Objets Nomades de la Louis Vuitton: designul care poate călători cu tine
Istoria Louis Vuitton este direct legată de arta voiajului cu stil. Expoziția vernisată în cadrul Milan Design Week aduce în prezent tradiția casei Vuitton printr-o colecție de obiecte moderne, funcționale și… călătoare.
Ce m-a fascinat mereu la brandurile celebre, dincolo de istoriile lor fantastice, este puterea de a face lucruri mari. Mari din toate punctele de vedere. Să fii un brand cu secole în spate și să dormi pe laurii trecutului n-are niciun haz, chit că oamenii ar continua să-ți cumpere produsele din fidelitate și fascinație.
În schimb să-ți folosești puterea financiară, influența și creativitatea pentru a veni mereu cu ceva nou, asta e cu adevărat remarcabil. Pentru mine acesta e cu adevărat farmecul banilor: să poți visa fără să-ți pui limite.
Louis Vuitton este unul dintre brandurile care știu să facă asta în mod strălucit. Am avut norocul să particip la câteva dintre evenimentele lor internaționale pentru presă și de fiecare dată am fost uimită de atenția la detalii și de imaginația cu care pun în scenă lucruri memorabile. De asta am și stat la coadă o oră ca să intru la expoziția Objets Nomades, vernisată la Palazzo Bocconi din Milano, în Fuori Salone.
Săptămâna designului milanez are manifestări clasice, standuri expoziționale în cadrul Rho Fiera Milano, dar și diferite întâmplări în afara târgului delimitat geografic, adică împânzite prin tot orașul. Cele care au loc la târgul efectiv sunt In Salone, celelalte sunt Fuori Salone. Anul acesta Fuori Salone m-a impresionat mult, iar preferata mea rămâne expoziția Louis Vuitton.
Despre ce e vorba cu „Objets Nomades”?
Orice sună mai bine în franceză, iar Louis Vuitton are mereu niște denumiri care te fac să te-ndrăgostești doar citindu-le. „Objets nomades” este modul poetic de a introduce o serie de obiecte de design create de nume celebre în domeniu – Atelier Oï, Marcel Wanders, Maarten Baas, Barber and Osgerby, The Campana Brothers, Damien Langlois-Meurinne, Raw Edges, Patricia Urquiola, Tokujin Yoshioka, Nendo, Gwenaël Nicolas și India Mahdavi – urmând un brief simplu și creativ oferit de Louis Vuitton. În cazul de față, să poată călători, să fie mutabile, pliabile, mobile. Nomade, la propriu.
Piesele din interioarele Palazzo Bocconi din Milano sunt spectaculoase vizual și tridimensionale, dar se pot transforma oricând în ceva care încape într-o servietă un pic mai mare. Pot călători cu tine. Toate sunt achiziționabile, la prețuri începând de la câteva mii de euro la câteva zeci, iar multe sunt deja sold-out. Nu este o expoziție de vanitate și de show-off, ci un demers palpabil de design, cu finalitate comercială.
În timp ce făceam fotografiile, în jur se aflau turiști, jurnaliști, dar și cumpărători punctuali veniți să-și antameze câte o piesă sau două. La un moment dat lângă mine s-au oprit două doamne de modă veche, elegante și accesorizate la patru ace, care se uitau la hamacul din piele și își calculau cu voce tare dacă ar încăpea sau nu pe terasa uneia dintre ele. Au concluzionat că e totuși un pic prea mare. Am zâmbit.
Interioarele Palazzo Bocconi din Milano s-au transformat pentru o săptămână într-un muzeu de design contemporan, funcțional și inspirațional. Iată câteva dintre piesele mele preferate dintre ”Objets Nomades”:
Cocoon – Fernando & Humberto Campana
Diamond Screen – Marcel Wanders
Belt Chair – Atelier Oï
Concertina Chair – Raw Edges
Spiral Lamp – Atelier Oï
Lune Chair – Marcel Wanders
Swing Chair – Patricia Urquiola
Bomboca Sofa – Fernando & Humberto Campana
Concertina Shade – Raw Edges
Blossom Stool – Tokujin Yoshioka
Swing Boat – Atelier Oï
Lounge Chair – Marcel Wanders (STÂNGA)
Stool – Atelier Oï (DREAPTA)
Hamac – Atelier Oï/Talisman Table – India Mahdavi (STÂNGA)
Bell Lamp – Barber and Osgerby (DREAPTA)
Și, oarecum piesa de rezistență… o „casă a viitorului” din 1968, creată de arhitectul finlandez Matti Suuronen, intitulată „Future House”. Interiorul este mobilat cu piese modulare ale lui Pierre Paulin, realizate de Louis Vuitton în 2014 și extrase din proiectul acestuia, care nu a ajuns să mai fie realizat niciodată, „La Maquette” (1972).
Fotografii cu obiectele: Louis Vuitton
Fotografiile de atmosferă (în afara celor semnate altfel): Diana-Florina Cosmin
Pentru a comenta despre acest articol sau altele, te așteptăm pe Facebook și Instagram:
Facebook: https://www.facebook.com/finesociety/
Instagram: https://www.instagram.com/finesocietycurator/