mai ușor, la Burlington English progresul este cuantificat și în mod concret. În funcție de cât lucrezi pe platformă, există un sistem de evaluare a evoluției tale, care să te ajute să îți dai seama cât ai progresat.

 

Profesorii de la curs au acces la numărul de ore pe care le-ai petrecut pe platformă, în afara cursurilor, și sunt conștienți în orice moment de ritmul de lucru al fiecărui cursant.

 

De exemplu, dacă tu ai avansat de la începător la mediu în timp record, fiindcă ai lucrat pe platformă încă trei ore pe zi pe lângă orele de curs, poți să dai un test de evaluare și să fii mutat mai rapid într-o grupă de cursanți de nivel mediu.

 

Chiar dacă participi la ore împreună cu alți cursanți, traseul tău la Burlington English este unul eminamente individual.

 

DACĂ NU AI TIMP SAU RATEZI O ORĂ DE CURS?

 

Poți alege de la o oră de curs (cu profesor) până la trei ore pe săptămână, în funcție de obiectivele tale și de ritmul pe care ți l-ai impus.

 

Realist vorbind, chiar și cel mai ocupat om are timp să se conecteze pe laptop timp de măcar o oră pe săptămână, pentru a-și însuși informațiile pe care le dorește.

 

În plus, dacă nu te poți adapta unui program fix, adică nu ai o zi și o oră pe care să le poți bloca  timp de mai multe săptămâni, există și aici variante.

 

Să zicem că ai două ore de engleză pe săptămână în orarul tău la Burlington School: luni și miercuri, de la ora 18:00.

 

Într-o zi de miercuri trebuie să pleci din oraș, intervine ceva și nu mai poți să te conectezi la ora stabilită.

 

 

Tot ce trebuie să faci este să intri în contul tău de cursant, pe site-ul Burlington English, și să alegi din program o altă zi și o altă oră (de la 9:00 până la 20:00) pentru nivelul tău, cu profesorul pe care ți-l dorești.

 

Din două clicuri ai anulat ora pe care o aveai inițial și ai rezervat o altă oră.

 

Pentru că orele de curs sunt structurate așa cum povesteam mai sus, nu trebuie să te temi că ai pierdut firul sau că ratezi ceva fundamental ce s-a predat fix când nu ai fost tu prezent.

 

E o călătorie individuală și evoluția ta trebuie să țină ritmul cu viața ta, nu viața să se adapteze cursului.

 

Pentru mai multe detalii, îmi puteți lăsa întrebări sau îi puteți contacta direct pe cei de la BURLINGTON ENGLISH, pe site, pe Whatsapp sau la telefon. Sunt foarte prompți, fiindcă una dintre caracteristicile metodei este rapiditatea de reacție la nevoile oricărui cursant, prezent sau viitor.

 

 

May we all speak FINE ENGLISH!

 

Pentru mai multe articole, povești și inspirații, mă puteți urmări pe paginile de INSTAGRAM și FACEBOOK



2 Comments

  • Tina spune:

    Ar fi fost utila o informatie referitor la preturi, deoarece pe site-ul lor nu apare nimic, ceea ce ii incadreaza la „curiosi”. Nu-mi plac ofertele fara pret…

    • Diana Cosmin spune:

      Tocmai pentru că fiecare ofertă e personalizată pe nevoile cursantului, e greu de dat o grilă de prețuri. Nici nu am vrut să mă concentrez pe asta, am scris despre metodă. Cine este suficient de interesat de cursuri, va face și pasul pentru a afla prețurile. Cine nu, va rămâne cu informația în sine și e okay și așa, poate la momentul potrivit va veni și interesul.