Despre tot ce-i fin și fain

Baselworld 2017: Harry Winston a creat primele ceasuri cu cadran din mătase

By 26 martie, 2017Lifestyle
read time 3 min
 
26 martie, 2017

Baselworld 2017: Harry Winston a creat primele ceasuri cu cadran din mătase

Pentru 90% din populația de pe Glob, numele ”Harry Winston” este asociat cu bijuteriile purtate de vedete la Oscaruri sau la Globurile de Aur. Dincolo de lumea bijuteriilor fine, brandul are și o prezență notabilă în lumea ceasurilor. Fără să renunțe, bineînțeles, la semnătura sa: diamante și alte pietre prețioase.

by
midahm29ww002_whitebg

 

Până să văd „live” primele ceasuri Harry Winston, și eu asociam brandul exclusiv cu șiragurile nesfârșite de diamante cu multe carate. Aveam și un resort emoțional mai atipic: în 2008 asistasem, la Paris, la „epilogul” unui furt de diamante din magazinul brandului de pe Avenue Montaigne.

 

Am ajuns la doar câteva secunde după ce hoții plecaseră cu diamante în valoare de 85 de milioane de dolari și toată poliția din Paris părea că se află acolo. O amintire de neuitat, credeți-mă.

 

ADN-ul brandului, expertiza în diamante și alte pietre prețioase, se păstrează și în varianta orologeră, doar că puțini realizează cât de greu este să creezi un ceas care să fie remarcabil tehnic și să arate și a capodoperă a bijuteriei artizanale.

 

hjtqhm21pp001_lifestyle

 

Harry Winston reușește acest echilibru fragil din 1989, când a început manufactura cu același nume la Geneva, ca parte a grupului orologer Swatch.

 

Pentru cei care asociază Swatch strict cu brandul cool-tineresc cu același nume, compania în sine este un conglomerat al luxului, care deține branduri precum Blancpain, Breguet, Glashütte, Omega sau  Longines, iar Harry Winston face parte, din 2013, din aceeași „familie”. Mecanismele sale nu sunt create in-house, ci externalizate la un alt brand din grup, faimosul Blancpain.

Dintre lansările Harry Winston la Baselworld 2017, pe care am avut ocazia să le și analizez pe viu, iată preferatele mele:

Premier Delicate Silk Automatic 36mm

prnahm36ww020_blackbg

 
prnahm36rr022_blackbg

 

Pentru prima dată în istoria mătăsurilor și a ceasurilor deopotrivă, Harry Winston a folosit mătasea ca materie primă pentru cadranul unei piese orologere. Nu e vorba de orice fel de mătase, ci de un tip de mătase ”raw”, obținut printr-o tehnică nouă: viermele de mătase este lăsat să-și țeasă fibra fără implicarea omului. Rezultatul este o formă de mătase „raw”, produsă direct de natură și vopsită apoi pentru a obține cele 4 culori aferente celor 4 cadrane de ceas: roșu imperial, gri argintiu, alb și o nuanță fină de roz.

 

Pentru că fibra este extraordinar de fragilă, singura metodă găsită pentru o putea folosi drept cadran de ceas a fost embosarea manuală. Embosarea este o tehnică folosită în general pentru piele și hârtie, pentru a crea imagini în relief pe aceste suprafețe. După nenumărate încercări, un maestru al embosării a reușit să „imprime” în mătasea raw designul cadranului, din aur. Pentru că mătasea nu poate fi lipită în niciun fel, fiind prea fragilă, diamantele care joacă rolul orelor pe cadran sunt cele care țin practic tot ansamblul împreună.

Cele 4 modele au înăuntru o „inimă” care bate – un mecanism elvețian creat de Blancpain pentru Harry Winston – și există doar 30 de exemplare pentru fiecare culoare.

prnahm36ww019_blackbg

 
prnahm36rr021_blackbg

 

Divine Time: ceasul care devine colier

hjtqhm25ww002_bracelet_whitebg

 
hjtqhm25ww002_chain_whitebg

 

Mi-a plăcut enorm, în primul rând pentru că este Art Deco în cel mai pur sens al cuvântului, și în al doilea rând pentru ingeniozitate și precizie meșteșugărească. Mecanismul de ceas (quartz) este acoperit cu 188 de briliante montate în aur alb de 18 carate, plus 6 diamante baguette în dreptul orei 12 și respectiv al orei 6. Bijuteria rezultată este prinsă de o curea elegantă din piele bleumarin de aligator, cu încă 27 de briliante pe cataramă. Printr-o mișcare punctuală de rotire spre dreapta, ceasul iese din lăcașul său și poate fi, tot dintr-o mișcare, așezat ca pandantiv pe un lanț din aur de 18 carate.

Histoire de Tourbillon 8

hcomdt51ww003_blackbg

 
hcomdt51ww004_blackbg

 

Histoire de Tourbillon este o serie de ceasuri în ediție limitată, gândite de Harry Winston din 2009 încoace ca un tribut adus tourbillon-ului, una dintre cele mai fascinante și minuțioase complicații orologere. Histoire de Tourbillon 8, lansat la Basel, este un mecanism cu tourbillon bi-axial, cele două colivii de tourbillon punând în scenă un adevărat balet la încheietura mâinii.

 

La fiecare 75 de secunde, fiecare tourbillon face o rotație completă pe un ax înclinat la 30 de grade. În interiorul acestui ansamblu, o a doua colivie se rotește în jurul propriei axe, terminând circuitul la fiecare 45 de secunde și antrenând un arc de balansier la o frecvență de 21.600 de vibrații pe oră. Un dans al componentelor, care transformă ceasul într-un organism viu și fascinant de avut la încheietură.

Avenue – Cherry Blossom

aveqhm21ww286_side_b_blackbg

 
aveqhm21ww286_side_a_blackbg

 

Floarea de cireș – sakura, în japoneză- este un fenomen care a inspirat artiști din toate domeniile, de la muzică la bijuterii, iar acum și din lumea ceasurilor. În Japonia, florile delicate de cireș anunță venirea primăverii, iar noua colecție Harry Winston a fost anunțată prin această piesă extraordinară, din seria Avenue.

 

Cadranul este din sidef pastelat, a cărui textură sugerează formele diafane ale norilor într-o zi însorită de primăvară. 39 de diamante și 29 de safire brilliant-cut sunt presărate pe cadran, reprezentând petatelele florilor de cireș. Unele flori sunt atașate de ramurile de aur alb ale copacilor, iar altele par să plutească în jur. Cureaua este din piele de aligator într-o nuanță pastelată de albastru, în ton cu cadranul din sidef, iar catarama din aur alb este fixată cu 6 diamante brilliant-cut.

Avenue C Mini Moon Phase

avcqmp16_duo_whitebg

 

Tot în colecția Avenue, o altă piesă recreează geometria Art Deco specifică New York-ului anilor ’30, perioada în care a fost fondată casa Harry Winston.

 

Avenue C Mini Moon Phase călătorește de la Lună nouă la Lună plină printr-o superbă complicație, într-una dintre cele mai mici carcase existente în prezent pentru acest tip de mecanism.

 

Pentru a putea închide o complicație cu Fazele Lunii în designul clasic Art-Deco al seriei Avenue, orologerii elvețieni de la Harry Winston au studiat îndeaproape înălțimea și dimensiunile maxime pe care le putea avea mecanismul, pentru a nu altera în niciun fel liniile clasice ale ceasurilor.

Trista poveste a lui Harry Winston

Un brand atât de frumos și poetic precum Harry Winston are în spate o dramă de familie demnă de un film artistic. După moartea fondatorului vizionar, Harry Winston, cei doi moștenitori ai averii, fii săi Ronald și Bruce Winston s-au judecat pentru avere mai bine de deceniu. În cele din urmă, Ronald a cumpărat partea fratelui său și l-a scos din companie, la începutul anilor 2000.

În România, ceasurile Harry Winston sunt distribuite de Orologeria Galt.

Fotografii: Harry Winston

Pentru mai multe articole, povești și inspirații, mă puteți urmări pe paginile de INSTAGRAM și FACEBOOK