Despre tot ce-i fin și fain

Cum să pleci o lună prin lume cu un singur bagaj de mână

By 13 septembrie, 2022Lifestyle, Myself, Simplicity, Travels
read time 5 min
 
13 septembrie, 2022

Cum să pleci o lună prin lume cu un singur bagaj de mână

Luna august am petrecut-o cutreierând Olanda, Marea Britanie, Irlanda și Norvegia:15 orașe diferite, cu temperaturi de la 10 la 30 de grade. Am avut un singur bagaj de mână și m-am schimbat aproape zilnic. Secretul? Doar puțină logică și matematică.

by

Când am postat pe Instagram că plecăm pentru o lună: doi oameni cu câte un bagaj de mână fiecare (câte un trolley), plus un rucsac mic și respectiv o geantă (în care nu aveam oricum haine, ci laptop, cărți și altele), am primit instantaneu câteva sute de mesaje.

 

 

Întrebarea era aceeași: „Cum, care e secretul, care e arta?”.

 

Nu e nicio artă, e doar exercițiu și logică, dar am promis că voi scrie despre asta.

 

În primul rând: de ce am plecat cu bagaj de mână?

 

A fost prima oară când am plecat undeva DOAR cu bagaj de mână și am făcut-o fiindcă nebunia de pe aeroporturi a atins cote paroxistice vara asta.

 

Auzisem deja povești horror și zburam și cu o companie aeriană aflată în in topul „Celor mai multe bagaje pierdute în 2022”, așa că am ales să zburăm strict cu bagaj de mână ca să ne facem viața mai simplă.

 

A fost, însă, o revelație totală și cu siguranță vom mai urma modelul și pe viitor.

 

În trecut, am scris un articol despre cum să pleci cu o singură valiză (de cală) timp de o lună prin Australia și Noua Zeelandă: Cum faci o valiză pentru 3 săptămâni: 10 principii de bază.

 

Vi-l recomand și pe acela, fiindcă e pentru un alt tip de experiență, pentru trecut Oceanul, mers peste mări și țări.

 

Pentru când vrei să fie simplu și fără bătăi de cap, bagajul de mână e ideal.

 

O precizare importantă

 

Firește că e ușor să pleci cu bagaj de mână dacă iei o pereche de blugi, 2 tricouri și un hanorac și doar pe acelea le porți timp de o lună.

 

Asta nu e artă a bagajului, e supraviețuire.

 

Pentru mine, provocarea a fost să-mi iau ținute suficiente cât să mă simt bine, să am varietate, să nu mă îmbrac zilnic la fel, dar să și încapă toate în 9 kilograme de bagaj.

 

În imaginea de mai jos se află două bagaje, unul pentru fiecare dintre noi. Identice.

 

 

Pe lângă ceea ce aveam deja în ele, eu mi-am cumpărat două rochii din Olanda și amândoi ne-am luat două trenciuri de ploaie precum cel din imaginea de mai jos.

Plus vreo 15 cărți. Și ele au încăput, la întoarcere, tot în aceste bagaje din imagine.

 

 

CARE E SECRETUL?

 

Cum spuneam, logică și matematică, dar și alte discipline.

 

ÎNCEPEM CU GEOMETRIA

 

Eu sunt o fire ordonată și am spus de mai multe ori că iubesc metoda KonMari (am scris aici de cum mi-am făcut ordine în casă, pe baza ei)

 

Așadar, nu pun niciodată hainele trântite una peste alta, ci privesc spațiul geometric: ce pot să rulez, rulez. Ce merge mai degrabă îndoit, îndoi. Ce pot să strecor în punctele moarte din lateral, strecor acolo. 

 

Folosesc pouch-uri mici – săculeți – care să se potrivească asemeni unor piese de Lego.

 

Nu o să pun, de exemplu, 10 piese de lenjerie intimă, 10 de șosete și 4 sutiene într-un sac mare.

 

Nu, voi pune piesele de lenjerie într-unul săculeț, șosetele în altul, sutienele în altul. Fiind mai mici, le pot strecura acolo unde e loc: printre pantofi, printre pantaloni.

Primul pas, așadar, e să privim atât bagajul, cât și obiectele din el, ca pe niște piese geometrice pe care trebuie să le aranjăm în forma optimă.

 

Al doilea pas e tot un fel de disciplină, respectiv fizica.

 

„FIZICA” MATERIALELOR

 

Mai exact, merg pe metoda straturilor subțiri.

 

În loc să iau 3-4 pulovere groase și grele, care ocupă jumătate de valiză, iau 10 tricouri subțiri, 3-4 geci subțiri Uniqlo (sau orice găsiți similar e în regulă) și pe deasupra 2-3 jachete/sacouri fine.

 

Nimic de stofă sau lână, voluminos, gros.

 

 

Fiind subțiri, toate aceste piese ocupă în bagaj cam cât ar ocupa câteva pulovere groase, dar pot face cu ele cel puțin 20 de ținute diferite.

 

Mergând de la 10 grade la 30 de grade, straturile au fost ideale: dimineața plecam cu 3 straturi (tricou, Uniqlo, haină/sacou), fiindcă era un frig cumplit, iar la prânz ajungeam să stăm în tricou, la soare.

 

Toate piesele au fost tratate pe acest principiu: să ocupe puțin loc și să fie multifuncționale.

 

De asemenea, esențial era ca toate să se potrivească între ele.

 

Eu am avut la mine piese predominant pe tonuri de roz, albastru și gri.

 

Asta a fost dispoziția mea pentru această călătorie și le-am ales să meargă combinate între ele, toate cu toate, cu mici excepții.

 

Marea greșeală la acest tip de bagaj mic este să îl gândești de acasă pe ținute integrale pentru fiecare zi: ținuta 1, ținuta 2, ținuta 3….

 

E imposibil să ai 30 de ținute total diferite și să și acomodezi toate culorile posibile, așa că trebuie să „mix and match”: mai puține piese, pe care să le combini cât de ingenios poți între ele.

 

Crede-mă, poate fi un exercițiu incredibil de imaginație.

 

PROBLEMA ȚINUTELOR DE SEARĂ

 

 

Pe croazieră serile sunt elegante, așa că am vrut să mă pot schimba de mai multe ori, să mă bucur de experiență în sine.

 

Dacă aveam bagaj de cală, aș fi luat poate rochii de tafta sau niște rochii mai grele și mai ample ca material.

 

Fiind doar bagaj de mână, am mizat pe ceva fin și ușor de purtat.

 

Așadar, și la acest capitol am mers pe materiale prețioase și subțiri: rochii petrecute, de mătase sau vâscoză; rochii cu bretele, care ocupă un loc minim, dar au efect maxim; rochii-cămașă (pe care le pot combina pentru seară și pentru zi, în funcție de accesorii).

 

În total am avut nouă rochii în bagaj.

 

Ca idee, cinci rochii de acest tip ocupă în bagaj locul unei perechi de blugi, ca volum. Atât. 

 

”DAR DACĂ SE ȘIFONEAZĂ?”

 

Oricum hainele se vor șifona în valiză, indiferent cât de artistic le împăturești, mai ales fibrele fine.

 

Nu există rețetă prin care hainele să iasă din valiză, după un zbor cu avionul, ca și cum ar fi stat pe umeraș.

 

Totuși, în ziua de azi orice hotel are un fier de călcat disponibil, așa că nu ar trebui să fie un stres acest lucru.

 

De obicei, eu iau cu mine un steamer portabil, care ar fi încăput în bagaj, dar pe croazieră nu am voie cu steamer sau fier de călcat (din motive de siguranță, scurtcircuite mai exact), așa că l-am sărit și am folosit serviciile de pe vas.

PRECIZARE:

Când spun „haine Uniqlo”, eu mă refer la această tipologie de „pufoaică” subțire.

La ei se numește Ultra Light Down Compact Jacket și se strânge într-un săculeț, un pic mai mare de un pumn.

Este extraordinar de călduroasă și are greutate aproape de zero. Eu o am în varianta cu mânecă lungă, dar și ca vestă, pe mai multe culori. Cu siguranță o găsiți și la alte branduri, dar cei de la Uniqlo sunt renumiți pentru acest gen de piese și puteți comanda și online.

 

 

 

PANTOFII

 

Aici a trebuit să trag linie cel mai drastic, fiindcă pantofii ocupă cel mai mult spațiu într-un bagaj.

 

Am avut o pereche de Adidas Superstar cu care am plecat în picioare (cei mai comozi pentru mine, alături de Bensimon), iar în bagaj două perechi de Bensimon (albi și gri), o pereche de papuci de piscină și o pereche de sandale cu toc (negre, care să meargă cu toate rochiile).

 

Nu doar că mi-au fost suficiente, dar Bensimonii gri aproape că n-am apucat să-i port, la fel și papucii de piscină.

 

Dacă nu mă urmăriți pe Instagram, unde am vorbit mult de Bensimon de-a lungul vremii, ei sunt acest tip de încălțăminte din poză.

 

COSMETICELE

 

De multe ori, punctul nevralgic al bagajului de mână sunt cosmeticele, din cauza restricțiilor de lichide.

 

Pentru mine, partea cu cosmeticele a fost relativ simplă, fiindcă – așa cum am spus de mai multe ori – îmi place să folosesc continuu un produs, până îl termin. Dacă mă apuc de o cremă, o termin, apoi trec la alta.

 

Totodată, NU îmi place să călătoresc cu mostre. Prefer să iau două produse întregi decât un sac întreg de mostre.

 

Prin urmare, am avut două creme și două serumuri, șampon, balsam și mască (în sticluțe mici, întotdeauna îmi iau propriile șampoane la mine când plec în călătorii, așa că aveam deja pregătite variantele Travel), serum de păr uscat, cremă de ochi, soluție demachiantă pe bază de spumă, apă micelară, cremă pentru decolteu, o cremă multifuncțională Egyptian Magic, o mască cu argilă la tub, plus produsele mele de machiaj (un fond de ten, două palete de machiaj, pudră, pensule, rimel…).

 

Plus un parfum Travel Size (Gabrielle – Chanel).

 

Chiar și atunci când plec cu bagaj de cală, arsenalul meu de beauty e tot destul de minimalist, așa că nu pot spune că m-am chinuit foarte tare să mă restrâng.

 

Singurul produs de beauty cumpărat la destinație a fost un borcan de cremă de corp Collistar (aceeași pe care o folosesc acasă), fiindcă nu aveam cum să-l fi transportat în bagajul de mână.

 

L-am și terminat tot în călătorie, mai ales că am avut timp să mă răsfăț cu creme atât dimineața, cât și seara. Doar eram în vacanță!

 

Ca pont: nu am transportat cosmeticele în valiză, ci în geanta de mână care se vede în imagini așezată pe valiză, din motive practice.

 

Mi s-a părut mereu tare incomod să te apuci să desfaci valiza la security-check și să scoți ce ai prin ea, așa că varianta de a avea cosmeticele la îndemână și a le scoate direct din geantă mi s-a părut mult mai elegantă.

 

 

ACCESORIILE

 

Având mai puține haine, am pus și accent pe accesorii, adică mi-am luat un săculeț special cu piese care să-mi înveselească ținutele

 

Având la mine sacouri pe care le puteam purta atât ziua, cu blugi și adidași, cât și peste rochiile de seară, am avut broșe pe care să le combin în fel și chip.

 

De asemenea, am avut mai multe perechi de cercei, inele și câteva coliere de seară.

 

Bijuteriile ocupă puțin loc în bagaj, dar pot schimba radical o ținută.

 

GEANTA DE MÂNĂ

 

Am două Neverfull de la Louis Vuitton – una albă, una maro – pe care le port alternativ în călătorii.

 

Ambele împlinesc aproape 15 ani și sunt impecabile, deși le-am abuzat în fel și chip, iar această formă de geantă mi se pare ideală pentru călătorit.

 

Prin FORMĂ, mă refer la: o geantă ușoară, cu gura largă, cu baiere de purtat pe umăr, și neaparat din material cât mai ușor de întreținut.

 

 

NU din piele, fiindcă se va degrada rapid.

 

Neverfull, de exemplu, este din ceea ce ei numesc „coated canvas”, și se curăță cu apă și săpun, rezistă la intemperii și nu se zgârie. Un astfel de material trebuie să căutați.

 

În această geantă am pus laptopul cu încărcătoarele, punga de cosmetice, dar și poșeta mea mică de zi cu zi, de purtat în diagonală (o vedeți în poze, e cea roz).

 

La întoarcere, după ce au dispărut 90% dintre cosmetice, a fost plină cu cărți și reviste.

 

Am folosit servicii de curățătorie, în vacanță?

 

Da, însă numai pentru a spăla câteva tricouri și o pereche de blugi.

 

De asemenea, am dat la curățat un sacou pe care l-am pătat din greșeală, altminteri n-ar fi fost nevoie.

 

În rest, am avut la noi suficiente haine cât să nu fie nevoie, nu mizez niciodată pe ideea că iau trei haine la mine și le tot curăț la destinație, deși firește că se poate aplica și această variantă.

 

Mai ales pe croazieră, unde există varianta cea mai comodă de Laundry: le lași în cameră, completezi un formular și îți vin a doua zi, impecabile.

 

De asemenea, am avut în bagajul meu:

 

– un costum de baie din două piese, pentru piscină

– o umbrelă portabilă

– o căciulă și două eșarfe

– două fuste (una de blugi, una de mătase, pe care nu le-am purtat)

– două cămăși (am purtat doar una)

– trei maieuri de mătase (de purtat cu pantaloni și sacou, seara)

– echipament de sală (două variante)

– pijama de mătase (și aici am aplicat principiul materialului cât mai subțire)

– 2 perechi de blugi

 

 

O ALTĂ PRECIZARE:

Valizele sunt de la STRATIC.

Sunt, de departe, cele mai bune valize pe care le-am avut vreodată. De cinci ani umblu cu ele peste tot și sunt impecabile, plus că nu le pot confunda niciodată la caruselul de bagaje, datorită design-ului.

 

Avem două seturi de bagaje Stratic (Valiză mare, medie și trolley de cabină) și doar cu ele călătorim.

 

Am dat orice altceva mai aveam (valize vechi, trolley-uri de acum mulți ani) și ele au rămas valizele noastre principale, prin urmare le recomand cu căldură, sunt testate din plin.

 

Le-am luat de pe magazinul care le vinde oficial în România, ZIP-UP. Am adăugat și aici fiindcă au fost multe întrebări pe Facebook și Instagram.

 

Sper că articolul a fost de ajutor, iar cel mai bun sfat pe care pot să vi-l dau la final este să vă folosiți INTUIȚIA atunci când faceți bagajul: alegeți piese pe care le iubiți, pe care le purtați în mod normal, în care vă simțiți bine.

 

Apoi, la destinație, puneți-vă IMAGINAȚIA la treabă, pentru combinații ingenioase.

 

Restrângerea opțiunilor poate duce uneori la niște idei extraordinare.

 

Călătorie plăcută!

Pentru mai multe idei și inspirații, mă puteți urmări și pe pagina mea de Instagram.

Foto: Fine Society

Pentru mai multe articole, povești și inspirații, mă puteți urmări pe paginile de INSTAGRAM și FACEBOOK



6 Comments