Despre tot ce-i fin și fain

Dacă vrei să evadezi în copilărie, du-te la „Frumoasa și Bestia”

By 16 martie, 2017Culture
read time 3 min
 
16 martie, 2017

Dacă vrei să evadezi în copilărie, du-te la „Frumoasa și Bestia”

Noua ecranizare a poveștii clasice Disney a avut asupra mea efectul involuntar al unei meditații zen: m-a scos din cotidian, m-a dus înapoi în copilărie și, la final, mi-a amintit de ceea ce contează cu adevărat.

by

Am citit multe review-uri din presa internațională înainte să văd „Frumoasa și Bestia”, dar niciunul nu s-a potrivit cu experiența mea. Unii jurnaliști dezbăteau asemănări și deosebiri față de desenul animat. Alții analizau doct ori că se aseamănă prea tare cu originalul, ori că s-a schimbat cutare element. Unii erau nostalgici, altora li se părea că putea fi mult mai diferit. M-am dus la vizionare cu toate aceste „cârcoteli” în memorie, dar curioasă să văd cum mi se va părea mie, ca adult, o poveste clasică a copilăriei mele.

 

Filmul m-a prins atât de rapid încât n-am avut timp decât să mă bucur, să râd cu poftă și să emit exclamații de uimire în fața ecranului imens IMAX. Am spus „wow” de vreo câteva ori, când camerele mă roteau tridimensional prin încăperile castelului și de fiecare dată a fost o reacție spontană, de copil. Fără pic de răutate, cred că toți cei care au scris review-uri cârcotașe s-au străduit din răsputeri să fie „oameni mari”, în loc să-și permită să se bucure copilărește de o producție superbă, cu efecte spectaculoase și cu o muzică pe care te vei trezi fredonând-o la ieșirea din sală.

 

În definitiv, filmul e despre o fată care se îndrăgostește de un prinț vrăjit, iar povestea lor de iubire e înlesnită de un ceainic, un sfeșnic și un ceas vorbitor. În loc să ne luăm atât de în serios și să analizăm totul ca și cum ar fi „Lista lui Schindler”, am putea să ne „legăm centurile” și să plonjăm în universul Disney. E cea mai înțeleaptă alegere, chiar și pentru un om mare. Unele filme sunt despre bucurie sinceră și uitat de griji. Atâta tot.

Luke Evans stars as Gaston and Josh Gad as Le Fou in Disney's BEAUTY AND THE BEAST, a live-action adaptation of the studio's animated classic directed by Bill Condon which brings the story and characters audiences know and love to life.

 

Așa-zisul „moment gay” al filmului a cauzat o isterie nejustificată, alimentată în mare parte de titlurile senzaționaliste din presă. În primul rând, NU există un moment gay, există doar un personaj – simpaticul Le Fou, secundul narcisistului Gaston – care manifestă o admirație mai specială pentru șeful lui, prezentă și în desenul animat din 1991.

 

Fiecare o poate interpreta după bunul plac, dar nu e nimic ostentativ, strident sau măcar concret interpretabil. Le Fou este, de altfel, unul dintre personajele haioase și pozitive ale filmului, care te fac să râzi la fiecare apariție și, spre final, contribuie la deznodământul fericit al poveștii. El e băiatul bun, care încearcă să spună adevărul și care nu e niciodată de acord cu deciziile nemiloase ale lui Gaston.

The Beast (Dan Stevens) and Belle (Emma Watson) in the castle library in Disney's BEAUTY AND THE BEAST, a live-action adaptation of the studio's animated classic which is a celebration of one of the most beloved stories ever told.

 

Personajele secundare – obiectele însuflețite ale castelului, de la dulapul din budoir și până la ceșcuțe și ceainic – sunt și ele simpatice și convingătoare. Au două momente de glorie pe care le-am savurat din plin: spectacolul pe care-l pun în scenă pentru Belle, cu muzică, dans și efecte speciale, iar la final „bătălia” atipică pe care o poartă cu localnicii veniți să ucidă Bestia. Având în vedere că toți am văzut povestea originală, nu cred că se poate vorbi aici de „spoilere”.

 

Sunt atât de multe amănunte adorabile și redate spectaculos la „locatarii” castelului încât văzând filmul în IMAX ai de multe ori impulsul de a întinde mâna către Lumière sau Cogsworth ori de a opri cu mâna căderea ceșcuței Chip. E genul de film pentru care s-a creat tehnologia IMAX, la fel ca „Doctor Strange sau „Fantastic Beasts and Where to Find Them”.

The mantel clock Cogsworth, the teapot Mrs. Potts, Lumiere the candelabra and the feather duster Plumette live in an enchanted castle in Disney's BEAUTY AND THE BEAST the live-action adaptation of the studio's animated classic directed by Bill Condon.

 

Cogsworth: Lumière, în calitate de cap al acestei gospodării, îți ordon s-o duci imediat înapoi în celulă!

Lumière: Cogsworth, ce vrei să fii pentru restul vieții tale: bărbat sau ceas de masă?

Emma Watson stars as Belle and Dan Stevens as the Beast in Disney's BEAUTY AND THE BEAST, a live-action adaptation of the studio's animated classic directed by Bill Condon.

 

Probabil singurul regret cu care am plecat de la film este că superbul Dan Stevens (Downton Abbey, aham) nu apare decât maximum 2 minute, unul la începutul filmului și unul la final. În rest apare „Bestia”, creată suficient de convingător încât să-ți stârnească un strop de tandrețe și să te facă să bănuiești ce se ascunde dedesubt. Bestia din desenul animat nu mi-a plăcut niciodată, recunosc, în schimb cea din film m-a convins prin sensibilitate și expresivitate. Ce-i drept vorbim de instrumentele tehnice din 2017 versus cele din 1991.

Gaston (Luke Evans) is relentless in his pursuit of Belle (Emma Watson) in Disney's BEAUTY AND THE BEAST, a live-action adaptation of the studio's animated classic directed by Bill Condon which brings the story and characters audiences know and love to life.

 

Dacă v-a plăcut povestea originală din 1991, imaginați-vă o variantă bazată pe o tehnologie cu 26 de ani mai avansată, cu nuanțe și amănunte pe care nici nu le-am fi putut bănui pe atunci, cu actori mari în rolurile principale și cu o coloană sonoră reușită. Cu multă culoare, dans, fericire, emoție și toate ingredientele unui film pe care să-l revedem cu tot atâta fascinație peste 5 sau 10 ani, deopotrivă adulți și copii. Restul este doar o chestiune de gusturi și de nostalgie.

Trailerul filmului:

Filmul „Frumoasa şi Bestia” va avea premiera pe 17 martie 2017, fiind disponibil în format 3D (subtitrat şi dublat), IMAX 3D (subtitrat) şi 4DX 3D (subtitrat şi dublat). 

Foto: CineForum și CinemaCity

Pentru mai multe articole, povești și inspirații, mă puteți urmări pe paginile de INSTAGRAM și FACEBOOK



4 Comments

  • Madalina spune:

    Am vizionat si eu filmul sambata. Ai dreptate, am iesit din sala fredonand melodia „Beauty and the beast”. ??

  • Teodora spune:

    Sa stii ca articolul tau este primul (probabil si singurul) pe care l-am citit pe tematica filmului Frumoasa si Bestia, pentru ca stiam ca nu imi vei strica placerea de a merge la el. Ma bucur ca am avut dreptate :))) in a twisted kind of way, am tot ezitat sa merg la el, deoarece mi-ar fi placut sa merg cu prietena mea cea mai buna, cea cu care ma uitam la desene animate. Cum e imposibil (ea in Oslo, eu aici), o sa imi fac curaj sa il vad in lipsa ei.

    • Iti va placea, chiar si vazut solo… e foarte frumos. Daca ai suflet de copil, o sa te faca sa te simti foarte bine.

    • Teodora spune:

      Am fost aseara la cinema si cu aceasta ocazie l-am socat un pic pe my better half cu faptul ca stiam toate versurile cantecului Beauty and the Beast :))) Bineinteles ca mi-a placut filmul si a fost exact ce aveam nevoie acum – o combinatie de inocenta, bucurie, frumusete si sensibilitate.