Despre tot ce-i fin și fain

Experiența părului meu cu dispozitivele de păr Dyson: Airwrap, Corrale și Supersonic.

By 8 martie, 2022Lifestyle
read time 8 min
 
8 martie, 2022

Experiența părului meu cu dispozitivele de păr Dyson: Airwrap, Corrale și Supersonic.

Am cumpărat Dyson Airwrap acum 2 ani și mi-a schimbat viața… și părul. Pentru că în acest interval am povestit mult despre el, cei de la Dyson mi-au propus să testez alte două produse: Corrale și Supersonic. Acesta e un review pentru toate trei.

by

Eu am o regulă, când vine vorba de produsele pentru păr și cele pentru ten: nu primesc sfaturi de la fete cu tenul de porțelan și nici de la cele cu părul ca-n basmele cu Ileana Cosânzeana.

 

Primesc, în schimb, sfaturi de la femei normale. 

 

Dacă prietena mea care are un păr rebel, uscat și capricios îmi spune că a descoperit un șampon miraculos, ea va fi barometrul meu de eficiență pentru produsul respectiv, nu neaparat fata cu bucle perfecte din reclamă.

 

Sunt șanse mari ca fata cu păr superb din reclamă să aibă același păr superb și dacă se spală cu un șampon de 5 lei, în schimb fata cu părul dificil… ei bine ea chiar știe cum și ce trebuie să facă ca să se descurce.

 

Eu sunt fata cu părul dificil. Mă bucur de cunoștință.

 

Am ajuns la o vârstă la care îmi place părul meu și am făcut pace cu el: iubesc culoarea lui, vârtejurile lui, capriciile lui. Dar când spun că e un păr dificil, e o realitate, nu o insultă.

 

Părul meu e un păr ondulat spre creț, foarte uscat la vârfuri și cu tendință de îngrășare la rădăcină, foarte sensibil la produse chimice (a se citit: ce face minuni la alte fete, la mine nu funcționează) și cu firul subțire și casant. 

 

Nu pot să pun multe produse pe el, fiindcă se încarcă, este hiper-sensibil la umiditate (a se citi: se face precum fânul) și soarele îl decolorează atât de mult încât vara sunt întrebată dacă am șuvițe. A, și se încâlcește și se electrizează într-o veselie.

 

De asemenea, NU este un păr care să poată fi spălat zilnic, un concept pe care, de altfel, nu-l înțeleg.

 

Prin urmare, în ultimii 20 de ani am avut nevoie de multă creativitate ca să-l îmblânzesc și să-l înțeleg. 

 

Cred în importanța vitală a unui stilist bun pentru tunsoare și styling, dar în același timp cred că nimeni nu-ți înțelege părul mai bine ca tine. 

 

După atâția ani, intuiesc rapid cât va rezista o anumită coafură, care produse vor avea efect și care nu, cum să-l prind ca să stea într-un anumit fel a doua zi, câte minute să-l las înainte să-l usuc și tot așa.

 

Prin urmare, această evaluare a celor trei aparate Dyson – unul cumpărat de mine, două primite spre testare – este o părere sinceră a unei fete cu un păr dificil.

 

NU este un proiect plătit, nu este un review ”de PR”, este o evaluare personală pe care am încercat s-o fac cât mai utilă și detaliată.

 

Ce mi se pare deosebit la DYSON în general?

 

Având în acest moment trei aspiratoare Dyson și trei dispozitive Dyson pentru păr, dintre care unul folosit intens în ultimii doi ani, pot să spun că elementul care diferențiază Dyson este SIMPLITATEA.

 

Toate accesoriile se îmbină fie magnetic, fie printr-un simplu clic, nu trebuie să înșurubezi și să deșurubezi nimic, iar în cazul plăcii de păr Corrale, odată încărcată bateria, cablul se detașează de placă și o poți folosi „wireless”.

 

Nu voi enumera un șirag de caracteristici tehnice care se găsesc la două clicuri pe internet, ci o să rezum ceea ce ne interesează de fapt: faptul că tehnologia Dyson pentru păr mizează pe viteză și protecție. 

 

În primul rând, părul se usucă mai rapid, datorită sistemelor speciale de difuzare a fluxului de aer și a unui motor revoluționar despre care voi vorbi mai mult când ajungem la partea despre onduleuri.

 

Deși uscarea este mai rapidă, părul are considerabil mai multă protecție împotriva agresiunii termice, pentru că temperatura jetului de aer este verificată de peste 40 de ori pe secundă, astfel încât să nu depășească în niciun moment 150°C.

 

Știu că multe dispozitive promit protecție, dar Dyson este singurul la care eu chiar am simțit un efect real.

 

Înainte să încep recenzia concretă, trebuie să mărturisesc că acest articol era deja scris și își aștepta publicarea de aproximativ o săptămână, însă dat fiind contextul pe care îl trăim în ultimele zile… am ezitat.

 

Am decis să îl public azi, pe 8 martie, ca o reamintire a faptului că, inclusiv momentele grele, nu trebuie să uităm să avem grijă de noi și să ne răsfățăm un pic. Bunătatea și empatia nu exclud grija pentru propria persoană.

 

Micile bucurii de zi cu zi nu sunt niciodată superficiale sau insignifiante. Din contră, ele ne țin pe linia de plutire și ne întrețin respectul de sine.

 

Așadar… să ne prețuim mai mult, azi și întotdeauna, și să avem curaj să fim frumoase, în definiția pe care NOI alegem să o dăm acestui cuvânt!

 

DYSON AIRWRAP

 

În 2020, vrând să-mi fac un cadou la reintrarea în activitate după lockdown, am căutat un aparat de aranjat părul. 

 

Veneam după o perioadă de câțiva ani în care renunțasem la orice dispozitiv electric pentru păr și foloseam, pentru coafat, doar bigudiuri cu arici și agrafe. 

 

Tot după multă vreme, simțeam nevoia unui aparat care îmi simplifice viața, în parte și fiindcă mă săturasem de petrecut noaptea cu bigidiurile mari pe cap, pentru ca părul meu ondulat să se disciplineze așa cum îmi doream.

 

Dyson Airwrap a fost o investiție, la momentul respectiv, dar una care s-a amortizat deja de multă vreme, având în vedere că am folosit dispozitivul zilnic, în ultimii doi ani. Cu excepția a două călătorii, a și umblat cu mine peste tot prin lume: nu cu toate capetele, ci un capăt perie și respectiv un con ondulator, adică ceea ce folosesc eu cel mai mult.

 

PENTRU CINE E FĂCUT DYSON AIRWRAP?

 

Airwrap este atât pentru ondulare cât și pentru îndreptare, deci este un dispozitiv universal: merge și la părul lung, și la scurt, la bucle sau la păr drept, fiindcă are un accesoriu pentru orice nevoie a părului.

 

Ca idee, pe parcursul articolului voi atașa câteva tutoriale Dyson de pe contul lor oficial de YouTube, care pe mine m-au ajutat să învăț pas cu pas dispozitivele.

 

Sunt scurte, la obiect și filmate perfect, așa că mi s-au părut utile.

 

Pe acest cont Dyson, găsești răspunsul – filmat – la orice întrebare sau dilemă. „Pot să fac bucle și cu capătul de perie dreaptă? Pot să folosesc capătul de uscător pentru a îndrepta părul? Cum pot să folosesc conurile de ondulare dacă sunt tunsă bob?” și tot așa.

 

Voi descrie puțin cum folosesc eu capetele, mai întâi.

 

Întâi de toate, firește că aparatul poate fi utilizat și pentru simpla uscare a părului, folosind capătul oval (primul din stânga, în imaginea de mai jos). Pe acesta nu voi zăbovi prea mult, trec direct la celelalte.

 

PERIA MOALE

 

Capul de perie cu terminațiile colorate în vârf este gândit pentru părul cu fir subțire și este favoritul meu.

 

Am multe zile în care vreau pur și simplu să îndrept părul meu ondulat și să-i dau volum.

 

Cu capul în jos, pieptăn părul ud cu această perie și, când este uscat suficient, trec înapoi în poziție normală și dau volum pe dedesubtul părului.

 

Evident că puteți face această operațiune și pe modelul „șuviță cu șuviță”, dar mie îmi place aspectul chiar și mai natural pe care mi-l dă uscatul normal, prin pieptănare.

 

Tot farmecul acestui aparat constă în faptul că fiecare femeie îl poate folosi așa cum i se potrivește mai bine. Un exemplu este mai jos:

 

******

PERIA FERMĂ

 

Este mai potrivită pentru părul cu fir gros sau pentru părul foarte creț.

 

Am folosit-o și pe părul meu fin și mi-a plăcut, dar o prefer pe cealaltă. 

 

Soțul meu o folosește pe aceasta pentru uscarea părului, deci vă dați seama cât de bun este Dyson dacă a convins un bărbat de nevoia unui instrument de styling.

 

Practic, își piaptănă 2-3 minute părul ud cu această perie, la temperatură medie, și arată de tocmai ar fi ieșit de la frizer.

 

****

PERIA ROTUNDĂ

 

Eu o folosesc mai mult pentru finisare și pentru a da volum în creștetul capului, dar – dacă iei șuviță cu șuviță – poți îndrepta părul exact ca la coafor.

 

E nevoie de puțină dexteritate la început, dar după primele 2-3 uscări devine mai ușor.

 

****

CELE 4 CONURI ROTATIVE

 

Onduleurile Dyson se bazează pe efectul aerodinamic Coandă, care este posibil datorită motorului patentat Dyson.

 

Acesta din urmă este suficient de puternic pentru a produce o presiune a aerului care să genereze efectul Coandă.

 

Ce înseamnă efectul Coandă? Concret, nu trebuie să prinzi șuvița și să o ții cu mâna, ca la ondulatoarele clasice.

 

Doar apropii conul de capătul șuviței și ea se va învârti singură în jurul conului.

 

Pe fiecare con scrie sensul în care trebuie folosit (pentru bucle spre stânga sau spre dreapta), deci este mai mult decât intuitiv.

 

Există și o variantă de Dyson Airwrap pentru părul foarte lung, cu conuri de dimensiune mai mare, astfel încât procesul să fie chiar mai mai simplu.

 

Fiind natural ondulată, nu prea folosesc conurile pentru a crea bucle, ci pentru a da o formă naturală șuvițelor îndreptate sau pentru a face onduleuri fine DUPĂ îndreptarea prealabilă a părului.

 

Este atât de simplu încât îmi imaginez cât de rapid poate fi pentru cineva cu părul drept, care nu mai are nevoie de pasul inițial de îndreptare.

 

 

Placa de păr DYSON CORRALE

 

La acest capitol mă simt cu adevărat expertă, fiindcă din 2004 până în prezent am avut cam toate tipurile de plăci de îndreptat părul, de la toate mărcile.

 

De câte ori apărea o placă nouă de păr care se anunța revoluționară, eu o cumpăram.

 

Era o chestiune de maximă utilitate, fiindcă mulți ani placa a fost instrumentul de bază al oricărei persoane cu păr ondulat care își voia părul drept. Nu prea existau alternative, așa că placa era baza.

 

Niciunul dintre cele peste 15 modele testate de mine în ultimii zece ani nu mi s-a părut atât de „high-tech” precum Corrale. Nu în sensul de caracteristici tehnice pe hârtie, ci în cel de „Nu mi-a venit să cred cât de mare a fost diferența”.

 

Pentru cele care încă folosesc exclusiv placa pentru a-și îndrepta tot părul, Corrale este fabulos.

 

Eu nu mai fac asta de ceva vreme, dar am făcut o încercare și nu mi-a venit să cred cât de mătăsos arăta părul și cât de facil a fost procesul.

 

Ca mărturisire: eu nu am răbdare să iau șuviță cu șuviță, mereu mi-am îndreptat părul într-un stil propriu, haotic și organizat în același timp, dar care pentru mine funcționează.

 

Dacă la mine a avut acest efect în condițiile în care tehnica mea nu este una clasică, dacă luați șuvițele pe rând „ca la carte”, rezultatul va fi magic.

 

CE E DEOSEBIT LA CORRALE?

 

Cei de la Dyson folosesc o tehnologie de „plăci flexibile”, ceea ce înseamnă, în traducere liberă, că plăcile nu sunt fixe, ci se mulează pe șuvițe și se mișcă odată cu părul, pentru a reduce agresiunea termică despre care vorbeam la începutul articolului.

 

Această flexibilitate permite ca, în momentul în care luăm șuvița de păr, căldura să se aplice uniform și să scape mai puține fire rebele.

 

De asemenea, lucru observat pe părul meu, a fost nevoie de mai puține treceri peste aceeași șuviță pentru ca ea să se îndrepte și Corrale nu mi-a rupt sau agățat firele de păr.

 

Nu știu cât de mult vă enervează pe voi acest lucru, dar la plăcile pe care le-am avut înainte simțeam cum firele mele rebele se prind de zimții laterali și se rup, la fiecare trecere prin păr. Nu a fost cazul aici.

 

ALTE ELEMENTE DISTINCTIVE

 

După ce se încarcă (durează cam 70 de minute un ciclu de încărcare), Corrale poate fi folosit fără fir, cablul se deconectează dintr-o mișcare.

 

Eu una nu călătoresc cu placa de păr după mine, dar pentru cele care își doresc asta, Dyson are un sistem de „Airplane Mode”, ca să poți lua aparatul inclusiv în bagajul de mână.

 

Când tragi butonul de Airplane Mode, bateria se deconectează, aparatul putând fi transportat în siguranță și cu respectarea normelor internaționale de transport aerian.

 

Părțile laterale ale plăcii Corrale nu se deschid total, ci au o amplitudine gândită perfect pentru a prinde șuvița de dimensiunea potrivită, fără stresul închiderii și al deschiderii.

 

Din toate aceste motiv, a fost placa de păr cel mai simplu de utilizat din câte am avut și cu cea mai mare rapiditate la uscare.

 

 

DYSON SUPERSONIC

 

Când Dyson mi-a scris pentru a-mi propune să testez Supersonic-ul, el era deja pe lista mea de viitoare achiziții. 

 

Elementul care pecetluise această decizie fusese lansarea accesoriului „Flyaway”, făcut special pentru părul care se electrizează ușor, exact ca al meu.

 

Mulți ani am renunțat complet la uscător, fiindcă părul meu arăta mai bine și mai neted uscat natural.

Aerul fierbinte al uscătoarelor clasice făcea ca șuvițele mele să se electrizeze și să capete un aspect uscat. Ca să folosesc o expresie neaoșă, era ca fânul cosit.

 

PENTRU CINE E POTRIVIT DYSON SUPERSONIC?

 

Dincolo de variantele de coafare pe care le oferă și pe care o să le detaliez mai jos, după lansarea capătului Flyaway aș spune că e perfect pentru oricine.

 

Capătul Flyaway ajută atât de mult la eliminarea electrizării părului încât nu știu cum am putut trăi fără el până acum.

 

Indiferent cum mă coafez sau dacă nu mă coafez deloc, ci doar las părul să se usuce natural, la final folosesc Flyaway pentru calmarea firelor rebele și pentru luciu.

 

Dar să luăm capetele pe rând, începând cu…

 

FLYAWAY

 

Cel mai simplu și eficient accesoriu testat de mine: efortul este zero, nu ai nevoie de cunoștințe sau dexteritate, doar apropii partea curbată de păr și netezești de câteva ori.

 

De asemenea, poate fi folosit și pentru a ondula vârfurile părului drept, datorită formei sale curbate. 

 

 

***

DIFUZORUL

 

Pentru cele cu păr ondulat sau creț, care vor să-și poarte părul natural și cât mai bine pus în valoare, acesta este un instrument esențial.

 

Arta unui difuzor bun este să răspândească aerul cald pe toată suprafața părului, permițându-i să se usuce frumos și uniform, cu buclele bine-definite și flexibile.

 

Din experiența mea, nici cel mai bun produs de stilizare nu poate salva un difuzor care nu își face treaba, în schimb un difuzor bun face magie cu orice produs de styling. 

 

****

PIEPTENELE CU DINȚI RARI

 

Este gândit pentru persoanele cu fir foarte creț, aspru, gros, pentru descâlcirea și netezirea eficientă a părului.

 

Nu este cazul la mine, dar l-am folosit după coafarea părului cu difuzorul, în locul unui pieptene normal. 

 

Altfel spus: când las părul ondulat natural și vreau să-l aranjez dimineața, nu folosesc un pieptene normal, ci Supersonic cu accesoriul pieptene.

 

Îmi dă mult volum și coafura are practic parte de un „refresh”.

 

***

DUZA DE NETEZIRE

 

Pentru fetele care își îndreaptă părul în stil clasic – cu ajutorul unei perii rotunde și a unui uscător – această duză de netezire simplifică procesul la jumătate.

 

Practic, spre deosebire de uscătorul obișnuit, al cărui jet de aer deranjează tot restul părului în momentul îndreptării, această duză concentrează căldura și aerul strict spre șuvița aflată pe perie, ajungând în profunzimea ei.

 

 

***

GENTLE AIR

 

Iubesc acest capăt, poate și fiindcă este creat pentru scalp sensibil și păr foarte fin, adică exact ce am eu.

 

Funcționează pe același principiu cu difuzorul, dar este mult mai blând.

 

Chiar dacă părul se usucă rapid, direcția fluxului de aer este gândită să protejeze mai mult firul și pielea capului.

 

În cazul meu, mi s-a părut că părul este mult, mult mai mătăsos după uscarea cu Gentle Air.

 

Am folosit Gentle Air la rădăcină și apoi apoi am aplicat difuzorul pe restul capului, dar există multiple variante de a-l utiliza, inclusiv pentru stilizarea șuvițelor frontale sau pentru volum:

ALTE ELEMENTE DISTINCTIVE

 

Motorul face ca Dyson Supersonic să fie cel mai rapid uscător de păr de pe piață, cu o tehnologie care amplifică de trei ori jetul de aer, fără să încălzească prea tare firul.

 

Statistic, Supersonic e gândit să facă părul mai neted cu până la 75%, mai strălucitor cu până la 132% și să scadă electrizarea cu 61%. 

 

Concret, din experiența mea, asta înseamnă că Dyson a găsit acel echilibru ingineresc prin care părul să se usuce repede, dar să nu aibă aspect uscat, ci mătăsos și hidratat.

 

Ca un alt element distinctiv, am apreciat ergonomia Supersonic-ului: este extrem de ușor, ca greutate și manevrabilitate, iar filtrul de aer este poziționat perfect. 

 

Dacă la uscătoarele clasice mi se întâmpla adesea ca firele să se agațe în filtrul de aer și să se rupă, la Supersonic acesta este poziționat pe mâner, eliminând orice fel de risc.

Ce aparat este mai potrivit, în viziunea mea, pentru fiecare tip de păr?

 

***

Dacă aveți părul ondulat/creț și îl purtați mai mult DREPT:

 

Airwrap oferă probabil cea mai mare libertate în acest sens: de la îndreptat, îndreptat cu onduleuri, onduleuri disciplinate sau onduleuri „din perie”.

 

Totodată, și Dyson Corrale este perfect pentru un îndreptat „clasic” din placă, blând, fără arderea firului de păr.

 

Dacă sunteți obișnuite să vă uscați părul „la perie”, cu uscător și perie rotundă, Supersonic o să vă simplifice considerabil experiența și poate fi o alegere simplă și utilă, bonus accesoriul Flyaway, care este genial.

 

***

Dacă aveți părul ondulat/creț și îl purtați ONDULAT:

 

Supersonic oferă multe variante de a usca părul ondulat astfel încât bucla să se formeze frumos, firul să fie protejat și să existe multiple variante de stilizare zilnic.

 

Totodată, dacă vă decideți să-l îndreptați, există duza de netezire și pieptenul cu dinți rari.

 

Părul ondulat este adesea și foarte ușor electrizabil, așadar capătul Flyaway de la Supersonic este vital.

 

În același timp, dacă sunteți mai familiarizate cu placa, se pot face onduleuri superbe și cu Dyson Corrale:

Iar dacă aveți părul ondulat și vreți niște onduleuri mai disciplinate, cu Airwrap îl puteți îndrepta și apoi ondula cu conurile, mult mai subtil și bine-definit.

 

****

Dacă aveți părul drept și îl purtați mai mult ONDULAT:

 

Airwrap-ul este o variantă de ondulare extraordinar de facilă și intuitivă, iar la momentul achiziției aparatului de către mine cele mai călduroase recomandări au venit de la prietene cu părul drept, care îl foloseau 99% din timp pentru ondulare.

 

În același timp, pentru un păr drept cu fir subțire și ușor de electrizat, capătul Flyaway este extraordinar de util.

 

Cu toată sinceritatea, eu eram pregătită să cumpăr Supersonic strict pentru Flyaway. După ce am testat aparatul mi-am dat seama cât de utile sunt și celelalte capete, dar Flyaway fusese argumentul cel dintâi… și supremul.

 

Totodată, în filmulețul de mai sus se vede cât de ușor se pot face buclele inclusiv din placa Dyson Corrale.

***

Dacă aveți părul drept și vreți să-l purtați DREPT… with a twist

 

Aici Supersonic, Corrale și Airwrap sunt la egalitate, iar decizia trebuie să o facă intuiția proprie.

 

Prietena cea mai bună are un păr drept absolut perfect, dar spre deosebire de fanteziile mele cu păr drept în care te trezești dimineața, bagi o mână prin el și-atât, mi-a explicat cândva că și un păr drept-drept implică muncă de stilizare.

 

Mai precis, părul drept are nevoie de un tip de uscare care să nu îl afecteze, care să-i disciplineze unele fire rebele, să combată electrizarea și așa mai departe.

 

În esență, luați decizia în funcție de CÂT DE MULTE CAPETE vă sunt utile sau de cât de multe întrebuințări puteți avea cu fiecare aparat.

 

Văzându-le pe toate împreună, pot spune că toate trei sunt minunate de avut în arsenalul de beauty și fiecare oferă ALTCEVA.

 

Totuși, dacă trebuie să alegeți un singur aparat, alegeți funcțional și egoist: ”Ce voi folosi mai mult?”, ”Cum îmi port părul cel mai des?”, ”Ce îmi lipsește și ce coafură mi-aș dori să pot face singură, acasă?”.

 

Mai multe tips & tricks pe marginea subiectului găsiți pe pagina mea de Instagram, la Highlight-ul DYSON.

Foto: Unsplash, Fine Society, Dyson

Pentru mai multe articole, povești și inspirații, mă puteți urmări pe paginile de INSTAGRAM și FACEBOOK



2 Comments