Despre tot ce-i fin și fain

Muzeul Jucăriilor și „superputerea” de a-ți retrăi copilăria

By 21 mai, 2019Culture
read time 5 min
 
21 mai, 2019

Muzeul Jucăriilor și „superputerea” de a-ți retrăi copilăria

Între 23 mai și 5 iunie, 500 de jucării din copilăria noastră revin la viață la Târgul Copilăriei din Sun Plaza: de la păpușa Barbie românească la rața cu cercuri și de la mașinuțe și tractorașe până la boardgame-urile anilor 80. Nu știu voi, dar eu simt deja fluturași în stomac.

by

Copiii anilor ’80-90 au avut puține jucării și multă imaginație. Reușeam să construim jocuri complicate și palpitante, care ne țineau ocupați cu orele, fără nimic tangibil. Cu aerul, cu o coală de hârtie, cu două bețe sau cu un o pungă de plastic se putea clădi o împărăție întreagă. Cazemate, planete, nave cosmice, castele, a fost ca și cum le-am avut aievea pe toate.

 

Cât despre puținele jucării adevărate pe care le aveam, ele căpătau o infinitate de vieți și de roluri și deveneau mai mult decât obiecte, erau prieteni de suflet. 

 

Copilăria mea numără cam astfel de 10 jucării, dar dacă închid ochii le văd și acum pe toate, aievea, atât de veridic încât simt că le-aș putea atinge dacă întind o mână. De fapt, și eu și voi vom putea să ne trăim pe viu această fantezie între 23 mai și 5 iunie, la Târgul Copilăriei din Sun Plaza. 

 

Acolo vor fi expuse 500 de jucării din anii 1930-1980, adunate de Asociația Muzeul Jucăriilor, pe care eu am avut ocazia să le văd și anul trecut, în Făgăraș, când am prins absolut întâmplător o expoziție itinerantă a asociației. De la Donald Duck și jocul Piticot până la tractorașe, garnituri de tren, jocul „Dacii și Romanii”, trusa Minitehnicus și… tot ce mintea nici măcar nu-și mai amintește, dar sufletul sigur o să recunoască.

 

Țin minte că am petrecut două ore hoinărind printre vitrine și scoțând sunete de entuziasm și de uimire care cred că i-au speriat un pic pe oamenii nevinovați care vizitau cetatea Făgărașului în acel moment. 

 

 

 

 

 

Mecanismul amintirii și al emoției este fantastic și la un moment dat aș fi vrut ca acele vitrine să nu se mai termine și să mă tot plimb printre jucării și amintiri, până când mă satur de beatitudinea de a fi iar copil. E un sentiment pe care o să-l înțelegeți doar pe viu, dar credeți-mă pe cuvânt că merită. Chiar și acum, când scriu acest articol, îmi amintesc și am un zâmbet ireal de larg pe față.

 

 

CÂND SE ÎNTÂMPLĂ?

Târgul Copilăriei are loc între 23 mai – 5 iunie, în intervalul 10:00 – 22:00.

 

UNDE SE ÎNTÂMPLĂ?

La parterul Sun Plaza, în zona Sun Atrium. Evenimentul va cuprinde și un târg de jucării unicat pentru copii.

 

 

 

 

Ah, iar dacă vedeți un copil mare stând nemișcat în fața raței cu cercuri colorate, să știți că sunt eu… și că m-am teleportat în copilărie, în sufrageria părinților mei, unde cândva petreceam ore în șir aruncând cercul de gâtul raței. Puteți să mă și însoțiți, știu un loc tocmai bun pentru o cazemată. Sau un castel.

Fotografii: Diana Cosmin

Pentru mai multe articole, povești și inspirații, mă puteți urmări pe paginile de INSTAGRAM și FACEBOOK