Despre tot ce-i fin și fain

Povestea unei fete cu păr ondulat care (încă) se luptă cu buclele ei

By 19 mai, 2023Lifestyle
read time 5 min
 
19 mai, 2023

Povestea unei fete cu păr ondulat care (încă) se luptă cu buclele ei

Unul dintre adevărurile universale ale omenirii este că fetele cu păr drept și-ar fi dorit să-l aibă ondulat și viceversa. Un alt adevăr este și faptul că ambele categorii petrec o bună parte din viață încercând să facă asta să se întâmple.

by

*** Acest articol face parte dintr-un proiect de lifestyle realizat de FINE SOCIETY și eMAG ****

Mă numesc Diana și mi-a luat cam 30 de ani să fac pace cu părul meu ondulat.

 

Să fac pace în sensul de a semna un armistițiu în termenii agreați de mine, nicidecum a-i lăsa „dușmanului” victoria.

 

Fiindcă – între mine și părul meu – eu mi-am dorit mai mult victoria. Eu și placa, peria rotativă, uscătorul cu difuzor și tot ceea cea mi-a fost sprijin de styling în existența mea pe-acest pământ.

 

Glumesc acum, dar nu complet…

 

Adică nu, părul meu nu a fost niciodată un dușman, sunt recunoscătoare pentru podoaba mea capilară exact așa cum este ea.

 

Am un păr bun, care rezistă bine la coafat, care „duce” orice dispozitiv, de la placă la peria rotativă și la bigudiu, care nu se îngrașă ușor și care nu mi-a pus niciodată mari probleme.

 

Dar, chiar dacă nu-l dușmănesc propriu-zis, îl tratez dintotdeauna ca pe un fel de adolescent rebel care face doar ce vrea el și pe care trebuie să știu cum să-l iau ca să facă ce vreau EU.

 

Aici intervin „profesorii” de care spuneam mai sus: peria rotativă, uscătorul, placa și tot ce am mai încercat pentru coafarea părului (dispozitive ceramice sau cu abur, bigudiuri normale sau bigudiuri calde, elastice speciale, plăci… credeți-mă că nu am ratat nimic).

 

Ca să lămurim odată pentru totdeauna chestiunea părului ondulat, mi se întâmplă adesea ca fete cu păr drept să-mi mărturisească, mirate, că nu înțeleg de ce folosesc dispozitive de îndreptare.

 

„Vai, dar este visul meu să am părul ondulat natural, exact ca tine. De ce-l îndrepți?”.

 

Ei bine nu e chiar așa de simplu… și o să vă explic de ce fetele cu păr ondulat se luptă atât de mult cu treaba asta.

Părul drept, așa cum îl știu eu de la prietenele și cunoștințele mele care-l posedă, este un păr mai mult sau mai puțin… cuminte.

 

Țin minte șocul pe care l-am avut în adolescență când o colegă care părea ieșită de la coafor în ultima jumătate de oră – breton perfect, păr întins perfect – mi-a explicat cum nu apucase să se usuce la păr, doar aruncase prosopul și fugise așa, spre liceu.

 

Mi-a luat toată ziua să-mi revin: adică EXISTĂ femei care efectiv „s-au trezit așa”, ca-n reclamele la șampon sau ca în tutorialele de folosit placa sau peria rotativă?

 

Am avut un șoc fiindcă, spre deosebire de părul drept, cel ondulat (și cu fir subțire, electrizabil, cum am eu) nu funcționează așa.

 

Nu există „hit and run”, nu există „am plecat așa, cu părul ud”, nu există „iertați-mă, am uitat să mă usuc la păr, dar arată perfect”.

 

Nu-i vorbă, am ieșit de sute de ori cu buclele ude-n vânt, în vacanță sau în momentele de respiro, dar imaginea unui păr lung și ondulat care nu este coafat în niciun fel e departe de cea pe care și-o imaginează fetele cu păr drept.

 

Nu, nu arătăm ca fotomodelele din revistă, cu acele beach waves perfecte.

Arătăm… ei bine, sauvage, inclusiv cu o parte mai ondulată decât alta, dacă am făcut greșeala să ne întindem puțin sau să ne sprijinim o parte a capului de vreo pernă.

 

Unica perioadă a vieții mele în care m-am apropiat cât de cât de fantezia asta cu trezitul gata-coafată a fost cel în care am avut părul mai sus de umeri, ca în fotografia de mai jos.

 

Chiar și atunci, însă, trebuia să folosesc măcar un produs pentru hidratare și să am grijă să coafez partea din față cu placa sau cu peria rotativă, astfel încât onduleurile să nu-mi vină în ochi și să mă enerveze.

 

Odată ce l-am lăsat să crească din nou și a ajuns mai jos de umeri… game over!

 

Onduleurile naturale sunt perfecte, în acest caz, pentru o vacanță la mare și pentru poze cu hashtag-ul #sunkissed, dar cam atât. Îmi iubesc părul, dar acesta e adevărul.

 

Pentru bucle de revistă, noi – fetele cu păr ondulat – trebuie să folosim câteva artificii: să prindem părul într-un fel, să-l hidratăm cu ceva special pentru tipul nostru de păr, să-l uscăm într-un anumit mod sau oricum, să-i facem CEVA potrivit capriciilor lui de moment.

 

Mi-a confirmat-o la un moment dat un hair-stylist la care mă plângeam că am cel mai neascultător păr din lume și că în viața mea n-am avut o zi în care să mă pot trezi ca-n filmele americane: să bag mâna de două ori prin păr, să-mi scutur buclele și să pot ieși așa pe stradă.

 

”Nici n-o să ai așa o zi”, a conchis el. ”Părul ondulat nu funcționează așa. Cel creț… poate, cel drept… da, însă cel ondulat… NU”.

 

 

Practic, onduleurile de vis din filme și reviste sunt obținute, inclusiv de către fetele cu păr ondulat, printr-un procedeu intermediar: îți îndrepți părul ondulat cu placa, cu peria rotativă sau cu peria normală și uscătorul, iar apoi, odată îndreptat, îl ondulezi tot cu peria sau cu un alt dispozitiv, obținând acele bucle disciplinate.

Deși, cele mai multe dintre fetele cu păr ondulat îl vor pur și simplu drept… și atât.

 

Oricum, între noi fie vorba, un păr ondulat care este ÎNDREPTAT se va ondula delicat la vârfuri după primele 8-10 ore de la îndreptare.

 

Părul meu rezistă foarte bine, dar nu stă niciodată drept ca firul de plumb, ci se curbează delicat ca să-mi amintească cine-i șeful.

Am făcut pace cu părul meu doar în momentul în care am realizat că am un mare noroc: am un păr care stă oricum vreau eu, cu condiția să depun puțin efort.

 

Mi-am format o dexteritate la mânuit peria rotativă, uscătorul, placa, bigudiurile mari sau orice mai folosesc.

 

În funcție de perioadă, alternez mijloacele de coafare, de exemplu am luni întregi în care nu folosesc niciun fel de dispozitiv la cald.

 

În rest, când nu am chef să depun acel efort (fiindcă se întâmplă uneori), mă duc la coafor și las profesioniștii să mi-l îndrepte și să-l onduleze, fix pe acest model: îndreptat cu peria și apoi ondulat cu ondulatorul.

Chiar dacă implică un efort, îmi place la nebunie ideea asta de a ști ce să fac părului meu și singură, fără ajutorul unui profesionist. Probabil asta înseamnă să fii puțin control-freak, dar tot savurez ideea de a mă coafa singură atunci când e cazul.

 

 

La coafor mă răsfăț și îmi place, dar nu am vrut să fiu niciodată dependentă de ceva din exterior pentru felul în care arăt zi de zi.

 

 

Să fie alegerea mea să merg la coafor, dar nu să merg fiindcă altfel nu-mi place cum arăt în oglindă. Cred că de asta am și testat atâtea variante de perii rotative, plăci, uscătoare, bigudiuri… tot ce există.

 

Totodată, nu cred nici în acel natural dus la extrem, în sensul de „Dacă așa ai părul natural, nu trebuie să-i faci nimic, e perfect așa cum este, că natura nu greșește”.

 

Ceea ce primești de la natură este ca un fel de starter kit de care trebuie să ai multă grijă și e parte din normalitatea vieții să încerci să devii cea mai bună versiune a ta.

 

Dacă ești 100% mulțumită de cum arată părul tău fără să-i faci nimic, asta e absolut minunat, dar dacă nu… nu te simți vinovată și nu lăsa pe nimeni să-ți spună cum ar trebui să te simți și ce ar trebui să faci (sau să nu faci) cu el.

 

 

Tu ești cea care se privește în oglindă dimineața și seara, așa că singura persoană căreia trebuie să-i placi cu adevărat ești… TU. Restul este zgomot de fond și atât.

Foto: Unsplash

Pentru mai multe articole, povești și inspirații, mă puteți urmări pe paginile de INSTAGRAM și FACEBOOK



One Comment

  • Cristina spune:

    Well, stai sa vezi cum e sa il ai drept, foarte fin, subtire si fara strop de volum, incat atunci cand il speli si il usuci (natural sau cu foenul, nu conteaza), arata fix ca matasea aia de porumb care atarna pe cocean. Si nu, nu glumesc :))). As prefera unul ondulat, nearanjat, care sa stea valvoi :)), decat sa ma chinui in ultimul hal sa ii dau volum si o forma. A, si se si ingrasa ingrozitor de repede si nimic nu functioneaza in afara de spalatul la 2 zile sau chiar zilnic.