Despre tot ce-i fin și fain

FREAK de la Ulysse Nardin: scurt tratat despre rebelii și oamenii atipici ai vremurilor noastre

By 29 noiembrie, 2023Lifestyle, Myself
read time 4 min
 
29 noiembrie, 2023

FREAK de la Ulysse Nardin: scurt tratat despre rebelii și oamenii atipici ai vremurilor noastre

M-am îndrăgostit de un ceas care simbolizează foarte bine ceea ce am simțit mereu despre mine însămi. Ulysse Nardin și al său ”Freak” care împlinește 22 de ani, vorbesc răspicat despre cum este să ai un stil care se potrivește doar cu tine.

by

Am scris despre Ulysse Nardin din 2011 încoace, dar până săptămâna asta nu a fost niciodată un brand apropiat sufletului meu.

 

Relația noastră a fost mereu una de ordin intelectual: ca o căsnicie unde e mult respect reciproc, dar nu cine știe ce pasiune.

 

Am apreciat istoria și inovațiile Ulysse Nardin – primul brand care a folosit vreodată siliciul în industria orologeră – dar nu am simțit nicio conexiune emoțională reală cu istoricul lui marin, strâns-legat de inovațiile care să înlesnească explorarea mărilor și oceanelor.

 

Luna aceasta, însă, am vizitat manufactura Ulysse Nardin din La-Chaux-de-Fonds, Elveția, inclusiv muzeul care recompune istoria brandului și despre care voi povesti curând.

 

 

Și, pentru prima dată, s-a produs un declic între mine și un ceas pe care l-am văzut de sute de ori până acum, fără să mă investesc emoțional în el.

 

Mai precis Ulysse Nardin – FREAK.

 

 

Lansat în 2001, FREAK este un model care a schimbat lumea orologeriei, fiindcă nu seamănă cu niciun ceas pe care l-ai văzut vreodată.

 

Creat sub conducerea fostului proprietar, Rolf Schnyder, a fost viziunea unui ceasornicar genial pe nume Ludwig Oechslin.

 

Freak este primul ceas din istorie unde mecanismul se rotește în jurul lui însuși, pentru a arăta ora.

 

Nu există un cadran propriu-zis, nici o carcasă veritabilă, nici coroană, nici indici clasici pentru oră și minute.

 

 

Mecanismul – un Carrousel Tourbillon – este regele: în revoluția sa de 60 de minute, mecanismul pivotează pe axa sa centrală, efectuând o rotație completă în jurul lui însuși, în interiorul carcasei.

 

Creația acestui ceas revoluționar este strâns legată de evoluția nanotehnologiei și de explorarea de materiale noi.

 

Pentru primul Freak, din 2001, Ulysse Nardin a folosit pentru prima oară siliciul la realizarea eșapamentului, materialul devenind, între timp, un standard al industriei.

 

Siliciul este revoluționar pentru ceasuri fiindcă este ușor, nu se magnetizează (element esențial), poate fi modelat ușor în forma dorită, nu necesită lubrifiere, frecarea este minimă și, în consecință, acuratețea mecanismului este mult mai mare.

 

În colecțiile de inspirație marină ale brandului – care are ca simbol, în mod sugestiv, ancora – Freak este chiar un Freak, fiindcă nu prea are legătură cu nimic.

 

În viziunea mea, revoluția lui Freak a venit prea devreme, cu 22 de ani în urmă.

 

Lumea era pregătită atunci pentru schimbările tehnice aduse de acest model care a intrat direct în istoria ceasurilor, era pregătită pentru siliciu și pentru eșapamentul dual direct.

 

Nu era, în schimb, pregătită pentru ceea ce semnifică Freak, poate cel mai curajos de bine ales nume din istoria orologeră contemporană.

 

Vedeți voi, Ulysse Nardin însuși a fost un ”Freak”.

 

Cel care a dat numele brandului, Ulysse Nardin (1823-1846) s-a născut într-o familie modestă din munții Jura, în inima Elveției, dar a visat toată viața la mări și oceane.

 

De aceea, în atelierul lui orologer din munți, Ulysse a creat primele instrumente de mare precizie care au ajuns să fie folosite de navele comerciale din toată lumea.

 

Viziunea și pasiunea lui au fost atât de puternice și palpabile încât cronometrele marine Ulysse Nardin au devenit referință atât în zona navigației civile, cât și în zona militară.

 

De aici și ancora care stă drept simbol al brandului, încununarea vieții atipice a lui Ulysse: un băiat elvețian de la munte care a ajutat decisiv navigatorii să exploreze în siguranță mările și oceanele lumii.

 

 

După ce a făcut parte din consorțiul de lux Kering între 2014 și 2022, Ulysse Nardin a redevenit un brand independent, iar viziunea noului management se învârte în jurul filosofiei Freak și a campaniei Freak Nation, care vrea să adune un trib de freaks.

 

Îmi place acest cuvânt. FREAK. E ireverențios, nu are nimic dulce și drăguț în el, dar este și puternic și fără menajamente.

 

Dacă în urmă cu câteva decenii Freak ar fi însemnat un inadaptat, în ziua de azi toți suntem mai mult sau mai puțin freaks.

 

Cine se simte absolut normal, adaptat, înțeles de lumea de azi… să ridice mâna.

 

Povestind despre Freak și simbolistica lui cu Virginie Franceries, directorul de Marketing al brandului, am avut acest declic.

 

FREAK înseamnă, pentru mine, să fii diferit, adică exact cum m-am simțit eu mereu, încă din școală, ca fata timidă, ochelaristă, care iubea cărțile și liniștea.

 

FREAK înseamnă, pentru mine, să trăiești cum simți, chiar dacă asta înseamnă uneori să duci o viață pe care alții n-o înțeleg, cum am scris aici.

 

FREAK înseamnă să nu urmezi niciun trend care nu are sens pentru tine, oricât de tentant ar fi.

 

FREAK înseamnă să te simți altfel decât restul lumii, dar să nu te consideri defect și să celebrezi exact ceea ce e diferit la tine.

 

FREAK înseamnă să crezi în ideile tale, oricât de nebunești ar fi. Chiar dacă ești un om născut în vârf de munte, dar visezi la întinderea oceanelor.

 

Am decis că următorul meu ceas va fi un Freak, poate și fiindcă mă apropii de o aniversare importantă și îmi doresc un cadou semnificativ.

Poate nu va fi neaparat exact la acea aniversare, dar la un moment dat sigur va fi.

 

Dacă mi-ar fi spus cineva vreodată că un ceas Ulysse Nardin Freak va fi simbolul următoarei etape din viața mea, aș fi glumit, fiindcă lista brandurilor mele favorite este lungă până să ajungem la Ulysse și ancora lui, cum glumeam eu.

 

Ceea ce este cu adevărat frumos este modul în care viața ne schimbă până ne aduce în punctul care ni se potrivește cel mai bine și în care putem trăi liber, noi cu noi înșine.

Foto: Fine Society, Ulysse Nardin

Pentru mai multe articole, povești și inspirații, mă puteți urmări pe paginile de INSTAGRAM și FACEBOOK