Despre tot ce-i fin și fain

TEATRU: ”KNOCKOUT: Dulcea știință de a face vânătăi” la Teatrul Excelsior

By 6 noiembrie, 2022Culture
read time 4 min
 
6 noiembrie, 2022

TEATRU: ”KNOCKOUT: Dulcea știință de a face vânătăi” la Teatrul Excelsior

Noul spectacol pus în scenă la Teatrul Excelsior e o poveste dură și tulburătoare despre condiția femeii în societatea victoriană, dar și de-a lungul vremurilor.

by

Categoric una dintre cele mai grele piese puse în scenă în ultimii ani.

 

Nu doar la nivel de conținut și de încărcătură emoțională, ci și ca grad de solicitare a actorilor pe parcursul a aproape trei ore intense, care te trec pe tine, spectatorul, prin toate stările posibile.

 

Povestea în sine e dură și tulburătoare: în Londra victoriană, patru femei cu vieți total diferite  – o soție abuzată, o imigrantă irlandeză, o muncitoare in mină și o tânără care visează să fie medic – găsesc într-un ring de box neconvențional șansa de a-și descoperi propria voce și de a-și exorciza suferința într-o societate obișnuită să strivească femeile fără milă.

 

Fiecare dintre ele luptă pentru altceva.

 

Pentru a se putea apăra de brutalitatea soțului, pentru a-și găsi o identitate, pentru a câștiga banii de studiu la facultate sau pentru a-și duce existența de pe-o zi pe alta.

 

Mihai Gruia Sandu, povestitorul, este și el minunat, dar “Knockout” rămâne o piesă dusă pe umeri de niște actrițe incredibile: Andreea Hristu, Oana Predescu, Andreea Șovan și Dana Marineci.

 

Cele patru protagoniste sunt excepționale și fac orele de interpretare grea, tulburătoare, combinată cu efort fizic și multă tehnică, să pară cel mai firesc lucru din lume. O demonstrație de forță făcută cu grație și cu talent.

 

Totodată, mi se pare incredibil cum o poveste de la 1869 vorbește despre feminitate și feminism real mai bine decât multe abordări contemporane

 

E un spectacol pe care eu îl văd luând premii de interpretare, dar mai ales e un spectacol de neratat, pentru care trebuie să mergeți la Teatrul Excelsior cu inima larg deschisă.

 

O să vă doară, dar e minunat!

 

 

 

 

 

 

Pentru mai multe inspirații și recomandări, mă puteți urmări și pe pagina mea de Instagram.

Foto: Andrei Gîndac

Pentru mai multe articole, povești și inspirații, mă puteți urmări pe paginile de INSTAGRAM și FACEBOOK