Despre tot ce-i fin și fain

Din august, scriu despre burnout și echilibrul vieții pe Thrive Global, platforma Ariannei Huffington

By 3 august, 2020Myself
read time 5 min
 
3 august, 2020

Din august, scriu despre burnout și echilibrul vieții pe Thrive Global, platforma Ariannei Huffington

În afară de Fine Society, singurul loc în care mă veți putea citi constant va fi, de luna asta, platforma Thrive Global, creată de Arianna Huffington.

by

De la începuturile „Fine Society”, în 2016, colaborările mele cu alte publicații au fost rare și atent alese.

 

În primul rând pentru că, în forma în care fac eu poveștile – cu interviuri live și cu multă documentare – Fine Society îmi ocupă realmente tot timpul.

 

Dar și pentru că, în anii petrecuți în presa scrisă, am înțeles că nu pot și nu vreau să fiu peste tot.

 

Și, mai ales, pentru că nu cred că trebuie să scriem doar ca să umplem niște pagini de Word, ci trebuie să oferim oamenilor ceva util, în tot amalgamul de informație și zgomot din ziua de azi. 

 

În acest context, misiunea Thrive Global este una teribil de necesară: să pună capăt „epidemiei” de burnout din ziua de azi, oferind informație fundamentată și soluții reale.

 

Din păcate, eu despre burnout și oboseală cronică știu multe, atât din proprie experiență cât și din zecile de cărți citite pe această temă.

 

Povestea mea cu Thrive este mult mai veche.

 

Când platforma Thrive a apărut și într-o variantă gândită special pentru România, m-am bucurat pentru că îi știam povestea și cartea cu același nume a Ariannei Huffington fusese, cândva, un semnal de alarmă în propria mea poveste. 

 

 

După mulți ani de lucrat la modul „sălbatic”, cu nopți nedormite, mâncat pe apucate și stres cât cuprinde, corpul meu intrase, prin 2015, într-un proces de burnout progresiv. 

 

Mă trezeam la a douăzecea alarmă de ceas, mereu obosită, mergând la birou ca printr-o ceață. Brusc, totul mi se părea greu, anevoios, ca și cum aș fi urcat un deal care nu se mai termina.

 

Totuși, în ciuda tuturor semnalelor pe care corpul meu mi le dădea zilnic, am trecut mai departe.

 

Mă formasem într-o perioadă în care performanța venea cu glorificarea nopților albe și a capului căzut pe tastatură, așa că eram aproape mândră de eticheta mea de workaholic. 

 

Ca idee, acesta este doar unul dintre multele statusuri de Facebook din ultimii 15 ani, pe care le revăd cu ”On this Day” și simt cum mă trece un fior. Chiar dacă atunci le scriam cu toată convingerea din lume:

 

Weekendul acesta, făcând ordine în postările mai vechi de pe Instagram, am descoperit cu groază că, în perioada 2013-2015, minimum două din patru postări aveau un caption de tipul „Sunt nedormită, dar…”, „Pentru cinci ore de somn, arăt chiar bine, nu?”, ”Sunt în aeroport, n-am dormit azi-noapte, dar sunt fresh”.

 

Nu exagerez cu nimic, din păcate, chiar așa era viața mea. Și eram nespus de mândră că pot lucra atât de mult. Iuhuuu… workaholic and proud.

 

În 2015, când corpul meu deja nu mai susținea varianta „60 de pagini pe noapte”, am cumpărat dintr-un aeroport cartea Ariannei, în care ea povestea un parcurs similar cu al meu -ca volum de muncă și stil de viață – dar care, în cazul ei, trecuse pe lângă catastrofă. 

 

Într-o noapte, după multe nopți nedormite de lucru, Arianna a leșinat, s-a lovit cu capul de colțul biroului și a fost găsită a doua zi într-o baltă de sânge. Accident? Da. Dar și un corp care își dădea shutdown.

 

Dincolo de exemplul personal, cartea Ariannei era plină de explicații științifice și lucruri nespus de logice, dar despre care nimeni nu vorbise deschis până atunci. 

 

”Echilibrul viață-carieră” era, până atunci, subiect de articole glossy cu sfaturi pe puncte și care se terminau, de regulă, cu concluzia că el nu există în realitate. Pentru că na, „nu poți să le ai pe toate”.

 

După succesul cărții „Thrive” și a celei despre somn „The Sleep Revolution”, care a fost la fel de revelatoare pentru mine, Arianna a creat platforma Thrive Global, ca o sursă de informații documentate, aplicate și concrete pentru toți oamenii de carieră care au nevoie de un echilibru între muncă și viața personală. 

 

În februarie am participat la un seminar Thrive Global România, care mi-a plăcut atât de mult încât am scris, în urma lui, două articole:

 

Echilibrul viață – carieră: 10 lucruri învățate „live” de la coach-ul miliardarilor americani

Eroina muncii: povestea corporatistă a vieții mele.

 

Ulterior, am mai apărut chiar pe site-ul Thrive cu două materiale, la invitația echipei Thrive.

 

Mai precis:

 

Cronica unui burnout anunțat

 

Viața e prea scurtă să le faci pe plac tuturor

Tocmai pentru că experiența mea cu burnoutul și cu găsirea echilibrului se potrivește cu dezideratul celor de la Thrive, începând de luna aceasta am devenit primul colaborator permanent al echipei Thrive.

 

Voi scrie pe Thrive Global despre tema spinoasă a echilibrului între viață și carieră, între performanță și sănătate, între scopuri și nevoile fundamentale ale corpului și ale sufletului.

 

Articolele vor fi ancorate în experiențele trăite de mine, dar și documentate temeinic din surse științifice și din dialoguri cu specialiști în domeniu.

 

Primul articol scris în această postură îl găsiți aici. Este, printre altele, despre faptul că „Strămoșii nu făceau burnout” și „Depresia e pentru bogați” sunt doar mituri.

 

”Să spui NU MAI POT nu este o rușine”

 

De astăzi, așadar, ne citim și pe Thrive Global Romania. Să ne citim cu bine și, mai ales, cu echilibru!

Pentru mai multe articole, povești și inspirații, mă puteți urmări pe paginile de INSTAGRAM și FACEBOOK