Despre tot ce-i fin și fain

Hotelul meu preferat din New York are nume de gentleman: THE PIERRE

By 5 martie, 2024Culture, Travels
read time 5 min
 
5 martie, 2024

Hotelul meu preferat din New York are nume de gentleman: THE PIERRE

Un gentleman sau, așa cum este adesea numit, o „Grand Dame”, adică unul dintre hotelurile legendare din New York, parte din cultura și spiritul orașului, cu o istorie savuroasă și mii de povești de spus. A fost hotelul preferat al lui Coco Chanel, are una dintre cele mai frumoase săli rotunde din lume, iar în ballroom-ul lui s-a turnat scena iconică de dans din „Parfum de femeie”. Și acesta e doar partea cunoscută…

by

Dacă New York este orașul care nu doarme niciodată și aproape toate locurile celebre sunt încărcate cu aceeași agitație efervescentă, The Pierre este exact opusul.

 

În vârtejul de oameni și de trafic de lângă Central Park – unde se află situat în diagonală față de The Plaza – The Pierre este o oază de liniște și de… acasă.

 

Este acasă atât pentru cei care locuiesc propriu-zis în partea rezidențială a turnului de 44 de etaje, – inclusiv proprietarul unuia dintre cele mai scumpe penthouse-uri din lume – cât și pentru toți oaspeții găzduiți în hotel și care, timp de o noapte sau mai multe, se simt cu adevărat newyorkezi.

 

Nu turiști, ci oameni de-ai locului.

 

Pare ciudat să vorbești despre o senzație de acasă într-un hotel aflat pe 5th Avenue și care a găzduit toate personalitățile importante ale Americii, din anii 30 și până în prezent, dar acesta este farmecul The Pierre: este un loc pentru cunoscători, și nu neaparat în sensul elitist sau arogant, ci pentru cei care iubesc istoria New York-ului și își doresc o destinație cu poveste.

 

Cea mai mare parte din staff-ul hotelului lucrează în acest loc de peste trei decenii, iar atmosfera este una de familiaritate relaxată: am stat aici două săptămâni, la final de 2023 și început de 2024, iar la plecare știam toate poveștile celor cu care mă intersectam zilnic.

 

Dimineața, când coboram din lift, mă simțeam ca și cum m-aș afla la mine acasă, un sentiment pe care puține hoteluri din lume, fie ele și cu multe stele, reușesc să ți-l ofere.

 

Construit în 1930 și botezat după unul dintre fondatorii săi, Charles Pierre Casalasco, un corsican ambițios venit să-și caute succesul în America, The Pierre și-a început povestea din start cu celebrități de prim rang.

 

Celebrul chef francez Auguste Escoffier a condus echipa gastronomică a hotelului, iar începând din 1932 Coco Chanel a făcut The Pierre casa ei departe de casă în timpul vizitelor la New York.

 

Câteva decenii mai târziu, în anii 70, urmașul ei la conducerea casei Chanel, Karl Lagerfeld, avea să declare: „The Pierre e locul prin care am descoperit New York-ul”.

 

În 1938, în timpul marii crize economice, miliardarul american John Paul Getty cumpără The Pierre și se mută în penthouse-ul din vârf, rămas până în ziua de azi unul dintre cele mai scumpe și spectaculoase din lume, vândut în 2017 actualului proprietar cu suma de 44 de milioane de dolari.

 

Pereții The Pierre sunt plini de fotografii alb-negru ale celebrităților care au locuit aici sau au frecventat petrecerile epocale din anii 50-60: Audrey Hepburn a sărbătorit aici Oscarul pentru ”Roman Holiday” în 1954, Elizabeth Taylor s-a mutat aici, cumpărând un apartament în 1959, iar începând cu anii 70 Valentino Garavani și-a organizat aici prezentările de modă.

 

 

În 1995, sala Cotillion din The Pierre este folosită ca loc de filmare al celebrei scene de tango din „Parfum de femeie”, cu Al Pacino.

 

Joan Collins, Yves Saint Laurent, Clint Eastwood, Aristotel Onassis, Diane von Furstenberg și toate personalitățile din modă și film au trecut cândva pe la The Pierre, fie ca rezidenți, ca oaspeți ai hotelului sau ca participanți la petreceri private.

 

Hotelul a suferit o renovare în valoare de 100 de milioane de dolari în 2009, care a dat o nouă viață și ”perlei” din The Pierre: Rotonda, o sală rotundă, pictată manual în stil trompe l’oeil de către Edward Melcarth în 1967.

 

Printre personajele pictate și integrate subtil în decor se află celebrități americane, inclusiv Jacqueline Kennedy.

 

 

Iată și turul făcut de mine pentru voi, în timpul șederii mele la The Pierre New York:

 

 

 

Foto: The Pierre

Pentru mai multe articole, povești și inspirații, mă puteți urmări pe paginile de INSTAGRAM și FACEBOOK