Despre tot ce-i fin și fain

Luna asta debutează un program care ar putea schimba totul pentru bebelușii prematuri sau bolnavi

By 8 mai, 2018People
read time 5 min
 
8 mai, 2018

Luna asta debutează un program care ar putea schimba totul pentru bebelușii prematuri sau bolnavi

O asociație creată de o mamă de copii prematuri vrea să transforme neonatologiile din România în centre performante în care medicii și părinții copiilor bolnavi să poată lucra „în echipă” pentru binele copilului.

by

Am aflat despre acest proiect de la una dintre femeile pe care le admir din toată inima, jurnalistă și mamă de doi copii, Bianca Poptean. Băiețelul ei cel mic, Mihai, s-a născut prematur cu 9 ani în urmă, iar când nu luptă ca o leoaică pentru ca lui să-i fie bine, Bianca militează pentru toți copiii asemeni lui Mihai și pentru părinții care trec prin aceleași încercări ca și ea.

 

Prin Bianca am aflat de un proiect al Asociației Unu și Unu, care vrea să transforme neonatologiile din România în centre de îngrijire “Family and Infant Neurodevelopmental Care”, adică centre în care părinții pot avea grijă de copiii lor născuți prematur. Nu e un apel la donații, deși cu siguranță că puteți sprijini o asemenea cauză nobilă, ci este un semnal în legătură cu un lucru bun care se întâmplă la noi.

 

Mi-a luat ceva timp să redactez acest articol, recunosc, fiindcă de câte ori începeam să scriu la el nu prea reușeam să mă adun cum trebuie. Povestea Biancăi, detaliile din viața copiilor prematuri și scenariul pe care mi-l făceam în cap mă făceau să simt că orice aș scrie nu sună așa cum ar trebui. Cum să scriu despre o situație de viață și de moarte, de care eu – și cei mai mulți părinți sau non-părinți – nu avem habar?

 

Realitatea e aceasta: în centrele de neonatologie din prezent, bebelușii prematuri, cei bolnavi și cei abandonați sunt tratați corespunzător din punct de vedere medical, cu atenție și grijă din partea medicilor și a asistentelor. Totuși, sunt pacienți și atât. Niște pacienți mai mititei, mai fragili, dar pacienți. Părinții lor sunt în primul rând vizitatori, aparținători care nu pot sta cu ei la Terapie Intensivă și care abia mult mai târziu au șansa să devină cu adevărat părinți și să fie alături de copilul lor în timp real.

 

Asta vrea să schimbe Asociația Unu și Unu: să transforme neonatologiile în Family Care Centers, unde medicii și părinții sunt o echipă, aceștia din urmă având rolul lor esențial și dovedit științific. Concret, într-un Family Care Center părinții pot fi acceptați în secțiile de terapie intensivă, pot asigura îngrijirea primară a copiilor, pot monitoriza copilul, îl pot hrăni și îmbăia și îl pot alina ținîndu-l în brațe în timpul procedurilor dureroase. Toate acestea, evident, după ce copilul este stabilizat și conform cu procedurile medicale.

 

Din experiența țărilor care aplică deja acest sistem, impactul este vizibil la nivelul dezvoltării neurologice a copilului, a prevenirii dizabilităților și a atașamentului mamă-copil. În plus, statistic se reduce numărul zilelor de spitalizare, deci implicit scade și bugetul alocat îngrijirii unui copil prematur sau îndelung spitalizat.

 

De la aceste date a pornit Corina Croitoru, președintele Asociației Unu și Unu și inițiatoarea proiectului, ca mamă de copii gemeni și prematuri. Dezideratul asociației este ca în 5-10 ani, în toate neonatologiile din România să existe acest tip de centre în care părinții să-și poată îngriji copiii.

Începând din luna mai timp de doi ani, proiectul se va implementa în două spitale, o neonatologie gradul III (unde se îngrijesc anual circa 400 de bebeluși prematuri, cu malformații sau boli genetice) și una gradul II (unde se îngrijesc 200 de copii). Maternitatea Polizu, Institutul Național pentru Sănătatea mamei și copilului, Maternitatea Dominic Stanca și Spitalul Clinic Judetean de Urgență Cluj-Napoca vor fi transformate în Family and Infant Neurodevelopmental Care. Pe lângă cei 600 de copii, beneficiari direcți vor fi, implicit, circa 1200 de părinți și 300 de frați ai acestor copii, plus cele 90 de cadre medicale.

 

Pregătirea cadrelor medicale se va face de o echipă de specialiști ai Fundației Bliss din Marea Britanie, care au dezvoltat un sistem de educație și de transformare a neonatologiilor în Family and Infant Neurodevelopmental CareProiectul are două etape, iar prima –  FINE level 1 –  debutează în luna mai în București și Cluj  și constă în pregătirea a 120 de cadre medicale: doctori neonatologi, doctori rezidenți, asistente, infirmiere, asistentul social al spitalului, psihologul spitalului etc.

 

În perioada iunie-octombrie are loc perioada de implementare a principiilor noi de îngrijire, sub supravegherea directă a 6 lideri din cele 2 spitale. E vorba de 3 medici și 3 asistente care vor intra în FINE level 2. În luna noiembrie are loc evaluarea celor 6 lideri și a progreselor făcute în cele 2 spitale. În 2019 va continua formarea celor 6 cadre medicale în FINE level 3, pentru a deveni ei înșiși formatori  ai programului.

 

Astfel, va exista o echipă din România care, alături de echipa din Anglia, să poată pregăti cadre medicale din alte neonatologii din țară, astfel încât în 5-10 ani să existe aceste centre de îngrijire în majoritatea secțiilor de terapie intensivă din România.

 

Asociația Unu și Unu – care a primit finanțare prin competiția ING Adoptă un Proiect, dar și prin donații de la firme românești și persoane fizice – va dona celor 2 spitale din proiect produse de îngrijire în valoare de peste 15.000 de euro: pătuțuri, scaune și eșarfe pentru a practica “Skin to skin”, perne și cuiburi de poziționare, cântare, cădițe de îmbăiere, prosoape, scutece, suzete, huse de incubatoare și lămpi.

Mi s-a părut un proiect minunat și un semn de normalitate și de normalizare a multelor lucruri în neregulă pe care le vedem zilnic, cu care nu suntem de acord sau care ne revoltă. Speranțele vin de la multe proiecte punctuale, făcute cu suflet, dar și cu proceduri clare care să permită replicarea lor în viitor. Se poate și ține de fiecare dintre noi, printr-o idee încăpățânată, un proiect îndrăzneț sau un sprijin pentru cei care fac toate astea.

Foto: Asociația Unu și Unu

Pentru mai multe articole, povești și inspirații, mă puteți urmări pe paginile de INSTAGRAM și FACEBOOK