Despre tot ce-i fin și fain

FerriFirenze: când bijuteria devine cel mai palpitant subiect de conversație

By 10 aprilie, 2023Lifestyle
read time 4 min
 
10 aprilie, 2023

FerriFirenze: când bijuteria devine cel mai palpitant subiect de conversație

Există o categorie de bijuterii alintate figurativ „conversation starters”, pentru că atrag privirile și te fac să intri în vorbă cu persoana care le poartă. La acest capitol, brandul italian FerriFirenze a reușit să atingă echilibrul dificil între spectacol și atemporalitate.

by

Un inel care se rotește, un colier spre care îți vine să întinzi mâna ca să-i simți textura ce promite tactilitate maximă sau o brățară care te duce cu gândul la molecula ADN.

 

Chiar dacă numele FerriFirenze este mai puțin cunoscut la noi, oricine vede o piesă a brandului ajunge să îl țină minte.

 

Dacă apucă să și probeze bijuteria respectivă, inevitabil devine fascinat de poezia matematică pe care o orchestrează Ilaria Furlotti și Giulia Callegari, duetul mamă-fiică aflat în spatele FerriFirenze.

 

Da, matematică și poezie, fiindcă nu doar designul este spectaculos, ci tactilitatea confortabilă a pieselor.

 

Să vă explic la ce mă refer.

 

Când am postat pe contul meu de Instagram inelul „Spettinato” – „ciufulit”, în traducere – denumit astfel pentru că te duce cu gândul la o coafură în care firele stau în toate părțile, o cititoare mi-a scris în privat că este absolut minunat, dar probabil imposibil de purtat în viața reală.

 

Era o remarcă rezonabilă, în teorie: toate acele „petale”/fire se mișcă, este o piesă care nu stă locului, la fel ca toate piesele FerriFirenze.

 

Și, inevitabil, te gândești că un asemenea inel complicat e genul de piesă pe care o scoți din cutia de bijuterii de două ori pe an, la ocazii.

 

 

Ei bine, tocmai aceasta este surpriza pe care o ai când probezi efectiv piesele nebunesc de vii ale celor de la FerriFirenze: da, se mișcă, se rotesc, se sucesc în toate părțile, dar în ciuda faptului că sunt practic niște ”personaje” pe care le pui pe tine, nu te incomodează cu nimic.

 

Nu înțeapă, nu trag, nu agață, nu se simt prea mari, prea largi, prea… nimic.

 

Pentru mine, aceasta a fost o constatare teribil de interesantă, fiindcă eu am o sensibilitate senzorială ieșită din comun și puține sunt bijuteriile care nu mă deranjează, nu mă gâdilă, nu mă fac să vreau să le scot în secunda în care ajung acasă.

 

Cu toate astea – și în ciuda spectacolului vizual pe care-l oferă – creațiile FerriFirenze au fost unele dintre cele mai confortabile piese probate de mine vreodată.

 

De altfel în această zonă a designului confortabil se și trasează coordonatele bijuteriei moderne: nu mai este suficient ca o bijuterie să atragă privirile, purtarea ei trebuie să fie plăcută, ușoară, să pară un răsfăț pe care să ți-l dorești zilnic, nu doar la evenimente speciale.

Tocmai fiindcă aceast echilibru între matematică și poezie purtabilă e greu de creat, Ilaria și Giulia consideră că nu poți să produci frumusețe dacă nu ești înconjurat din toate părțile de ea.

Prin urmare, toate piesele FerriFirenze sunt create manual într-un atelier aflat în celebra Villa Corsi Salviati, o clădire istorică din secolul XVI, aflată în zona de nord a Florenței.

Acolo, artizanii și gemologii brandului pot găsi oricând inspirația de care au nevoie.

 

 

 

Departe de a fi doar o metaforă, convingerea celor două este ancorată în realitate și mai ales în experiență: înainte de FerriFirenze, Ilaria Furlotti a creat brandul de bijuterie fină Alfieri St.John, vândut în 1999 către celebrul Damiani.

 

La acel moment, reușita Ilariei în lumea bijuteriei era practic desăvârșită: crease de la zero un brand suficient de puternic și de dezirabil încât un colos al bijuteriei mondiale să-i facă o ofertă de cumpărare de nerefuzat.

 

 

Totuși, ca toți oamenii care iubesc atât de mult o industrie încât nu reușesc să stea prea mult departe de ea, aproape imediat după ce și-a vândut cel dintâi proiect, Ilaria a creat FerriFirenze. Un nou teren de joacă și de experimentare cu bijuterii și pietre prețioase.

 

În acest moment, FerriFirenze este o manufactură florentină aproape integral feminină: dincolo de relația mamă-fiică dintre Ilaria și Giulia, atât designerul casei cât și cea mai mare parte a membrilor echipei sunt de gen feminin.

 

Ba chiar mai mult, unul dintre detaliile care mi-au plăcut în mod deosebit în momentul în care am făcut cunoștință cu brandul este faptul că designerul casei, Chiara, este o doamnă „d’un certain age”, care a lucrat mai multe decenii în bijuteria fină și care, în mod evident, are un spirit mai tânăr și mai avangardist decât mulți designeri cool ai vremurilor noastre.

 

Altminteri cum ar putea ieși din mâinile ei piese atât de moderne, purtabile și diferite?

 

În România, brandul FerriFirenze a fost prezent la începutul lunii aprilie, în cadrul unui pop-up de fine jewelry organizat în exclusivitate de către Orologeria Galt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto: FerriFirenze

Pentru mai multe articole, povești și inspirații, mă puteți urmări pe paginile de INSTAGRAM și FACEBOOK