Despre tot ce-i fin și fain

Cum să faci mult cu puțin: învață trucuri de fotografie și de reamenajare a casei de la doi profesioniști

By 15 octombrie, 2019Learning
read time 5 min
 
15 octombrie, 2019

Cum să faci mult cu puțin: învață trucuri de fotografie și de reamenajare a casei de la doi profesioniști

Luna aceasta, poți învăța de la un designer de interior cu studii la Londra cum să-ți reconsideri spațiul de locuit și de la un fotograf cu 16 ani de experiență care sunt trucurile pentru fotografii mai reușite. Totul gratuit, într-o dimineață de sâmbătă la Sun Talks.

by

Recunosc, rubrica de „Cum să faci mult cu puțin” este rubrica mea preferată de pe site. În tot restul vieții mele (adică atunci când nu scriu) caut constant metode de simplificare și de eficientizare, adică o denumire elaborată pentru „a-mi face viața mai frumoasă”. Așadar, apreciez întotdeauna când îmi iese în cale un „instrument” în acest sens. Când el este gratuit, cu atât mai bine.

 

Toți pornim zilnic cu un portofel cu o sumă-standard. Avem în el timp limitat, energie limitată și, evident, bani limitați. Depinde de fiecare dintre noi cum cheltuiește fiecare „componentă” a portofelului, pentru a avea o viață cât mai frumoasă. Uneori e dificil, iar eu am avut ani în care am „cheltuit” greșit sau excesiv, ceea ce m-a lăsat obosită cronic, agitată și hăituită. 

 

De asta, atunci când descopăr moduri de a optimiza timpul, cheltuielile, energia sau pe toate, îmi place să dau mai departe.

 

Poate cel mai simplu mod de „a face mult cu puțin” este să înveți de la alții, citind sau ascultându-i pe viu. E un „mult” – experiența prețioasă a unor profesioniști – pe care îl primești în schimbul unui „puțin”: câteva ore din viața ta, ore pe care oricum le pierzi într-o săptămână dacă aduni intervalul în care dai scroll pe rețelele sociale, în care butonezi televizorul din inerție sau în care pierzi timp în trafic. 

 

De asta, când prietenii mei de la Sun Plaza – le zic prieteni fiindcă organizează de mulți ani lucruri care mie îmi plac și care nu au legătură cu shopping-ul – mi-au spus de seminariile „Sun Talks”, mi s-a părut că ele bifează toate criteriile de mai sus. 

 

Tema de toamna asta – Cunoașterea arată altfel, e un pic mai neașteptată – are un titlu care intrigă. În esență, e vorba despre faptul că toți ne dorim multe, dar ajungem să facem puține, fix din motivele „portofelului limitat” de mai sus: nu avem timp, nu mai avem energie după o săptămână de muncă, nu mai avem motivație sau nu mai credem că se poate. 

 

 

Când e vorba de cursuri, și factorul financiar e o problemă reală. Să te duci la un profesionist să te învețe cum să-ți privești în mod diferit casa sau să înveți să faci fotografii mai bune înseamnă automat cheltuieli de timp, energie și bani, pentru ceva care intră la categoria „hobby”. Tocmai de asta, să ai acces la niște profesioniști în mod gratuit, într-o dimineață de sâmbătă, se califică glorios la categoria „cum să faci mult cu puțin”.

 

Cum îți privești casa altfel

 

Am scris mult în ultimii ani despre reorganizarea și revoluționarea casei, un proces care mie mi-a luat – autodidact – nu mai puțin de trei ani.

 

Am schimbat, am mutat, am reorganizat, am citit-o pe Marie Kondo, am vizionat tutoriale pe Youtube și am înțeles cât de important e să-ți iei inspirația de unde trebuie. 

 

Pe 19 octombrie – zi care cade într-o sâmbătă – la ora 11:00, designerul de interior Ana Stear, absolventă a KLC School of Design de la Londra, ține un seminar despre casă ca extensie a sinelui nostru.

 

Cum putem să ne aranjăm spațiul de locuit astfel încât el să ne susțină, să ne dea liniște și echilibru? De la lucruri mici la mari, de la reorganizarea suprafețelor, astfel încât să ai mai mult spațiu și fluiditate până la trucuri de iluminare și idei de funcționalitate pentru spații mici. 

 

Dacă din fiecare carte de design interior pe care am citit-o am rămas cu minimum 2-3 idei pe care le-am pus în practică în mod concret în perioada mea de simplificare, să stai față-n față cu un om de profesie, care vine cu o prezentare axată fix pe trucuri și lucruri concrete mi se pare o scurtătură foarte utilă.

 

Un profesionist îți dă direct esența, ba mai mult, poți să-l descoși după seminar.

 

Dacă tot pozăm… măcar să pozăm bine

Al doilea seminar de la Sun Talks e unul de fotografie, ținut de Sorin Onișor, artistul numit – pe bună dreptate – „fotograful satului românesc”. Cu 3 ani în urmă, primul proiect făcut vreodată de Fine Society a fost o campanie în care povestitorul eram eu, iar fotograful era Sorin.

 

Nu am văzut niciodată un om povestind mai înflăcărat despre satele românești, despre băbuțele simpatice pe care le surprindea pe băncuțele din fața caselor și cu care ajungea să intre în vorbă, despre copiii de pe ulițe, pe care simțea că-i cunoaște deja, fiindcă aveau în grai și-n priviri acea inocență din scrierile lui Creangă.

 

Sorin fotografiază de 16 ani România, cu tot cu oamenii ei, și este atât de înflăcărat în poveștile lui încât e imposibil să nu-l asculți cu sufletul la gură. Deși eu am auzit poveștile lui doar la o cafea, fugitiv, între două cadre, mi-au rămas vii în minte la trei ani distanță. Pe o scenă în care se poate desfășura în voie, va face spectacol!

 

De fapt, să vorbească despre ceea ce face e specialitatea lui Sorin. Atelierele lui de fotografie datează deja de ani buni și sunt niște trasee inițiatice: îi ia cu el „în călătorie” prin țară pe oamenii  dornici să învețe fotografie și să o facă pe viu, concret, cum surprinzi răsăriturile perfecte din wallpaper-uri sau cadrele la care toți oftăm pe Instagram.

 

Unde se întâmplă?

Ambele seminarii se desfășoară pe 13 octombrie, de la 11:00 la 13:00, în Sun Plaza, la etajul 1, în fața restaurantului Marty. Pentru fiecare seminar în parte trebuie să te înscrii pe acest link.

De asemenea, important, ambele seminarii vor fi transmise live pe Facebook, deci nu ai nicio scuză legată de „portofelul de timp”. Mai multe detalii pe Facebook  si website.

Pentru mai multe articole, povești și inspirații, mă puteți urmări pe paginile de INSTAGRAM și FACEBOOK



2 Comments

  • Simona T spune:

    Uite, de asta te iubesc eu! Fiindca aflu intotdeauna chestii interesante !
    Am o singura , mica si prostuta – dar mie foarte importanta – intrebare: eu nu locuiesc in Bucuresti, asadar oricum nu as putea participa fizic, dar daca vreau sa le urmaresc live, pe FB, mai trebuie sa completez formularul de inscriere? E conditionata vizionarea live pe FB de inscrierea „oficiala” pe lista de participanti/ interesati?

    • Diana Cosmin spune:

      Buna! Ma bucur mult ca a fost ceva interesant pentru tine 🙂 Si mie mi se par grozave aceste doua seminarii. Pentru Facebook nu trebuie sa completezi nimic, doar sa intri la ora respectiva pe pagina Sun Plaza. Asta voi face si eu 😀