Despre tot ce-i fin și fain

Cum să folosești reducerile din magazine în favoarea ta

By 12 ianuarie, 2021Learning, Lifestyle
read time 10 min
 
12 ianuarie, 2021

Cum să folosești reducerile din magazine în favoarea ta

Începe o perioadă de reduceri de până la 70%, care poate fi cel mai bun aliat în construcția unei garderobe funcționale. Totul ține de strategie și de organizare, așa că îți ofer câteva sfaturi adunate din experiența mea de simplificare a vieții și a garderobei.

by

*** Această poveste face parte dintr-un proiect mai amplu realizat de Fine Society & Sun Plaza ***

Reducerile de început de an sunt primul test real al deciziilor luate de Anul Nou.

 

Dacă printre „New Year Resolutions” se numără și hotărâri de genul „Să cumpăr mai puțin și mai bun”, „Să nu mai iau lucruri din impuls”, ”Să nu cheltuiesc pe ceea ce nu am nevoie”, această primă sesiune de reduceri poate să zădărnicească schimbarea dinainte ca ea să înceapă. 

 

Atracția reducerilor și matematica pe care ne-o facem instantaneu în minte (Economisim atât la sută, economisim atâția lei, am fi plătit cu atât mai mult…) are darul de a înmuia mușchii voinței. Și, în loc să profităm noi de reduceri, ajung ele să profite de noi.

 

Primul meu articol pe 2021 pe site a fost despre decizia mea de a cumpăra doar 11 obiecte vestimentare anul acesta, ca parte finală a procesului de simplificare pe care l-am traversat în ultimii cinci ani. 

 

Am ajuns la o garderobă bine-editată, suficient de mică pentru a putea purta toate piesele din ea, dar și suficient de mare pentru toate nevoile mele stilistice. 

 

Și, tocmai pentru că mă aflu într-un punct de echilibru, în care am învățat multe despre construcția – și deconstrucția unei garderobe – cred că pot să ofer câteva idei și tips & tricks din propria mea experiență.

 

Nu pentru că sunt vreun style-guru, ci pentru că sunt un om care a învățat din greșeli și s-a „construit” pe sine, stilistic vorbind.

 

Reducerile de la acest început de an sunt considerabile și le putem folosi în avantajul nostru, cu condiția să nu ne aruncăm în ele din impuls, ci să le abordăm strategic. 

 

Când cei de la SunPlaza, cu care colaborez de trei ani pe acest blog și care au mereu noutăți și inițiative faine, mi-au povestit despre campania lor de reduceri de până la 70%, care are loc între 15 ianuarie și 15 februarie, m-am gândit să vă ofer ceva mai mult decât informații utile despre oferte (deși le veți găsi și pe acestea). 

 

 

Am vrut să vă ofer un mic ghid pe care mi-ar fi plăcut să-l am și eu cu ani în urmă, când mergeam prin magazine încercând să-mi dau seama care este personalitatea mea stilistică.

 

Eu am copilărit în Tineretului, la o aruncătură de băț de Sun Plaza, așa că acesta rămâne pentru mine unul dintre locurile dragi pentru privit, prospectat și cumpărat. 

 

Eu și Sun Plaza avem „o relație” veche și autentică, așa că este cu atât mai reconfortant când mă trezesc hoinărind prin locuri familiare, cu o atitudine diferită și mai înțeleaptă decât aveam în alte vremuri.

 

Îmi oferă într-adevăr măsura drumului pe care l-am parcurs.

 

Primul meu sfat: Folosește magazinele ca pe un moodboard

 

Când am vorbit despre decizia mea de a cumpăra doar 11 obiecte vestimentare anul acesta, mulți cititori mi-au scris cu diferite întrebări, imaginându-și că în 2021 voi uita de magazine, modă și de shopping.

 

Nimic mai eronat.

 

Decizia de a cumpăra mai înțelept, pragmatic și selectiv nu înseamnă să pui mâna la ochi când intri într-un mall sau să privești în altă parte când treci prin fața unor vitrine. 

 

Din contră: înseamnă să privești, să prospectezi, să pipăi, să fii la curent cu tot ce este nou, să fii mai curios ca oricând… DAR să cumperi doar ceea ce ți se potrivește cu adevărat.

 

Și, indiferent care este ținta ta stilistică de anul acesta, magazinele sunt un bun moodboard. Unul concret, real, aplicat.

 

Fă un experiment: mergi prin magazine în perioada reducerilor, privește cu atenție ofertele și adresează-ți un set de întrebări, în gând: „Îmi place acest obiect?”. ”Dacă da… mă imaginez purtându-l? Unde?”.

 

De foarte multe ori, ne atrag hainele așa cum sunt ele pe umeraș, punând la socoteală și toate ingredientele din magazin – muzica, decorul, energia de ansamblu – dar dacă ne imaginăm îmbrăcate cu ele, filmul se rupe brusc. 

 

Când nu mai proiectăm acea haină pe imaginea frumoasă din magazin ci pe noi însene, ne dăm seama că e un croi care a fost mereu nepotrivit pentru noi (poate avem acasă câteva la fel, nepurtate), că materialul nu ne place (de exemplu, eu ador angora când o văd pe umeraș, dar nu o suport pe mine) sau că nu putem găsi vreo ocazie la care să purtăm acea piesă minunată (un top cu gulerul pe gât și fără mâneci, ceva prea subțire pentru iarnă și prea gros pentru vară și tot așa).

 

Al doilea sfat: Fii cu ochii pe magazinele care îți plac

 

Fiecare dintre noi are o listă mentală de branduri care i se potrivesc mai bine decât altele, dar în perioada de reduceri e foarte ușor să „ne ia ochii” afișele cu „SALES”, „REDUCERI” și cu procente amețitoare. 

 

Când merg în mall, mai ales în perioada de reduceri, eu una am o hartă mentală a magazinelor mele favorite și cu ele încep întotdeauna, chiar dacă asta implică uneori un ocol.

 

Nu e vorba de branduri în sine, ci de faptul că acele magazine mi se potrivesc cel mai bine la nivel de croiuri, stil sau paletă coloristică.

 

Statistic, acolo găsesc mai des ceva care să-mi placă decât în alte locuri.

 

Mai ales în perioada de reduceri, îmi place să știu ce oferte au magazinele mele preferate.

 

Spre exemplu, eu sunt o mare fană Musette (care are acum Final Sales în Sun Plaza, până pe 31 ianuarie), dar și Jolidon, care are reduceri de până la 70%, tot în Sun Plaza.

 

Firește că poți găsi mici comori în locuri neașteptate, dar de vreme ce un anumit croi sau calapod ți se potrivesc mănușă în restul anului, este mai înțelept să faci acele locuri prima ta oprire în perioada reducerilor.

 

E vorba strict de pragmatism, înainte de orice altceva.

 

Al treilea sfat: Fă-ți o listă de lucruri care îți lipsesc din garderobă

 

În perioada de reduceri e foarte ușor să ajungem confuze în magazine și fie să ne entuziasmăm la orice, fie să avem o senzație de panică pentru că sunt un milion de variante și nu știm ce să alegem.

 

Cel mai bun lucru de făcut înainte de a pleca la cumpărături în perioada de reduceri este să arunci mai întâi o privire în propriul dulap. 

 

Ce îți lipsește? Care sunt piesele care te-ar ajuta să faci mai multe combinații cu ceea ce ai deja pe umeraș? Ce ți-ai dorit mereu și nu ai găsit niciodată în magazine?

 

Spre exemplu, eu sunt mereu cu ochii pe sacouri frumoase, pentru că le port atât cu fuste, cât și cu pantaloni lungi, scurți, blugi… sunt piesa mea de rezistență.

 

La fel, caut mereu rochii structurate pe talie, broșe (de purtat cu sacouri), pălării, pulovere gri subțiri (care merg cu orice) sau tricouri albe simple.

 

Perioadele de reduceri ne pot ajuta să umplem golurile din garderobă, cu condiția să avem o imagine de ansamblu a propriului dulap și să mergem ca într-o „misiune” concretă, fără să lăsăm super-ofertele să ne deturneze de la scopul sesiunii de cumpărături.

 

Ca să folosești reducerile în favoarea ta, trebuie să le folosești TU ca să-ți umpli golurile din dulap, nu să le lași să te seducă ele pe tine ca să-ți golești portofelul.

 

Al patrulea sfat: Caută piese atemporale

 

Indiferent ce conține lista ta de lucruri de căutat la reduceri, încearcă să te ferești de acele piese pe care, peste un an sau doi, vor ”striga” anul în care au fost făcute. 

 

Dacă nu cumva se întâmplă ca unul dintre trendurile anului să fie pasiunea ta (cum sunt, pentru mine, rochiile cu nasturi, imprimeurile cu steluțe sau culoarea roz pudrat), încearcă să fugi de cele mai „în vogă” haine ale anului care a trecut.

 

Este foarte tentant atunci când vezi o piesă redusă la 70%, o fracțiune din prețul inițial, dar dincolo de satisfacția ”matematică” de moment, poți realiza ulterior că acele haine ți-au plăcut doar fiindcă ai proiectat asupra lor magia reclamelor sau ideea că au fost cândva „cool”. 

 

Pe de altă parte, un palton frumos, un sacou „timeless”, o „micuță rochie neagră” sau o rochie de seară cu paiete vor fi la fel de actuale acum și peste zece sau douăzeci de ani, așadar…alege cu grijă și gândește-te dacă peste un an sau doi vei mai fi dispusă să porți tricoul cu inscripție simpatică din 2020.

 

Al cincilea sfat: Citește eticheta

 

Pentru ca o piesă să ajungă să fie atemporală sau să dureze mai mult de un sezon sau două în garderobă, ea trebuie să fie, în primul rând, de calitate bună și relativ ușor de întreținut.

 

Adică să nu devină un cost în sine.

 

Indiferent cât de senzațională este reducerea, am o rugăminte. Citește eticheta. Citește-o cu atenție.

 

Cum se curăță haina respectivă? Doar spălat în lumina Lunii, cu picături de rouă culese de pe vârful Himalaya? Atunci, cu toată durerea în suflet… poate te gândești de două ori. 

 

Eu am o listă de piese pe care refuz să le mai cumpăr, pentru că riscul de a fi distruse la curățat este atât de mare încât nu merită.

 

Apoi… ce material este și cum te înțelegi cu restul pieselor din acest material? 

 

Eu iubesc mătasea… în teorie, dar la mine se șifonează atât de ușor încât am ajuns să o evit fiindcă știu că îmi va provoca mai multă bătaie de cap decât bucurie.

 

Poliester? Arată superb pe umeraș, dar transpir în primele 10 minute după ieșirea din casă.

 

Bumbac? Oricând, dar dacă piesa e deja scămoșată, mă gândesc de două ori, fiindcă e posibil să nu supraviețuiască mașinii de spălat.

 

Nu există vreo regulă mai bună decât să privești cu atenție o piesă înainte să o cumperi și să-ți adresezi toate întrebările „administrative”, nu doar cele legate de sfera estetică. 

 

Firește că nu există niciodată garanții, dar dacă ești atentă la detalii ai șanse mult mai mici de a face greșelile clasice ale cumpăratului din impuls.

 

Și, nu uita: a merge la cumpărături chiar este o bucurie și o relaxare, fiindcă indiferent dacă pleci acasă cu o punguliță minusculă sau cu zece pungi, ceea ce obții în urma privitului este informație.

 

Informație despre tine, despre gusturile tale și despre ceea ce ți se potrivește sau nu. Ori asta este cu adevărat ceva neprețuit.

 

Ofertele din magazinele Sun Plaza le găsiți pe site-ul dedicat (ca să vă puteți căuta magazinele favorite, așa cum v-am sfătuit) sau direct pe pagina de Facebook Sun Plaza.

Foto: Unsplash

Pentru mai multe articole, povești și inspirații, mă puteți urmări pe paginile de INSTAGRAM și FACEBOOK



2 Comments

  • Serbanescu Cristiana spune:

    Buna, Diana. Am avut aceeasi intrebare si pentru Liana. In perioada verii, stau 15-18 zile continuu la mare. Daca am o garderoba capsula cum pot reusi sa am atatea haine pentru o perioada atat de lunga? Adica trebuie luat in calcul ca am nevoie de multe bluzite si rochii. Ar insemna sa spal si sa calc. Astept cu interes raspunsul tau. Multumesc frumos pentru articole. Am invatat foarte multe de la tine in special legat de minimalism, carti, and reciclare, sustenabilitate. O seara frumoasa ?

    • Diana Cosmin spune:

      Buna! Scuze pentru delay, nu vazusem intrebarea. Da, ideea e sa avem haine pe care să le purtăm des, asta implicând și spălarea lor mai frecventă. De asta spuneam în articol că mă uit cu mare atenție la etichetă: dacă o anumită piesă are nevoie de o curățare super-complicată, prefer să nu mă mai complic eu cu ea. Sau dacă știu sigur că nu rezistă decât la două spălări, fiindcă materialul e prost, o las fără regrete. Îmi plac lucrurile pe care le pot spăla eu rapid și care durează în timp. De obicei bag o mașină de spălat cam de două ori pe săptămână și am mereu tot ce îmi trebuie. E și o chestiune de obișnuință. În fond, mamele și bunicile noastre aveau o garderobă infinit mai mică decât a noastră și se descurcau foarte bine 🙂